Eigen praktijk overnemen blijft populair in de zorg

Praktijkovername: ondernemers in de zorg

Ondernemen in de zorg blijft populair, ondanks de administratieve druk en bezuinigingen van de laatste jaren. Welk type zorgprofessional kiest hiervoor? 

 

Het medische onderzoeksbureau NIVEL deed in het voorjaar van 2016 in opdracht van de Rabobank onderzoek naar het gedrag en de voorkeuren van in- en uittredende zorgprofessionals. Hierbij is in het bijzonder gekeken naar professionals in de zorg die al een eigen praktijk hebben en starters die er een willen beginnen of overnemen. Doel van het onderzoek was onder andere om het matching- en overnameproces te verbeteren.

Ambitieus starten is essentieel

Uit het onderzoek komt onder meer naar voren dat ondernemerschap en de aantrekkingskracht van een eigen praktijk in de eerstelijns gezondheidszorg onverminderd populair blijft, ondanks de dynamiek in de zorg, hogere werkdruk en steeds groter wordende praktijken. 

Bestaande praktijken worden immers steeds omvangrijker en kapitaalintensiever: er is meer personeel in dienst, ICT en privacy vragen veel aandacht en overhead neemt dus een steeds grotere hap uit de tijd van de ondernemer. 

Tip: gebruik de Startversterker: een gratis tool die helpt bij een ambitieuze start.

Belang ondernemingsplan en 'goodwill'

Als het gaat om bedrijfsovernames, blijkt de ene onderzochte sub-branche beter geïnformeerd dan de andere. Tussen startende en stoppende huisartsen lijkt er bijvoorbeeld sprake te zijn van een zeker 'informatie-gat', terwijl respondenten uit de tandarts- en apothekersbranche over het algemeen beter op de hoogte zijn van de regelgeving omtrent (en de aandachtspunten van) een praktijkovername. 

Opvallend is verder dat het schrijven van een ondernemingsplan door de jaren heen steeds gebruikelijker is geworden. In alle onderzochte beroepsgroepen geldt dat de praktijkzoekende generatie vaker een bedrijfsplan maakt dan de praktijkoverdragende generatie dat deed ten tijde van zijn of haar overname.

Uit de antwoorden van respondenten blijkt dat het vragen van goodwill onder huisartsen op principiële bezwaren stuit; ongeveer een derde van zowel 'starters' als 'stoppers' geeft aan hier een probleem mee te hebben. Onder tandartsen en apothekers is er nauwelijks sprake van principiële bezwaren, vooral niet onder de praktijkzoekenden.

'Startende huisartsen en tandartsen vestigen zich graag in dorpen en kleinstedelijke gebieden.'

Verjonging en feminisering

Vooral onder huisartsen verschillen de profielen en voorkeuren van starters met die van hun stoppende collega's. Startende huisartsen zijn voor het overgrote deel vrouw en willen het liefst samen met één of meerdere partners een duo- of groepspraktijk overnemen. 

Het merendeel van de huidige praktijkhoudende huisartsen is daarentegen voornamelijk man, solist en hij wil zijn praktijk liever aan één opvolger overdragen. Deze verschillen zijn bij tandartsen en apothekers kleiner, maar bepaalde knelpunten kunnen ook hier een rol spelen. 

Zo kan in de komende jaren bij tandartsen de snelle uitstroom van mannelijke praktijkhouders een kwantitatieve mismatch veroorzaken met de instroom van vrouwelijke opvolgers. Bij apothekers is het de vraag of de expliciete voorkeur van starters om een praktijk te vestigen in een gezondheidscentrum realistisch is. 

Wat verder ook opvalt, is dat het voeren van een praktijk in dorpen en kleinstedelijke gebieden in trek is bij een groot deel van de startende huisartsen en tandartsen

Meer weten?

Bijgewerkt op: 22-05-2018

Wat vind je van dit artikel?

x1
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ben jij werkzaam in de zorg en droom je van een eigen praktijk? Weet dan dat je bij de oprichting of overname gebonden bent aan regels van de overheid. We zetten de regels voor zorgprofessionals op een rij.

Eigen praktijk in 10 stappen
Eigen praktijk in 10 stappen

Zorg

Van fysiotherapeut tot logopedist en van verpleegkundige tot acupuncturist: als er een sector is waarin je als zelfstandig ondernemer veel kanten op kunt, is het de gezondheidszorg wel. Maar je kunt uiteraard niet zomaar een praktijk starten of aan de slag gaan als zelfstandige professional; hierbij komt echt wat meer kijken. Hieronder vind je belangrijke informatie voor ondernemers in de zorg. En met de volgende links zet je alvast een eerste stap naar de start van jouw bedrijf:

  1. Stappenplan 1: open een eigen praktijk in 10 stappen
  2. ​​Stappenplan 2: word zelfstandige zorgprofessional in 9 stappen

Tip: klik hier voor actuele cijfers en trends over de zorgsector.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.