Beroepsaansprakelijkheid: wanneer relevant?

Dit moet je weten over beroepsaansprakelijkheid

Een foutje - hoe klein ook - kan soms grote schade veroorzaken. Zeker als je een adviserend beroep hebt, zoals advocaat, architect, ingenieur of accountant. Je loopt het risico dat een opdrachtgever jou aansprakelijk stelt voor zijn vermogens- of adviesschade. Want die mag ervan uitgaan dat jij voldoende vakkennis en ervaring hebt en dus geen denkfout maakt die hem schade toebrengt.

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering moet je in feite zien als een aanvulling op een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Jij verzekert op deze manier je aansprakelijkheid voor beroepsfouten. Denk daarbij aan een nalatigheid, vergissing, verzuim of onachtzaamheid tijdens je werk als dienstverlener of adviseur. 

Wat zijn de risico's?

Door een beroepsfout kun je vermogensschade (financieel verlies) veroorzaken. Denk aan een belastingadviseur die een verkeerd advies geeft, waardoor zijn opdrachtgever onnodig veel belasting moet betalen. Of een advocaat die een beroepstermijn vergeet, waardoor hij zijn cliënt financieel benadeelt. 

Of een architect die een ontwerpfout maakt, waardoor de bewoners geen grote spullen zoals bedden en kasten naar boven kunnen brengen. Hij is aansprakelijk voor de extra kosten die de bewoners moeten maken om de fout te herstellen.

Bij bepaalde beroepen, zoals architecten en ingenieurs, kan een beroepsfout ook zorgen voor zaakschade (schade aan spullen) of letselschade (lichamelijke of geestelijke schade). Een architect die een berekeningsfout maakt waardoor een gebouw instort, kan aansprakelijk worden gesteld voor de schade aan het gebouw en voor de letselschade die mensen daarbij eventueel oplopen. 

Verschil met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering

Met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering verzeker je jezelf en je medewerkers alleen voor de zaak- en letselschade die jij of je medewerker toebrengt aan anderen. En voor de gevolgen daarvan. Maar niet voor vermogensschade (een financieel verlies) of adviesschade (zaak- of letselschade door verkeerde adviezen en/of berekeningen). Daarvoor heb je een aparte beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig.

Waarom verzekeren?

Bij beroepsaansprakelijkheid gaat het al snel om grote bedragen. Als (startende) ondernemer kun je dit vaak niet of nauwelijks zelf dragen, ook niet als je een eigen reserve hebt opgebouwd. 

Wat zijn de trends op dit gebied?

 • Consumentisme: de veroorzaker betaalt
 • Ondernemers worden vaker aansprakelijk gesteld (en voor hogere bedragen)
 • Rechters zijn steeds meer geneigd om claims toe te wijzen

Hoe voorkom ik schade?

Misschien denk je: ondernemen betekent nu eenmaal risico nemen. Dat klopt ook wel. En helemaal voorkomen dat je aansprakelijk wordt gesteld, kun je uiteraard nooit. Waar mensen werken, worden nu eenmaal fouten gemaakt. Maar met de volgende vier tips beperk je in ieder geval wel het risico op een (hoge) schadeclaim:

 • Houd je vakkennis op peil
 • Zet jouw opdracht helder op papier en vraag schriftelijk akkoord aan je opdrachtgever
 • Zorg voor goede leveringsvoorwaarden
 • Gebruik je leveringsvoorwaarden op de juiste manier
   

Meer weten? Verzekeraar Interpolis heeft speciaal voor zelfstandige professionals het gratis e-book Aansprakelijkheid voor ZZP'ers onder de loep samengesteld.

Welke verzekering is geschikt voor starters?

Een aantrekkelijk verzekeringspakket voor starters en kleine ondernemers is Interpolis ZekerVanJeZaak®.

Hiermee verzeker je in één keer je belangrijkste risico's, zoals beroepsaansprakelijkheid.

Bovendien geeft Interpolis regelmatig goede tips om een aansprakelijkstelling te voorkomen. 

Goed om te onthouden: bij de meeste verzekeraars kun je alleen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten wanneer je lid bent (of wordt) van een beroepsvereniging.

Bijgewerkt op: 23-05-2016

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen immers nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden. Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt. Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of Allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Krediet
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nou zelf regelt of uitbesteedt. 

Overzicht bedrijfsverzekeringen

Wil jij ook zeker van je zaak zijn? Klik hier voor een compleet overzicht van alle bedrijfsverzekeringen voor ondernemers.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.