Zakelijke rekening openen

Zakelijke rekening openen in 3 stappen

Het openen van een zakelijke rekening biedt je als startende ondernemers heel wat voordelen. In dit artikel leggen we uit hoe je online snel een zakelijke rekening opent en waarom het juist voor starters belangrijk is om zakelijk te bankieren.

Waarom een zakelijke rekening openen?

Het openen van een zakelijke rekening is geen wettelijke verplichting voor ondernemers. Toch wordt het als starter wel aangeraden om dit te doen. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat je zo zakelijke en privé-uitgaven en –inkomsten kunt scheiden. 

Op deze manier zie je direct hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. De zakelijke inkomsten en uitgaven staan netjes gerangschikt, zonder dat je eerst alle privé-uitgaven zoals boodschappen en cafébezoek moet wegstrepen.

Wanneer je naar de website van de Rabobank gaat om een zakelijke rekening te openen, krijg je twee opties: je bankiert al privé bij de Rabobank of je bent nog geen klant. 

Zakelijke rekening openen: al wel klant

Wie al een particuliere betaalrekening bij de Rabobank heeft, kan tegenwoordig ook online een zakelijke rekening openen. Let op: dit geldt voor eenmanszaken of ondernemers met een bv die 100% eigenaar (DGA) zijn.

Ondernemers die nog géén particuliere klant zijn bij Rabobank volgen het andere traject: nog geen particuliere klant

Houd je KvK-nummer bij de hand en log in bij Rabo Internetbankieren met je particuliere inloggegevens. Vul jouw KvK-nummer in en de gegevens van de Kamer van Koophandel worden automatisch opgehaald.

Binnen 5 minuten online geregeld

Vervolgens controleer je of deze gegevens kloppen en beantwoord je nog een aantal vragen. In 5 minuten is het geregeld. Je bankpas, pincode en de scanner worden dan zo snel mogelijk opgestuurd. Daarmee kan je inloggen en echt aan de slag met je bankzaken.

In sommige gevallen wil Rabobank een paar aanvullende controles doen. In dat geval kan je wel het proces afronden en krijg je een rekeningnummer, maar is dit nog niet actief.

Voordelen online regelen

Omdat je van de particuliere inlog gebruikt maakt en jouw gegevens dus al bekend zijn bij de bank, hoef je niet meer naar een vestiging toe om je identiteit te bevestigen. Dit scheelt veel tijd en is natuurlijk vooral makkelijk.

Doordat je inlogt met jouw eigen Rabo Internetbankieren ben je direct in een veilige internetomgeving. Daarnaast heeft de Rabobank een koppeling met de KvK. Alle bedrijfsgegevens worden op deze manier direct doorgegeven.

Rekening openen eigen bedrijf met Rabo Bankieren App

Sinds kort kun je ook via de Rabo Bankieren App een zakelijke rekening openen. Handig! Je moet dan wel met je persoonlijke gegevens inloggen, dit is wettelijk verplicht zodat de bank weet met wie ze te maken hebben.

De rekening komt op de naam van je bedrijf en wordt aan je zakelijke gegevens gekoppeld. Ga naar:

 1. Zelf regelen
 2. Betaal- en spaarrekening
 3. Betaalrekening openen
 4. Een rekening voor mijn bedrijf

Vervolgens werkt het net als bij de Rabo-site. Je krijgt een aantal vragen, zodat de bank weet wie je bent. Denk bijvoorbeeld aan: wat doet je bedrijf? Doe je internationaal zaken? Hoeveel omzet verwacht je? Waar ben je belastingplichtig?

Soms moet er nog een aantal checks gedaan worden naar aanleiding van je antwoorden. In dat geval wordt er alvast een rekeningnummer gereserveerd. Als alles in orde is, is de rekening binnen twee dagen actief.

Zakelijke rekening openen: nog geen klant

Omdat de bank eerst alle persoonlijke gegevens van jou moet verifiëren, is het in dit geval niet mogelijk om online een rekening aan te vragen. Maar je komt natuurlijk wel in aanmerking voor alle voordelen. 

 • Het eerste halfjaar geen vaste kosten voor je zakelijke rekening, bankpas en internetbankieren
 • Het eerste halfjaar gratis een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Kosten zakelijke rekening

Een zakelijke rekening is uiteindelijk wel iets duurder dan een privérekening. Het goede nieuws is dat je deze bedrijfskosten fiscaal kunt aftrekken. Uiteindelijk verdien je deze uitgaven dus terug. Bovendien bespaar je met een overzichtelijke administratie tijd.

Je boekhouder kost geld, maar hoe beter jij het organiseert, hoe lager die kosten. Waarschijnlijk zal de boekhouder zelf eisen dat je een aparte zakelijke rekening gebruikt voor de bedrijfsadministratie.

Een zakelijke rekening draagt ook bij aan een professionele uitstraling. Je laat opdrachtgevers of klanten het geld naar jouw zakelijke rekening overmaken.

Btw-aangifte

Vergeet niet geld opzij te zetten voor de periodieke btw-aangifte en de aangifte inkomstenbelasting. Als ondernemer draag je, in tegenstelling tot mensen in loondienst, namelijk geen belasting af. Je bent nu zelf verantwoordelijk voor het organiseren van je financiële situatie. 

 • Download de whitepaper Administratie opzetten en lees je hoe je jouw boekhoudproces goed organiseert. Met als bonus: 10 praktische administratietips voor starters.

Startersvoordeel zakelijke rekening

Ben jij een startende ondernemer en overweeg je om ook zakelijk te gaan bankieren? Je zakelijke rekening is bij Rabobank de eerste 6 maanden gratis. Dat betekent géén kosten voor je zakelijke rekening, betaalpas, internetbankieren en Rabo App. Na 6 maanden betaal je € 9,95 per maand plus transactiekosten.

Daarbij heb je ook geen kosten voor:

 • Al je Eurobetalingen
 • Informatiekosten voor saldo- en rekeninginformatie
 • Je pinbundel als je Rabo OmniKassa afneemt

Voor je overige zakelijke betalingsverkeer zoals contant geld storten en Wereldbetalingen betaal je wel de volledige kosten. Bekijk jouw persoonlijke startersvoordeel.

Zakelijke rekening: de meest gestelde vragen

 • Waarom open ik als zzp'er een zakelijke rekening? Het openen van een zakelijke rekening biedt zzp'ers direct allerlei voordelen. Het belangrijkste voordeel van een zakelijke rekening is dat je zakelijke- en privétransacties kunt scheiden.
 • Hoe open ik een zakelijke rekening als zzp'er? Bij Rabobank kun je heel eenvoudig in vijf minuten een zakelijke rekening openen, online of in de Rabo App. Dit geldt voor zzp'ers, eenmanszaken of ondernemers met een bv die volledig eigenaar zijn. Volg deze stappen om een zakelijke rekening te openen bij de Rabobank.
 • Wat zijn de voordelen van een bedrijfsrekening? Een bedrijfsrekening openen biedt verschillende voordelen voor zzp'ers. Je houdt de administratie overzichtelijk, je scheidt privé- en zakelijke uitgaven, je bedrijf krijgt een professionelere uitstraling en bij Rabobank kun je van meer dan alleen betalingsverkeer gebruikmaken.
 • Wat kost een zakelijke rekening? In de meeste gevallen betaal je voor een zakelijke rekening een vast bedrag per maand plus kosten per transactie. Bij de Rabobank betaal je € 9,95 per maand plus transactiekosten. Als startende ondernemer krijg je Rabo Startersvoordeel, je bedrijfsrekening is dan de eerste 6 maanden gratis.

Tips van de redactie

Een overzichtelijke administratie opzetten doe je zo
Welk tarief mag jij als zzp'er rekenen?
Alles over de inkomstenbelasting voor ondernemers

Bijgewerkt op: 08-01-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zakelijke rekening

Heb je als startende ondernemer een zakelijke rekening nodig? Hoewel het niet verplicht is, biedt een zakelijke rekening wel een aantal voordelen. Vaak zijn de kosten voor starters ook niet zo hoog.

Als jij bij de start van je bedrijf begint met zakelijk bankieren, heb je alle zakelijke inkomsten en uitgaven vanaf het allereerste begin goed op orde. Het (laten) bijwerken van de administratie wordt zo een stuk minder tijdrovend. 

Bij Rabobank heb je je zakelijke rekening zo geopend. Je regelt het vaak al in 5 minuten.

Voordelen zakelijke rekening:

 1. Je houdt zakelijke en privé geldstromen gescheiden
 2. De rekening heeft een aparte zakelijke bankpas
 3. Regel je zaken online met internetbankieren (o.a. inzicht in toekomstige afschrijvingen)
 4. Je hebt een professionele uitstraling naar je klanten
 5. Je kunt (in veel gevallen) koppelen met boekhoudpakket

Zakelijke rekening openen

Als starter wil je je kosten laag houden. Bij de Rabo ZZP Rekening betaal je alleen voor wat je gebruikt: geen maandelijkse vaste kosten maar alleen transactiekosten. En als je korter dan een jaar bent ingeschreven, zijn je Eurobetalingen ook nog eens 6 maanden gratis. 

Ga je meteen al personeel in dienst nemen, of heb je veel transacties nodig omdat je bijvoorbeeld een webshop hebt? Dan kun je de Zakelijke Rekening openen. Ook hier heb je Startersvoordeel: je bankiert de eerste 6 maanden gratis. 

Met de Rabo ZZP Rekening betaal je geen maandelijkse kosten en zit je nergens aan vast

Lees meer over de zakelijke rekening in deze artikelen:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.