Btw berekenen - calculator

Bijgewerkt op 19 januari 2024
13 min  leestijd
384.193
Auteur: Redactie
BTW berekenen

Btw berekenen voor op je offertes en facturen? Met de btw-calculator zet je altijd de juiste bedragen op offertes en facturen. Ook is de tool handig bij de boekhouding en bij het doen van de btw-aangifte. Zet de link in je favorieten of voeg hem toe aan je startscherm.

Btw berekenen - calculator


In dit artikel behandelen we de verschillende onderwerpen die met btw te maken hebben. Direct meer lezen over een specifiek onderdeel? Klik dan op één van onderstaande links: 

 1. Wat is btw?
 2. Btw-tarieven
 3. Inclusief en exclusief btw berekenen
 4. Btw berekenen en administratie doen

1. Wat is btw?

Btw is de belasting die je over de omzet betaalt. Je berekent deze omzetbelasting door in de prijs van je goederen of diensten.

Btw-aangifte doen

Je doet periodiek btw-aangifte, waarbij je de btw (terug)betaalt aan de Belastingdienst. In de meeste gevallen gaat dit per kwartaal, maar in uitzonderingen kan dit ook per maand of per jaar. Btw die je zelf hebt betaald over zakelijke kosten, mag je in de meeste gevallen aftrekken.

Tip: zet de btw die je ontvangt op je zakelijke spaarrekening.

Btw berekenen formule

Je berekent dus 0%, 9% of 21% btw over je goederen of diensten. Met de formule bovenaan de pagina bereken je heel eenvoudig de btw. Vul een getal in en alle bedragen wordt automatisch uitgerekend. Je kunt met de formule ook btw terugrekenen.

Eerste keer btw-aangifte doen? Zo pak je het aan!

2. Btw-tarieven

Er zijn drie verschillende btw-tarieven: 0%, 9% en 21%. Welk btw-tarief voor jou geldt, hangt af van je specifieke situatie.

Image
Btw berekenen met calculator

Btw berekenen: 21% (algemeen tarief)

Het algemene btw-tarief van 21% geldt voor bijna alle goederen en diensten die niet worden gezien als primaire levensbehoefte. Denk hierbij aan: 

 • Kleding
 • Auto's
 • Computers
 • Gereedschap
 • Meubels

Lees ook: 21%-btw: wanneer reken je dit tarief?

Btw berekenen: 9% (verlaagd tarief)

Het kabinet-Rutte III verhoogde in 2019 het lage btw-tarief van 6% naar 9%. Het verlaagde tarief van 9% is voor zaken die vanwege algemeen nut betaalbaar moeten blijven. Denk hierbij aan:

 • Eten en drinken (maar geen genotsmiddelen zoals alcohol en rookwaren)
 • Geneesmiddelen
 • Kapper
 • Sport
 • Fietsenmaker
 • Kunst, verzamelvoorwerpen en antiek

Het lage tarief geldt ook voor producten en diensten waarvan de overheid de verkoop wil stimuleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boeken. 

Lees ook: 9% btw: wanneer reken je dit lage btw-tarief?

Btw berekenen: 0%

Het 0% btw-tarief geldt voor goederen en diensten waarover in een ander land al btw betaald wordt. Let op: dit is niet hetzelfde als btw-vrijstelling. Voorbeelden zijn: 

 • Export van goederen
 • Goederen die nog niet zijn ingevoerd. Een Nederlands bedrijf dat in het buitenland inkoopt en verkoopt, maar waar nog een schakel tussen zit voor het daadwerkelijk invoeren.
 • De levering en de bevoorrading van schepen en vliegtuigen
 • Visvangst
 • Accijnsgoederen

Lees meer over 0% btw: wanneer reken je dit tarief?

Nog even alle btw-tarieven kort op een rij die we hierboven hebben beschreven:

21%-tarief

9%-tarief (verlaagd tarief)

0%-tarief

Dit tarief geldt voor de meeste goederen en diensten, van smartphones tot rechtsbijstand.

 

Het lage btw-tarief is per 2019 verhoogd van 6 naar 9%. Het verlaagde tarief geldt voor producten en diensten waarvan de overheid vindt dat ze voor zoveel mogelijk mensen betaalbaar moeten zijn, zoals medicijnen of eten.

Bij andere zaken wil de overheid aanschaf stimuleren, zoals kunst. In al die gevallen geldt dus het lage tarief.

Het 0%-tarief is bedoeld voor producten waarvoor een consument in een ander land de btw betaalt.

Als een buitenlandse supermarkt jouw yoghurt inkoopt, betaalt de consument immers daar de btw. Het 0%-tarief is iets anders dan vrijstelling van btw.

 

Btw-vrijstelling

Vrijstelling is iets anders dan het 0%-tarief. In bepaalde gevallen heb je vrijstelling van btw. Bijvoorbeeld als je werkt in het onderwijs of kunst maakt.

Ontdek in dit artikel of jouw werk is vrijgesteld van btw.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips!

Download gratis PDF

3. Inclusief en exclusief btw berekenen

Nu weet je welke tarieven er gelden voor de verschillende typen producten en diensten. De kans is groot dat je te maken krijgt met het 21% btw tarief. Het inclusief en exclusief berekenen van btw kan je gemakkelijk doen met de calculator bovenaan de pagina. 

Om je een beeld te geven van hoe de formule werkt (bijvoorbeeld als je btw berekent in Excel) geven we hieronder wat voorbeelden. 

Inclusief btw berekenen

Stel je bent zzp'er in de online marketing en je verhuurt jezelf voor € 50 aan een opdrachtgever. Je hebt een mooie opdracht gescoord en je kunt 30 uur per week factureren. Het bedrag inclusief btw dat je factureert is dan: 

50 x 1,21 (21% btw) = 60,50 per uur inclusief btw. Per week kun je, wanneer je inclusief btw berekent, het volgende bedrag factureren: 

50 (uurtarief) x 30 (aantal uur per week) x 1,21 (btw) = € 1.815 factureren. Dat is dus opgebouwd uit €1.500 vergoeding voor je uren en € 315 btw. Zo bereken je dus inclusief btw. 

Exclusief btw berekenen

Exclusief btw berekenen gaat precies andersom. In plaats van dat je 21% erbij optelt, haal je dit eraf. De btw-calculator bovenaan de pagina helpt je hierbij. Een voorbeeld van exclusief btw berekenen: 

Stel, je koopt een nieuwe laptop voor je bedrijf. De prijs van deze laptop is € 995 inclusief btw. Om de prijs exclusief btw te achterhalen, maak je de volgende berekening:

995 / 1,21 = 822,31. De prijs van de laptop is dus opgebouwd uit € 822,31 voor de laptop zelf en € 172,69 btw. 

Dat laatste bedrag kun je aftrekken van de btw-aangifte. Bewaar altijd de bonnen en facturen goed, deze heb je nodig voor je administratie. Gebruik de calculator om het bedrag excl. btw te berekenen.

Leuk feitje: sommige bedrijven stunten met btw-acties. Dit betekent niet dat zij dan geen btw hoeven te betalen, ze geven simpelweg 21% korting op de verkoopprijs.

Btw verkeerd berekend?

De meeste fouten in de btw-aangifte kun je bij de volgende aangifte goedmaken. Dus: € 10 te veel opgegeven bij als voorbelasting? Dan volgende keer € 10 minder. Je hoeft daarbij geen uitleg mee te sturen. Je krijgt dan ook geen teruggaafbeschikking of naheffingsaanslag.

Let op: je riskeert een boete als er sprake lijkt van opzet. Bijvoorbeeld: je hebt een kwartaal veel verdiend en stelt het opgeven van de btw uit. Of: je blijft maar vergissingen maken.

Je moet wél een formulier invullen als het een fout is van meer dan € 1.000. Je kunt dan een suppletieformulier invullen. Log in bij Mijn Belastingdienst en kies ‘overige formulieren’. Daar vind je het ‘formulier suppletie’ onder het kopje ‘Omzetbelasting’.

4. Btw berekenen en administratie doen

Zelfs als je de administratie grotendeels uitbesteedt, kun je niet zonder basiskennis over de btw. Als je btw-plichtig bent, ontvang je automatisch een btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Hiermee kun je btw-aangifte doen. 

Wanneer je de administratie automatiseert door middel van een digitaal boekhoudprogramma, dan kun je de btw-aangifte eenvoudig zelf doen. Scan of upload elke bon en factuur. Alle bedragen die je hierboven in de btw-calculator ziet (inclusief en exclusief btw en de btw apart) komen dan automatisch in je boekhouding terecht. 

Met een zakelijke rekening houd je privé en zakelijk gescheiden, zo wordt je boekhouding een stuk makkelijker.

Voorbelasting: btw terugvragen

Voorbelasting is btw over producten die je inkoopt namens of voor je bedrijf.  Deze btw mag je aftrekken bij je aangifte omzetbelasting. Zorg dat je altijd de originele factuur/bon bewaart. Scan de bon in, zoals hierboven beschreven, en je boekhoudprogramma berekent automatisch je voorbelasting.

Het boekhoudprogramma maakt vervolgens automatisch je btw-aangifte op. Je kunt dit zelf nog dubbelchecken aan de hand van al je facturen en bonnen. 

Lees alles over btw en belastingen.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

De meest gestelde vragen over btw berekenen:

 • Wat is btw?
  Btw is de belasting die je over de omzet betaalt. Je berekent deze omzetbelasting door in de prijs van je goederen of diensten.
 • Welke btw-tarieven zijn er?
  Er zijn drie verschillende btw-tarieven:  0%, 9% of 21%. Welk btw-tarief voor jou geldt, hangt af van je specifieke situatie. De kans is groot dat je te maken krijgt met het 21% btw tarief. Lees meer over welk tarief voor jou van toepassing is.
 • Hoe kan ik btw berekenen?
  Vrijwel iedere ondernemer moet btw berekenen over zijn producten en diensten. Het is heel simpel: je wil per product € 100 omzetten. Dit bedrag heb je nodig om uit de kosten te komen en winst te maken. Je vraagprijs is dan € 121 (€ 100 + € 21 btw = € 121). Die 21%, dus € 21, draag je af aan de Belastingdienst. Je geeft dit bedrag op bij de btw-aangifte. Maak je per ongeluk een foutje? Dan kun je die later herstellen. Op een offerte of factuur moet je zowel het totaalbedrag inclusief als exclusief btw vermelden. Met de handige btw-calculator van IkGaStarten bereken je heel eenvoudig de juiste bedragen op basis van het btw-tarief dat voor jouw situatie van toepassing is. Ook is de tool handig bij de boekhouding en bij het doen van de btw-aangifte.

Whitepapers bómvol ondernemerstips

De btw-calculator is een tool van IkGaStarten. We hebben nog veel meer handige informatie voor ambitieuze starters, zoals deze gratis handleidingen en stappenplannen: 

 1. Administratie opzetten
 2. Ondernemingsplan in 10 stappen
 3. Een bedrijfsnaam kiezen
 4. Een (hoger) uurtarief berekenen

IkGaStarten helpt je van droom naar bedrijf. Dit platform is een initiatief voor startende ondernemers, en wordt aangeboden door de Rabobank.

Meer over belasting

Meer over belasting
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten