Dit moet je weten over beroepsaansprakelijkheid

Bijgewerkt op 20 november 2023
6 min  leestijd
17.022
Auteur: Redactie
beroepsaansprakelijkheid

Heb je een adviserend beroep zoals accountant, ingenieur, consultant of organisatieadviseur? Het kan het gebeuren dat je een keer iets over het hoofd ziet. Zo’n kleine fout kan soms zulke grote gevolgen hebben voor je klant, dat je aansprakelijk wordt gesteld.

In dit artikel behandelen we verschillende thema's omtrent beroepsaansprakelijkheid. Benieuwd naar een specifiek onderwerp? Klik dan op een van de links hieronder:

  1. Wat is beroepsaansprakelijkheid?
  2. Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
  3. Waarom verzekeren voor beroepsaansprakelijkheid?
  4. Voorbeelden vermogens- en adviesschade door beroepsfouten
  5. Hoe voorkom ik een schadeclaim?
  6. Verschil beroepsaansprakelijkheidsverzekering en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
  7. Welke beroepsaansprakelijkheidsverzekering is geschikt voor starters?

1. Wat is beroepsaansprakelijkheid?

Beroepsaansprakelijkheid geldt voor ondernemers met een adviserend beroep. Bij sommige beroepsgroepen, zoals registeraccountants en advocaten, is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering een verplicht onderdeel van het lidmaatschap van de brancheorganisatie. 

Als je een adviserend beroep hebt, vertrouwen klanten op jouw expertise. Ze rekenen erop dat je weet wat je doet en geen fouten maakt die tot schade kunnen leiden. Maak je vervolgens toch een beroepsfout? Dan loop je het risico dat je klant jou aansprakelijk stelt.

Als je inderdaad aansprakelijk wordt gesteld, kan dit je veel geld kosten. Dit gebeurt steeds vaker, en rechters wijzen steeds hogere claims toe.

Heb je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Dan worden deze kosten vergoed.

Financieel nadeel veroorzaken

Beroepsaansprakelijkheid geldt alleen voor ondernemers die financieel nadeel kunnen veroorzaken in plaats van schade aan spullen of personen. Het geldt dan weer niet voor een bouwkundig adviseur. Als een gebouw instort of een balkon loslaat, heb je namelijk zaak- letsel- en vermogensschade.

Je hebt dan een combinatie van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig.

2. Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is bij Interpolis geen losse verzekering. Het is een aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Je bent hiermee dus extra verzekerd. Fouten - hoe klein ook - kunnen soms grote schade veroorzaken. 

Voorbeelden van beroepsfouten

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Foutieve adviezen
  • Verkeerde berekeningen
  • Het missen van een vergunningsplicht
  • Een verlopen termijn van beroep

Een opdrachtgever verwacht dat jij met jouw expertise en ervaring niet zo'n denkfout zult maken. Hij of zij zal jou, als dit tóch gebeurt, voor de vermogens- of adviesschade aansprakelijk stellen.

3. Waarom verzekeren voor beroepsaansprakelijkheid?

Helemaal voorkomen dat je aansprakelijk wordt gesteld, kun je uiteraard nooit. Waar mensen werken, worden nu eenmaal fouten gemaakt. En bij beroepsaansprakelijkheid gaat het al snel om veel geld.

Word je aansprakelijk gesteld, dan kun je zo’n schadeclaim als (startende) ondernemer vaak niet of nauwelijks zelf betalen. Daarnaast getuigt het van zorgplicht naar je klanten om je goed te verzekeren. Als het onverhoopt mis gaat, wordt financiële schade in elk geval vergoed.

Voorblad WP aansprakelijkheid

Jouw aansprakelijkheid

Best saai, wel belangrijk. Wat als jouw opdrachtgever jou aansprakelijk stelt? Zo regel je het.

Download gratis PDF

4. Voorbeelden vermogens- en adviesschade door beroepsfouten

Benieuwd hoe beroepsaansprakelijkheid er in de praktijk uitziet? Een paar voorbeelden van beroepsfouten:

  • Door een verkeerde berekening van de architect passen de kozijnen van een nieuwbouwpand niet. Het herstellen van deze fout kost € 10.000,-. De opdrachtgever stelt de architect aansprakelijk voor dit bedrag én voor de kosten van de vertraging die de bouw hierdoor oploopt.
  • Een belastingadviseur stuurt de belastingaangifte van zijn klant te laat in. De klant moet daardoor een boete betalen. De klant stelt zijn belastingadviseur aansprakelijk voor deze boete.

5. Hoe voorkom ik een schadeclaim door beroepsaansprakelijkheid?

Met deze vier tips beperk je zoveel mogelijk het risico op een (hoge) schadeclaim:

  1. Houd je vakkennis op peil
    Realiseer je dat je nooit uitgeleerd bent. Het is dan ook slim om regelmatige een relevante cursus te volgen. Sluit je ook aan bij je branchevereniging. Om lid te worden en te blijven, is een bepaald kennisniveau vereist. Zo heb je een stok achter de deur om bijscholing te blijven volgen.
  2. Zet de opdracht helder op papier
    Een heldere opdrachtbeschrijving biedt vaak uitkomst als er achteraf discussie is over het eindresultaat van je opdracht. Daarnaast is het handig om met je klant mondeling door de opdracht heen te lopen. Zo weet je zeker dat je elkaar goed begrijpt.
  3. Zorg voor goede algemene voorwaarden
    Het eenvoudigst is om de branchevoorwaarden over te nemen. Deze zijn juridisch getoetst en gedeponeerd en dus veilig toepasbaar. Maak je toch eigen algemene voorwaarden, laat die dan juridisch toetsen.
  4. Gebruik je algemene voorwaarden op de juiste manier
    Overhandig je algemene voorwaarden gelijk met je offerte. Of stuur ze per e-mail met je offerte mee. Breng je je klant niet vooraf van je algemene voorwaarden op de hoogte? Dan kunnen ze bij een eventuele rechtszaak ongeldig worden verklaard. In dat geval ben je ook gebaat bij een rechtsbijstandverzekering.

Meer praktisch advies nodig? In het dossier Zakelijke aansprakelijkheid van Interpolis krijg je veel preventietips om een schadeclaim door beroepsaansprakelijkheid te voorkomen.

6. Verschil tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Vind je het lastig om de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en beroepsaansprakelijkheidsverzekering uit elkaar te houden? Dan zijn deze definities voor jou:

  • Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzeker jij jezelf (en je medewerkers) tegen de gevolgen van het toebrengen van schade aan andere personen (letsel- en overlijdensschade) of hun spullen (zaakschade). 
  • Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzeker jij jezelf (en je medewerkers) tegen de gevolgen van het toebrengen van financieel verlies (vermogensschade) dat een ander door jouw toedoen lijdt. Let op: dit is bij Interpolis dus een aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheid.

Tip! Gratis whitepaper aansprakelijkheid. Meer weten over de verschillende vormen van aansprakelijkheid? Download dan onze gratis whitepaper.

7. Welke beroepsaansprakelijkheidsverzekering is geschikt voor starters?

Ga je binnenkort starten met je eigen bedrijf? Of ben je minder dan een jaar geleden gestart? Dan krijg je nu bij de Rabobank de bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering een half jaar gratis!

Wil je weten welke verzekeringen nog meer interessant zijn? Lees ons uitgebreide overzicht verzekeringen voor ondernemers.

Lidmaatschap branchevereniging

Voor de meeste adviserende beroepen geldt dat je bij veel verzekeraars alleen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kan afsluiten als je lid bent (of wordt) van een branchevereniging.

Startende administratiekantoren, belasting- en juridische adviseurs kunnen meestal een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten zonder lid te zijn van een branchevereniging.

Calculator verzekeringen berekenen

Beroepsaansprakelijkheid

Verzeker je voor vermogensschade door beroepsfouten.

Bereken je premie

Veelgestelde vragen beroepsaansprakelijkheid

  • Wat is beroepsaansprakelijkheid? Heb je een adviserend beroep en maak je vervolgens toch een beroepsfout? Dan loop je het risico dat je klant jou aansprakelijk stelt. Als je inderdaad aansprakelijk wordt gesteld, kan dit je veel geld kosten. Heb je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Dan worden deze kosten vergoed.
  • Waarvoor moet je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Je kunt nooit helemaal voorkomen dat je aansprakelijk wordt gesteld, maar bij beroepsaansprakelijkheid gaat het al snel om veel geld. Word je aansprakelijk gesteld, dan kun je zo’n schadeclaim als (startende) ondernemer vaak niet of nauwelijks zelf betalen. Als het onverhoopt mis gaat, wordt financiële schade in elk geval vergoed door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Meer over verzekeringen voor jouw bedrijf

Meer over verzekeringen voor jouw bedrijf
Voorblad WP aansprakelijkheid

Hé starter, ben jij goed voorbereid?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten