5 thuiswerktips voor ZZP'ers

Bijgewerkt op 04 november 2012
3 min  leestijd
1.821
Auteur: Marieke Leijnen

Startende ondernemers en zelfstandigen zonder personeel (ZZP'ers) werken in eerste instantie vaak vanuit huis. Een thuiskantoor met een bureau en computer is immers zo geregeld en het is natuurlijk een stuk goedkoper, maar hoe zorgt u ervoor dat uw productiviteit voldoende is en blijft? 5 tips voor effectief thuiswerken.

1. Zelfkennis

Thuiswerken begint met de nodige zelfkennis. Bent u iemand die graag de controle houdt en vaak door anderen moet worden aangespoord om daadwerkelijk tot actie over te gaan? Dan heeft u waarschijnlijk niet voldoende discipline om van het thuiswerken een succes te maken. Er zijn gelukkig genoeg andere opties, zoals het huren van een kantoorruimte met andere ZZP'ers.

2. Werk en privé

Wie midden in de woonkamer gaat zitten werken, zal gegarandeerd geregeld worden afgeleid door andere gezinsleden. Gebruik voor het thuiswerken daarom een aparte ruimte en doe de deur dicht zodra u aan het werk gaat. Zo houdt u werk en privé gescheiden en zult u per dag veel meer uren kunnen maken.

3. Productiviteit

Thuiswerkers zitten niet vast aan reguliere kantoortijden: u heeft geen standaard negen tot vijf-baan, maar kunt werken waar en wanneer het u uitkomt. U weet wanneer waarschijnlijk al van uzelf op welk deel van de dag u het meest productief bent. Bent u een ochtend- of avondmens? Begin dan eerder of werk juist 's avonds wat langer door.

4. Uren indelen

Een groot voordeel van ZZP'er zijn is dat u de vrijheid heeft om zelf uw uren in te delen. Huishoudelijke klussen kunt u tussendoor prima oppakken. Zorg er wel voor dat wanneer u achter de computer gaat zitten, u ook daadwerkelijk aan de slag gaat en niet steeds belangrijke zaken uitstelt of afleiding zoekt. Daarvoor heeft u natuurlijk wel de eerder genoemde essentiële dosis zelfdiscipline nodig.

5. Eenzaamheid

Een veelgehoord nadeel van thuiswerken is dat het een eenzaam bestaan kan zijn. Zeker als de ZZP'er in kwestie meerdere dagen in zijn eentje zit te werken. Bent u niet in de gelegenheid om te lunchen met uw gezin? Ga dan op zoek naar gelijkgestemde collega-ZZP'ers en maak afspraken om bijvoorbeeld een keer per week samen te lunchen. Zo werkt u aan het onderhouden en uitbreiden van uw netwerk en komt u toch nog onder de mensen. Een andere oplossing is het zoeken naar andere geschikte werkruimte. Dit varieert van flexplekken tot het daadwerkelijk huren van een kantoor met meerdere thuiswerkers.

Fiscale gevolgen

Ook belangrijk: lees alles over de fiscale gevolgen wanneer u ervoor kiest om vanaf huis te werken.

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten