Boekhouder of accountant: wanneer relevant?

Bijgewerkt op 24 januari 2022
6 min  leestijd
73.931
Image
Boekhouder

De administratie is voor veel startende ondernemers een struikelblok. Je kunt je boekhouding zelf doen, of uitbesteden aan een boekhouder of accountant.

Wat zijn de eisen aan een administratie?

Nadat je je bij de start van je bedrijf hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, een btw-nummer hebt gekregen en een zakelijke rekening hebt geopend, kun je beginnen met het opzetten van een overzichtelijke zakelijke administratie.

Eisen administratie van de Belastingdienst

Jouw bedrijfsadministratie moet wel aan een aantal eisen van de Belastingdienst voldoen. Zo is het verplicht om een aantal onderdelen bij te voegen en te bewaren:

 • De urenregistratie
 • Facturen
 • Bankafschriften
 • Reiskosten
 • Rittenadministratie
 • Overige (kassa)bonnen

Bewaarplicht administratie

Verder moet je je houden aan de bewaarplicht van zeven jaar. Dit geldt onder andere voor de volgende onderdelen:

 • Het grootboek
 • De debiteuren- en crediteurenadministratie
 • De voorraadadministratie
 • De in- en verkoopadministratie
 • Bankafschriften
 • Agenda's
 • De loonadministratie

Voor onroerende zaken, zoals de huur van een bedrijfspand, geldt een bewaarplicht van tien jaar.

 • Hoe je precies een overzichtelijke administratie opzet, lees je in deze checklist

Ben ik verplicht een accountant in te huren?

Het is voor kleine ondernemers en zzp'ers niet verplicht om de administratie uit te besteden aan een accountant of boekhouder. Waar de grote bedrijven verplicht zijn een goedgekeurde accountantsverklaring bij de jaarrekening te voegen, geldt dit niet voor zzp'ers.

Opstellen jaarrekening

Het bijhouden van de administratie kun je in principe dus gewoon zelf doen. Het opstellen van een jaarrekening is sinds 2010 niet meer verplicht voor eenmanszaken, maar als je de aangifte uitbesteedt aan een financieel expert, zal hij/zij dit in de meeste gevallen alsnog doen. 

Aangifte inkomstenbelasting

Het is voor zelfstandige ondernemers wél verplicht om ieder jaar aangifte inkomstenbelasting te doen. Een geordende administratie is hiervoor noodzakelijk. Deze bevat alle gegevens over jouw onderneming en vormt de basis voor de belastingaangifte.

Als je administratie niet volledig is of je te laat aangifte doet, kan dit tot (fikse) boetes leiden. 

Los van alle verplichtingen van de fiscus geeft een geordende administratie een goed overzicht van hoe jouw bedrijf ervoor staat. Alle inkomsten, uitgaven, nog niet betaalde facturen, de btw-aangifte, aftrekposten en de winst staan allemaal keurig op een rij.

Bereken je btw met de btw-calculator

Je krijgt hierdoor een beter inzicht in jouw uitgavenpatroon zodat je op tijd kunt ingrijpen als wat minder gaat met de onderneming. Of juist kunt gaan investeren als de zaken goed gaan. Belangrijk is dat je altijd een goed overzicht hebt, of je de boekhouding nu uitbesteedt of niet. 

Heb jij jouw verzekeringen voor 2023 goed geregeld?

Choices

Wat zijn de voordelen van uitbesteden?

Een van de belangrijkste voordelen van het uitbesteden van de administratie is dat het een hoop tijd scheelt.

Tijd die je kunt gebruiken voor het daadwerkelijke ondernemen: het runnen van je bedrijf, het vinden van klanten, het maken van een marketingplan, het nadenken over nieuwe mogelijkheden en het realiseren van groei.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Een ander voordeel is dat je je minder hoeft te verdiepen in allerlei fiscale zaken, waaronder:

Andere belastingregels

De belastingregels voor ondernemers verschillen in meerdere opzichten van de regels voor particulieren. Daar is de aangifte tegenwoordig vooraf al bijna volledig ingevuld. Bij bedrijven staan de jaarlijkse inkomsten vooraf niet vast, waardoor het totaalplaatje veel bewerkelijker is.

Startende ondernemers krijgen daarnaast nog te maken met:

En allerlei (steeds veranderende) fiscale regels. Een accountant kent al deze regels als zijn broekzak.

Belastingvoordelen

Als je een boekhouder inhuurt, profiteer je dus meestal maximaal van alle belastingvoordelen. En je kunt er van op aan dat alles goed is ingevuld, zodat je later geen naheffingen of boetes van de fiscus krijgt.

Ander voordeel: de kosten van een boekhouder of accountant zijn zakelijke kosten en dus aftrekbaar, net als de btw.

Wat zijn de nadelen van uitbesteden?

Het uitbesteden van je administratie kost je hoe dan ook geld. Een boekhouder heeft gemiddeld een uurtarief van zo’n € 60 à € 70 per uur.

Wanneer je als eenmanszaak per kwartaal de btw-aangifte laat doen, en jaarlijks de aangifte inkomstenbelasting, inclusief jaarrekening, ben je dus al snel zo'n € 600 tot € 800 kwijt.

En als je niet het hele jaar zelf alles netjes hebt bijgehouden (facturen, bonnetjes), is de boekhouder langer bezig en krijg je een hogere rekening. 

Als je een groter bedrijf hebt, met personeel in dienst, zal de rekening een stuk hoger uitvallen. Een accountant moet dan de jaarrekening samenstellen. 

Kan ik de administratie ook deels zelf doen?

Om geld te besparen kun je ook ervoor kiezen om de administratie deels uit te besteden. Je kunt bijvoorbeeld de belastingaangifte door de boekhouder laten doen, maar de btw-aangifte zelf doen.

Een zakelijke rekening openen is in dat geval geen overbodige luxe. Je kunt daarmee je zakelijke bankgegevens gescheiden houden van je privé-bankzaken.

Online boekhoudprogramma

Daarnaast kun je zelf diverse boekingen in een (online) boekhoudprogramma zetten: de facturen die je verstuurt, de ontvangen betalingen, de inkoopfacturen, de kosten die je maakt (zakelijke lunches, benzinebonnen).

Je kunt boekhoudpakketten eenvoudig koppelen aan Rabo Internetbankieren Professional

Hoe meer je zelf vooraf doet, hoe minder de boekhouder hoeft te doen en hoe goedkoper de uiteindelijke rekening zal uitvallen. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Tips van de redactie

Een goede offerte opstellen doe je zo
Een overzichtelijke administratie opzetten doe je zo

Stap 3: Dit moet je regelen voor je lancering

3. Regelen

Dit artikel is onderdeel van de stap ‘3. Regelen’ uit het Stappenplan, Succesvol van start met dit eenvoudige stappenplan.

Meer artikelen

Meer over boekhouding en administratie

Meer over boekhouding en administratie
Samen voor jezelf beginnen

Ga jij starten als zzp’er?

De Rabo ZZP Rekening is er voor zzp’ers die klein beginnen en groot dromen. Zonder vaste kosten, dus je betaalt alleen voor je transacties.

En worden je dromen groter? Dan breid je de Rabo ZZP Rekening makkelijk uit met extra producten.

Sluiten