Beroepsaansprakelijkheid: wanneer relevant?

Dit moet je weten over beroepsaansprakelijkheid

Werk je in een adviserend beroep zoals architect, accountant, ingenieur, consultant of organisatieadviseur? Dan zorg je er natuurlijk voor dat je vakkennis altijd up-to-date is. Toch kan het gebeuren dat je een keer iets over het hoofd ziet. Zo’n kleine fout kan soms grote gevolgen hebben voor je klant.

Wat is een beroepsaansprakelijkheids-verzekering?

Maak je een beroepsfout, dan loop je het risico dat je klant jou aansprakelijk stelt. Want je klant moet erop kunnen rekenen dat jij weet wat je doet en geen fout maakt die hem schade toebrengt.

Beroepsaansprakelijkheid geldt alleen voor ondernemers met een adviserend beroep.

Verzekering beroepsaansprakelijkheid

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering moet je in feite zien als een aanvulling op een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Want heb jij een adviserend beroep, zoals architect, ingenieur of accountant? Fouten - hoe klein ook - kunnen soms grote schade veroorzaken. Denk aan:

 • Nalatigheid
 • Vergissing, verzuim
 • Onachtzaamheid tijdens je werk 

Waar het hier vaak om gaat, is dat een opdrachtgever van jou verwacht dat jij met jouw vakkennis en ervaring niet zo'n denkfout zult maken. En jou - als dit tóch gebeurt - voor zijn vermogens- of adviesschade aansprakelijk stelt.

Vermogens- en adviesschade door een beroepsfout

Door een beroepsfout kan je vermogens- of adviesschade veroorzaken bij je klant. Doordat jij je werk niet goed deed, lijdt je klant financieel verlies. En daarvoor kan je klant jou aansprakelijk stellen.

Een paar voorbeelden van beroepsfouten:

 • Door een verkeerde berekening van de architect passen de kozijnen van een nieuwbouwpand niet. Het herstellen van deze fout kost € 10.000,-. De opdrachtgever stelt de architect aansprakelijk voor dit bedrag én voor de kosten van de vertraging die de bouw hierdoor oploopt.
 • Een belastingadviseur stuurt de belastingaangifte van zijn klant te laat in. De klant moet daardoor een boete betalen. De klant stelt zijn belastingadviseur aansprakelijk voor deze boete.
 • Een advocaat dient een bezwaarschrift te laat in. Hierdoor mist zijn cliënt de kans om in beroep te gaan tegen een besluit van de gemeente. De cliënt stelt zijn advocaat hiervoor aansprakelijk.

 

Hoe voorkom ik een schadeclaim door beroepsaansprakelijkheid?

Met deze vier tips beperk je zoveel mogelijk het risico op een (hoge) schadeclaim:

 • Houd je vakkennis op peil
  Sluit je aan bij je branchevereniging. Om lid te worden en te blijven, is een bepaald kennisniveau vereist. Zo heb je een stok achter de deur om bijscholing te blijven volgen.
 • Zet je opdracht helder op papier
  Een heldere opdrachtbeschrijving biedt vaak uitkomst als er achteraf discussie is over het eindresultaat van je opdracht.
 • Zorg voor goede algemene voorwaarden
  Het eenvoudigst is om de branchevoorwaarden over te nemen. Deze zijn juridisch getoetst en gedeponeerd en dus veilig toepasbaar. Maak je toch eigen algemene voorwaarden, laat die dan juridisch toetsen.
 • Gebruik je algemene voorwaarden op de juiste manier
  Overhandig je algemene voorwaarden gelijk met je offerte. Of stuur ze per e-mail met je offerte mee. Breng je je klant niet vooraf van je algemene voorwaarden op de hoogte, dan kan hij ze namelijk bij een eventuele rechtszaak ongeldig laten verklaren. 

Meer praktisch advies nodig? In het dossier Zakelijke aansprakelijkheid van Interpolis krijg je veel preventietips om een schadeclaim door beroepsaansprakelijkheid te voorkomen.

Waarom verzekeren voor beroepsaansprakelijkheid?

Helemaal voorkomen dat je aansprakelijk wordt gesteld, kun je uiteraard nooit. Waar mensen werken, worden nu eenmaal fouten gemaakt. En bij beroepsaansprakelijkheid gaat het al snelom veel geld.

Word je aansprakelijk gesteld, dan kun je zo’n schadeclaim als (startende) ondernemer vaak niet of nauwelijks zelf betalen.

Ook zijn er trends die laten zien waarom het belangrijk is je goed te verzekeren:

 • Consumentisme: de veroorzaker moet al mijn schade betalen
 • Onze samenleving vraagt om toenemende slachtofferbescherming. Met als gevolg hogere straffen, boetes en schadevergoedingen.

Verschil tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzeker jij jezelf (en je medewerkers) tegen het toebrengen van schade aan andere personen (letsel- en overlijdensschade) of hun spullen (zaakschade). 

Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzeker jij jezelf (en je medewerkers) tegen het toebrengen van financieel verlies (vermogensschade) dat een ander door jouw toedoen lijdt.

Lidmaatschap branchevereniging

Startende administratiekantoren, belasting- en juridische adviseurs kunnen meestal een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten zonder lid te zijn van een branchevereniging.

Voor de overige adviserende beroepen geldt dat je bij de meeste verzekeraars alleen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kan afsluiten als je lid bent (of wordt) van een branchevereniging.

Welke aansprakelijkheidsverzekering is geschikt voor starters?

Een aantrekkelijke verzekering voor startende ondernemers is de bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering van Interpolis. Hiermee verzeker je in één keer je belangrijkste bedrijfsrisico's, dus ook je beroepsaansprakelijkheid. Je regelt het eenvoudig online via rabobank.nl.

En het mooie is: jouw bedrijfsverzekeringen van ZekerVanJeZaak veranderen met je mee. Ook als je groeit in omzet, personeel of spullen, of als je nieuwe activiteiten oppakt. En dat werkt heel eenvoudig: een keer per jaar vraagt de Rabobank je om jouw gegevens te actualiseren.

Wil jij ook verzekerd starten?

Ga je binnenkort starten met je eigen bedrijf? Of ben je minder dan een jaar geleden gestart? Dan krijg je nu bij de Rabobank de bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering een half jaar gratis!

Meer weten over (beroeps)aansprakelijkheid?
Zorg dat je goed bent voorbereid op een schadeclaim. In ons gratis whitepaper lees je er alles over.

Bijgewerkt op: 13-02-2020

Wat vind je van dit artikel?

x5
x13

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden.

Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt. Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld. Weten wat je moet regelen? Check onze gratis whitepaper over aansprakelijkheid.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Kredietverzekering
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nu zelf regelt of uitbesteedt. 

Aansprakelijkheid: een gratis whitepaper 

Als ondernemer durf je best een beetje risico te nemen. Maar ben jij goed voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld? De kosten kunnen enorm oplopen. Lees alles over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf in de whitepaper die we hierover opgesteld hebben. 

Doe mij die gratis PDF maar

Overzicht bedrijfsverzekeringen

De hoogte van je premie hangt af van hoeveel je wilt verzekeren, wat voor soort bedrijf je hebt, of je medewerkers in dienst hebt en hoeveel omzet je draait. Gebruik de rekentool om uit te rekenen hoeveel het kost om jouw bedrijf te verzekeren. Je weet dan meteen welke verzekeringen nodig zijn voor jouw zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.799 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.