Acquisitie-klanten vinden

Klanten vinden als zzp'er: zo doe je dat

Nieuwe klanten vinden en bestaande opdrachtgevers behouden: als zzp'er heb je er vaak een dagtaak aan. Maar hoe vergroot je nou echt de kans op succesvolle acquisitie? Dat lees je in de checklist 'Klanten vinden als zzp'er: zo doe je dat'.

1. Zoek gericht naar prospects

Je kunt natuurlijk op een goede dag het adressenbestand van jouw e-mailaccount of telefoon erbij pakken en willekeurig wat mensen of bedrijven vertellen dat jij als ondernemer aan de slag gaat. 

Maar of dat 'in het wilde weg schieten' ook daadwerkelijk een paar goede prospects zal opleveren, is een tweede. 

Gericht te werk gaan

Beter is het om gerichter te werk te gaan en te bepalen wie je wilt gaan werven (en waarom). Bedenk:

 • Wie jouw voornaamste doelgroep is
 • In welke branche je werkzaam bent
 • Voor welke opdrachtgevers of klanten jouw producten of diensten van toegevoegde waarde zijn

Werken met tussenpersonen

Veel zzp'ers zoeken naar opdrachten via tussenpersonen zoals brokers. Deze hebben mantelcontracten met de eindklant. Als je een klus vindt via een broker, ga je samen een contract aan. Je factuur wordt betaald door de broker, die hier een opslag over rekent.

Inhuurmarktplaats

Je kunt je ook inschrijven bij zogenaamde inhuurmarktplaatsen. Hier gelden strenge toelatingseisen voor, maar dan ben je wel af van de hoge marges van bemiddelaars als brokers. Je kunt direct reageren op opdrachten.

Inhuurkaart.nl geeft een overzicht van het inhuurgedrag van de eindklant. Je vindt er een database waarin staat welke klant met welke inhuurmarktplaats en broker werkt.

2. Maak je bedrijf zichtbaar

Aan je naamsbekendheid werken is één van de belangrijkste taken van een startende ondernemer. Want jij kunt nog zulke mooie producten maken of diensten leveren.

Maar als de rest van de wereld niet van jouw bestaan af weet, blijft het een lastige opgave om klanten te vinden. Zorg dus dat je jouw onderneming vanaf het begin zo professioneel mogelijk presenteert.

Startersvoordeel ZZP

Start je als zzp’er?

Dan komt er veel op je af. Bij Rabobank is de zakelijke rekening voor startende ondernemer de eerste 6 maanden gratis en je opent 'm in 5 minuten. 

Meer weten

Professionele presentatie

 • Maak allereerst een goede website met het gebruiksvriendelijke Wordpress of Joomla. Als je het budget ervoor hebt, kun je dit ook laten doen door een bureau. 
 • Stel een huisstijl samen en zorg ervoor dat je een mooi logo laat ontwerpen dat je laat terugkomen op visitekaartjes, briefpapier etc.
 • Ook het openen van een zakelijke rekening draagt bij aan een professionele uitstraling van je bedrijf

Werken aan je naamsbekendheid

In deze tijd moet je zowel online als offline werken aan je naamsbekendheid. Bij het zichtbaar maken van je onderneming kun je bijvoorbeeld denken aan het actief promoten van jouw product of dienst.

Dit kan bijvoorbeeld via het plaatsen van advertenties of banners op plekken waar jouw doelgroep zich begeeft.

Succes met laag budget

Starters beschikken meestal nou eenmaal niet over een eindeloos budget, maar ook met minder geld kun je een merk succesvol onder de aandacht brengen. Lees er meer over in het artikel 10x effect met low-budget marketing.

3. Werk aan je netwerk

'Via via' is nog altijd de manier waarop zelfstandige professionals het vaakst aan nieuwe klussen komen.

Uit onderzoek door de KvK blijkt dat maar liefst 83% van de ondervraagde ondernemers hun zakelijke netwerk het belangrijkst vinden voor het vinden van nieuwe opdrachten.

Goede referentie

Een goede referentie is in veel gevallen de sleutel tot meer werk. Denk maar aan een schilder die de kozijnen van meerdere huizen in dezelfde straat mag schilderen. Of een tekstschrijver die wordt aanbevolen bij een collega van de redacteur waarvoor hij eerder een artikel heeft geschreven.

LinkedIn voor de zzp'er

Je bestaande netwerk onderhouden is voor ondernemers soms dan ook belangrijker dan het vinden van nieuwe contacten.

Desalniettemin zul je als starter ook tijd moeten vrijmaken voor het uitbreiden van je online en offline netwerk.

Netwerken

Online kun jij je bijvoorbeeld actief worden (en blijven) op de zakelijke netwerksite LinkedIn. Offline doe je wellicht een paar leuke contacten op via de plaatselijke sport- of muziekvereniging, familie en vrienden of op het schoolplein.

4. Overtuig potentiële klanten

Heb je eenmaal contact gelegd met een potentiële nieuwe zakenrelatie? Dan is het zaak hem of haar ervan te overtuigen dat jij dé aangewezen persoon om de betreffende klus uit te voeren.

Professioneel en wervend

Je vergroot je kansen als je jouw case op een professionele en wervender manier kunt presenteren aan de klant. 

Maak in ieder geval duidelijk wat jij hem of haar precies kunt bieden (en voor welke prijs) en wat de meerwaarde van jullie samenwerking kan zijn. 

Vraag om referenties

Referenties van eerdere klanten of opdrachtgevers kunnen de keuze van een prospect aanzienlijk beïnvloeden. Daarom is het aan te raden om ook zogenoemde testimonials op jouw website te plaatsen.

Potentiële klanten en opdrachtgevers oriënteren zich tegenwoordig namelijk vooral online. Ze bezoeken eerst je website om te zien wat voor vlees ze in de kuip hebben. 

Referenties opgeven

Het tonen van referenties, waarbij eerdere klanten uitleggen wat jij voor hen hebt gedaan en hoe fijn de samenwerking tussen jullie verliep, schept vertrouwen. De drempel van het maken van een (bel)afspraak zal dan een stuk lager zijn.

Toestemming

Niet vergeten: vraag bestaande klanten altijd eerst even netjes of jij hen als referentie mag opgeven. De meesten zullen hier geen probleem van maken, maar zo kom je later in ieder geval niet voor vervelende verrassingen te staan.

5. Raak niet ontmoedigd

Als ondernemer (en niet alleen als starter) krijg je meer dan eens te maken met afwijzingen. Soms besluit een prospect op het laatste moment toch een andere zzp'er of organisatie in te huren en blijf jij met lege handen achter.

Reden van afwijzing

Vervelend natuurlijk, maar laat je door dit soort afwijzingen niet te snel ontmoedigen en blijf in jezelf geloven. Vraag bij een afgewezen offerte wel altijd naar de reden.

Soms komt een afwijzing neer op het feit dat jij simpelweg minder ervaring hebt dan een concurrent. Of heeft het te maken met het feit dat een andere partij een scherper tarief kan bieden.

Wat de reden ook is, wellicht kun je hier nog iets van leren en dezelfde (onderhandelings-) fouten in de toekomst vermijden. 

Tips van de redactie

Alles over je uurtarief
Personeel aannemen: waarop moet je letten?

Bijgewerkt op: 18-10-2019

Wat vind je van dit artikel?

x26
x13

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

 1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
 2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
 4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
 5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
 6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.610 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.