Pensioen voor zzp'ers

Pensioen opbouwen als zzp'er: wat zijn de mogelijkheden?

Als startende ondernemer kun je pensioenopbouw direct meenemen in je begroting. Is het echt nodig? En zo ja: wat zijn je opties? Gebruik deze checklist om een plan te maken voor je oudedagsvoorziening. 

1. Wat is genoeg pensioen? 

Het advies is vaak: zorg dat je inkomen na je pensionering met maximaal 30% daalt. Ook de overheid ziet dit als de ondergrens voor een oudedagsvoorziening. Je houdt dus idealiter 70% over van wat je laatste inkomen was. Na je pensioen bestaat dit inkomen uit vier delen:

  1. AOW
  2. Pensioen opgebouwd bij werkgevers
  3. Zelf opgebouwd pensioen
  4. Privévermogen

Bij veel zzp'ers is de som van deel 2, 3 en 4 niet genoeg om het gat tussen de AOW en die 70% van het inkomen te dichten. Is dat bij jou zo? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk te kiezen of en wat je daaraan wilt doen. 

2. Kun je met minder toe?

Veel zzp'ers gaan ervan uit dat zij eventueel ook met minder dan die 70% toekunnen, zeker als zij nu een relatief hoog inkomen hebben. Voor anderen ligt het zzp-inkomen nu juist relatief laag. Zij sparen niet, omdat het gat tussen AOW en die 70% niet zo groot lijkt.

Weeg alle financiële risico's mee als je uitgaat van een lager percentage. Blijft het inderdaad bij een terugval die jij acceptabel vindt (bijvoorbeeld 50%)? Of is het goed denkbaar dat je nog lager uitkomt?

Hoogte AOW in de toekomst

De AOW staat de laatste jaren onder druk: wat als de AOW-leeftijd verder omhoog gaat? Of de uitkering is lager dan je verwacht? En wat als je straks je bedrijf of huis niet goed kunt verkopen?

andres

Sparen voor je belasting

Heb je als ondernemer geld over of wil je tijdelijk geld aan de kant zetten? De Rabobank biedt je mogelijkheden om dit tijdelijk apart te zetten, te sparen voor een doel of extra rendement te behalen.

Meer over zakelijk sparen

Ook qua uitgaven is het niet simpelweg: kleiner wonen en soberder leven. Wat als je extra zorg wilt inkopen? Of als een kind langer en meer ondersteuning nodig heeft? 

Mijnpensioenoverzicht

Het levert meer zekerheid op als je wél iets extra's regelt. Check eerst op Mijnpensioenoverzicht.nl wat je kunt verwachten aan inkomen. De volgende stap is: checken of en hoe je jouw inkomen na je pensioen op peil wilt houden. 

3. Pensioen voor zzp'ers

Je hebt een aantal opties. We zetten ze voor je op een rijtje.

Zelfstandig sparen

Iedere maand zet je een bepaald bedrag opzij op een aparte spaarrekening. Als je stopt met werken, keer je jezelf iedere maand een bedrag uit. De rente op een gewone spaarrekening is relatief laag.  De verwachting is zelfs dat je voor je spaargeld rente gaat betalen.

Risico: je vormt hierbij zelf het grootste risico, omdat je spaargeld niet is ‘vastgezet’. Je kunt altijd over dit geld beschikken, dus bij een financiële tegenslag is het verleidelijk om het pensioenpotje ‘even’ aan te spreken. 

Belastingen: spaargeld telt mee als vermogen in box 3. Dat betekent dat je boven het heffingsvrije vermogen van € 30.360 (in 2019) vermogensbelasting moet betalen. Je hoeft achteraf geen inkomstenbelasting over dit vermogen te betalen. Let op: vanaf 1 januari 2022 gaat de grens van het heffingsvrije vermogen fors omhoog naar € 440.000.

Banksparen

Risico: klein, want bij banksparen stort je periodiek een vast bedrag op een geblokkeerde spaarrekening. Je kunt dus tussentijds geen geld opnemen. Omdat je geld voor een langere periode vaststaat is de rente hoger dan bij een normale spaarrekening. Je rente staat bovendien vast, dus je weet tevoren je eindsaldo.

Belastingen: deze spaarrekening valt onder box 1 en is dus vrijgesteld van vermogensheffing. Ook als jouw spaargeld boven het heffingsvrije bedrag komt, hoef je geen vermogensbelasting te betalen. Daarnaast is het periodieke spaarbedrag fiscaal aftrekbaar; daarom wordt deze vorm van sparen ook wel fiscaal aftrekbaar pensioensparen genoemd. Je moet er wel inkomstenbelasting over betalen op het moment dat de periodieke uitkeringen beginnen.

Na je pensioen zit je meestal in een lager belastingtarief dan nu. Banksparen is op dit punt vaak gunstig. Je betaalt namelijk pas na je pensioen belasting over een deel van je inkomen.

Lijfrenteverzekering

Risico: bij een lijfrenteverzekering stort je geld waar je niet meer kunt aankomen. Dit is vergelijkbaar met banksparen. Alleen: bij een verzekering hangt het rendement af van de winst van de verzekeraar.

Je eindsaldo is dus niet precies te voorspellen. Houd er verder rekening mee dat als de verzekeringsmaatschappij failliet gaat, er geen garantiefonds bestaat. Als een bank failliet gaat, is er een bedrag van € 100.000 gegarandeerd. 

Belasting: ook de stortingen voor de lijfrente vallen in box 1 en zijn daarmee fiscaal aftrekbaar.

Tip: Nabestaanden krijgen alleen een lijfrente uitgekeerd als je daarbij een overlijdensrisicoverzekering hebt afgeloten. Bij sparen erven de nabestaanden automatisch.

Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Dit is een geval apart, omdat je bij deze constructie vervolgens alsnog moet kiezen tussen banksparen of een lijfrenteverzekering. Het werkt zo: je bouwt pensioen op door geld dat meetelt als winst voor de belasting 'apart te zetten' in de Fiscale Oudedagreserve (FOR).

Je zet het niet echt apart, maar je stelt de belastingheffing over dat specifieke deel van de winst uit.

Je kiest dus voor belastingvoordeel op dit moment.

Na je pensioen betaal je dit (zie ook de tip bij bankssparen). Dit voordeel gebruik je vervolgens voor bankssparen of een lijfrenteverzekering. 

Voorwaarden Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

De Belastingdienst bepaalt ieder jaar het maximale bedrag dat zzp’ers mogen reserveren. Voor 2019 is het maximumbedrag dat je van de winst kunt aftrekken € 8.999. Het percentage ligt op 9,44 % van de winst.

Een belangrijke voorwaarde voor deelname aan deze regeling is dat je voldoet aan het urencriterium. Daarnaast moet je aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt en je moet door de Belastingdienst worden gezien als ondernemer.

Deze laatste eis betekent dat alleen zzp'ers, eenmanszaken en VOF's hiervan gebruik kunnen maken. Ondernemers voor de vennootschapsbelasting, zoals bv’s, kunnen de reserve niet vormen.

ZZP-Pensioenfonds

Zzp'ers kunnen tegenwoordig meedoen aan een pensioenregeling voor zelfstandigen waarbij je zelf flexibel pensioen kunt opbouwen. Dit zogenoemde ZZP-pensioenfonds is opgezet door vier zzp-organisaties en pensioenuitvoerder APG.

Een belangrijk verschil met collectieve pensioenfondsen voor werknemers is dat alle premies wel collectief belegd worden, maar dat de inleg van jou blijft. Het geld dat je inlegt, krijg je dus ook weer terug. 

Voorwaarden ZZP-pensioenfonds

Bij deze pensioenregeling bepaal je zelf hoeveel je inlegt en met welke regelmaat je dat doet. Daarnaast kun je deze inleg tot op een bepaalde hoogte aftrekken van de belasting. Hoeveel dit precies is, is afhankelijk van de jaarruimte.

Verder mag je zelf bepalen vanaf welke leeftijd je het pensioen laat uitkeren, bepaal je zelf de looptijd van de pensioenuitkering en mag je het opgebouwde vermogen laten uitkeren bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Dit gaat dan uiteraard wel ten koste van je pensioen.

Tips van de redactie

Hoe verzeker je jouw personeel
Ondernemingsplan voorbeeld: zzp
Welk tarief mag jij als zzp'er rekenen?

Bijgewerkt op: 09-10-2019

Wat vind je van dit artikel?

x35
x6

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Het kabinet wil vanaf 2021 de opdrachtgeversverklaring invoeren. Dit is een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. Deze verklaring omtrent de arbeidsrelatie van zzp'ers met opdrachtgevers begon ooit met de VAR-verklaring, die vier varianten kende.

marieke
marieke

Verzekeringen

Omdat je als zzp'er zelf verantwoordelijk bent voor het afsluiten van verzekeringen, is het belangrijk om eerst uit te zoeken welke premies het meest relevant zijn. 

Welke verzekeringen je nodig hebt, hangt sterk af van je branche. De CAR-verzekering is bijvoorbeeld alleen relevant als je in de bouw werkt. Er zijn ook verzekeringen die nuttig zijn voor elke ondernemer.

Een reëel risico is bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Mocht je in de toekomst onverhoopt niet meer kunnen werken, zorgt een AOV voor een vervangend inkomen. Bereken hoeveel premie jij zou betalen.

Naast arbeidsongeschiktheid kun je dan ook denken aan:

Benieuwd naar de risico's die zzp'ers het vaakst al meteen willen afdekken? Je leest er meer over in het artikel 7 verzekeringen voor startende ondernemers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.