Freelancer worden: wat zijn de aandachtspunten? - home

Freelancer worden? Dit zijn de aandachtspunten

Freelancer worden is makkelijker dan je denkt. Je hoeft niet te denken aan zaken als personeel en een ruim kantoor. Maar waarmee moet je als zzp'er zoal rekening houden? Met de tips in deze checklist maak je een vliegende start.

1. Hoe word ik freelancer?

Een groot voordeel van starten als freelancer is dat je hiervoor vrij weinig hoeft te regelen. Een inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) is vaak al voldoende.

Rechtsvorm kiezen

De populairste rechtsvorm onder zzp'ers is de eenmanszaak - 'freelance' is namelijk geen erkende ondernemingsvorm - al loont het soms om andere rechtsvormen niet zomaar uit te sluiten en ook goed te kijken naar de overige opties, zoals een besloten vennootschap (bv) of coöperatie.

Als jouw bedrijf eenmaal geregistreerd staat in het Handelsregister, zal de KvK jouw gegevens automatisch doorgeven aan de Belastingdienst. Wanneer je btw-plichtig bent, ontvang je van de fiscus vervolgens een btw-nummer.

Daarnaast is het slim om na te denken over hoe je straks wilt werken. Ga je vanuit huis werken, op locatie bij de opdrachtgever of kies je voor een flexwerkplek? Moet je vaak zakelijke relaties thuis ontvangen? Dan is het huren of kopen van een bedrijfspand op den duur een slimme keuze.

Zakelijke administratie 

Zorg tot slot voor een overzichtelijke administratie. Houd jouw zakelijke en privé-administratie vanaf het begin gescheiden door een zakelijke rekening te openen en overweeg - als je geen enorme held bent met cijfers en fiscale regeltjes - om de boekhouding uit te besteden aan een boekhouder of accountant.

whitepaper onderningsplan

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

2. Moet ik een opdrachtgeversverklaring hebben?

Na de afschaffing van de VAR-verklaring was het de bedoeling dat zzp'ers vanaf 1 mei 2016 met modelcontracten gingen werken. Inmiddels is dat idee achterhaald en broedt het kabinet-Rutte III op een alternatief voor de wet DBA. 

Het kabinet wil nu een opdrachtgeversverklaring invoeren: een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. Minister Koolmees van Sociale Zaken wil dat die webmodule vanaf 2021 de wet DBA en de modelovereenkomst vervangt.

  • Lees hier alles over de wet DBA en wat voor invloed de nieuwe fiscale regeling kan hebben op jouw situatie.

3. Hoe kom ik aan opdrachtgevers?

Als freelancer moet je zelf actief op zoek gaan naar klanten en opdrachtgevers. Dit kun je doen door zowel online als offline contact te leggen met interessante relaties, netwerkbijeenkomsten of startersdagen te bezoeken en door acquisitie te plegen.

Zakelijke website

Ook het (laten) maken van een mooie zakelijke website en investeren in marketing is een goede manier om jouw bedrijf bij een grote(re) doelgroep onder de aandacht te brengen, terwijl het in sommige sectoren gebruikelijker kan zijn om je in te schrijven bij bemiddelingsbureaus.


Tip! Gratis PDF: uurtarief berekenen

Welk uurtarief is gangbaar in jouw branche? En hoe weet je nou of jij als ondernemer straks niet per ongeluk teveel (of juist te weinig) rekent? Download deze gratis whitepaper en ontvang onze tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF


4. Kom ik in aanmerking voor fiscale voordelen?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heb je als zelfstandig ondernemer niet automatisch recht op belastingvoordeel. Je moet namelijk door de belastingdienst worden gezien als ondernemer. Dit is niet hetzelfde als ondernemer zijn voor de btw.

Urencriterium

Een van de voorwaarden is dat je voldoende uren aan de onderneming besteedt. Dit urencriterium stelt dat je op jaarbasis 1225 uur, gemiddeld 24 uur per week aan het werk moet zijn voor je bedrijf.

Alleen dan kun je voor de inkomstenbelasting in de meeste gevallen gebruikmaken van voordelige fiscale regelingen, zoals de zelfstandigen- en startersaftrek.

Drie werkdagen per week lijkt misschien best veel, maar weet dat je voor het urencriterium meer mag meerekenen dan alleen de gewerkte uren voor een klant. Zo kan bijvoorbeeld ook het opstellen van facturen of het plegen van acquisitie worden meegeteld.

Boekhouding

Of je de boekhouding straks zelfstandig wilt gaan bijhouden of liever uitbesteedt, is iets wat je zelf zult moeten beslissen.

Een freelance accountant of freelance journalist zal op dit gebied waarschijnlijk prima zijn eigen boontjes kunnen doppen, terwijl het bijwerken van de administratie voor een ander een behoorlijk ingewikkelde en tijdrovende klus kan zijn.

Een professional jouw boekhouding laten doen kost in eerste instantie geld, maar kan uiteindelijk ook veel fiscaal voordeel opleveren.

5. Hoe zit het met verzekeringen en pensioen?

Je hebt vast al eens gehoord dat ondernemers hun eigen verzekeringen en pensioen moeten regelen, omdat zij geen werkgever hebben die dit automatisch voor hen regelt. Welke verzekeringen belangrijk zijn voor jou om af te sluiten, zal per freelancer verschillen.

Verzekeringsoverzicht

Een zelfstandig opererende advocaat loopt doorgaans immers andere risico's dan een freelance vormgever of bouwvakker. Hier vind je een overzicht van verschillende verzekeringen - denk aan AOV, aansprakelijkheid en rechtsbijstand - die op jouw situatie van toepassing kunnen zijn.

Pensioen opbouwen

Dan is er nog het pensioen. Als je ervoor kiest om voor jouw oude dag niet actief iets te regelen, heb je straks alleen recht op AOW. Dat is voor de meeste huishoudens vaak niet voldoende, vandaar dat veel freelancers wel proberen om aanvullend pensioen op te bouwen.

FOR

Dit kan op meerdere manieren. Zo kun je een lijfrenteverzekering afsluiten, geld opzij zetten via de Fiscale Oudedagreserve (FOR) of - heel ouderwets - iedere maand een vast bedrag storten op een spaarrekening.

Bijgewerkt op: 02-07-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemen kun je leren, wordt wel eens gezegd. Hoewel ook hier oefening zeker kunst baart, helpt het wel als je over bepaalde karaktereigenschappen beschikt die het leven van een ondernemer makkelijker kunnen maken.

Zzp
Beschik jij over waardevolle ondernemerskwaliteiten?
Beschik jij over waardevolle ondernemerskwaliteiten?

Als startende ondernemer wil je vooral zo efficiënt mogelijk ondernemen. Maar in de praktijk heb je waarschijnlijk vaak het gevoel dat je nooit echt klaar bent en tijd tekort komt. Met deze tips voor timemanagement benut je als zzp'er je werktijd optimaal.

Zzp
Timemanagement
Timemanagement

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.