Zo bepaal je jouw uurtarief in 2023

Bijgewerkt op 14 juni 2023
8 min  leestijd
26.050
Auteur: Suzanna Timmer
geïllustreerde weergave van een contract dat wordt ondertekend

Als ondernemer en zzp’er moet je bepalen welk uurtarief je gaat vragen. Het juiste tarief verschilt mogelijk per branche of opdracht. Hoe bepaal je jouw ideale uurtarief in 2023?

In dit artikel leggen we je uit hoe je jouw uurtarief in 2023 bepaalt. Wil je direct naar een specifiek onderwerp? Kik dan op één van onderstaande links: 

Wil je de peiling lezen over het uurtarief voor 2024? Bekijk dan 'Uurtarief 2024'

Uurtarief 2023 - peiling IkGaStarten

Een uurtarief bepalen doe je soms op gevoel, maar vaak is het ook afhankelijk van de branche waarin je actief bent en wat je aan kosten kwijt bent. Soms ligt het aan de opdrachtgever wat redelijk is om te vragen, en is onderhandelen een optie. 

Daarnaast kijk je naar je concurrenten. Prijs je jezelf niet uit de markt door een te laag uurtarief te vragen? 

De uurtarieven van startende zzp'ers in 2023

Om inzicht te krijgen in de uurtarieven van startende zzp'ers in 2023, vroegen we ook dit jaar aan onze lezers om hun uurtarief in te vullen. De resultaten zie je in de tabel hieronder:

Hoe hoog is jouw uurtarief?  Stemmen: 5.146
€ 15 - 30 (excl. btw) 13%
€ 30 - 45 (excl. btw) 23%
€ 45 - 60 (excl. btw) 20%
€ 60 - 90 (excl. btw) 20%
€ 90 - 150 (excl. btw) 14%
Meer dan € 150 (excl. btw) 3%
Ik werk niet op uurtariefbasis 8%

Minimale veranderingen 

De verschillen met 2022 zijn klein. Toen bleek uit de poll de twee grootste groepen ondervraagde toen een tarief hanteerden tussen de € 30 en € 45 of tussen de € 60 en € 90. Met het uurtarief in 2023 is dat volgens jullie niet anders.

De poll van dit jaar laat hierin weinig verschil zien: de meesten van jullie zeggen ook in 2023 tussen de € 30 en € 45 (23%) te vragen, gevolgd door € 45 tot € 60 (20%) en tussen de € 60 en € 90 (20%).

Tussen € 15 en € 30 per uur

Net als in 2022 valt op dat het uurtarief in 2023 bij een klein deel van de ondervraagden  erg laag is. Zo geeft 13% aan tussen de € 15 en € 30 te vragen, tegenover 16% in 2022. De vraag is of zij van zo’n tarief kunnen rondkomen, aangezien van dit bedrag namelijk nog belasting afgaat.

Verwachting 2023: tarieven stijgen 4 tot 6%

Dat veel zzp’ers en ondernemers nog steeds een betrekkelijk laag uurtarief rekenen is opvallend. De grote inflatie en andere stijgende kosten 2022 lijken hier nauwelijks invloed op te hebben.

Bijna de helft van de ondervraagde ondernemers ga in deze poll aan hun uurtarief te willen verhogen in verband met de stijgende kosten. Dit is dus echter niet terug te zien in de recente resultaten.

Deelnemers aan de recente poll van IkGaStarten gaven aan dat ze hun prijzen of uurtarief met gemiddeld 10,9% zullen verhogen in 2023. Het werkelijke getal ligt echter een stuk lager.

Uit een analyse van arbeidsmarktdataspecialist Intelligence Group en HR-tech dienstverlener HeadFirst Group ondanks blijkt namelijk dat de tarieven van zzp’ers en andere ondernemers in 2022 gemiddeld ‘slechts’ 3,8% gestegen, ondanks de hogere kosten zijn.

In 2023 wordt een gemiddelde tariefstijging van 4 tot 6% procent verwacht. De uurtarieven van professionals houden daarmee gelijke tred met de CAO-ontwikkelingen.

Jouw uurtarief in 2023 bepalen in 4 stappen

Een uurtarief is sterk afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent. Maar globaal kun je je uurtarief bepalen in slecht 4 stappen:

 1. Je kosten
 2. Aftrekposten en verzekeringen meewegen 
 3. Werkuren
 4. Bepaal je uurtarief in 2023: een voorbeeld
   

1. Je kosten

Breng als eerste al je kosten in kaart. Je houdt hierbij rekening met zaken zoals verzekeringen, belastingen, huisvesting en vervoer. Kijk naar de noodzakelijke kosten voor het voeren van je onderneming.

Deze lijst van kostenposten helpt je verder:

Starten als zzp'er

Aan de slag als zzp'er?

Dan moet je veel regelen. Van het maken van je bedrijfsplan tot het regelen van verzekeringen. Ga sterk van start en vergroot de kans op succes.

Hoe voorbereid ben ik?

2. Aftrekposten en verzekeringen meewegen 

Als je gebruikmaakt van fiscale aftrekposten, zoals de mkb-winstvrijstellingzelfstandigenaftrek of startersaftrek, dan trek je deze kortingen nog van het totale nettobedrag aan kosten af. 

Hou er rekening mee dat de bedragen voor je inkomstenbelasting en de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering nog niet zijn meegenomen in de kosten die je stap 1 hebt berekend. Hiervoor zal je dus ook geld opzij moeten zetten. Als je hiervoor ongeveer 35-40% van je winst reserveert, dan is dat een veilige inschatting.

Lees is dit artikel hoe je je netto-inkomen als zzp’er kunt berekenen.

Nu heb je alle kosten van je bedrijf op een rij gezet, en weet je wat je minimaal zal moeten verdienen om geld over te houden en winst te maken

3. Werkuren

Schat nu in hoeveel tijd je dit jaar aan je eigen onderneming zult besteden. Als je uitgaat van een gemiddeld (fulltime) werkjaar, dan zijn dat 260 werkdagen. Er zitten ook zeker uren bij die je niet kunt doorberekenen of factureren aan klanten, en het is goed om dit vooraf in kaart te brengen. 

Hou bij je schatting rekening met onder andere vakantiedagen, de reistijd voor opdrachten, de tijd die je besteedt aan het bezoeken van congressen en evenementen, en de tijd voor het bijwerken van je administratie.

4. Bepaal je uurtarief in 2023: een rekenvoorbeeld

 1. Je kosten zijn € 25.000.
 2. Je wilt graag minimaal € 2.000 nettowinst per maand behalen x 12 = € 24.000 per jaar. Tel de inkomstenbelasting en belastingvoordelen (ongeveer 35%) bij die nettowinst op. Zo kom je uit op een brutowinst van jaarlijks € 32.400.
 3. Een fulltime werkweek heeft jaarlijks 260 werkdagen min ziekte,- vakantie en feestdagen. Je houdt ongeveer 220 werkdagen over, ofwel 1.760 uur (8 uur per dag).
  Stel dat je minimaal de helft van je uren denkt te kunnen declareren, dan zijn dit in totaal 880 declarabele uren.
 4. € 25.000 + € 32.400 = € 57.400. En € 57.400 : 880 uur = € 65,23 per uur.

Toch geen minimumtarief voor zzp’ers

Het vorige kabinet had plannen voor een wettelijk minimum uurtarief voor zzp'ers. Dat plan is inmiddels van de baan wegens protesten van zowel zzp'ers als opdrachtgevers. Ook werd sterk getwijfeld aan de onuitvoerbaarheid door de Belastingdienst.

Branches en uurtarieven

Wil je weten wat in jouw branche de uurtarieven zijn? Hier staan de uurtarieven van 50 beroepen van zzp’ers, en die van werknemers die hetzelfde beroep in loondienst uitvoeren. Als je dus twijfelt om de overstap van loondienst naar werken als zzp'er te maken, dan zie je hier welk bedrag je als zzp’er kan berekenen om ongeveer hetzelfde te verdienen. De cijfers zijn uit 2022.

Onderhandelen over je uurtarief

Bij het berekenen van je uurtarief kijk je naar wat jou onderscheidt van je concurrenten. Want misschien doe jij wel iets waar je aantoonbaar beter in bent dan anderen in jouw branche. Dan mag je een hoger uurtarief vragen.

Klanten benaderen vaak meerdere mensen voor de opdracht en vergelijken de uurtarieven. Als dit het geval is zul je moeten onderbouwen waarom je een bepaald tarief rekent en waarom je denkt dat jij de opdracht het beste kunt uitvoeren.

In het algemeen is er wel ruimte om met je opdrachtgevers te onderhandelen. Ga ook niet te snel mee met een kortingsvoorstel. Ga je daar in mee, dan is het lastig om je vraagprijs weer omhoog te krijgen.

Whitepaper Uurtarief cover

Een (hoger) uurtarief bepalen?

In zes stappen naar een passende prijs. Gebruik de infographic om jouw uurtarief te berekenen. En check of het tijd is om je tarief te verhogen.

Download gratis PDF

Veelgestelde vragen over het juiste uurtarief in 2023: 

 • Hoe bepaal ik mijn uurtarief als zzp'er?De bepaling van het juiste uurtarief als zzp'er hangt af van alle kosten die je maakt, je vaste lasten, de uren die je kunt declareren, maar ook van de branche, de concurrentiepositie en jouw expertise en onderscheidend vermogen.
 • Wat is het gemiddelde uurtarief van zzp'ers?Het gemiddelde uurtarief van zzp'ers hangt af van de branche waarin je werkzaam bent. Een tarief schommelt voor zzp'ers tussen de €30 en €150. Ook kun je soms meer vragen omdat je onderscheidend vermogen hebt: je doet iets waarin je beter bent dan anderen in een vergelijkbare positie.
 • Hoe bereken ik mijn uurtarief als zzp'er?Bij de berekening van je uurtarief als zzp'er, hou je rekening met verschillende factoren als de bedrijfskosten die je maakt, hoeveel je wilt verdienen, in welke branche je werkzaam bent en je concurrentiepositie. In deze whitepaper vind je alles over het berekenen van je uurtarief.

Meer over uurtarief

Meer over uurtarief
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten