Remote werken: succesvol werken op afstand

Bijgewerkt op 10 juni 2022
6 min  leestijd
1.827
Auteur: Redactie
remote werken op afstand

Remote werken, oftewel werken op afstand, is door digitalisering een mogelijkheid geworden voor veel ondernemers. Zie jij het wel zitten om je laptop overal mee naartoe te nemen en locatie onafhankelijk te werken? In dit artikel lees je meer over remote werken.

Remote werken wordt steeds populairder. In dit artikel vertellen we je alles over werken op afstand: 

 1. Wat is remote werken eigenlijk?
 2. Voor- en nadelen van remote werken
 3. Aandachtspunten van online werken vanuit het buitenland
 4. Start met een workation

Wat is remote werken eigenlijk?

Remote werken is werken op afstand. Je werkt bijvoorbeeld als zzp’er vanuit huis voor verschillende opdrachtgevers. Maar je kunt de afstand ook groter maken en vanuit het buitenland werken voor klanten en opdrachtgevers. Dat is pas echt werken op afstand.

Remote werken is helaas niet voor elke ondernemer weggelegd. Als jij regelmatig persoonlijk contact moet hebben met klanten, dan is werken op afstand minder geschikt voor je. Maar kun jij je werk volledig online uitvoeren en maakt het voor de klant niet uit of jij vanuit huis werkt of vanaf een zonnig eiland? Dan kun je locatie onafhankelijk werken vanuit het buitenland.

En dan heb je als ondernemer veel mogelijkheden, want als digitale nomade kun je reizen en werken combineren. Je kunt dus werken en wonen waar je maar wilt, als je maar een goede internetverbinding hebt.

Voor- en nadelen remote werken

Het klinkt ideaal, online werken vanuit het buitenland, maar er zitten natuurlijk ook nadelen aan remote werken. Maar laten we eerst de positieve kant van werken op afstand benoemen. Wat zijn de voordelen van remote werken?

Voordelen remote werken

 • Je hebt de vrijheid om te werken waar je maar wilt. Dat geeft veel mogelijkheden: je kunt reizen en werken combineren, verhuizen naar het buitenland of werken vanuit je vakantiehuisje in Nederland.
 • Een nieuwe tijdelijke woon- en werkplek prikkelt je brein en kan voor onverwachte creatieve inspiratie zorgen.
 • Het zorgt voor extra motivatie om je werkdagen nog meer structuur te geven en je werk af te ronden zodat je in je vrije tijd de nieuwe omgeving kunt verkennen.
 • Je hebt vrijheid om op verschillende plekken te werken. Je kunt bijvoorbeeld je werkplek laten afhangen van het soort taken dat je moet doen. Zoek bijvoorbeeld een rustige ruimte op voor een belangrijke deadline, en juist een gezellige coworking space voor minder uitdagend regelwerk. 

Test type ondernemer

Test: welk type ondernemer ben jij?

Doe de test en je weet het binnen 1 minuut!

Start de test

Nadelen remote werken

 • Het succes van online werken hangt vooral af van de kwaliteit van internet. Je bent afhankelijk van een goede internetverbinding.
 • Werken op afstand kan chaotisch zijn, vooral als je werken en reizen wilt combineren. Een belangrijke deadline halen terwijl je vanuit een overvolle bus rustig probeert te werken, is best een uitdaging.
 • Communicatie met klanten en opdrachtgevers kan moeizamer verlopen. Bijvoorbeeld omdat je elkaar niet persoonlijk kunt ontmoeten of doordat de samenwerking lastiger verloopt door tijdverschil.
 • Het kan lastiger zijn om je werk-privébalans te bewaken. Je kunt immers best nog een uurtje doorwerken, nu je toch bezig bent. Of juist te weinig werken, waardoor je later in de knel komt. 

Aandachtspunten online werken vanuit het buitenland

Eigenlijk heb je niet veel nodig om te werken op afstand. Met een laptop en een goede internetverbinding kun je aan de slag. Maar wil je remote werken tot een succes maken? Dan is het noodzakelijk om het één en ander goed voor te bereiden.

Het is natuurlijk heel aanlokkelijk om te wonen op een prachtige locatie en vanuit het buitenland te werken. Maar bedenk dat je niet op vakantie bent. Je bent ondernemer. En zonder inkomsten kun je jouw nieuwe lifestyle niet bekostigen. Er moet dus wel gewerkt worden, ook met veel afleiding in de buurt.

Maak een plan voor remote werken

Maak dus een duidelijk plan voor jezelf en structureer je werkdag. Wanneer werk je en wanneer is het tijd voor ontspanning? Hoe onderhoud je contacten met klanten of opdrachtgevers, per mail of door te videobellen? Heb je toegang tot goed internet? En zorg voor een fijne zitplek om te werken. Je wilt geen rugklachten na een halve werkdag.

Locatie is dan ook een van de belangrijkste aandachtspunten voor remote werken. Vind dus een hotel met goede wifi, of een airbnb waar je je eigen plekje met rust hebt. Kijk vooraf ook of er flexwerkplekken of coworking spaces zijn in de stad waar je tijdelijk gaat wonen. 

Communicatie

Ook belangrijk: communiceer naar je opdrachtgevers en eventuele collega's. Dit is vooral belangrijk wanneer er sprake is van tijdsverschil of als je op minder gangbare tijden werkt. Check bijvoorbeeld vooraf al of er grote dingen spelen waar je wellicht over gebeld wordt. Als je opdrachtgever weet dat je minder goed bereikbaar bent, kan die daar rekening mee houden en voorkom je frustraties. 

Workation

Weet je nog niet helemaal zeker of werken vanuit het buitenland iets voor je is? Probeer het eerst een keer uit: ga op workation. Dat is een combinatie van werken en vakantie vieren. Zo krijg je toch nog betaald tijdens je vakantie als zzp’er en je kunt er even lekker tussenuit. Of probeer het eerst dicht bij huis en houd een workation in Nederland.

Workation Nederland

Woon je in de stad en heb je geen tuin? Huur dan eens een huisje in de natuur zodat je gemotiveerd kunt werken én kunt genieten van een andere omgeving. Werk bijvoorbeeld in de ochtend en trek daarna lekker de natuur in om te ontspannen. Dan kun je de volgende dag uitgerust en met nieuwe inspiratie aan de slag.

Bevalt een workation? Plan dan eens een langere periode van werken op een andere locatie. Zo houd je je werkleven avontuurlijk en afwisselend.

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Meest gestelde vragen over remote werken

 • Wat is remote werken?
  Remote werken is werken op afstand, je hoeft dus niet op kantoor aanwezig te zijn om je werk te kunnen uitvoeren. Dat kun je doen vanuit huis of vanaf een exotische bestemming in het buitenland. Je hebt de vrijheid om zelf te bepalen vanaf welke plek je werkt.
 • Wat is een workation?
  Een workation is een werkvakantie, je combineert een vakantie met werken. Je werkt bijvoorbeeld in de ochtend en verkent je vakantiebestemming in de middag of avond.
 • Wat zijn de voordelen van remote werken?
  Je hebt de vrijheid om bijvoorbeeld vanuit het buitenland te werken waardoor je meer van de wereld kunt zien, je bepaalt je eigen werkritme en je hebt meer ruimte voor afwisseling. Je bepaalt immers zelf waar je wilt werken en wonen.

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten