Zakelijke rekening openen in 3 stappen

Bijgewerkt op 23 juni 2022
7 min  leestijd
5.046
Auteur: Roy Timmerman
zakelijke rekening openen

Een zakelijke rekening openen biedt je als startende ondernemers heel wat voordelen. In dit artikel leggen we uit hoe je online snel een zakelijke rekening opent en waarom het juist voor starters belangrijk is om zakelijk te bankieren.

Waarom een zakelijke rekening openen?

Een zakelijke rekening openen is geen wettelijke verplichting voor ondernemers. Toch wordt het als starter wel aangeraden om dit meteen bij de start van je bedrijf te doen. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat je zo zakelijke en privé-transacties kunt scheiden. 

Op deze manier zie je direct hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. De zakelijke inkomsten en uitgaven staan netjes gerangschikt, zonder dat je eerst alle privé-uitgaven zoals boodschappen en cafébezoek moet wegstrepen. Schakel je een boekhouder in? Dan eist die zelfs vaak dat je bij de start van je bedrijf meteen een zakelijke rekening opent! 

In dit artikel bespreken we drie stappen van het openen van een zakelijke rekening! 

 1. Voorbereiding
 2. Aanvraag starten
 3. Na de aanvraag

1. Zakelijke rekening openen: voorbereiding

Voordat je je zakelijke rekening kunt openen, onderzoek je natuurlijk welke rekening het best bij je past. Welke kenmerken vind jij belangrijk aan een zakelijke rekening? Ga je voor de goedkoopste rekening of voor service en extra diensten, zoals het koppelen van je boekhoudpakket

Als zzp'er wil je ongetwijfeld je kosten laag houden. De Rabo ZZP Rekening is dan een interessante optie. Voor deze rekening heb je geen maandelijkse kosten. De rekening is dus al vanaf €0,00 per maand te openen. Voor kleine mkb'ers is er de Zakelijke Rekening. Daar betaal je wel een vast bedrag per maand, maar zijn de transactiekosten lager dan bij de ZZP Rekening. Dat scheelt als je maandelijks veel transacties hebt. 

Zakelijke rekening: check de voorwaarden

Check daarnaast of je aan de voorwaarden voldoet. Hier kom je vanzelf achter bij het aanvragen van je zakelijke rekening. Bij de Rabo ZZP Rekening is een voorwaarde bijvoorbeeld dat de rechtsvorm van je bedrijf een eenmanszaak of bv met één eigenaar is. Daarnaast moet je zelf de eigenaar zijn en in Nederland wonen.

Lees ook goed wat je precies krijgt bij de zakelijke rekening van jouw keuze. Onderzoek bijvoorbeeld welke functies van internetbankieren jij kunt gebruiken om je boekhouding makkelijker te maken. 

Extra voordeel voor starters

Ben jij korter dan 1 jaar ingeschreven bij de KvK? Dan kun je gebruikmaken van Rabo Startersvoordeel. Daarmee is je zakelijke rekening bij Rabobank de eerste 6 maanden gratis. Dat betekent géén kosten voor je zakelijke rekening, transacties, betaalpas, internetbankieren en de Rabo App.

Daarbij heb je ook géén kosten voor:

Voor je overige zakelijke betalingsverkeer zoals contant geld storten en Wereldbetalingen betaal je wel de volledige kosten. 

2. Zakelijke rekening openen: aanvraag starten

Tegenwoordig gaat het openen van een zakelijke rekening eenvoudig online. Bij Rabobank krijg je twee opties: je bankiert al privé bij de Rabobank of je bent nog geen klant. Het verschil zit 'm vooral in de identificatie. Als je namelijk al een particuliere betaalrekening hebt, kent de bank je al en hoef je je niet meer te identificeren. Hieronder bespreken we de stappen voor beide opties. In beide gevallen is het vaak al binnen 5 minuten geregeld.

Al particulier klant

 1. Houd je KvK-nummer, privé betaalpas en Rabo scanner bij de hand.
 2. Log in bij Rabo Internetbankieren met je particuliere inloggegevens.
 3. Vul jouw KvK-nummer of bedrijfsnaam in en de gegevens van de Kamer van Koophandel worden automatisch opgehaald.
 4. Beantwoord wat vragen over je bedrijf.
 5. Na je aanvraag ontvang je direct een bevestiging. 

Nog geen Rabobank klant

 1. Houd je KvK-nummer, identiteitsbewijs en smartphone bij de hand.
 2. Vul jouw KvK-nummer in en de gegevens van de Kamer van Koophandel worden automatisch opgehaald.
 3. Beantwoord wat vragen over je bedrijf.
 4. Identificeer jezelf met de Rabo Identificeren App en je identiteitsbewijs.
 5. Na je aanvraag ontvang je direct een bevestiging.

Let op: in sommige gevallen wordt er extra controle gedaan door de bank. In dat geval kan het iets langer duren voordat je je zakelijke rekening kunt gebruiken.

3. Zakelijke rekening openen: na de aanvraag

Als de aanvraag wordt goedgekeurd, krijg je binnen 3 werkdagen je zakelijke betaalpas, pincode en eventueel de Rabo scanner. Activeer je betaalpas en je kunt aan de slag met je nieuwe rekening! 

In sommige gevallen wil Rabobank een paar aanvullende controles doen. In dat geval kan je wel het proces afronden en krijg je een rekeningnummer, maar is dit nog niet actief.

Voorbeeldplan nodig?

Handig: zo ziet een goed ondernemingplan voor jouw branche eruit.

Download gratis voorbeeld 

Zakelijke rekening openen met de Rabo App

Ben je al particulier klant bij Rabobank? Dan kun je ook direct via de Rabo App een zakelijke rekening openen. Handig! 

De rekening komt op de naam van je bedrijf en wordt aan je zakelijke gegevens gekoppeld. Ga in de Rabo App naar:

 1. Store
 2. Betalen 
 3. Kies bij 'Voor wie je Betaalrekening openen' voor 'Voor mijn bedrijf'
 4. Kies je zakelijke rekening

Vervolgens werkt het net als bij de Rabo-site. Je krijgt een aantal vragen, zodat de bank weet wie je bent. Denk bijvoorbeeld aan: wat doet je bedrijf? Doe je internationaal zaken? Hoeveel omzet verwacht je? Waar ben je belastingplichtig?

Soms moet er nog een aantal checks gedaan worden naar aanleiding van je antwoorden. In dat geval wordt er alvast een rekeningnummer gereserveerd. Als alles in orde is, is de rekening vaak al binnen twee dagen actief.

Kosten zakelijke rekening fiscaal aftrekbaar

Een zakelijke rekening is uiteindelijk wel iets duurder dan een privérekening. Het goede nieuws is dat je deze bedrijfskosten fiscaal kunt aftrekken. Uiteindelijk verdien je deze uitgaven dus terug. Bovendien bespaar je met een overzichtelijke administratie tijd.

Je boekhouder kost geld, maar hoe beter jij het organiseert, hoe lager die kosten. Zoals gezegd zal de boekhouder waarschijnlijk zelfs eisen dat je een aparte zakelijke rekening gebruikt voor de bedrijfsadministratie.

Een zakelijke rekening draagt ook bij aan een professionele uitstraling. Je laat opdrachtgevers of klanten het geld naar jouw zakelijke rekening overmaken.

Btw-aangifte

Vergeet niet geld opzij te zetten voor de periodieke btw-aangifte en de aangifte inkomstenbelasting. Als ondernemer draag je, in tegenstelling tot mensen in loondienst, namelijk geen belasting af. Je bent nu zelf verantwoordelijk voor het organiseren van je financiële situatie. Je kunt hier bijvoorbeeld je zakelijke spaarrekening voor gebruiken, die is kosteloos bij een zakelijke rekening. 

 • Download de gratis whitepaper Administratie opzetten en lees je hoe je jouw boekhoudproces goed organiseert. Met als bonus: 10 praktische administratietips voor starters.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Zakelijke rekening: de meest gestelde vragen

 • Waarom open ik als zzp'er een zakelijke rekening? Het openen van een zakelijke rekening biedt zzp'ers direct allerlei voordelen. Het belangrijkste voordeel van een zakelijke rekening is dat je zakelijke- en privétransacties kunt scheiden.
 • Hoe open ik een zakelijke rekening als zzp'er? Bij Rabobank kun je heel eenvoudig in vijf minuten een zakelijke rekening openen, online of in de Rabo App. Dit geldt voor zzp'ers, eenmanszaken of ondernemers met een bv die volledig eigenaar zijn. Volg deze stappen om een zakelijke rekening te openen bij de Rabobank.
 • Wat zijn de voordelen van een bedrijfsrekening? Een bedrijfsrekening openen biedt verschillende voordelen voor zzp'ers. Je houdt de administratie overzichtelijk, je scheidt privé- en zakelijke uitgaven, je bedrijf krijgt een professionelere uitstraling en bij Rabobank kun je van meer dan alleen betalingsverkeer gebruikmaken.
 • Hoe lang duurt een zakelijke rekening openen? De aanvraag van een zakelijke rekening kost je meestal slechts 5 minuten. Binnen een werkdag ontvang je een reactie van Rabobank en als de aanvraag wordt goedgekeurd ontvang je binnen 3 werkdagen je zakelijke betaalpas en pincode. Lees hoe je in drie stappen een zakelijke rekening opent.

Tips van de redactie

Een overzichtelijke administratie opzetten doe je zo
Welk tarief mag jij als zzp'er rekenen?
Alles over de inkomstenbelasting voor ondernemers

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten