Verzekeringen voor zzp'ers en bedrijven

Dit moet je weten over beroepsaansprakelijkheid

Werk je in een adviserend beroep zoals accountant, ingenieur, consultant of organisatieadviseur? Het kan het gebeuren dat je een keer iets over het hoofd ziet. Zo’n kleine fout kan soms grote gevolgen hebben voor je klant.

Wat is een beroepsaansprakelijkheids-verzekering?

Maak je een beroepsfout, dan loop je het risico dat je klant jou aansprakelijk stelt. Je klant moet er namelijk op kunnen rekenen dat jij weet wat je doet en geen fout maakt die hem schade toebrengt.

Als je aansprakelijk wordt gesteld, kan dit je veel geld kosten. Heb je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Dan worden deze kosten vergoed.

Financieel nadeel veroorzaken

Beroepsaansprakelijkheid geldt alleen voor ondernemers die financieel nadeel kunnen veroorzaken in plaats van schade aan spullen of personen. Het geldt dan weer niet voor een bouwkundig adviseur. Als een gebouw instort of een balkon loslaat, heb je namelijk een palet aan zaak- letsel- en vermogensschade.

Je hebt dan een combinatie van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig.

Verzekering beroepsaansprakelijkheid

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is bij Interpolis geen losse verzekering. Het is een aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Je bent hiermee dus extra verzekerd. Fouten - hoe klein ook - kunnen soms grote schade veroorzaken. Denk aan:

 • Foutieve adviezen
 • Verkeere berekeningen
 • Het missen van een vergunningsplicht
 • Een verlopen termijn van beroep

Een opdrachtgever verwacht dat jij met jouw expertise en ervaring niet zo'n denkfout zult maken. Hij of zij zal jou, als dit tóch gebeurt, voor de vermogens- of adviesschade aansprakelijk stellen.

Voorbeelden vermogens- en adviesschade door een beroepsfout

Benieuwd hoe beroepsaansprakelijkheid er in de praktijk uitziet? Een paar voorbeelden van beroepsfouten:

 • Door een verkeerde berekening van de architect passen de kozijnen van een nieuwbouwpand niet. Het herstellen van deze fout kost € 10.000,-. De opdrachtgever stelt de architect aansprakelijk voor dit bedrag én voor de kosten van de vertraging die de bouw hierdoor oploopt.
 • Een belastingadviseur stuurt de belastingaangifte van zijn klant te laat in. De klant moet daardoor een boete betalen. De klant stelt zijn belastingadviseur aansprakelijk voor deze boete.

 

Hoe voorkom ik een schadeclaim door beroepsaansprakelijkheid?

Met deze vier tips beperk je zoveel mogelijk het risico op een (hoge) schadeclaim:

 • Houd je vakkennis op peil
  Sluit je aan bij je branchevereniging. Om lid te worden en te blijven, is een bepaald kennisniveau vereist. Zo heb je een stok achter de deur om bijscholing te blijven volgen.
 • Zet je opdracht helder op papier
  Een heldere opdrachtbeschrijving biedt vaak uitkomst als er achteraf discussie is over het eindresultaat van je opdracht.
 • Zorg voor goede algemene voorwaarden
  Het eenvoudigst is om de branchevoorwaarden over te nemen. Deze zijn juridisch getoetst en gedeponeerd en dus veilig toepasbaar. Maak je toch eigen algemene voorwaarden, laat die dan juridisch toetsen.
 • Gebruik je algemene voorwaarden op de juiste manier
  Overhandig je algemene voorwaarden gelijk met je offerte. Of stuur ze per e-mail met je offerte mee. Breng je je klant niet vooraf van je algemene voorwaarden op de hoogte? Dan kunnen ze bij een eventuele rechtszaak ongeldig worden verklaard. In dat geval ben je ook gebaat bij een rechtsbijstandverzekering.

Meer praktisch advies nodig? In het dossier Zakelijke aansprakelijkheid van Interpolis krijg je veel preventietips om een schadeclaim door beroepsaansprakelijkheid te voorkomen.

Waarom verzekeren voor beroepsaansprakelijkheid?

Helemaal voorkomen dat je aansprakelijk wordt gesteld, kun je uiteraard nooit. Waar mensen werken, worden nu eenmaal fouten gemaakt. En bij beroepsaansprakelijkheid gaat het al snel om veel geld.

Word je aansprakelijk gesteld, dan kun je zo’n schadeclaim als (startende) ondernemer vaak niet of nauwelijks zelf betalen. Daarnaast getuigd het van zorgplicht naar je klanten om je goed te verzekeren. Als het onverhoopt mis gaat, wordt financiele schade in elk geval vergoed.

Ook zijn er trends die laten zien waarom het belangrijk is je goed te verzekeren:

 • Consumentisme: de veroorzaker moet al mijn schade betalen. Logisch, jij bent immers de deskundige.
 • Onze samenleving vraagt om toenemende slachtofferbescherming. Met als gevolg hogere straffen, boetes en schadevergoedingen.

Verschil tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzeker jij jezelf (en je medewerkers) tegen de gevolgen van het toebrengen van schade aan andere personen (letsel- en overlijdensschade) of hun spullen (zaakschade). 

Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzeker jij jezelf (en je medewerkers) tegen de gevolgen van het toebrengen van financieel verlies (vermogensschade) dat een ander door jouw toedoen lijdt. Let op: dit is bij Interpolis dus een aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheid.

Tip! Vormen van aansprakelijkheid

Meer weten over de verschillende vormen van aansprakelijkheid? Download dan onze gratis whitepaper.

Welke aansprakelijkheidsverzekering is geschikt voor starters?

Ga je binnenkort starten met je eigen bedrijf? Of ben je minder dan een jaar geleden gestart? Dan krijg je nu bij de Rabobank de bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering een half jaar gratis!

Lidmaatschap branchevereniging

Startende administratiekantoren, belasting- en juridische adviseurs kunnen meestal een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten zonder lid te zijn van een branchevereniging.

Voor de overige adviserende beroepen geldt dat je bij de meeste verzekeraars alleen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kan afsluiten als je lid bent (of wordt) van een branchevereniging.

Bijgewerkt op: 06-07-2020

Wat vind je van dit artikel?

x5
x12

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden.

Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt. Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld. Weten wat je moet regelen? Check onze gratis whitepaper over aansprakelijkheid.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Kredietverzekering
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nu zelf regelt of uitbesteedt. 

Aansprakelijkheid: een gratis whitepaper 

Als ondernemer durf je best een beetje risico te nemen. Maar ben jij goed voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld? De kosten kunnen enorm oplopen. Lees alles over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf in de whitepaper die we hierover opgesteld hebben. 

Doe mij die gratis PDF maar

Overzicht bedrijfsverzekeringen

De hoogte van je premie hangt af van hoeveel je wilt verzekeren, wat voor soort bedrijf je hebt, of je medewerkers in dienst hebt en hoeveel omzet je draait. Gebruik de rekentool om uit te rekenen hoeveel het kost om jouw bedrijf te verzekeren. Je weet dan meteen welke verzekeringen nodig zijn voor jouw zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.610 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.