Wat staat er in een ondernemingsplan?

Of je het nu een businessplan, bedrijfsplan, ondernemingsplan of ondernemersplan noemt: dit document is een belangrijke houvast bij de start van je bedrijf. Hiermee breng je alle kansen, concurrentie en potentiële klanten in kaart. Lees in deze snelcursus wat er in welke hoofdstukken van jouw ondernemingsplan aan bod komt.

Plannen starten bedrijf
Plannen starten bedrijf

3. De onderneming

Hier ga je uitgebreid in op jouw bedrijfsplannen en vermeld je relevante ontwikkelingen in jouw branche. Geef ook aan wat je hiervoor nodig hebt, zoals een KvK-inschrijving of het aanvragen van verzekeringen en vergunningen.

Kansen in jouw markt?
Kansen in jouw markt?

4. De markt

Dit hoofdstuk staat in het teken van marktontwikkelingen. Hier beschrijf je de afzetmarkt, doelgroep en het concurrentieveld. Schat ook in of jouw product/dienst potentie heeft om de (lokale) markt te veroveren.

Van idee naar praktische aanpak: het marketingplan
Van idee naar praktische aanpak: het marketingplan

5. Het marketingplan

Met een marketingplan vertaal je jouw idee naar een praktische aanpak: zo zet je jouw product of dienst goed in de markt. Je wilt immers dat de klant straks bij jou komt en niet voor de concurrent kiest, toch?

Business model canvas ondernemer
Business model canvas ondernemer

8. Het Business Model Canvas

Heb jij al van het Business Model Canvas gehoord? Met dit hulpmiddel breng je al jouw bedrijfsaspecten op een overzichtelijke en visuele manier in kaart. Je kunt het 'canvas' dus beschouwen als een beknopt businessplan.

exploitatiebegroting voorbeeld
exploitatiebegroting voorbeeld

Exploitatiebegroting voorbeeld voor ondernemers

Een exploitatiebegroting is onderdeel van het financieel plan. Hierin noteer je de verwachte omzet en kosten, zodat je inzicht krijgt in wanneer je bedrijf winst gaat maken. We helpen je op weg met dit exploitatiebegroting voorbeeld. 

Bedrijfsplan: financieel plan.
Bedrijfsplan: financieel plan.

Het financieel plan

Of je nu wel of geen financiering nodig hebt: breng jouw financiële situatie zo goed mogelijk in kaart. Zorg voor een goed verdienmodel en financieel plan en licht de verschillende begrotingen in afzonderlijke paragrafen toe.

Liquiditeitsbegroting voorbeeld
Liquiditeitsbegroting voorbeeld

Liquiditeitsbegroting maken

De liquiditeitsbegroting is een van de begrotingen in je ondernemingsplan. Het is eigenlijk een jaarkalender voor je saldo en cash: hoeveel geld is wanneer beschikbaar? Wat verwacht je aan maandelijkse inkomsten en uitgaven?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >