Bedrijfsauto verzekeren: hoe verzeker ik mijn auto?

Bijgewerkt op 11 december 2024
5 min  leestijd
3.589
Auteur: Marieke Leijnen
Autoschade ondernemers

Zit je als ondernemer veel op de weg? Dan weet je inmiddels ook dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Er kan onderweg iets gebeuren of bijvoorbeeld als je spullen aan het in- of uitladen bent. Welke risico’s loop je precies en hoe kun je je bedrijfsauto verzekeren?

Klik op de links om direct naar een van de onderwerpen te gaan:

  1. Bedrijfsauto verzekeren: welke risico's loop ik met mijn bedrijfsauto?
  2. Bedrijfswagen verzekeren: hoe doe je dat?
  3. Moet je je auto zakelijk verzekeren of privé?
  4. Inhoud bedrijfsauto verzekeren: kan dat?
  5. Welke bedrijfsauto verzekering is geschikt voor startende ondernemers?

1. Bedrijfsauto verzekeren: welke risico's loop ik met mijn bedrijfsauto?

Wellicht het meest voor de hand liggende risico: je kunt met je bedrijfsauto betrokken raken bij een aanrijding. Daarbij kan schade ontstaan aan jouw auto of spullen of aan de auto of spullen van de ander. Of nog erger: letselschade bij de inzittenden.

Om je een beeld te geven van alle risico’s die je loopt met je bedrijfsauto, bestelbus, werkmaterieel, aanhanger of motor, maakte Interpolis dit overzicht van schades die ondernemers melden:

Image
Schade auto infographic

2. Bedrijfswagen verzekeren: hoe doe je dat?

Je bent wettelijk verplicht om minimaal een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) af te sluiten voor elk voertuig waarmee je de straat op gaat. Dan krijg je schade vergoed die jij met je voertuig aan anderen of andermans spullen toebrengt. 

Wil jij je bedrijfsauto of bestelbus verzekeren? Dat doe je met een zakelijke autoverzekering. Zo'n bedrijfswagen verzekering dekt bijvoorbeeld schade door een aanrijding, maar ook als de lading losschiet tijdens het laden en lossen en schade veroorzaakt aan een andere auto. Of als je bijvoorbeeld met de laadkraan van je bestelbus een gebouw beschadigt.

Auto met sleutel

Zit jij veel op de weg?

Dan weet je dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Met vaak hoge kosten als gevolg. Met de zakelijke autoverzekering van Interpolis ga je weer met een gerust hart de weg op.

Bekijk de mogelijkheden

Eigen auto zakelijk verzekeren

Wil je je ook voor schade aan je eigen auto zakelijk verzekeren? Dan kun je kiezen uit twee varianten: 

  1. WA Beperkt Casco: voor schade aan anderen en voor schade aan je eigen auto door ruitbreuk, brand, diefstal, inbraak, of door het weer.
  2. WA Volledig Casco (all risk) : voor schade aan anderen en voor schade aan je eigen auto door ruitbreuk, brand, diefstal, inbraak, of door het weer. Ook voor schade door vandalisme of een aanrijding die je zelf veroorzaakt.

Bij veel autoverzekeringen zijn ook een verkeersrechtsbijstandverzekering, voor juridische hulp bij problemen in het verkeer, en een schadeverzekering voor op-/inzittenden inbegrepen. Daarmee zijn jij en je passagiers verzekerd voor materiële en letselschade bij een ongeluk. 

3. Moet je je auto zakelijk verzekeren of privé?

Alleen als je auto op naam van de zaak staat, moet je de bedrijfswagen zakelijk verzekeren. Of je jouw wagen inderdaad op naam van je bedrijf moet zetten, hangt af van een aantal zaken:

  • Het aantal kilometers dat je per jaar rijdt
  • De cataloguswaarde van je wagen
  • Of de auto op jouw balans of resultatenrekening staat. 

Meer informatie over zakelijk rijden vind je op de overzichtspagina Auto van de zaak. Vraag ook je verzekeringsadviseur om advies. 

4. Inhoud bedrijfsauto verzekeren: kan dat?

De spullen die je onderweg bij je hebt, zijn niet verzekerd op je autoverzekering. De meeste autoverzekeringen geven wel een kleine vergoeding voor schade aan de kleding en handbagage van je passagiers. 

Met een schadeverzekering voor inzittenden krijg je schade vergoed aan spullen van jou en je passagiers. Maar alleen als de schadeoorzaak te maken heeft met je auto, dus bijvoorbeeld bij een ongeval. 

Wil je je eigen laptop of smartphone onderweg verzekeren tegen beschadigingen, dus bijvoorbeeld ook in de trein of in het vliegtuig, dan kun je een Draagbare Elektronische Hulpmiddelenverzekering afsluiten.

Lading en gereedschappen die je vervoert verzekeren

Met een transportverzekering verzeker je alle spullen die je beroepsmatig in je bedrijfsauto vervoert. Dat kunnen de materialen en gereedschappen zijn die je bij je hebt om je beroep uit te oefenen. Maar ook producten uit je (web)winkel die je ophaalt of bezorgt bij je klanten. 

Je spullen zijn met een transportverzekering verzekerd tegen alle schade of verlies bij het in- en uitladen en tijdens het vervoer. Ook als je deze spullen door een beroepsvervoerder laat vervoeren. 

5. Welke bedrijfsauto verzekering is geschikt voor startende ondernemers?

Een aantrekkelijke verzekering voor starters en kleine ondernemers is Interpolis ZekerVanjeZaak®. Met deze verzekering dek je de belangrijkste risico's als (startende) ondernemer af, bijvoorbeeld met de zakelijke autoverzekering. 

Hoe ga ik veilig op weg?

Interpolis geeft je meer inzicht in de top 5 risico’s die je loopt als je zakelijk op weg bent. Je krijgt uiteraard ook praktische tips om schade te voorkomen.

De belangrijkste tip? Rijd mobielvrij! De kans op een ongeluk is tien keer groter als je een smartphone gebruikt tijdens het rijden. Toch rijden veel Nederlanders nog niet mobielvrij. Ga in AutoModus en rijd mobielvrij.

Calculator verzekeringen berekenen

Zakelijke autoverzekering

Verzeker schade die je aan anderen toebrengt met je bedrijfsauto.

Bereken je premie

Veelgestelde vragen over je bedrijfsauto verzekeren

  • Moet ik mijn bedrijfsauto verzekeren met een zakelijke verzekering? Dat hangt ervan af of je bedrijfswagen op naam van je bedrijf staat of niet. Een auto van de zaak moet ook zakelijk verzekerd worden, privévoertuigen juist particulier. Lees hier meer over de auto van de zaak.
  • Bedrijfsauto verzekeren: wat zijn de mogelijkheden? Net als bij privévoertuigen kun je kiezen tussen de WA-verzekering, WA Beperkt Casco en WA Volledig Casco. Lees hier meer over de bedrijfswagen verzekering.

Meer over verzekeren

Meer over verzekeren
Voorblad WP aansprakelijkheid

Hé starter, ben jij goed voorbereid?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten