7 valkuilen over het verzekeren van je eigen bedrijf

Bijgewerkt op 11 juni 2024
6 min  leestijd
6.755
Auteur: Marieke Leijnen
Misverstanden en risico's verzekeren

Weet jij welke risico’s je als startende ondernemer loopt? En hoe je ze kunt voorkomen of beperken? Als startende ondernemer is het verstandig om goed na te denken over je zakelijke verzekeringen. Interpolis gaat in op de bekendste valkuilen en misverstanden over verzekeren.

Direct op deze pagina naar:

 1. Met leveringsvoorwaarden loop ik geen aansprakelijkheidsrisico
 2. Een privé-inboedelverzekering is genoeg bij thuiswerken
 3. Arbeidsongeschiktheid? Dat overkomt mij niet!
 4. Verzekering halen mijn risico weg
 5. Als ik een lager bedrag verzeker, bespaar ik geld
 6. Eenmaal afgesloten, voor alles verzekerd
 7. Ik wil eerst mijn bedrijf opstarten, verzekeren komt wel

Valkuil1. Met leveringsvoorwaarden loop ik geen aansprakelijkheidsrisico

Niet wettelijk verplicht, wel erg handig: het opstellen van goede algemene voorwaarden. Hiermee maak je als ondernemer namelijk duidelijk welke rechten en plichten gelden voor zowel aanbieder als afnemer.  Het document, dat bedoeld is voor de klant of opdrachtgever, bevat de zogenoemde 'kleine lettertjes'.

De algemene voorwaarden sluiten niet alleen financieel risico uit, maar maken ook het doen van zaken vooraf duidelijker en minder ingewikkeld. De voorwaarden moeten daarvoor juridisch wel goed zijn dichtgetimmerd. 

De leveringsvoorwaarden zijn een onderdeel van de algemene voorwaarden. Goede leveringsvoorwaarden zijn heel belangrijk, want je beperkt hier je aansprakelijkheidsrisico mee. Het eenvoudigst is om de branchevoorwaarden over te nemen. Deze zijn juridisch getoetst en gedeponeerd en dus veilig toepasbaar.

Let op!
Maak je toch eigen algemene voorwaarden? Laat deze dan juridisch toetsen. 

Maar ook al zijn je algemene voorwaarden waterdicht: je sluit daarmee het aansprakelijkheidsrisico niet volledig uit. Er kan altijd iets gebeuren wat je niet hebt voorzien. Een kleine fout in een berekening, een defect aan een door jou verkocht apparaat of een klant die ziek wordt na het eten van jouw product.

Daarom is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bijna voor iedere ondernemer onmisbaar. 

Valkuil 2. Ik werk vanuit huis, een privé-inboedelverzekering is genoeg

Helaas niet. Verzekeraars maken onderscheid tussen zakelijk en privé. Jouw bedrijfsmiddelen zijn niet automatisch meeverzekerd als je je bedrijf vanuit huis runt.

Met een zakelijke inboedelverzekering verzeker je je zakelijke inboedel die niet voor de verkoop bedoeld is. Denk hierbij aan spullen zoals je computer, bureau, stoelen, machines en opslagstellingen.

De meeste verzekeraars geven geen vergoeding voor:

 • Als de inbraak niet te bewijzen is.
 • Door vandalisme aan de buitenkant van je pand, zoals graffiti.
 • Door natuurrampen zoals een aardbeving of overstroming.
 • Als je zelf opzettelijk schade veroorzaakte.

Schade door brand of diefstal verzeker je namelijk met een zakelijke voorraad- en inventarisverzekering.

Mobiele telefoon

Een veelgestelde vraag is, is mijn mobiele telefoon ook verzekerd binnen de (zakelijke) inboedelverzekering? Of je verzekerd bent voor telefoonschade, hangt af van je verzekering en van hoe en wanneer de schade ontstond.

Stel deze vraag aan je verzekeraar en de lees goed de voorwaarden van je polis. Je kunt vaak een extra polis afsluiten voor je mobiele telefoon en laptop.

Valkuil 3. Arbeidsongeschiktheid? Dat overkomt mij niet!

Ondernemers zijn harde werkers, dus voor een verkoudheid blijf je niet thuis en de griep houdt je geen dagen in bed. Het kortdurende ziekteverzuim onder ondernemers ligt inderdaad lager dan dat van mensen in loondienst. Maar een ongeval of een ernstige ziekte kan iedereen overkomen.

Hoe lang red jij het zonder inkomen?

Bekijk je totale financiële plaatje eens goed: hypotheek, vaste lasten, de huur van je bedrijfspand… Kun je terugvallen op een financiële buffer of het inkomen van je partner? Of is extra aanvulling nodig? 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn er in alle soorten en maten. Welke verzekering het meest geschikt is, hangt af van wat je zelf belangrijk vindt. De hoogte van de premie is vooral afhankelijk van je beroep, leeftijd en de hoogte van het inkomen dat je wilt verzekeren.

Wil je alles weten over arbeidsongeschiktheid en de 6 mogelijke oplossingen? Download de gratis whitepaper 'Wat doe je als starter bij arbeidsongeschiktheid'.

Valkuil 4. Een verzekering haalt mijn risico weg

Was dat maar waar. Een brandverzekering voorkomt geen brand: daar zijn toch echt preventiemaatregelen voor nodig. En natuurlijk is het fijn dat je verzekerd bent als je schade hebt, maar op schade door brand zit niemand te wachten. 

Verklein je financiële gevolgen

Met een zakelijke verzekering verklein je de financiële gevolgen van een incident. Maar wist jij dat 40% van de bedrijven na een brand failliet gaat doordat hun klanten tijdens de herstelfase gaan shoppen bij de concurrent en niet meer terugkomen?

Omgaan met risico's betekent ook dat je verantwoordelijkheid moet nemen om schade te voorkomen.

Valkuil 5. Als ik een lager bedrag verzeker, bespaar ik geld

De premie die je betaalt, is onder andere afhankelijk van de waarde van de spullen die je verzekert. Het doorgeven van een lagere waarde lijkt een slimme besparingsmethode. Niets is minder waar. Je bent dan namelijk onderverzekerd.

Verzeker je jouw inventaris bijvoorbeeld voor € 5.000 in plaats van € 10.000? En heb je voor € 2.000 aan schade? Dan krijg je slechts € 1.000 uitgekeerd. Eerlijkheid duurt dus ook hier het langst.

Valkuil 6. Eenmaal afgesloten, voor alles verzekerd

Die vlieger gaat niet altijd op. Ondernemers zijn vaak zo druk met ondernemen dat ze er niet eens bij stilstaan dat ze af en toe een zijweggetje inslaan. Denk aan een adviseur die ook workshops leidt of een stukadoor die even snel een muurtje metselt. 

Niet alle verzekeringen switchen daarin moeiteloos mee. Schade door of tijdens deze extra activiteiten is dan onverzekerd! Vraag na hoe dit bij jouw verzekeraar geregeld is. Dit geldt trouwens ook voor uitbreiding van je inventaris of voorraad.

Heb je geen garantieregeling op je verzekeringspolis? Dan loop je het risico op onderverzekering.

Valkuil 7. Ik wil eerst opstarten, verzekeren komt nog wel

‘Ik moet mijn draai als ondernemer nog vinden, eerst maar eens orders zien binnen te halen’ is een vaak gehoord argument om het afsluiten van verzekeringen uit te stellen.

Op zich een verstandig uitgangspunt. Je hoeft bij je start ook helemaal niet klakkeloos allerlei verzekeringen af te sluiten. Maar als je besluit je niet te verzekeren, is het wel verstandig om maatregelen te treffen om de risico's te verkleinen.

Sommige gevaren, zoals aansprakelijkheid of arbeidsongeschiktheid, zijn zo groot dat je die maatregelen niet kunt uitstellen. 

“Bekijk goed welk risico's je loopt”, adviseert Sjak van Nieuwkuijk, risico- en preventiedeskundige bij Interpolis.

“Er zijn risico’s die je zelf prima kunt dragen of kunt verkleinen met preventiemaatregelen. En er zijn risico's die je beter verzekert. Welke dat zijn, is voor iedere starter anders.

Risico's horen bij het ondernemerschap, maar verlies daarbij de veiligheid en het voortbestaan van je bedrijf niet uit het oog.”

Whitepaper AOV

Wat doe jij bij arbeidsongeschiktheid?

Je hoopt natuurlijk dat het je niet overkomt: arbeidsongeschikt raken. Maar wat doe je als je er toch mee te maken krijgt? En wat kun je doen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen?

Download gratis PDF

Ook interessant voor jou

Arbeidsongeschiktheidsverzekering, hoe en wat
Algemene voorwaarden opstellen: wanneer relevant?
Dit moet je weten over beroepsaansprakelijkheid
Rechtsbijstandverzekering afsluiten: wanneer verstandig?

Meer over verzekeringen

Meer over verzekeringen
Voorblad WP aansprakelijkheid

Hé starter, ben jij goed voorbereid?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten