Btw berekenen - calculator

Bijgewerkt op 08 december 2022
12 min  leestijd
290.100

Btw berekenen voor op je offertes en facturen? Dit doe je eenvoudig en snel met onze btw-calculator. 

Btw berekenen: snel en gemakkelijk

Met de btw-calculator zet je altijd de juiste bedragen op offertes en facturen. Ook is de tool handig bij de boekhouding en bij het doen van de btw-aangifte. Zet de link in je favorieten of voeg hem toe aan je startscherm. 

Btw berekenen - calculator


Btw berekenen: wat moet je weten?

 1. Wat is btw?
 2. Btw-tarieven
 3. Inclusief en exclusief btw berekenen
 4. Btw berekenen en administratie doen

Heb jij jouw verzekeringen voor 2023 goed geregeld?

Choices

1. Wat is btw?

Btw is de belasting die je over de omzet betaalt. Je berekent deze omzetbelasting door in de prijs van je goederen of diensten.

Btw-aangifte doen

Je doet periodiek btw-aangifte, waarbij je de btw (terug)betaalt aan de Belastingdienst. In de meeste gevallen gaat dit per kwartaal, maar in uitzonderingen kan dit ook per maand of per jaar. Btw die je zelf hebt betaald over zakelijke kosten, mag je in de meeste gevallen aftrekken.

Btw berekenen formule

Je berekent dus 0%, 9% of 21% btw over je goederen of diensten. Met de formule bovenaan de pagina bereken je heel eenvoudig de btw. Vul een getal in en alle bedragen wordt automatisch uitgerekend. Je kunt met de formule ook btw terugrekenen.

2. Btw-tarieven

Er zijn drie verschillende btw-tarieven:  0%, 9% of 21%. Welk btw-tarief voor jou geldt, hangt af van je specifieke situatie.

Btw berekenen: 21% (algemeen tarief)

Het algemene btw-tarief van 21% geldt voor bijna alle goederen en diensten. Denk hierbij aan: 

 • Kleding
 • Auto's
 • Computers
 • Gereedschap
 • Meubels

Eigenlijk alle goederen en diensten die niet noodzakelijk zijn. 

Btw berekenen: 9% (verlaagd tarief)

Het kabinet-Rutte III verhoogde in 2019 het lage btw-tarief van 6% naar 9%. Het verlaagde tarief van 9% is voor zaken die vanwege algemeen nut betaalbaar moeten blijven. Denk hierbij aan:

 • Eten en drinken (maar geen genotsmiddelen zoals alcohol en rookwaren)
 • Geneesmiddelen
 • Kapper
 • Sport
 • Fietsenmaker
 • Kunst, verzamelvoorwerpen en antiek

Het lage tarief geldt ook voor producten en diensten waarvan de overheid de verkoop wil stimuleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boeken. 

Btw berekenen: 0%

Het 0% btw-tarief geldt voor goederen en diensten waarover in een ander land al btw betaald wordt. Let op: dit is niet hetzelfde als btw-vrijstelling. Voorbeelden zijn: 

 • Export van goederen
 • Goederen die nog niet zijn ingevoerd. Een Nederlands bedrijf dat in het buitenland inkoopt en verkoopt, maar waar nog een schakel tussen zit voor het daadwerkelijk invoeren.
 • De levering en de bevoorrading van schepen en vliegtuigen
 • Visvangst
 • Accijnsgoederen

Btw-vrijstelling

Vrijstelling is iets anders dan het 0%-tarief. In bepaalde gevallen heb je vrijstelling van btw. Bijvoorbeeld als je werkt in het onderwijs of kunst maakt.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips!

Download gratis PDF

3. Inclusief en exclusief btw berekenen

Nu weet je welke tarieven er gelden voor de verschillende typen producten en diensten. De kans is groot dat je te maken krijgt met het 21% btw tarief. Het inclusief en exclusief berekenen van btw kan je gemakkelijk doen met de calculator bovenaan de pagina. 

Om je een beeld te geven van hoe de formule werkt (bijvoorbeeld als je btw berekent in Excel) geven we hieronder wat voorbeelden. 

Inclusief btw berekenen

Stel je bent zzp'er in de online marketing en je verhuurt jezelf voor € 50 aan een opdrachtgever. Je hebt een mooie opdracht gescoord en je kunt 30 uur per week factureren. Het bedrag inclusief btw dat je factureert is dan: 

50 x 1,21 (21% btw) = 60,50 per uur inclusief btw. Per week kun je, wanneer je inclusief btw berekent, het volgende bedrag factureren: 

50 (uurtarief) x 30 (aantal uur per week) x 1,21 (btw) = € 1.815 factureren. Dat is dus opgebouwd uit €1.500 vergoeding voor je uren en € 315 btw. Zo bereken je dus inclusief btw. 

Exclusief btw berekenen

Exclusief btw berekenen gaat precies andersom. In plaats van dat je 21% erbij optelt, haal je dit eraf. De btw-calculator bovenaan de pagina helpt je hierbij. Een voorbeeld van exclusief btw berekenen: 

Stel, je koopt een nieuwe laptop voor je bedrijf. De prijs van deze laptop is € 995 inclusief btw. Om de prijs exclusief btw te achterhalen, maak je de volgende berekening:

995 / 1,21 = 822,31. De prijs van de laptop is dus opgebouwd uit € 822,31 voor de laptop zelf en € 172,69 btw. 

Dat laatste bedrag kun je aftrekken van de btw-aangifte. Bewaar altijd de bonnen en facturen goed, deze heb je nodig voor je administratie. Gebruik de calculator om het bedrag excl. btw te berekenen.

Leuk feitje: sommige bedrijven stunten met btw-acties. Dit betekent niet dat zij dan geen btw hoeven te betalen, ze geven simpelweg 21% korting op de verkoopprijs.

Image
btw omzetbelasting btw-aangifte

4. Btw berekenen en administratie doen

Zelfs als je de administratie grotendeels uitbesteedt, kun je niet zonder basiskennis over de btw. Als je voor de belasting btw-plichtig bent, ontvang je automatisch een btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Hiermee kun je de periode btw-aangifte doen. 

Wanneer je de administratie automatiseert - er zijn tegenwoordig tal van online boekhoudprogramma's - kun je de btw-aangifte eenvoudig zelf doen. 

Als je een online boekhoudprogramma gebruikt, scan of upload je elke bon en factuur. Alle bedragen die je hierboven in de btw-calculator ziet (inclusief en exclusief btw en de btw apart) komen automatisch in je boekhouding terecht. 

 • Met een zakelijke rekening houd je privé en zakelijk gescheiden, zo wordt je boekhouding een stuk makkelijker.

Voorbelasting: btw terugvragen

Voorbelasting is btw over producten die je inkoopt namens of voor je bedrijf.  Deze btw mag je aftrekken bij je aangifte omzetbelasting. Zorg dat je altijd de originele factuur/bon bewaart. Scan de bon in, zoals hierboven beschreven, en je boekhoudprogramma berekent automatisch je voorbelasting. 

Let op: je mag alleen zakelijke kosten aftrekken.

Het programma maakt vervolgens automatisch je btw-aangifte op. Je kunt dit zelf nog dubbelchecken aan de hand van al je facturen en bonnen. 


Whitepapers bómvol ondernemerstips

De btw-calculator is een tool van IkGaStarten. We hebben veel meer handige informatie voor je, zoals deze gratis pdf's die je helpen om voor jezelf te beginnen: 

 1. Administratie opzetten
 2. Ondernemingsplan in 10 stappen
 3. Een bedrijfsnaam kiezen
 4. Een (hoger) uurtarief berekenen

IkGaStarten helpt je van droom naar bedrijf. Dit platform is een initiatief van Rabobank, voor startende ondernemers.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Als startende ondernemer krijg je van Rabobank een steuntje in de rug. Open nu een zakelijke rekening: de eerste 6 maanden gratis.

 

Bekijk jouw voordelen

Meer over belasting

Meer over belasting
Samen voor jezelf beginnen

Ga jij starten als zzp’er?

De Rabo ZZP Rekening is er voor zzp’ers die klein beginnen en groot dromen. Zonder vaste kosten, dus je betaalt alleen voor je transacties.

En worden je dromen groter? Dan breid je de Rabo ZZP Rekening makkelijk uit met extra producten.

Sluiten