Nieuw btw-nummer voor eenmanszaken: dit is er veranderd

Bijgewerkt op 27 maart 2023
2 min  leestijd
3.594
Auteur: Roy Timmerman
Nieuw btw-nummer eenmanszaken

Het nieuwe btw-identificatienummer voor eenmanszaken is sinds 1 januari 2020 niet meer gekoppeld aan het burgerservicenummer (BSN). Eenmanszaken hebben een nieuw btw-nummer gekregen van de Belastingdienst. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten per 1 januari 2020 voor eenmanszaken.

Btw-nummer eenmanszaken 

Er zijn in januari 2023 ongeveer 1,6 miljoen eenmanszaken geregistreerd in Nederland. Iedere ondernemer die zich bij de Kamer van Koophandel inschrijft als eenmanszaak krijgt een btw-nummer toegewezen. Je oorspronkelijke btw-nummer is je burgerservicenummer (BSN) met de toevoeging ‘B01’. 

  • Zzp’ers zijn verplicht hun btw-nummer te vermelden op facturen.
  • Zelfstandigen met een webwinkel moeten dit nummer ook op hun website vermelden.

Burgerservicenummer

Het burgerservicenummer is een vertrouwelijk, uniek persoonsnummer bedoeld voor privécommunicatie tussen burgers en overheid. Bij zzp’ers was dit BSN via hun oorspronkelijke btw-nummer openbaar toegankelijk.

Iedereen kon via je webshop of facturen jouw persoonlijke BSN achterhalen en daar was al jaren weerstand tegen. Het maakte ondernemers kwetsbaar voor identiteitsfraude.

Image
BTW nummer nieuw

Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legde de Belastingdienst in december 2018 een verbod op voor het verwerken van het BSN in het btw-identificatienummer. Dit is volgens de AP namelijk in strijd met de privacywet AVG. De AP oordeelde dat er een ander systeem moet komen en verplichtte de Belastingdienst vóór 1 januari 2020 met een alternatief te komen. 

Nieuw btw-nummer voor eenmanszaken

Dat alternatief is door staatssecretaris Snel van Financiën in werking gesteld. Alle eenmanszaken in Nederland hebben eind 2019 een ander btw-nummer toegewezen gekregen.

Nieuw btw-identificatienummer

Dit nieuwe btw-identificatienummer moet sinds 1 januari 2020 worden gebruikt op je facturen, webshop of website en bij alle transacties op basis van EU-regelgeving en handelsverkeer binnen de EU.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meer over belastingaangifte

Meer over belastingaangifte
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten