marieke

6 manieren om uw concurrenten af te troeven

In welke sector u ook gaat werken, als ondernemer zult u vrijwel nooit de enige vis in de vijver zijn. Concurrentie is overal. Als startende ondernemer wilt u voorkomen dat huidige klanten overlopen naar de concurrent, maar uw netwerk uitbreiden is net zo belangrijk. Zo zorgt u ervoor dat uw bedrijf de concurrentie voorblijft.

1. Prijsbeleid

Het ligt misschien voor de hand, maar de meest simpele manier om een concurrent te verslaan is door het aanbieden van goedkopere producten en/of diensten. Het risico bestaat echter dat ook andere bedrijven gaan stunten met de prijzen. Het is daarom essentieel om van tevoren te berekenen of u zich eventuele prijsverlagingen kunt veroorloven. Ken uw grenzen en laat u nooit verleiden om over dit bedrag overheen te gaan.

2. Kwaliteit

Kwaliteit is een belangrijke factor bij het nemen van een beslissing over de aanschaf van een product of dienst. Als de prijs iets hoger ligt dan bij de concurrent, maar de kwaliteit aantoonbaar beter is, zullen de meeste klanten voor u kiezen. Goedkoop is immers vaak duurkoop. Ga daarom altijd voor de hoogst haalbare kwaliteit, ook als dit betekent dat uw prijzen daardoor iets hoger zullen uitvallen.

3. Service

De service die u uw klanten biedt, heeft u geheel in eigen hand. Mond-tot-mondreclame is een belangrijke factor bij het uitbreiden van uw klantenkring. Ondernemers die klantvriendelijkheid, een goede bereikbaarheid, snelle leveringstijd en het adequaat oplossen van problemen hoog in het vaandel hebben staan, plukken daar uiteindelijk de vruchten van. Roep echter nooit zelf van de daken dat uw bedrijf uitstekende service biedt; dat kan ergernis wekken bij een klant die dit anders heeft ervaren. Tevreden consumenten vertellen zelf wel aan iedereen hoe servicegericht u bent. Dat is veel effectiever.

4. Onderscheid

Waarin onderscheidt uw bedrijf zich van concurrenten? Ga op zoek naar de factoren die uw producten, diensten of processen waarin u (in positieve zin) verschilt van de rest. Zit het bijvoorbeeld in het uitgebreide aanbod of juist in de jarenlange expertise van uw bedrijf? Hoe tastbaarder uw kwaliteiten, des te beter u het argument kunt verkopen.

5. Communicatie

Iedere onderneming houdt zich bezig met marketing. Voor lokale ondernemers gaat het hierbij vaak om het plaatsen van advertenties in regionale kranten en maken van een goede website. Kijk nog eens goed naar de boodschap die u uitdraagt. Komen de onderscheidende factoren van uw bedrijf voldoende naar voren? Deze mag u in reclame-uitingen best extra benadrukken. Doe echter nooit beloftes die u niet kunt waarmaken.

6. Extra's

Potentiële klanten houden van voordeeltjes. Met het bieden van iets extra's bij een aankoop of bestelling kunt u nog meer consumenten over de streep trekken. Zoek deze speciale aanbiedingen niet alleen in gratis producten, maar denk ook eens aan het gratis aanbieden van extra informatie, bijvoorbeeld in de vorm van een magazine of nieuwsbrief.

Gepubliceerd op:
28-06-2011

Wat vind je van dit artikel?

x19
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Goed netwerken is een vak apart. Maar wel een vak dat je kunt leren. Krijg je kramp in je buik bij het vooruitzicht te moeten netwerken op een grote bijeenkomst? Alle begin is moeilijk en oefening baart kunst.

Zzp
96% starters wil groeien
96% starters wil groeien

Marketing en verkoop

Je kunt nog zo'n mooi product (of goede dienst) leveren, maar zonder naamsbekendheid en genoeg klanten of opdrachtgevers zul je niet ver komen. Marketing en sales zijn dan ook een cruciaal aspect van het ondernemerschap. In deze categorie gaan we dieper in op het opstellen van een goede marketingstrategie. Hierbij komen onder andere de volgende zaken aan bod:

  1. Hoe zet ik een product of dienst in de markt?
  2. Moet ik een marketingplan schrijven? (en hoe pak ik dat aan?)
  3. Hoe bereik ik de juiste doelgroep?

Lees hier meer tips over starten met marketing en verkoop.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.