Hoe verzeker je jouw laptop of camera tegen diefstal en schade?

Bijgewerkt op 05 juni 2018
3 min  leestijd
571
Auteur: Marieke Leijnen
Hoe verzeker je jouw laptop of camera tegen diefstal en schade?

Zijn jij en je laptop, smartphone of tablet onafscheidelijk? Of heb jij altijd een fotocamera of beamer bij je? Dan is het slim om deze waardevolle spullen goed te beschermen. Buiten jouw bedrijfspand zijn deze electronische apparaten bij schade namelijk niet altijd verzekerd.

Waarom is elektronische apparatuur buiten mijn pand niet verzekerd?

Draagbare elektronische hulpmiddelen vallen onder je inventarisverzekering. Die geldt alleen binnen je bedrijfspand en dus niet in je auto, in de trein of op een flexibele werkplek.

Onder draagbare elektronische hulpmiddelen verstaan we alle apparaten met een eigen stroomvoorziening die zijn gemaakt om draagbaar te gebruiken. Daarbij moet je denken aan een laptop, tablet of camera, maar ook de tondeuse van een kapper en een laserapparaat van een schoonheidsspecialiste. Of je mobiele (smart)pinapparaat.

Is het slim om een extra verzekering af te sluiten?

Dat bepaal je zelf. Wil en kun je de schade of het verlies van deze apparatuur zelf dragen? Of lukt dat niet?

Houd er in ieder geval rekening mee dat de afschrijving van dit soort apparatuur erg hoog is, want de technische ontwikkelingen gaan snel. Een verzekering voor draagbare elektronische hulpmiddelen staat niet op zichzelf. Het is een aanvulling op de reguliere inventarisverzekering.

Welke schade wordt bij deze verzekering vergoed?

Een verzekering voor draagbare elektronische hulpmiddelen vergoedt alle beschadigingen door:

 • brand
 • wind
 • diefstal
 • vallen
 • stoten
 • water 

Wordt je laptop dus gestolen in de trein op weg naar een klant? Dan ben je daarvoor verzekerd. Laat je jouw laptop op het perron uit je handen vallen? Dan wordt ook die schade vergoed.

Let op: De verzekering voor draagbare elektronische hulpmiddelen geldt wereldwijd. Ben je dus in het buitenland aan het werk en wordt je laptop gestolen? Dan wordt dit ook gedekt door de verzekering.

Wat valt niet onder de verzekering voor draagbare elektronische hulpmiddelen?

Niet alles wordt gedekt. De kosten zijn voor je eigen rekening bij:

 • Schade die ontstaat als je deze spullen verhuurt;
 • Schade door slijtage bij normaal gebruik;
 • Schade zoals krassen en deukjes, waarbij het apparaat nog gewoon functioneert;
 • Schade die ontstaat door schoonmaken of repareren of door een computervirus.

Welke risico's loop ik als ondernemer?

Je werkzaamheden liggen stil

Als de apparaten die jij nodig hebt voor je werk beschadigen of worden gestolen, heb je natuurlijk een flink probleem. Voordat je de nieuwe apparatuur binnen hebt, ben je zó een week verder. Bij specialistische apparatuur duurt dat vaak nog langer. 

Je bedrijf loopt imagoschade op

Helemaal vervelend is als je door het verlies van spullen ook belangrijke bedrijfsinformatie of persoonsgegevens van je klanten kwijtraakt. En dat deze, in het ergste geval, op straat komen te liggen. Niet fijn voor je klanten en slecht voor je imago.

In het kader van de nieuwe privacywetgeving AVG moet je dit ook direct melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Lees er alles over in het artikel Privacywet AVG/GDPR: dit moet je weten.

Kan ik schade, inbraak en diefstal voorkomen?

Uiteraard kun je zelf veel doen om schade aan deze spullen te voorkomen. Een paar praktische tips tegen inbraak en diefstal:

 • Laat je spullen nooit onbeheerd achter: ook niet voor heel eventjes.
 • Schaf een kluisje aan voor in je auto: en bewaar hierin je belangrijkste spullen.
 • Bescherm je apparaten met een speciale hoes: zo voorkom je water-, val- en stootschade. Bewaar je data op een beveiligde USB-stick: dan heb je altijd een extra back-up van je gegevens.

Meer informatie?

Wil je meer weten over het verzekeren van draagbare elektronische hulpmiddelen? Bekijk de Inventarisverzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak®. 

Calculator verzekeringen berekenen

Zelf je verzekeringen regelen

Bij Rabo ZelfZeker regel je als ondernemer eenvoudig zelf je verzekeringen. 

Bekijk de opties

Meer over huisvesting

Meer over huisvesting
Voorblad WP aansprakelijkheid

Hé starter, ben jij goed voorbereid?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten