5 vragen en antwoorden over de Kamer van Koophandel - home

5 vragen en antwoorden over de Kamer van Koophandel

Een bedrijf starten? Dat doe je door je onderneming officieel aan te melden bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. In dit artikel vind je 5 veelgestelde vragen over (en antwoorden op) de KvK.

1. Wat is de Kamer van Koophandel?

De Kamer van Koophandel (KvK) behartigt de belangen van ondernemingen in Nederland. Het is een organisatie die ondernemers helpt te starten met ondernemen, te innoveren en te ondernemen in binnen- en buitenland. Daarnaast adviseert de KvK de overheid.

De KvK is het bekendst vanwege het beheer van het Handelsregister. Deze database vind je op de website van de KvK: hierin zijn alle Nederlandse rechtspersonen en ondernemingen opgenomen.  

Basisgegevens Kamer van Koophandel

De registratie in het Handelsregister is verplicht voor iedereen die een bedrijf start met als primair doel: zelfstandig goederen of diensten leveren aan anderen en met de bedoeling om zo winst te maken.

Zodra jouw bedrijf officieel staat ingeschreven (zie punt 2), worden de volgende basisgegevens openbaar gemaakt:

Check voordat je je inschrijft altijd eerst of de bedrijfsnaam die jij op het oog hebt nog beschikbaar is.

2. Hoe kan ik me inschrijven in het Handelsregister?

Of je zelf je bedrijf kunt aanmelden of dit moet laten doen door een intermediair hangt af van je rechtsvorm. Als het gaat om een rechtspersoon (zoals een besloten vennootschap of stichting), zal jouw notaris de inschrijving in het register afhandelen.

Veruit de meeste starters beginnen echter een eenmanszaak, dus dan kun je een deel van jouw gegevens zelf al digitaal invullen. Ga naar de KvK-website en vul het online formulier in. 
 


Tip! Gratis PDF: een pakkende bedrijfsnaam

Hoe vind je de bedrijfsnaam die écht bij jou past en aan alle regels voldoet? Download de gratis whitepaper over bedrijfsnamen en ontvang onze tips direct in je mailbox.

Download gratis PDFGoed om te weten: inschrijven in het register kan vanaf één week voor de start van jouw onderneming tot één week erna. Voor de afronding van de inschrijving moet je in alle gevallen, dus ook bij de start van een eenmanszaak, een bezoek brengen aan een KvK-kantoor. Vergeet daarbij niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. 

3. Wat zijn de kosten?

De inschrijving in het Handelsregister van de KvK kost eenmalig € 50. Verder kun je een officieel papieren uittreksel van het Handelsregister aanvragen, dit kost € 15. Let op: de inschrijfkosten kun je alleen betalen door ter plekke te pinnen.

Je hoeft de inschrijving niet (jaarlijks) te verlengen. Wanneer je eenmaal staat ingeschreven, wordt deze registratie automatisch verlengd. Mocht je om wat voor reden dan ook de onderneming weer willen beëindigen, kun je dat doen door jouw onderneming uit te schrijven.

Klik hier om meer te lezen over het uitschrijven van jouw bedrijf of rechtspersoon.

4. Hoe kom ik aan een btw-nummer?

Wanneer je je inschrijft bij de KvK, ontvang je een KvK-nummer. Dit is niet hetzelfde als een btw-nummer. Om deze te ontvangen hoef je overigens niets te doen.

Het btw-nummer krijg je binnen enkele dagen opgestuurd, wanneer jouw gegevens door de KvK zijn doorgestuurd naar de Belastingdienst. Dit gebeurt allemaal automatisch. Je hoeft de fiscus dus niet zelf op de inschrijving te attenderen, dit regelt de KvK voor jou. 

De KvK organiseert ook regelmatig seminars en andere leerzame events voor ondernemers, waarvan de Startersdag het bekendst is.

5. Wat heb ik verder eigenlijk aan de KvK?

Doordat de KvK alle ondernemingen in Nederland registreert, en deze informatie deels openbaar is en deels tegen betaling is op te vragen, bevat deze database ook voor jou waardevolle informatie.

Als ondernemer wil je immers graag op tijd kunnen achterhalen of een onderneming waarmee je zaken wilt gaan doen niet onlangs failliet is gegaan. Naast deze informatie kun je ook de contactgegevens en de bevoegdheden van ondernemers in het Handelsregister terugvinden.

Seminars Kamer van Koophandel

Verder fungeert de KvK als vraagbaak voor (startende) ondernemers en organiseert de ondernemersorganisatie samen met haar partners diverse seminars. Denk aan (online) workshops over:

  • Financiering
  • Starten als ZZP'er
  • Het schrijven van een ondernemingsplan
  • De inzet van een blog als marketinginstrument

Landelijke startersdag

Het belangrijkste event van de KvK blijft de jaarlijkse Startersdag, die op verschillende locaties én online wordt georganiseerd. Op deze dag kunnen startende ondernemers zich uitgebreid laten informeren over alle (on)mogelijkheden voor de start van hun eigen bedrijf. 

Benieuwd wanneer er weer een Startersdag wordt georganiseerd? En wil je weten hoe je hier optimaal op voorbereidt? Haal meer uit de Startersdag.


Bijgewerkt op: 13-09-2019

Wat vind je van dit artikel?

x48
x22

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Juridisch

Als startende ondernemer moet je ook een aantal belangrijke juridische zaken regelen. Denk alleen al aan het opstellen van algemene voorwaarden en inkoop- of samenwerkingscontracten. Op deze pagina's vertellen we welke juridische kwesties gangbaar zijn en hoe jij je als startende ondernemer hiertegen kunt beschermen.

  1. Stel goede algemene voorwaarden op
  2. Onderzoek de mogelijkheden van merkbescherming
  3. Weet hoe jij je kunt wapenen tegen wanbetalers

Nu populair: juridisch en ondernemen gaat hand in hand met het opstellen van contracten.

Lees de tips in de checklist: hoe stel je een juridisch contract op?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.