Belastingaangifte

Niet leuk, wel erg belangrijk: als ondernemer kun je aanslagen verwachten voor diverse soorten belastingen. Denk maar aan de omzet- of inkomstenbelasting. Maar de ene ondernemer is de andere niet. Welke belastingaangiftes zijn in jouw situatie van belang en hoe gaat dit precies in zijn werk? Je leest er meer over op deze pagina's. Zo gaan we onder meer dieper in op:


Krijg hier meer informatie over andere belangrijke fiscale zaken, zoals het terugvragen van btw en de regels van de bewaarplicht.

Het urencriterium: hoe werkt dat?

Urencriterium voor ondernemers thumbnail

Om in aanmerking te komen voor fiscale aftrekposten, moet je minimaal 1225 uur per jaar besteden aan jouw bedrijf. In dit artikel lees je meer over de voorwaarden voor het urencriterium. Voldoe jij aan de criteria?

Wanneer en hoe aangifte doen?

Wanneer en hoe aangifte doen?

Als ZZP'er doe je één keer per jaar aangifte voor de inkomstenbelasting. Je geeft dan dus op wat je in het voorafgaande kalenderjaar hebt omgezet, wat de kosten waren en op welke aftrekposten je recht hebt.

Boekhouder of accountant: wanneer relevant?

Boekhouder of accountant: wanneer relevant?

De administratie blijkt voor veel ondernemers vaak een struikelblok. Toch is het voeren van een administratie verplicht en zul je de afweging moeten maken: het zelf doen of uitbesteden aan een boekhouder of accountant.

Btw terugvragen: hoe zit dat?

Btw-aangifte thumbnail

Als ondernemer heb je fiscale rechten en plichten. Zo moet je in veel gevallen btw afdragen, maar mag je vaak ook btw terugvragen over zakelijke uitgaven. Hoe je dat laatste kunt doen, lees je in deze checklist.

Checklist: alles over de btw-aangifte

Checklist: alles over de btw-aangifte

Als (zelfstandig) ondernemer krijg je in veel gevallen te maken met de btw-aangifte. Meestal moet je maandelijks of per kwartaal aangifte doen. Hier lees je alles over omzetbelasting en hoe je aangifte doet.

Dit moet je weten over voorbelasting

Voorbelasting: zo zit dat

Als startende ondernemer investeer je doorgaans nogal eens in de aanschaf van bedrijfsmiddelen. Het goede nieuws: deze investeringen mag je voor de btw-aangifte vaak (deels) aftrekken van belasting via de zogeheten voorbelasting.

Belastingaangifte vergeten? Dit zijn de gevolgen

Belastingaangifte vergeten: hoe los je het op?

Heb jij de deadline om belastingaangifte te doen gemist en heb je ook niet tijdig om uitstel gevraagd? Dan kan het gebeuren dat je een boete van de Belastingdienst krijgt opgelegd. In deze checklist lees je een overzicht van de gevolgen.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Startersvoordeel campagne 1 png

Hoe zijn andere ondernemers gestart?

De start van Sjuul Berden | United Wardrobe

In de rubriek Startersverhalen vertellen succesvolle ondernemers over de start van hun bedrijf. Hoe hebben zij het aangepakt?

Lees hun verhalen

Rabobank | het nieuwe financieren

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken.

sluiten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere woensdag handige informatie én de beste tips voor (startende) ondernemers in jouw inbox. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.

Nu aanmelden

 

P.S: iedere nieuwe aanmelder ontvangt ook gratis PDF 'Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen'