Rechtsvorm

Als ondernemer moet je bij de inschrijving van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel een rechtsvorm kiezen. Dit is dan ook een van de eerste dingen die je doet bij de start van je onderneming. Een rechtsvorm is een juridische vorm die past bij hoe je bedrijf georganiseerd is. Er zijn in Nederland verschillende varianten. Welke rechtsvorm je kiest, heeft onder andere gevolgen voor aansprakelijkheid en hoeveel belasting je betaalt.

Lees hier meer over je inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Rechtsvorm met of zonder rechtspersoonlijkheid

Ben je je aan het oriënteren op een rechtsvorm? In de basis zijn er twee categorieën: met of zonder rechtspersoonlijkheid. Het belangrijkste verschil is dat je bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid met je privévermogen aansprakelijk bent voor schulden. Bij een rechtspersoon mèt rechtspersoonlijkheid is dat meestal niet zo.

Hoe kies ik een rechtsvorm?

De meeste startende ondernemers (en zzp'ers) kiezen voor een eenmanszaak, dat geldt zeker voor zzp'ers en freelancers. Misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf.  Als je een rechtsvorm gaat kiezen, is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen:

  • Start je alleen of met anderen?
    • Wil je samenwerken onder dezelfde naam?
  • Wil je graag snel groeien met je onderneming, of hoeft dat niet?
  • Heb je vreemd vermogen (financiering van derden) in je bedrijf, of is al het geld van jou?
  • Wil je aansprakelijk zijn voor bedrijfsschulden, of liever niet?
  • Verwacht je een jaarlijkse winst van meer of minder dan € 150.000?
  • Wil je personeel aannemen, of niet?

Eenmanszaak of besloten vennootschap (bv)?

Veel startende ondernemers twijfelen of ze een eenmanszaak of besloten vennootschap (bv) moeten oprichten. Welke rechtsvorm je kiest, hangt af van je verwachte winst, en of je aansprakelijk wilt zijn voor bedrijfsschulden. Als je minimaal € 150.000 per jaar aan winst maakt, is het vaak fiscaal voordeliger om een besloten vennootschap te kiezen. Goed om te weten: je betaalt dan vennootschapsbelasting in plaats van inkomstenbelasting.

Een ander verschil is dat de eenmanszaak geen rechtspersoonlijkheid heeft, en de bv wel. Dat betekent dat je bij de eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk bent voor de schulden van je bedrijf. Lees hier meer over het verschil tussen deze twee rechtsvormen.

Je kunt ook later overstappen van eenmanszaak naar bv, lees hier hoe dat werkt.

Welke rechtsvorm past bij mij?

Benieuwd welke rechtsvormen er allemaal zijn, en wat ze precies inhouden? Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.