Autoschade ondernemers

Bedrijfsauto: hoe verzeker ik mijn auto?

Zit je als ondernemer veel op de weg? Dan weet je inmiddels ook dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Er kan onderweg iets gebeuren of bijvoorbeeld als je spullen aan het in- of uitladen bent. Welke risico’s loop je precies en hoe kun je je bedrijfsauto verzekeren?

Welk risico's loop ik met mijn bedrijfsauto?

Wellicht het meest voor de hand liggende risico: je kunt met je bedrijfsauto betrokken raken bij een aanrijding. Daarbij kan schade ontstaan aan jouw auto of spullen of aan de auto of spullen van de ander. Of nog erger: letselschade bij de inzittenden.

Om je een beeld te geven van alle risico’s die je loopt met je bedrijfsauto, bestelbus, werkmaterieel, aanhanger of motor, maakte Interpolis dit overzicht van schades die ondernemers melden:

Interpolis: bedrijfsauto verzekeren

Bedrijfswagen verzekeren: hoe doe je dat?

Je bent wettelijk verplicht om minimaal een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) af te sluiten voor elk voertuig waarmee je de straat op gaat. Dan krijg je schade vergoed die jij met je voertuig aan anderen of andermans spullen toebrengt. 

Wil jij je bedrijfsauto of bestelbus verzekeren? Dat doe je met een zakelijke autoverzekering. Zo'n bedrijfswagen verzekering dekt bijvoorbeeld schade door een aanrijding, maar ook als de lading losschiet tijdens het laden en lossen en schade veroorzaakt aan een andere auto. Of als je bijvoorbeeld met de laadkraan van je bestelbus een gebouw beschadigt.

Eigen auto zakelijk verzekeren

Wil je je ook voor schade aan je eigen auto zakelijk verzekeren? Dan kun je kiezen uit twee varianten: 

 1. WA Beperkt Casco: voor schade aan anderen en voor schade aan je eigen auto door ruitbreuk, brand, diefstal, inbraak, of door het weer.
 2. WA Volledig Casco (all risk) : voor schade aan anderen en voor schade aan je eigen auto door ruitbreuk, brand, diefstal, inbraak, of door het weer. Ook voor schade door vandalisme of een aanrijding die je zelf veroorzaakt.

Bij veel autoverzekeringen zijn ook een verkeersrechtsbijstandverzekering, voor juridische hulp bij problemen in het verkeer, en een schadeverzekering voor op-/inzittenden inbegrepen. Daarmee zijn jij en je passagiers verzekerd voor materiële en letselschade bij een ongeluk. 

Moet je je auto zakelijk verzekeren of privé?

Alleen als je auto op naam van de zaak staat, moet je de bedrijfswagen zakelijk verzekeren. Of je jouw wagen inderdaad op naam van je bedrijf moet zetten, hangt af van een aantal zaken:

 • Het aantal kilometers dat je per jaar rijdt
 • De cataloguswaarde van je wagen
 • Of de auto op jouw balans of resultatenrekening staat. 

Meer informatie over zakelijk rijden vind je op de overzichtspagina Auto van de zaak. Vraag ook je verzekeringsadviseur om advies. 

Inhoud bedrijfswagen verzekeren: kan dat?

De spullen die je onderweg bij je hebt, zijn niet verzekerd op je autoverzekering. De meeste autoverzekeringen geven wel een kleine vergoeding voor schade aan de kleding en handbagage van je passagiers. 

Met een schadeverzekering voor inzittenden krijg je schade vergoed aan spullen van jou en je passagiers. Maar alleen als de schadeoorzaak te maken heeft met je auto, dus bijvoorbeeld bij een ongeval. 

Wil je je eigen laptop of smartphone onderweg verzekeren tegen beschadigingen, dus bijvoorbeeld ook in de trein of in het vliegtuig, dan kun je een Draagbare Elektronische Hulpmiddelenverzekering afsluiten.

Lading en gereedschappen die je vervoert verzekeren

Met een transportverzekering verzeker je alle spullen die je beroepsmatig in je bedrijfsauto vervoert. Dat kunnen de materialen en gereedschappen zijn die je bij je hebt om je beroep uit te oefenen. Maar ook producten uit je (web)winkel die je ophaalt of bezorgt bij je klanten. 

Je spullen zijn met een transportverzekering verzekerd tegen alle schade of verlies bij het in- en uitladen en tijdens het vervoer. Ook als je deze spullen door een beroepsvervoerder laat vervoeren. 

Welke bedrijfsauto verzekering is geschikt voor startende ondernemers?

Een aantrekkelijke verzekering voor starters en kleine ondernemers is Interpolis ZekerVanjeZaak®. Met deze verzekering dek je de belangrijkste risico's als (startende) ondernemer af, bijvoorbeeld met de zakelijke autoverzekering. 

Hoe ga ik veilig op weg?

Interpolis geeft je meer inzicht in de top 5 risico’s die je loopt als je zakelijk op weg bent. Je krijgt uiteraard ook praktische tips om schade te voorkomen.

De belangrijkste tip? Rijd mobielvrij! De kans op een ongeluk is tien keer groter als je een smartphone gebruikt tijdens het rijden. Toch rijden veel Nederlanders nog niet mobielvrij. Ga in AutoModus en rijd mobielvrij.

Veelgestelde vragen over je bedrijfsauto verzekeren

 • Moet ik mijn bedrijfsauto verzekeren met een zakelijke verzekering? Dat hangt ervan af of je bedrijfswagen op naam van je bedrijf staat of niet. Een auto van de zaak moet ook zakelijk verzekerd worden, privévoertuigen juist particulier. Lees hier meer over de auto van de zaak.
Bijgewerkt op: 12-10-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden.

Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt.

Wil je snel weten hoe duur het is om jou bedrijf goed te verzekeren? Gebruik dan de online tool van de Rabobank.

Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld. Weten wat je moet regelen? Check onze gratis whitepaper over aansprakelijkheid.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Kredietverzekering
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nu zelf regelt of uitbesteedt. 

Aansprakelijkheid: een gratis whitepaper 

Als ondernemer durf je best een beetje risico te nemen. Maar ben jij goed voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld? De kosten kunnen enorm oplopen. Lees alles over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf in de whitepaper die we hierover opgesteld hebben. 

Doe mij die gratis PDF maar

Overzicht bedrijfsverzekeringen

De hoogte van je premie hangt af van hoeveel je wilt verzekeren, wat voor soort bedrijf je hebt, of je medewerkers in dienst hebt en hoeveel omzet je draait.

Met deze rekentool kun je als ondernemer snel uit rekenen hoeveel het kost om jouw bedrijf te verzekeren. Je weet dan meteen welke verzekeringen nodig zijn voor jouw zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.