Checklist: het opstellen van een businessplan
Een businessplan is essentieel voor het maken van een goede start. Je brengt in kaart hoe haalbaar je plannen zijn en hoe je winst kunt maken in de toekomst.
Hoe schrijf je een ondernemingsplan? Dit plan is één van de belangrijkste documenten van de start van je bedrijf. Op deze pagina vind je tips voor een sterk businessplan en ondernemingsplan voorbeelden per branche.
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis. Veel starters zijn je al voorgegaan.
Download voorbeeld bedrijfsplan
Geen sector of branche is hetzelfde. Let op: per branche, beroep en gemeente gelden mogelijk ook andere (specifieke) verplichtingen. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van de wet- en regelgeving die in 2023 voor jouw situatie geldt. Laat je inspireren door de voorbeeld ondernemersplannen voor jouw branche:
Wil je eerst kijken of deze plannen iets voor jou zijn? Bekijk hier dan eerst een preview van het:
Vind je het nog lastig om een goede start te maken met je ondernemersplan? Dan is dit gratis template misschien wel iets voor jou. Als je alle onderdelen invult, is je plan straks helemaal compleet.
Met een sterk ondernemingsplan zet je al je plannen op papier. Daardoor wordt het concreet en zorg je dat je aan alle onderdelen van een bedrijf starten hebt gedacht.
Een ondernemingsplan wordt ook wel een businessplan genoemd
Als je financiering zoekt om je plannen waar te maken, wil een bank of investeerder een goed onderbouwd ondernemersplan zien. Met de ondernemingsplan voorbeelden maak je het jezelf makkelijk. Alleen een kwestie van invullen!
Een sterk ondernemersplan heeft de volgende onderdelen:
In de videoserie 'Ondernemingsplan maken' bespreken we alle onderdelen van het businessplan. Zo zie je in nog geen vijf minuten hoe je een succesvol ondernemersplan schrijft.
Bekijk hieronder de eerste video en klik daarna door naar aflevering 2 en 3!
Veel starters worstelen met het financiële onderdeel. Voor investeerders is dit juist het meest interessante onderdeel, dat gaat namelijk over de euro's die zij eruit kunnen halen.
Het hoeft niet moeilijk te zijn, als je stap voor stap te werk gaat. Per begroting hebben we een uitleg artikel geschreven, met voorbeelden. Ook in de ondernemingsplan voorbeelden staan voorbeelden van de begrotingen. De vijf begrotingen op een rij:
Veel starters vinden het best een uitdaging om een ondernemingsplan op papier te zetten. Het is tenslotte een behoorlijke hoeveelheid tekst. Klinkt dat herkenbaar?
Misschien is het Business Model Canvas dan iets voor jou. Het is een schematische weergave van je bedrijf met bijvoorbeeld je doelgroep, verdienmodel en bedrijfsmiddelen. Steeds meer startende ondernemers gebruiken dit schema.
Ook de Kamer van Koophandel raadt aan om een ondernemingsplan te maken. Ze stellen je bij de inschrijving namelijk een aantal vragen, handig als je je plannen dan al concreet op papier hebt staan.
Met het invultemplate ondernemingsplan hoef je de onderdelen alleen nog maar in te vullen
Een businessplan is essentieel voor het maken van een goede start. Je brengt in kaart hoe haalbaar je plannen zijn en hoe je winst kunt maken in de toekomst.