marieke

5 thuiswerktips voor ZZP'ers

Startende ondernemers en zelfstandigen zonder personeel (ZZP'ers) werken in eerste instantie vaak vanuit huis. Een thuiskantoor met een bureau en computer is immers zo geregeld en het is natuurlijk een stuk goedkoper, maar hoe zorgt u ervoor dat uw productiviteit voldoende is en blijft? 5 tips voor effectief thuiswerken.

1. Zelfkennis

Thuiswerken begint met de nodige zelfkennis. Bent u iemand die graag de controle houdt en vaak door anderen moet worden aangespoord om daadwerkelijk tot actie over te gaan? Dan heeft u waarschijnlijk niet voldoende discipline om van het thuiswerken een succes te maken. Er zijn gelukkig genoeg andere opties, zoals het huren van een kantoorruimte met andere ZZP'ers.

2. Werk en privé

Wie midden in de woonkamer gaat zitten werken, zal gegarandeerd geregeld worden afgeleid door andere gezinsleden. Gebruik voor het thuiswerken daarom een aparte ruimte en doe de deur dicht zodra u aan het werk gaat. Zo houdt u werk en privé gescheiden en zult u per dag veel meer uren kunnen maken.

3. Productiviteit

Thuiswerkers zitten niet vast aan reguliere kantoortijden: u heeft geen standaard negen tot vijf-baan, maar kunt werken waar en wanneer het u uitkomt. U weet wanneer waarschijnlijk al van uzelf op welk deel van de dag u het meest productief bent. Bent u een ochtend- of avondmens? Begin dan eerder of werk juist 's avonds wat langer door.

4. Uren indelen

Een groot voordeel van ZZP'er zijn is dat u de vrijheid heeft om zelf uw uren in te delen. Huishoudelijke klussen kunt u tussendoor prima oppakken. Zorg er wel voor dat wanneer u achter de computer gaat zitten, u ook daadwerkelijk aan de slag gaat en niet steeds belangrijke zaken uitstelt of afleiding zoekt. Daarvoor heeft u natuurlijk wel de eerder genoemde essentiële dosis zelfdiscipline nodig.

5. Eenzaamheid

Een veelgehoord nadeel van thuiswerken is dat het een eenzaam bestaan kan zijn. Zeker als de ZZP'er in kwestie meerdere dagen in zijn eentje zit te werken. Bent u niet in de gelegenheid om te lunchen met uw gezin? Ga dan op zoek naar gelijkgestemde collega-ZZP'ers en maak afspraken om bijvoorbeeld een keer per week samen te lunchen. Zo werkt u aan het onderhouden en uitbreiden van uw netwerk en komt u toch nog onder de mensen. Een andere oplossing is het zoeken naar andere geschikte werkruimte. Dit varieert van flexplekken tot het daadwerkelijk huren van een kantoor met meerdere thuiswerkers.

Fiscale gevolgen

Ook belangrijk: lees alles over de fiscale gevolgen wanneer u ervoor kiest om vanaf huis te werken.

Gepubliceerd op:
30-06-2011

Wat vind je van dit artikel?

x4
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.