Ondernemingsplan voorbeelden

Hoe schrijf je een ondernemingsplan? Dit plan is één van de belangrijkste documenten van de start van je bedrijf. Op deze pagina vind je tips voor een sterk businessplan en ondernemingsplan voorbeelden per branche.

Gratis ondernemingsplan voorbeelden downloaden (PDF)

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis. Veel starters zijn je al voorgegaan.

Download voorbeeld bedrijfsplan

Geen sector of branche is hetzelfde. Let op: per branche, beroep en gemeente gelden mogelijk andere regels. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van de wet- en regelgeving die in 2023 voor jouw situatie geldt. Laat je inspireren door de voorbeeld ondernemersplannen voor jouw branche:

 1. Zzp
 2. Zakelijke dienstverlening (Nieuw!) 
 3. Persoonlijke dienstverlening
 4. Detailhandel en webwinkel
 5. Bouw (Nieuw!)
 6. Horeca
 7. Zorg (Nieuw!)
Image
Voorbeeld ondernemingsplan aanvragen

 

Wil je eerst kijken of deze plannen iets voor jou zijn? Bekijk hier dan eerst een preview van het: 

Template ondernemingsplan (invulmodel in Word)

Vind je het nog lastig om een goede start te maken met je ondernemersplan? Dan is dit gratis template misschien wel iets voor jou. Als je alle onderdelen invult, is je plan straks helemaal compleet.

Wat is een ondernemingsplan?

Met een sterk ondernemingsplan zet je al je plannen op papier. Daardoor wordt het concreet en zorg je dat je aan alle onderdelen van een bedrijf starten hebt gedacht. 

Een ondernemingsplan wordt ook wel een businessplan genoemd.

Als je financiering zoekt om je plannen waar te maken, wil een bank of investeerder een goed onderbouwd ondernemersplan zien. Met de ondernemingsplan voorbeelden maak je het jezelf makkelijk. Alleen een kwestie van invullen! 

Wat staat er in een ondernemingsplan?

Een sterk ondernemersplan bevat de volgende onderdelen: 

 • In de samenvatting vertel je wie je bent en wat je wil gaan doen
 • Vertel over de ondernemer achter het bedrijf: wat zijn jouw sterktes en zwaktes? Hoe ga je die sterktes inzetten en zwaktes opvangen?
 • Vertel over de onderneming, leg uit hoe het bedrijf eruit gaat zien.
  • Welk product of dienst ga je verkopen?
  • Heb je medewerkers in dienst?
  • Op welke locatie ga je je vestigen?
 • Breng de markt in kaart. Wie is de doelgroep, wie zijn je concurrenten?
 • In het marketingplan beschrijf je hoe je je doelgroep gaat benaderen.
 • In het financieel plan leg je met behulp van begrotingen uit hoe je geld gaat verdienen en hoeveel je geld je voor je plannen nodig hebt.
 • Je sluit af met juridische zaken zoals overeenkomsten, vergunningen en verzekeringen die je nodig zult hebben.

Onderdelen ondernemingsplan

In de videoserie 'Ondernemingsplan maken' bespreken we alle onderdelen van het businessplan. Binnen vijf minuten zie je hoe je een succesvol ondernemersplan schrijft.

Bekijk hieronder de eerste video en klik daarna door naar aflevering 2 en 3!

Financieel plan in je ondernemingsplan

Veel starters worstelen met het financiële onderdeel. Voor investeerders is dit juist het meest interessante onderdeel, dat gaat namelijk over de winst die zij kunnen behalen. We noemen het financieel plan ook wel de begroting.

Vijf begrotingen

Het schrijven van een financieel plan hoeft niet moeilijk te zijn, als je stap voor stap te werk gaat. Per begroting hebben we een uitleg artikel geschreven, met voorbeelden. Ook in de ondernemingsplan voorbeelden staan voorbeelden van de begrotingen. De vijf begrotingen op een rij:

 1. Investeringsbegroting: hoeveel geld heb je nodig voor je start?
 2. Financieringsbegroting: hoe ga je dat financieren?
 3. Exploitatiebegroting: wat zijn de verwachte omzet en kosten?
 4. Liquiditeitsbegroting: wat zijn je inkomsten en uitgaven, oftewel: wat heb je per maand op de bank staan?
 5. Persoonlijke begroting: hoeveel geld heb je nodig om rond te komen?

Business Model Canvas

Veel starters vinden het best een uitdaging om een ondernemingsplan op papier te zetten. Het is tenslotte een behoorlijke hoeveelheid tekst. Klinkt dat herkenbaar? 

Misschien is het Business Model Canvas dan iets voor jou. Het is een schematische weergave van je bedrijf met daarin onder andere je doelgroep, verdienmodel en bedrijfsmiddelen. Steeds meer startende ondernemers gebruiken dit schema.

KvK ondernemingsplan

Ook de Kamer van Koophandel raadt aan om een ondernemingsplan te maken. Ze stellen je bij de inschrijving namelijk een aantal vragen, handig als je je plannen dan al concreet op papier hebt staan. 

Met het invultemplate ondernemingsplan hoef je de onderdelen alleen nog maar in te vullen

Ondernemingsplan voorbeelden: de meest gestelde vragen

 • Waar vind ik een gratis ondernemingsplan voorbeeld? Op IkGaStarten vind je gratis voorbeelden van ondernemingsplannen per branche. Bekijk hier onder meer het zzp voorbeeldplan en een horeca voorbeeldplan.
 • Hoe kan ik een voorbeeld ondernemersplan downloaden? Je kunt de voorbeeld ondernemingsplannen gratis downloaden op de website van de Rabobank. Deze bijlage wordt geopend als een PDF-bestand.
 • Wat staat er in een voorbeeld ondernemingsplan? In het voorbeeld ondernemingsplan staan zeven hoofdstukken over onder meer jouw kansen op succes, de concurrentie, klanten en financiering.
 • Waar vind ik meer antwoorden op vragen over een ondernemersplan? Op IkGaStarten beantwoorden we alle vragen over het ondernemersplan. Van hoe je een bedrijfsplan schrijft tot het verkrijgen van financiering en voorbeelden van een businessplan.