Belastingaangifte

Niet leuk, wel erg belangrijk: als ondernemer kun je aanslagen verwachten voor diverse soorten belastingen. Denk maar aan de omzet- of inkomstenbelasting. Maar de ene ondernemer is de andere niet. Welke belastingaangiftes zijn in jouw situatie van belang en hoe gaat dit precies in zijn werk? Je leest er meer over op deze pagina's. Zo gaan we onder meer dieper in op:


Krijg hier meer informatie over andere belangrijke fiscale zaken, zoals het terugvragen van btw en de regels van de bewaarplicht.

Het urencriterium: hoe werkt dat?

Urencriterium voor ondernemers thumbnail

Om in aanmerking te komen voor fiscale aftrekposten, moet je minimaal 1225 uur per jaar besteden aan jouw bedrijf. In dit artikel lees je meer over de voorwaarden voor het urencriterium. Voldoe jij aan de criteria?

Btw-tarieven en vrijstellingen: zo zit dat

Btw-tarieven en vrijstellingen: zo zit dat

Startende ondernemers en ZZP’ers rekenen in de meeste gevallen btw over hun goederen of diensten. In Nederland gelden tarieven van 21, 6 of 0 procent, maar het kan ook zijn dat jouw werkzaamheden zijn vrijgesteld van btw.

Boekhouder of accountant: wanneer relevant?

Wanneer is het verstandig om een boekhouder of accountant in te huren?

De administratie blijkt voor veel ondernemers vaak een struikelblok. Toch is het voeren van een administratie verplicht en zul je de afweging moeten maken: het zelf doen of uitbesteden aan een boekhouder of accountant.

Checklist: alles over de btw-aangifte

Checklist: alles over de btw-aangifte

Als (zelfstandig) ondernemer krijg je in veel gevallen te maken met de btw-aangifte. Meestal moet je maandelijks of per kwartaal aangifte doen. Hier lees je alles over omzetbelasting en hoe je aangifte doet.

Wanneer en hoe aangifte doen?

marieke

Als ZZP'er doe je één keer per jaar aangifte voor de inkomstenbelasting. Je geeft dan dus op wat je in het voorafgaande kalenderjaar hebt omgezet, wat de kosten waren en op welke aftrekposten je recht hebt.

Btw terugvragen: hoe zit dat?

Btw-aangifte thumbnail

Als ondernemer heb je fiscale rechten en plichten. Zo moet je in veel gevallen btw afdragen, maar mag je vaak ook btw terugvragen over zakelijke uitgaven. Hoe je dat laatste kunt doen, lees je in deze checklist.

Dit moet je weten over voorbelasting

Voorbelasting: zo zit dat

Als startende ondernemer investeer je doorgaans nogal eens in de aanschaf van bedrijfsmiddelen. Het goede nieuws: deze investeringen mag je voor de btw-aangifte vaak (deels) aftrekken van belasting via de zogeheten voorbelasting.

Belastingaangifte vergeten? Dit zijn de gevolgen

Belastingaangifte vergeten: hoe los je het op?

Heb jij de deadline om belastingaangifte te doen gemist en heb je ook niet tijdig om uitstel gevraagd? Dan kan het gebeuren dat je een boete van de Belastingdienst krijgt opgelegd. In deze checklist lees je een overzicht van de gevolgen.

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek: zo zit dat

marieke

Startende ondernemers en zelfstandigen hebben recht op de zelfstandigenaftrek en - tot drie jaar na de start - de startersaftrek. Deze bedragen mag je van de winst aftrekken en betaal je uiteindelijk dus minder belasting. Zo zit dat precies.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Hoe zijn andere ondernemers gestart?

De start van Arthur Nijhuis | Rechtstreex

In de rubriek Startersverhalen vertellen succesvolle ondernemers over de start van hun bedrijf. Hoe hebben zij het aangepakt?

Lees hun verhalen

Laat je inspireren

Startup Cinema promoblok

Ben jij kort geleden gestart met ondernemen? Kom naar Startup Cinema: gratis events met eerlijke en inspirerende verhalen van succesvolle ondernemers.

Bestel je gratis kaarten

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.