Parttime ondernemen als starter, zo doe je dat

Bijgewerkt op 25 januari 2022
6 min  leestijd
9.804
Auteur: Roy Timmerman
Parttime ondernemen als starter

Parttime ondernemen wordt steeds populairder. Je bent startende ondernemer, maar mét de zekerheid van een stabiel inkomen. Hoe kun je een bedrijf starten naast je vaste baan? 

Niet iedereen durft of wil de stap naar het fulltime ondernemerschap in één keer te maken. In loondienst ben je immers verzekerd van een stabiel inkomen waarmee je je vaste lasten kunt betalen.

Als je toch graag een bedrijf wilt beginnen, dan is parttime ondernemen een goede optie. Zo beperk je het financiële risico en kun je in de vrije uren rustig werken aan de start. Je leven zal dan niet direct rigoureus veranderen.

Ondernemingsplan schrijven

Ieder bedrijf begint met een businessplan. Voor een parttime ondernemer is het schrijven van een bedrijfsplan misschien wel nóg belangrijker. Je bent namelijk niet continu met je bedrijf bezig.

Zo houd je de rode draad scherp voor ogen en kun je altijd op je businessplan terugvallen. Hier vind je een aantal voorbeelden van ondernemingsplannen die je gratis kunt downloaden.

Parttime ondernemen en werkgever

Verder moet je je werkgever over je plannen te informeren. Dat hoeft niet per se meteen, maar er komt een moment dat je toch met de billen bloot moet. Als je een goede relatie met je baas wilt houden, is het niet slim hiermee te wachten tot je ingeschreven staat bij de KvK.

Controleer sowieso je arbeidscontract voor je begint. In verschillende branches wordt een relatie- of concurrentiebeding gehanteerd. Dat betekent dat je niet eens mág concurreren met het bedrijf waar je nu een contract hebt. In dit geval zul je moeten kiezen tussen:

  • Ontslag nemen en een bedrijf starten
  • Je baan behouden en niet parttime ondernemen

In loondienst én een eigen bedrijf?  Controleer dan wel even je arbeidscontract op een relatie- of concurrentiebeding.

Ander soort bedrijf starten

Het kan natuurlijk ook zijn zijn dat er helemaal geen raakvlak is tussen je baan en je parttime bedrijf. Denk aan een accountant die samen met zijn vrouw een webshop in babykleren wil starten. Dan zal je werkgever waarschijnlijk geen probleem maken van je nieuwe onderneming.

Uiteraard mogen je werkzaamheden er niet onder lijden. Bedenk dus vooraf goed of de belangen van je onderneming en je baan gaan botsen.

Parttime ondernemen is aandacht verdelen 

Als je parttime onderneemt terwijl je nog in loondienst bent, moet je een modus vinden om dit te combineren en de aandacht goed te verdelen. Jouw baas verwacht logischerwijs dat je je volledig op je baan richt tijdens de uren die je voor hem of haar werkt.

Dat betekent dus dat je niet altijd bereikbaar bent voor klanten of investeerders. Dit zal je grotendeels buiten je 'vaste' werkuren moeten zien in te plannen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen minder in loondienst te gaan werken. Zo heb je meer tijd voor je eigen bedrijf.

Maak een planning

Communiceer je bereikbaarheid goed met je klanten en maak wekelijks een strakke planning om zo efficiënt mogelijk te werken. Je wilt voorkomen dat je én je vaste baan én je onderneming niet genoeg aandacht geeft.

Het is voor niemand goed als alles constant door elkaar loopt. Als dat onvermijdelijk blijkt, kun je beter een keuze maken. Ga je door als fulltime ondernemer of blijf je in loondienst?

Voorbeeldplan nodig?

Handig: zo ziet een goed ondernemingplan voor jouw branche eruit.

Download gratis voorbeeld 

Belastingaangifte voor parttime ondernemer

In loondienst hoef je op fiscaal gebied weinig te regelen. Er wordt automatisch loonbelasting ingehouden, je pensioenafdracht is geregeld en de belastingaangifte is zelfs al bijna geheel voor je ingevuld. Hoe anders is dat als zelfstandig ondernemer. 

Btw

Wanneer je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel krijg je een btw-nummer. Daarmee gaat er een nieuwe fiscale wereld open. Eén van de consequenties is dat je nu per kwartaal btw-aangifte moet doen.

Onthoud dit goed: de btw die je in van een opdrachtgever ontvangt, is geen winst. Je moet dit weer teruggeven aan de Belastingdienst. 

KOR

Als je weinig omzet draait, dan kun je in aanmerking komen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Dan hoef je minder of soms zelfs helemaal geen btw af te dragen.

Waar je nu in aanmerking komt als je minder dan € 1883 btw per jaar moet betalen, gaat het vanaf 2020 om je omzet. Heb je een maximale omzet van € 20.000 per jaar, dan mag je vanaf dat jaar gebruik maken van de KOR.

Inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting werkt echt anders als je naast je baan onderneemt. Je wordt ook niet automatisch als ondernemer gezien als je een bedrijf hebt. Controleer bij de Belastingdienst of je wel of geen ondernemer bent voor de 
inkomstenbelasting.

Let op: als ondernemer voor de btw ben je niet automatisch ook ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Ben je (waarschijnlijk) geen ondernemer? Dan geef je je inkomsten uit je bedrijf op bij 'inkomsten uit overig werk'. Dit betekent helaas dat je geen gebruik mag maken van zakelijke aftrekposten.

 

Image
Zelfstandigenaftrek 2017 - gif

Urencriterium

Een van de meest belangrijke voorwaarden om als ondernemer te worden gezien door de Belastindienst is dat je aan het urencriterium van 1.225 uur voldoet. Hieronder vallen alle uren die je zakelijk besteedt, van directe uren die je kunt factureren tot indirecte uren als reistijd, acquisitie en administratie. 

Onderschat dit aantal uren niet, want op jaarbasis gaat het om gemiddeld 24 uur per week. En dan ga je nog op vakantie en ben je ook wel eens ziek. Reken dus op zo’n 25 tot 27 uur per week die je in de onderneming moet steken.

Extra voorwaarde om voor de zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen is dat je meer uren aan je onderneming moet besteden dan je vaste baan. Een urenregistratie is dus onmisbaar om dit aan te tonen.

Zakelijke rekening

Je betaalt als zzp’er achteraf belasting bij de aangifte inkomstenbelasting. Je moet dus een jaar lang iedere maand een deel van je omzet apart zetten. Het handigst is om hiervoor een bedrijfsspaarrekening te gebruiken en dit niet op een hoop te gooien bij je privéspaargeld. 

Open direct een zakelijke rekening om je zakelijke en privé-inkomsten te scheiden en op deze manier een goed overzicht te houden

Let op: doordat je nu een baan met een bedrijf combineert, ga je waarschijnlijk ook meer verdienen. Je kunt daardoor in een hogere belastingschijf belanden en meer belasting gaan betalen. Daar staat tegenover dat je als ondernemer ook aanspraak maakt op aftrekposten. 

Aftrekposten

Alle zakelijke kosten zijn aftrekbaar: van telefoonkosten en de leaseauto tot het onderhoud van je website. Bewaar de bonnetjes goed, want de Belastingdienst kan om bewijs vragen.

Verder kom je als ondernemer in aanmerking voor fiscale aftrekposten als de zelfstandigen- en startersaftrek. Deze bedragen respectievelijk € 7.280 en € 2.123 en kun je van de winst aftrekken. 

Verzekeringen afsluiten

In je privéleven heb je een aantal particuliere verzekeringen afgesloten, zoals de verplichte aansprakelijkheidsverzekering (WA) en wellicht nog een rechtsbijstands- en inboedelverzekering. Als je in loondienst werkt, ben je ook automatisch via je werkgever verzekerd, bijvoorbeeld voor arbeidsongeschiktheid en ongevallen. 

Wie parttime onderneemt moet dus ook bedrijfsverzekeringen afsluiten. Heb je een webshop en sla je een voorraad babykleding op zolder op? Dan moet je je hier apart voor verzekeren. Zakelijke bedrijfsmiddelen die je thuis gebruikt zijn ook niet automatisch meeverzekerd.

In veel gevallen heb je ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Geef je bijvoorbeeld verkeerd juridisch advies, dan kun je door een externe partij aansprakelijk worden gesteld. De kosten voor zakelijke verzekeringen zijn fiscaal aftrekbaar. 

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten