Freelancer worden? Dit zijn de aandachtspunten

Bijgewerkt op 03 augustus 2021
6 min  leestijd
43.542
Image
freelancer worden

Freelancer worden is makkelijker dan je denkt. Er is geen gedoe met personeel of een ruim kantoor. Maar welke zaken moet je als zzp'er wel rekening houden? Met deze checklist maak je een vliegende start.

Je vindt hier de antwoorden op vijf prangende vragen over jouw start als zzp'er. Klik op de link om direct naar het antwoord te gaan.

 1. Hoe word ik freelancer?
 2. Moet ik een opdrachtsverklaring hebben?
 3. Hoe kom ik aan opdrachtgevers?
 4. Kom ik in aanmerking voor fiscale voordelen?
 5. Hoe zit het met verzekeringen en pensioen?
   

1. Hoe word ik freelancer?

Een groot voordeel van starten als freelancer is dat je hiervoor vrij weinig hoeft te regelen. Een inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) is vaak al voldoende. Even fixen en je kunt aan de slag.

Kies een rechtsvorm als freelancer

De populairste rechtsvorm onder zzp'ers is de eenmanszaak. Freelancer is namelijk geen erkende ondernemingsvorm. Een eenmanszaak als rechtsvorm heeft de nodige voordelen:

 • Oprichten is simpel
 • Je hebt geen startkapitaal nodig
 • De administratiekosten zijn lager dan voor bijvoorbeeld een bv
 • Vaak heb je recht op zelfstandigenaftrek en andere aftrekposten
 • Je hoeft geen statuten op te stellen

De populairste rechtsvorm onder zzp'ers is de eenmanszaak

Als jouw bedrijf eenmaal geregistreerd staat in het Handelsregister, dan geeft de KvK jouw gegevens automatisch door aan de Belastingdienst. Wanneer je btw-plichtig bent, ontvang je van de fiscus vervolgens een btw-nummer.

Daarnaast is het slim om na te denken over hoe je straks wilt werken. Ga je vanuit huis werken, op locatie bij een opdrachtgever of kies je voor een flexwerkplek?

Als je vaak zakelijke relaties thuis moet ontvangen, dan is het huren of kopen van een bedrijfspand zeker het overwegen waard. Overleg dit met een financieel adviseur.

Zakelijke administratie 

Zorg ook voor een overzichtelijke administratie. Houd jouw zakelijke en privé-administratie vanaf het begin gescheiden door een zakelijke rekening te openen. 

Met de Rabo ZZP Rekening wordt je administratie makkelijker en betaal je alleen voor wat je gebruikt.

Misschien ben je geen enorme held met cijfers en fiscale regeltjes. Dan is het een idee om de boekhouding uit te besteden aan een boekhouder of accountant.

Whitepaper Ondernemingsplan cover

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

2. Moet ik een opdrachtgeversverklaring hebben?

We hadden ooit de VAR-verklaring. Daarna was het de bedoeling dat zzp'ers met modelcontracten zouden gaan werken. Inmiddels is dat idee ook alweer achterhaald. In Den Haag wordt nu gewerkt aan een alternatief voor de wet DBA

Dat wordt de opdrachtgeversverklaring. Dit is een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van hun samenwerking met een zzp'er vastleggen. Het moet in ieder geval eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst was.

3. Hoe kom ik als freelancer aan opdrachtgevers?

Als freelancer moet je in ieder geval zelf actief op zoek naar klanten en opdrachtgevers. Hier lees je hoe je dat kunt aanpakken. Een paar tips op een rijtje:

 • Werk met tussenpersonen
 • Gebruik LinkedIn voor het leggen van nieuwe contacten
 • Maak elke week minimaal een paar uur vrij om aan sales te doen
 • Raak niet ontmoedigd bij een afwijzing

Zakelijke website

Ook het (laten) maken van een mooie zakelijke website en investeren in marketing is een goede manier om jouw bedrijf bij een grote(re) doelgroep onder de aandacht te brengen. Er zijn ook sectoren waarin het gebruikelijk is om je in te schrijven bij bemiddelingsbureaus.


Tip! Gratis PDF: uurtarief berekenen

Welk uurtarief is gangbaar in jouw branche? En hoe weet je nou of jij als ondernemer straks niet per ongeluk te veel (of juist te weinig) rekent? Download deze gratis whitepaper en ontvang onze tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF


4. Kom ik in aanmerking voor fiscale voordelen?

Waarschijnlijk kun je gebruikmaken van bepaalde aftrekposten, maar helemaal zeker is dat niet. Als zelfstandig ondernemer heb je namelijk niet automatisch recht op belastingvoordeel.

 • Waar het om gaat is dat je door de belastingdienst wordt gezien als ondernemer
 • Dit is niet hetzelfde als ondernemer zijn voor de btw

Urencriterium

Een van de voorwaarden is dat je voldoende uren aan de onderneming besteedt. Dit urencriterium stelt dat je op jaarbasis 1225 uur, gemiddeld 24 uur per week aan het werk moet zijn voor je bedrijf.

Alleen dan kun je voor de inkomstenbelasting in de meeste gevallen gebruikmaken van voordelige fiscale regelingen. Denk aan de zelfstandigen- en startersaftrek. Die regelingen zorgen ervoor dat je minder belasting hoeft af te dragen.

Drie werkdagen per week lijkt misschien best veel, maar weet dat je voor het urencriterium meer mag meerekenen dan alleen de gewerkte uren voor een klant. Zo kan bijvoorbeeld ook het opstellen van facturen of het zoeken naar nieuwe klanten worden meegerekend.

5. Hoe zit het met verzekeringen en pensioen?

Als ondernemer moet je je eigen verzekeringen en pensioen regelen. Je hebt nu eenmaal geen werkgever meer die dit automatisch voor je regelt. Welke verzekeringen belangrijk zijn voor jou om af te sluiten, verschilt per freelancer.

Verzekeringsoverzicht

Een zelfstandige advocaat heeft met andere risico's te maken dan een freelance bouwvakker. Hier vind je een overzicht van verschillende verzekeringen. Denk aan AOV, aansprakelijkheid en rechtsbijstand.

Pensioen opbouwen

Dan is er nog het pensioen. Als je ervoor kiest om voor jouw oude dag niet actief iets te regelen, heb je straks alleen recht op AOW. Dat is voor de veel huishoudens niet voldoende. Daarom is het aan te raden om aanvullend pensioen op te bouwen.

FOR

De Fiscale Oudedagreserve is een regeling waarmee je als ondernemer een deel van de winst reserveert voor je pensioen. Zo kun je voordelig pensioen opbouwen. 

Lees er meer over in het artikel: pensioen opbouwen als zzp'er: wat zijn de mogelijkheden?

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 5 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 5 voordelen

Freelancer worden, de meest gestelde vragen

 • Hoe word ik freelancer? Maak een afspraak bij de Kamer van Koophandel en kies de eenmanszaak als rechtsvorm. Dan kun je al van start. De KvK geeft je inschrijving door aan de Belastingdienst, die maakt dan automatisch een btw-nummer voor je.  
 • Hoe kom ik aan opdrachtgevers? Je moet er echt mee aan de slag, bijvoorbeeld door elke week minimaal een paar uur aan acquisitie te doen. Ga naar netwerkbijeenkomsten, breid je LinkedIn-profiel uit en zorg voor een mooie website. Dat is je visitekaartje.
 • Kom ik in aanmerking voor fiscale voordelen? Waarschijnlijk wel, maar een zekerheid is dat niet. Je moet bijvoorbeeld minimaal 1225 uur per jaar aan je bedrijf besteden, dat is gemiddeld 24 uur per week. Dan kom je in aanmerking voor de startersaftrek en zelfstandigenaftrek

Meer over zzp

Meer over zzp
8 redenen om ondernemer te worden

Help mee om IkGaStarten te verbeteren!

Wil jij ons feedback geven om IkGaStarten nóg beter te maken? Geef jouw mening via ons lezersonderzoek (duurt max. 7 minuten). 

Sluiten