Ondernemingsplan voorbeeld horeca

Wil jij een goede start maken in de horeca? Dan kun je eigenlijk niet om het schrijven van een ondernemingsplan heen. 

Of je nu een café, hotel, restaurant, sapjesbar of bed and breakfast begint: met een bedrijfsplan breng je de kansen, concurrentie en potentiële klanten in kaart. Dit plan is vaak doorslaggevend bij een financieringsaanvraag bij een bank of externe investeerders.

Financiering horecazaak

Een businessplan voor de horeca heeft een aantal extra aandachtspunten ten opzichte van een ‘regulier’ bedrijfsplan. Het marketingplan en het financiële plan zijn heel belangrijk, want wie een horecazaak wil openen, heeft bijna altijd startkapitaal van externe financiers nodig.

Maar ook als je geen financiële ondersteuning nodig hebt en wilt starten in de horeca, vergroot een ondernemersplan jouw kansen op een succesvol begin van je ondernemerschap.

Let op: per branche, beroep en gemeente gelden mogelijk ook andere (specifieke) verplichtingen. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van de wet- en regelgeving die in 2024 voor de horeca geldt, en hou hier rekening mee bij het schrijven van je plan.

Gratis voorbeeldplan voor startende ondernemers in de horeca

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je businessplan? Met dit gratis voorbeeldplan voor horecaondernemers (klik op het beeld) word je een aardig eind op weg geholpen.

Image
Voorbeeldcover ondernemingsplan horeca

 

Je ziet dan niet alleen hoe een startende ondernemer die droomt van een succesvolle koffiesalon zijn ondernemersplannen goed verwoordt, maar krijgt in het document ook diverse tips in de kantlijn om je eigen plan te verbeteren.

Download voorbeeldplan horeca

Nieuwsgierig geworden? Je kunt het voorbeeld ondernemingsplan horeca gratis downloaden op de Rabobank-website door op onderstaande button te klikken. Goed om te weten: dit is een PDF-bestand. 

Download hier je voorbeeldplan

Onderdelen ondernemingsplan

In de videoserie 'Ondernemingsplan maken' bespreken we alle onderdelen van het businessplan. Zo zie je in nog geen vijf minuten hoe je een succesvol ondernemersplan schrijft.

Bekijk hieronder de eerste video en klik daarna door naar aflevering 2 en 3!

Inhoudsopgave voorbeeldplan horeca

  • Hoofdstuk 1: samenvatting
    Hier laat je zien dat je de doelstellingen helder voor ogen hebt en dat je hoofdzaken van bijzaken kunt scheiden.
  • Hoofdstuk 2: de ondernemer
    In dit hoofdstuk ga je in op de man of vrouw achter het horecabedrijf. Wie ben jij als persoon en wat zijn je ambities?
  • Hoofdstuk 3: de onderneming
    Dit hoofdstuk gaat uitgebreid in op de bedrijfsplannen én maakt melding van relevante ontwikkelingen in de horecabranche.
  • Hoofdstuk 4: de markt
    Dit onderdeel van het plan gaat in op marktontwikkelingen. Heeft jouw product of dienst potentie om de (lokale) markt te veroveren?
  • Hoofdstuk 5: marketingplan
    Dit deel gaat over het in de markt zetten van je product of dienst. Met de marketingmix vertaal je jouw plannen naar een praktische aanpak.
  • Hoofdstuk 6: financieel plan
    Hier breng je jouw financiële situatie in kaart. Dit hoofdstuk moet volledig zijn en concrete toelichtingen bevatten van de verschillende begrotingen.
  • Hoofdstuk 7: algemene en juridische zaken
    Als toekomstig ondernemer moet je ook aantonen dat je hebt nagedacht over algemene juridische zaken die van invloed kunnen zijn op jouw onderneming.

Download voorbeeldplan horeca

Nieuwsgierig geworden? Je kunt het voorbeeld ondernemingsplan horeca gratis downloaden op de Rabobank-website door op onderstaande button te klikken.