bv oprichten, zzp

Van eenmanszaak naar bv, zo doe je dat

Veel startende ondernemers richten in eerste instantie een eenmanszaak op. Als de winst toeneemt, of als je niet meer persoonlijk aansprakelijk wil zijn, kun je ervoor kiezen de eenmanszaak om te zetten naar een bv. Dit kan op drie verschillende manieren. 

Redenen om te switchen van eenmanszaak naar bv

De belangrijkste redenen voor zzp’ers om te switchen van eenmanszaak naar bv zijn om niet meer persoonlijk aansprakelijk te zijn en de belastingvoordelen bij een hogere winst. 

Persoonlijke aansprakelijkheid

De besloten vennootschap (bv) is een rechtspersoon, de eenmanszaak niet. Dat betekent dat je bij een bv in principe niet aansprakelijk bent voor de schulden van je bv.

Bij een eenmanszaak ben je als zzp'er persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Gaat jouw bedrijf failliet, dan ga je ook persoonlijk failliet. In het slechtste geval ben je gedwongen je huis te verkopen.

Als je een bv hebt, draai je niet privé op voor een faillissement, tenzij er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Dat wil zeggen dat je nalatig bent geweest of hebt gefraudeerd.

Denk hierbij aan het niet op orde hebben van de boekhouding, het niet indienen van de verplichte jaarstukken of het door fraude schuldig zijn aan een faillissement.

  • Lees in dit artikel alles over de voordelen van een bv oprichten

Belastingvoordeel

Op het gebied van belastingen en aftrekposten zijn er grote verschillen tussen een eenmanszaak en een bv. 

Een zzp’er met een eenmanszaak betaalt inkomstenbelasting. Deze (startende) ondernemers kunnen gebruikmaken van verschillende aftrekposten als zelfstandigen- en startersaftrek en mkb-winstvrijstelling dat hen belastingvoordeel oplevert. 

Je betaalt relatief weinig belasting bij een lage winst. Hoe hoger je winst bij een eenmanszaak, hoe meer belasting je gaat betalen. Want als je een hoge winst hebt, zit je in de hoogste belastingschijf en de aftrekposten geven je dan in verhouding weinig voordeel.

Een besloten vennootschap kent een heel andere vorm van belasting. Je krijgt te maken met drie soorten belasting:

  • Vennootschapsbelasting
  • Dividendbelasting
  • Inkomstenbelasting over gebruikelijk loon 

Bij een bv betaal je vennootschapsbelasting over je winst. Dit is – in tegenstelling tot het progressieve inkomstenbelastingtarief – een vlak tarief. 

 

2019

2020

2021

Tot € 200.000 winst

19%

16,5%

15%

Boven € 200.000 winst

25%

25%

21,7%

Zoals in de tabel te zien is, betaal je in 2020 16,5% belasting over je winst. 

Daarnaast ben je nog wel verplicht jezelf als directeur van de bv loon uit te keren. Dit heet de gebruikelijkloonregeling.

whitepaper onderningsplan

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

Gebruikelijkloonregeling

Als directeur-grootaandeelhouder (dga) ben je als werknemer in dienst van de bv en betaal je jezelf salaris uit. De Belastingdienst stelt hieraan strenge voorwaarden.

Dit moet een gebruikelijk salaris zijn waaraan jaarlijks een minimum wordt gesteld. Zo bedraagt het jaarsalaris voor een dga in 2020 minimaal € 46.000.

Deze regeling is in het leven geroepen om te voorkomen dat een dga extra belastingvoordeel uit de winst van de onderneming haalt.  

Salaris dga

Het salaris van een dga bestaat uit loon en dividend. Je betaalt inkomstenbelasting over het loon en eventueel belasting over het dividend.

Het salaris valt onder de inkomstenbelasting, terwijl de dividendbelasting 26,25% bedraagt en de vennootschapsbelasting 16,5% is.

Wanneer je als eenmanszaak bent begonnen, de zaken steeds beter gaan lopen, kun je ervoor kiezen om de eenmanszaak over te zetten naar een bv.

Wie grote winsten behaalt, is namelijk fiscaal beter af met een bv: het standaard lagere tarief van de vennootschapsbelasting weegt dan meer op tegen de aftrekposten van een eenmanszaak en de trapsgewijs stijgende inkomstenbelasting.

Omslagpunt

Het omslagpunt waarop ondernemers de fiscaal gunstigere stap maken van een eenmanszaak naar een bv is in de meeste gevallen bij een winst tussen de €100.000 en €150.000. 

Het is verstandig om hiervoor een financieel specialist te raadplegen. Zeker ook omdat je hulp nodig hebt om een eenmanszaak om te zetten naar een bv.

Hoe zet je een eenmanszaak om naar bv? 

Er zijn drie manieren om dit te doen:

1. Activa passiva inbreng

Dit is de eenvoudigste optie die het vaakst wordt gekozen. Je verkoopt alle bedrijfsmiddelen van jouw eenmanszaak aan de nieuwe bv. Dit is een symbolische verkoop en hier zijn verder geen kosten aan verbonden.

Via een erkende bv-aanbieder kun je zelf een activa-passiva document opstellen. Er zijn online tal van bedrijven te vinden die deze dienst aanbieden. De kosten bedragen ongeveer €300 om op deze manier je eenmanszaak om te zetten naar een bv. 

Let op: als je stille reserves of goodwill meeneemt naar de bv, moet je hierover nog inkomstenbelasting betalen.

2. Ruisende inbreng

Als je de eenmanszaak binnen drie jaar wilt verkopen én met terugwerkende kracht wil omzetten in een bv, dan is een ruisende omzetting een goede optie. 

Fiscaal gezien staak je het bedrijf en start je een nieuw bedrijf: de bv. De meerwaarde van de eenmanszaak komt op de balans van de bv. Vervolgens moet je wel belasting afdragen over deze stakingswinst.

De ruisende omzetting is een fiscaal ingewikkeldere regeling dan het activa-passiva document. Je hebt bijvoorbeeld een notariële akte nodig. Verder moet de notaris je uitschrijving van je eenmanszaak verzorgen en de inschrijving van de bv. Ook in deze vorm betaal je inkomstenbelasting over de stille reserves of goodwill.

3. Geruisloze inbreng

De overdracht van eenmanszaak naar bv kan ook ‘geruisloos’. Je kunt de eenmanszaak met terugwerkende kracht omzetten naar een bv. Onder bepaalde voorwaarden hoef je de stakingswinst niet fiscaal af te rekenen. Je gaat dan verder met dezelfde boekwaarde: je bv start met een balans die gelijk is aan de eindbalans van je eenmanszaak.

Je moet dan wel de volledige onderneming inbrengen en je mag de aandelen die je als tegenprestatie voor je onderneming ontvangt, drie jaar lang niet verkopen.

Het omzetten van een eenmanszaak naar een bv kan een ingewikkeld proces zijn. Zorg dat je vooraf goed op de hoogte bent van alle juridische haken en ogen. Schakel daarom altijd de hulp in van een specialist. Dit kan een jurist, accountant of erkend bureau zijn. 

Gepubliceerd op:
22-07-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De eenmanszaak is de meest gekozen rechtsvorm bij startende ondernemers. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel en ontvang direct je kvk-nummer, een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. Zo kun je snel aan de slag.

Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?
Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?

Rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen is een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

Welke rechtsvorm past bij mij?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.