Ondernemingsplan voorbeeld detailhandel

Wil je een eigen winkel in de detailhandel beginnen, zoals een kledingwinkel, drogisterij of webshop? Dan helpt een ondernemingsplan je op weg bij het maken van een vlotte start met je bedrijf. 

Aandachtspunten bij starten in de detailhandel

Je moet bijvoorbeeld nadenken over de betaalmethoden die je gaat aanbieden aan klanten, maar ook over verzekeringen, algemene- en leveringsvoorwaarden en over een locatie voor een fysieke winkel. 

Met een ondernemersplan breng je het idee voor jouw fysieke winkel of webshop goed in kaart. Daarnaast helpt een businessplan bij het inschatten van marktkansen en bij het bepalen van de juiste doelgroep.

Een businessplan met een sluitende begroting is onmisbaar als je externe financiering nodig hebt. Heb je geen startkapitaal nodig? Ook dan kan een bedrijfsplan je kansen op een succesvol begin aanzienlijk vergroten.

Let op: per branche, beroep en gemeente gelden mogelijk ook andere (specifieke) verplichtingen. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van de wet- en regelgeving die in 2024 voor de detailhandel geldt, en hou hier rekening mee bij het schrijven van je plan.

Gratis voorbeeldplan detailhandel 

Vind je het lastig om jouw idee goed onder woorden te brengen? Vergelijk je eigen plan dan eens met het gratis voorbeeldplan 'My Generation'.

Image
Ondernemingsplan voorbeeld detailhandel - voorbeeldcover

 

Je leest daarin hoe iemand haar ondernemersplannen voor een fysieke kledingwinkel en webshop beschrijft, en in de kantlijn van het document vind je relevante tips om jouw eigen bedrijfsplan te verbeteren.

Onderdelen ondernemingsplan

In de videoserie 'Ondernemingsplan maken' bespreken we alle onderdelen van het businessplan. Binnen vijf minuten leer je hoe je een succesvol ondernemersplan schrijft.

Bekijk hieronder de eerste video en klik daarna door naar aflevering 2 en 3!

 

Inhoudsopgave voorbeeldplan detailhandel

 • Hoofdstuk 1: samenvatting
  Hier laat je zien dat je de doelstellingen helder voor ogen hebt en dat je hoofdzaken van bijzaken kunt scheiden.
   
 • Hoofdstuk 2: de ondernemer
  In dit hoofdstuk ga je in op de man of vrouw achter de kledingwinkel. Wie ben jij als persoon en wat zijn je ambities?
   
 • Hoofdstuk 3: de onderneming
  Dit hoofdstuk gaat uitgebreid in op de bedrijfsplannen én maakt melding van relevante ontwikkelingen in de detailhandel.
   
 • Hoofdstuk 4: de markt
  Dit onderdeel van het plan gaat in op marktontwikkelingen. Heeft jouw product of dienst potentie om de (lokale) markt te veroveren?
   
 • Hoofdstuk 5: marketingplan
  Dit deel gaat over het in de markt zetten van je product of dienst. Met de marketingmix vertaal je jouw plannen naar een praktische aanpak.
   
 • Hoofdstuk 6: financieel plan
  Hier breng je jouw financiële situatie in kaart. Dit hoofdstuk moet volledig zijn en concrete toelichtingen bevatten van de verschillende begrotingen.
   
 • Hoofdstuk 7: algemene en juridische zaken
  Als toekomstig ondernemer moet je ook aantonen dat je hebt nagedacht over algemene juridische zaken die van invloed kunnen zijn op jouw onderneming.

Download voorbeeldplan detailhandel

Nieuwsgierig? Je kunt het voorbeeld ondernemingsplan detailhandel gratis downloaden op de Rabobank-website door op onderstaande button te klikken. Goed om te weten: dit is een PDF-bestand.

Download hier je voorbeeldplan