Verzekeringen voor ondernemers: een compleet overzicht

Bijgewerkt op 31 januari 2024
18 min  leestijd
4.322
Auteur: Evelien Mulder
overzicht verzekeringen startende ondernemers

In dit overzicht verzekeringen voor startende ondernemers vertellen we van A tot Z waar je op moet letten. Zo kun je zelf bepalen welke verzekering voor jouw bedrijf noodzakelijk is. Dat verschilt namelijk per ondernemer.

Alles wat jij als startende ondernemer moet weten over verzekeringen

Een goed voorbereide ondernemer telt voor twee. Dat geldt ook voor verzekeringen waarmee je eventuele risico's afdekt. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Maar welke verzekeringen zijn relevant voor startende ondernemers?


Verzekeren, een aantal feitjes

Wist je dat:

 • één op de vier ondernemers (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt;
 • er in 2023 ruim 3.600 bedrijfsbranden hebben plaatsgevonden;
 • in 2023 ruim 13.000 ondernemers slachtoffer waren van diefstal of inbraak;
 • slechts 24% van de ondernemers verzekerd is tegen arbeidsongeschiktheid;
 • veel opdrachtgevers een aansprakelijkheidsverzekering verplicht stellen voor zzp'ers die zij inhuren.

Misschien schat je de kans klein in dat al dit leed jouw bedrijf zal treffen. Dat is inderdaad te hopen, maar vaak gebeuren deze dingen als je het totaal niet verwacht en het eigenlijk ook heel slecht uitkomt. Het kan een lelijke streep door al je plannen als ondernemer betekenen. Het is daarom dus slim om stil te staan bij de risico's die jij als ondernemer loopt.


De belangrijkste verzekeringen voor ondernemers

Op deze pagina vertellen we je meer over welke risico's je met verzekeringen kunt afdekken. We geven je antwoord op de volgende vragen:

 1. Wat als je aansprakelijk wordt gesteld?
 2. Hoe bescherm je je gezondheid en inkomen?
 3. Hoe ga je om met waardevolle bezittingen zoals je gebouw, voorraad en inventaris?
 4. Waar moet je op letten als je je auto of bestelbus wil verzekeren?
 5. Wat moet je verder weten over verzekeringen voor ondernemers?

Direct naar een van de onderwerpen? Klik op een van de links hierboven! Of lees verder om alles over verzekeringen te leren. Wil je met een snelle check zien wat de juiste verzekeringen zijn voor jouw situatie, beantwoord dan deze 7 vragen en krijg een persoonlijk overzicht.

Het kan gebeuren dat een klant schade ondervindt door je product, of door een fout of onbedoelde actie van jou of je medewerkers. Die klant kan jou dan aansprakelijk stellen voor deze schade. Best heftig, maar ook best duur! Een schadeclaim kan hoog oplopen.

Soms is het lastig vooraf in te schatten wat de gevolgen zijn als je als ondernemer aansprakelijk wordt gesteld. En in wat voor situaties kan dat gebeuren?

Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering

Bedrijven die aansprakelijk worden gesteld, krijgen opeens met hoge kosten te maken. Je kunt de kosten van een schadeclaim verzekeren met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Je betaalt dan een maandelijkse premie in plaats van ineens een – misschien wel torenhoog – bedrag aan schade. Er zijn zakelijk gezien twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen.

Beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheid

Als het gaat over aansprakelijkheid voor bedrijven wordt er gesproken over beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheid. Maar wat is nu precies het verschil? Een uitleg én een ezelsbruggetje!

Met bedrijfsaansprakelijkheid krijg je te maken als schade of letsel ontstaat tijdens het uitoefenen van je werk. Dit is dus belangrijk voor alle ondernemers. Ben je daarnaast als ondernemer bezig met adviseren, dan komt ook de beroepsaansprakelijkheid om de hoek kijken. Wij hebben alle verschillen tussen bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid in een artikel op een rij gezet.

 • Ezelsbruggetje: elke ondernemer heeft een bedrijf, maar als je klanten adviseert heb je vaak een bepaald beroep.

Bedrijfsaansprakelijkheid

Deze verzekering dekt schade aan spullen of personen. En als een ander (tijdelijk) niet meer kan werken door schade die jij hebt veroorzaakt, komen daar ook de misgelopen inkomsten bovenop.

Een voorbeeld: je stoot tegen de laptop van een klant aan waardoor die valt en deze stelt je aansprakelijk. Je moet de reparatie daarvan betalen.

Beroepsaansprakelijkheid

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt vermogensschade. Dat is financiële schade die een klant lijdt doordat jij een bepaald advies hebt gegeven. Als een project hierdoor vertraging oploopt en de klant hiervoor extra kosten moet maken, kan dit er ook bovenop komen.

Een voorbeeld: als belastingadviseur vul je de belastingaangifte van je klant niet helemaal volledig in. Je klant moet hierdoor een boete betalen. Die stelt jou aansprakelijk, dus jij betaalt de boete.

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering?

De kosten van een schadeclaim kunnen hoog oplopen. Dit risico kun je dus verzekeren. Bij Interpolis is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering een aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Op de website van Rabobank kun je snel en vrijblijvend je premie berekenen.

Net gestart? Dan is de verzekering het eerste half jaar gratis!

Verder lezen over zakelijke aansprakelijkheid

Na deze basisinformatie heb je misschien nog meer vragen over aansprakelijkheid. We hebben alle informatie voor je op een rij gezet in een gratis whitepaper. Zo ben jij goed voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld!

In de whitepaper lees je:

 • Wat het betekent om aansprakelijk gesteld te worden
 • Welke vormen van aansprakelijkheid er zijn
 • Wat je nog niet wist over aansprakelijkheid
 • Hoe je je tegen de belangrijkste risico's kunt verzekeren

Download gratis PDF

In loondienst krijg je van je werkgever doorbetaald als je ziek bent of arbeidsongeschikt raakt, als ondernemer is dat niet het geval. Je krijgt ook geen uitkering van de overheid. Natuurlijk werk je zo veilig mogelijk en kun je letten op je gezondheid, maar een ongeluk zit in een klein hoekje.

Het is dan vervelend als je inkomen ook nog eens stilstaat. Je kunt een paar dingen doen om ervoor te zorgen dat je niet in de financiële problemen komt als je tijdelijk niet kunt werken.

 • Een eigen reserve opbouwen
 • Je aansluiten bij een broodfonds
 • Je verzekeren via het UWV, op dezelfde manier als een werknemer in loondienst
 • Je verzekeren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering

ZZP’ers verschillen natuurlijk per branche en situatie, dus bij elke ondernemer past een andere oplossing. Elke oplossing heeft voor- en nadelen. Zo kun je alleen bij het UWV terecht als je uit loondienst komt (binnen 13 weken na het einde van je dienstverband). Een uitkering vanuit een broodfonds geldt vaak voor de eerste twee jaar van arbeidsongeschiktheid.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Met een AOV ben je verzekerd van een inkomen als je arbeidsongeschikt raakt. Als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, dus nog wel deels kunt werken, krijg je een uitkering over het deel dat je niet meer kunt werken.

Er zijn twee mogelijke opties bij de arbeidsongeschiktheidsverzekering:

 1. Beroepsarbeidsongeschiktheid. Hierbij kijkt de verzekeraar of je je beroep nog kan uitoefenen.
 2. Passende arbeid. Hierbij kijkt de verzekeraar of je ander werk kunt doen, dat past bij je opleiding en ervaring. De premie is iets lager.

AOV verplicht

In 2027 (of later, de plannen zijn nog niet concreet) wordt de AOV verplicht vanuit de overheid. De reden hiervoor is dat zzp’ers goedkoper zijn dan werknemers, maar wel risico lopen.

Zzp’ers doen er desondanks goed aan om zich alvast te oriënteren op een oplossing, er kan in de tussentijd iets gebeuren waardoor je arbeidsongeschikt raakt. 

Whitepaper AOV

Wat doe jij bij arbeidsongeschiktheid?

Je hoopt natuurlijk dat het je niet overkomt: arbeidsongeschikt raken. Maar wat doe je als je er toch mee te maken krijgt? En wat kun je doen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen?

Download gratis PDF

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering betaal je maandelijks een premie. Deze wordt berekend op basis van je leeftijd en branche, maar ook op een aantal keuzes die jij zelf maakt. Je hebt dus zelf invloed op de hoogte van de AOV premie.

Met deze keuzes heb je invloed op de premie:

 • Eigenrisicoperiode (wachttijd)
 • Dekking
 • Eindleeftijd
 • Contractduur

Bekijk de checklist afsluiten van een AOV om te zien hoe je kunt bezuinigen op de premie. Meteen zien hoe slimme keuzes invloed hebben op jouw premie? Check de tool AOV berekenen op de website van Rabobank!

 • Tip: de premie is fiscaal aftrekbaar.

Verder lezen over arbeidsongeschiktheid

Na deze informatie wil je wellicht nog meer weten over over arbeidsongeschiktheid. We hebben alle informatie voor je op een rij gezet in een gratis whitepaper. Zo ben jij goed voorbereid!

In de whitepaper lees je:

 • Wanneer je arbeidsongeschikt bent
 • Hoe je de kans op arbeidsongeschiktheid kunt verlagen
 • Welke opties je hebt om je te beschermen
 • Wat je brancehevnoten verzekeren
 • Wat een AOV kost en hoe je invloed hebt op de premie

Download gratis PDF

Als ondernemer heb je bepaalde bedrijfsmiddelen, waar je flink wat geld in hebt geïnvesteerd. Bijvoorbeeld machines, voorraad of een laptop. Helaas loop je risico dat hier iets mee gebeurt. Zoals boven beschreven worden jaarlijks 13.600 ondernemers slachtoffer van diefstal of inbraak en 3.600 van brand.

Een situatie als brand en inbraak heeft niet alleen financiële gevolgen, maar is ook ingrijpend voor jou en je personeel. In de afbeelding hieronder zie je de factoren die schade veroorzaken bij bedrijven.

Image
Factoren voor schade verzekeringen

Inbraak en brand voorkomen

Het risico op inbraak en brand kun je niet helemaal wegnemen, maar je kunt deze risico’s wel beperken met slimme preventie.

We schreven een artikel het beveiligen van je bedrijf, een aantal tips daaruit:

 1. Regel je toegangscontrole, zorg in elk geval voor een sleutelbeleid
 2. Installeer een alarmsysteem
 3. Onder bepaalde voorwaarden mag je ook videobewaking installeren

Na het uitbreken van een brand, kost het veel moeite om je bedrijf weer op te bouwen. De juiste verzekering dekt de schade wel, maar het kan zijn dat klanten in de herstelfase naar de concurrentie overstappen.

Daarom een aantal aandachtspunten voor het voorkomen van brand:

 • Elektra veroorzaakt 1 op de 3 branden, zorg er dus voor dat kapotte onderdelen of verouderde verlengsnoeren op tijd worden vervangen.
 • Installeer en onderhoud een brandalarm en rookmelders
 • Zorg dat er geen brandbare zaken binnen tien meter van je bedrijf staan

Verzekeringen voor je bedrijfsmiddelen

Met een aantal verzekeringen kun je ervoor zorgen dat de financiële schade van brand of inbraak wordt beperkt.

 • Met een gebouwenverzekering bescherm je je gebouw
 • Een inventarisverzekering vergoedt schade aan de inventaris van je bedrijf
 • Een voorraadverzekering dekt schade aan je voorraad

Deze verzekeringen vergoeden het bedrag dat het kost om de spullen te vervangen. Maar na een dergelijke situatie kan het zo zijn dat je bedrijf tijdelijk stilstaat. Dit heet bedrijfsstagnatie of bedrijfsstilstand. Je kunt dan niet doorwerken en loopt inkomsten mis. Die gemiste inkomsten verzeker je met een bedrijfsschadeverzekering.

Gebouwenverzekering

Met een gebouwenverzekering kun je je bedrijfspand verzekeren. Deze verzekering wordt ook wel zakelijke opstalverzekering genoemd en dekt de herstelkosten van het gebouw. Herstelkosten zijn de kosten die je maakt om het pand te herstellen naar dezelfde staat als voor de schade.

De gebouwenverzekering dekt schade aan jouw eigen pand, maar ook aan zaken die je als huurder hebt aangebracht, zoals zonnepanelen. Deze zaken worden je huurdersbelang genoemd.

Lees verder over de gebouwenverzekering

Inventarisverzekering

Met de inventarisverzekering verzeker je het vervangen van je inventaris, zoals bureaus, machines of elektronica. Schade wordt gedekt als die is ontstaan door brand, inbraak of weersinvloeden (behalve een natuurramp).

Let op: voor draagbare elektronische apparatuur heb je vaak een aparte verzekering nodig. Check dit even bij je verzekeraar, als je je laptop of smartphone vaak mee op pad neemt.

Voorraadverzekering

Verkoop of produceer je producten? Je verzekert je voorraad, grondstoffen en halffabricaten met een voorraadverzekering.

Een aandachtspunt is wanneer je je voorraad ergens anders wil opslaan. Sla je je voorraad voor korte tijd ergens anders op? Dan is dat meestal meeverzekerd, voor een bepaalde periode en tot een beperkt bedrag. Ga je je voorraad een langere tijd ergens anders opslaan? Dan moet je dat adres doorgeven aan de verzekeraar.

Bedrijfsschadeverzekering

In dit soort situaties maak je niet alleen kosten voor het vervangen van spullen of repareren van schade. Vaak moet je je bedrijf ook tijdelijk stilleggen om alles te kunnen herstellen. Dan loop je inkomsten mis. Die inkomsten verzeker je met een bedrijfsschadeverzekering.

Die verzekering, ook wel bedrijfsstagnatieverzekering genoemd, keert jouw gemiste brutowinst uit. Dat is trouwens ook het geval wanneer je om bepaalde andere redenen tijdelijk moet sluiten. Bijvoorbeeld als de schade niet bij jou is maar bij één van je buren, en je klanten jouw pand niet kunnen bereiken.

Als ondernemer ben je wellicht veel onderweg. Dan loop je ook risico dat er iets met je auto of bestelbusje gebeurt. Daarom moet je je bedrijfsauto verzekeren. Hieronder leggen we een aantal aandachtspunten voor.

Risico’s van zakelijk rijden

Een particuliere wagen staat het grootste deel van de tijd stil, maar met een zakelijke auto wordt meer gereden. Je loopt dus meer risico’s, zowel onderweg als wanneer de wagen stilstaat.

Vier risico’s:

 1. Inbraak en diefstal van materialen of gereedschappen uit je bestelwagen
 2. Diefstal van de wagen zelf, of bijvoorbeeld een aanhanger
 3. Aanrijdingen
 4. Parkeerschade

In het aanvullende artikel lees je per risico tips om dit te voorkomen.

Bedrijfsauto verzekeren: zakelijk of privé?

Bij het verzekeren van je auto of bestelbus is de eerste vraag: ga je de auto zakelijk verzekeren of privé? Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • Koop je de auto zakelijk en staat hij op de balans? Dan heb je een zakelijke autoverzekering nodig.
 • Koop je de wagen privé en rijd je er ook (bijna) geen zakelijke ritten mee? Dan is een particuliere verzekering prima.
 • Koop je de wagen privé maar rijd je veel kilometers? Dan is bij veel verzekeraars een zakelijke autoverzekering wel verplicht. Check dus even de grens van zakelijk gebruik als je een verzekering afsluit.
 • Vervoer je tegen betaling pakketjes of personen? Dan moet je zakelijk verzekeren.

Soorten zakelijke autoverzekeringen

De vraag die je jezelf daarna stelt is welke soort autoverzekering je wil afsluiten. Er zijn drie soorten autoverzekeringen:

 1. WA-verzekering, voor schade die je met je auto of busje aanbrengt
 2. WA Beperkt Cascoverzekering, hierbij wordt ook schade aan jouw auto of bus gedekt
 3. WA Cascoverzekering (allrisk), waarbij ook schade wordt vergoed als je die zelf veroorzaakt.

Let op: de spullen in je busje of auto verzeker je met een transportverzekering.

Wat kost een zakelijke autoverzekering?

De hoogte van de premie van de zakelijke autoverzekering is afhankelijk van de keuze voor bovenstaande soorten verzekeringen. Ook de waarde en de leeftijd van de wagen hebben invloed op de premie, net als je bedrijfsactiviteit.

Schade voorkomen is nog altijd het best. Een ongeluk heeft namelijk niet alleen een financieel gevolg, maar kan ook (tijdelijk) uitval van jou of je medewerker betekenen. In het aanvullende artikel lees je daarom tips om schade met en van je wagen te voorkomen.

In de vorige hoofdstukken hebben we al veel verteld over de verschillende zakelijke verzekeringen. Toch zit je misschien nog met een aantal vragen, bijvoorbeeld over welke verzekeringen verplicht zijn.

Waar moet je voor verzekerd zijn als ondernemer?

Veel ondernemers vragen zich af of zakelijke verzekeringen verplicht zijn, zoals het hebben van een particuliere zorgverzekering. Het antwoord is op dit moment nee. Je bent niet verplicht om je te verzekeren op zakelijk gebied, dit is je eigen verantwoordelijkheid als ondernemer.

 • De enige uitzondering is de zakelijke autoverzekering als je zakelijk rijdt.

Over deze kwestie is de laatste jaren veel te doen geweest. Veel ondernemers verzekeren zich namelijk helemaal niet op zakelijk vlak, waardoor ze in de problemen kunnen komen als er iets misgaat. Een ongelukje zit vaak in een klein hoekje, en je kunt ziek worden helaas niet vermijden.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt verplicht

Eerder in dit artikel las je al over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Deze beslissing komt uit het principeakkoord over pensioenen van de overheid en vakbonden. Zij vinden namelijk dat zzp’ers oneerlijk concurreren met werknemers doordat ze zich niet hoeven te verzekeren.

Deze verplichte AOV zal op z’n vroegst in 2027 ingaan, tot die tijd buigen verschillende partijen zich over de precieze uitwerking van de verzekering.

Welke verzekeringen voor ondernemers worden per branche aangeraden?

Op dit moment zijn zakelijke verzekeringen dus niet verplicht, toch is het vaak wel slim om je te verzekeren. Je hoeft niet meteen alle beschikbare verzekeringen af te sluiten. Grote kans dat ze niet allemaal op jouw onderneming van toepassing zijn. Zo heeft een voorraadverzekering voor een freelance projectmanager weinig zin.

In onderstaand overzicht vind je per branche een lijstje van de aangeraden verzekeringen. Dit overzicht is niet leidend, houd altijd rekening met je eigen situatie en wensen.

Horeca

Wanneer je bijvoorbeeld een café, restaurant of snackbar hebt, krijg je te maken met een aantal verschillende verzekeringen:

 • Aansprakelijkheidsverzekering
  Zo is het slim om te denken aan aansprakelijkheid. In de horeca adviseer je niet in de klassieke zin van het woord, dus is beroepsaansprakelijkheid niet relevant. Bedrijfsaansprakelijkheid wel, bijvoorbeeld als er hete soep over de laptop van een gast valt.
 • Inventarisverzekering
  Heb je ook nagedacht over je inventaris, zoals keukenapparatuur, borden en tafels? Die kun je verzekeren met een inventarisverzekering.
 • Bedrijfsschadeverzekering
  Je wilt er natuurlijk niet aan denken, maar in geval van een calamiteit, zoals brand of inbraak, is het fijn om terug te kunnen vallen op een bedrijfsschadeverzekering. Daarmee verzeker je namelijk de omzet die je verliest als je bedrijf tijdelijk stilstaat. Die houdt je dus op de been tot je bedrijf weer open kan.
 • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
  Uiteraard is het ook in de horeca belangrijk om na te denken over arbeidsongeschiktheid en verzuim van medewerkers. Ziekte en ongelukken komen altijd op het verkeerde moment. Kijk daarom eens naar de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jezelf en de verzuimverzekering voor personeel.

Lees hier meer over verzekeringen voor de horeca.

Zorg

Werk je in de zorg, bijvoorbeeld als arts, verpleegkundige of thuiszorgmedewerker? Dan krijg je ook te maken met beroepsspecifieke risico’s.

 • Aansprakelijkheidsverzekering
  Als zorgprofessional kun je te maken krijgen met bedrijfsaansprakelijkheid én beroepsaansprakelijkheid. Je kunt bijvoorbeeld schade toebrengen aan iemands bank wanneer je in de thuiszorg een kop koffie omstoot (bedrijfsaansprakelijkheid). Als arts kun je letsel veroorzaken door verkeerd advies (beroepsaansprakelijkheid). Lees verder over beide vormen
 • Zakelijke rechtsbijstandsverzekering
  Wanneer je een juridisch conflict krijgt, bijvoorbeeld omdat een zorgverzekeraar je factuur niet wil betalen, word je geholpen door je rechtsbijstandsverzekering.
 • Inventarisverzekering
  Als zelfstandige in de zorg werk je vaak met je eigen materiaal. Voor het geval dit zoek raakt of gestolen wordt, kun je een inventarisverzekering afsluiten.
 • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
  Werken in de zorg geeft veel voldoening, maar kan ook erg zwaar zijn. Daarom is een arbeidsongeschiktheidsverzekering geen overbodige luxe.

Lees hier meer over verzekeringen voor ondernemers in de zorg.

Dienstverlening

Onder dienstverlening vallen bijzonder veel beroepen. Wat ze gemeen hebben, is dat ze allemaal een dienst leveren aan een consument of bedrijf. De volgende verzekeringen worden door deze groep vaak afgesloten:

 • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
  Wanneer je arbeidsongeschikt raakt, kun je (tijdelijk) niet werken. Hierdoor loop je inkomsten mis, die gecompenseerd worden met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Denk bij arbeidsongeschiktheid niet alleen aan ziekte, maar ook bijvoorbeeld letsel bij een ongeluk.
 • Aansprakelijkheidsverzekering
  Wanneer je met jouw diensten per ongeluk financiële schade toebrengt, valt dit onder bedrijfsaansprakelijkheid. Geef je verkeerd advies? Dan valt dit onder beroepsaansprakelijkheid.
 • Zakelijke rechtsbijstandsverzekering
  Als je in de dienstverlening werkt, kun je helaas ook juridische conflicten krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een klant die niet wil of kan betalen. In zulke gevallen is zakelijke rechtsbijstand fijn.

Detailhandel en webwinkel

Onder detailhandel vallen alle winkels en webwinkels die goederen leveren. De volgende verzekeringen worden het vaakst afgesloten:

 • Voorraadverzekering
  Deze verzekering is van toepassing op alle goederen die je op voorraad en in de winkel hebt liggen voor de verkoop.
 • Inventarisverzekering
  De inventarisverzekering is juist voor de zaken binnen je onderneming die niet voor de verkoop zijn. Denk aan kledingrekken, de kassa en tafels.
 • Aansprakelijkheidsverzekering
  Let op: ook als je goederen verkoopt die door anderen geproduceerd zijn, kun jij aansprakelijk gesteld worden. Dit valt onder de bedrijfsaansprakelijkheid.
 • Bedrijfsschade­verzekering
  Als je winkel schade ondervindt van een brand, storm of stroomstoring, word je geholpen door de bedrijfsschadeverzekering. Die compenseert de omzet die je misloopt doordat je bedrijf stilstaat. 
 • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
  Als jij niet kunt werken, heeft dat gevolgen voor je winkel. Als je geen medewerkers hebt, zul je de deuren zelfs moeten sluiten. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dan essentieel.

Lees meer over verzekeringen voor je webwinkel

Bouw

Werk je in de bouw, bijvoorbeeld als aannemer of metselaar? Dan krijg je met een aantal specifieke verzekeringen te maken:

 • Construction All Risk-verzekering (CAR)
  Deze verzekering is specifiek voor ondernemers in de bouw. Je dekt er verschillende risico’s mee af die op de bouwplaats kunnen ontstaan. De CAR-verzekering is een uitbreiding op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Lees meer over de CAR-verzekering.
 • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
  Het kan bijzonder hard werken zijn in de bouw en een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is voor ondernemers in deze sector een arbeidsongeschiktheidsverzekering extra belangrijk.
 • Inventarisverzekering
  In de bouw werk je vaak met eigen materialen, je moet er dan niet aan denken dat deze gestolen worden of kwijt raken. Daarom kun je je spullen verzekeren met de inventarisverzekering.

Meer over verzekeringen voor ondernemers

Je bent nu op de hoogte van de belangrijkste verzekeringen voor ondernemers. Er zijn er nog een aantal die we niet besproken hebben, maar wellicht voor jouw situatie wel van toepassing zijn. In de onderstaande artikelen lees je meer!

Op de website van Interpolis vind je een totaaloverzicht van de mogelijke verzekeringen voor ondernemers.

Calculator verzekeringen berekenen

Zelf je verzekeringen regelen

Bij Rabo ZelfZeker regel je als ondernemer eenvoudig zelf je verzekeringen. 

Bekijk de opties

Meer over verzekeren

Meer over verzekeren
AOV en arbeidsongeschiktheid

Wat doe jij bij arbeidsongeschiktheid?

Je hoopt natuurlijk dat het je niet overkomt: arbeidsongeschikt raken. Maar wat doe je als je er toch mee te maken krijgt? En wat kun je doen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen?

Sluiten