KvK-nummer voor ondernemers

KvK-nummer voor ondernemers: zo zit dat

Iedere ondernemer die zijn bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK), krijgt een KvK-nummer toegewezen. Wat is dat eigenlijk, een KvK-nummer? En wat heb je hieraan als startende ondernemer? In dit artikel leggen we precies uit waarvoor en wanneer je dit nummer gebruikt.

Wat is een KvK-nummer?

Wanneer je een bedrijf start, moet je je altijd eerst inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Bij deze inschrijving ontvang je automatisch een KvK-nummer dat uit 8 cijfers bestaat. Dit nummer geeft aan dat je officieel bent geregistreerd. 

De registratie in het Handelsregister van de KvK is wettelijk verplicht voor iedereen die een bedrijf start met als primair doel: zelfstandig goederen of diensten leveren aan anderen met de insteek om hiermee (op termijn) winst te maken.

De kosten voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel bedragen eenmalig 50 euro. Je krijgt vervolgens automatisch een KvK-nummer toegewezen, hier hoef je niet extra voor te betalen.

Waar en wanner vermeld je je KvK-nummer?

Het KvK-nummer vermeld je, evenals jouw bedrijfsnaam en btw-nummer, op alle bedrijfscorrespondentie. Onder deze correspondentie vallen onder meer jouw facturen, offertes, brieven, e-mails, brochures én jouw zakelijke website

De achterliggende gedachte is dat klanten of opdrachtgevers op deze manier altijd weten met wie ze zakendoen. 

Aan de hand van jouw KvK-nummer kunnen klanten controleren of je een betrouwbare ondernemer bent. Met dit nummer kunnen ze bij het Handelsregister jouw inschrijving checken en de vestigingsgegevens inzien. 

Waarvoor gebruik je een KvK-nummer?

Je bent via een KvK-nummer dus altijd vindbaar in de database van de Kamer van Koophandel en dat geldt natuurlijk ook andersom als jij informatie over klanten of opdrachtgevers wilt opzoeken.

Doordat de KvK alle ondernemingen in Nederland registreert, en deze informatie deels openbaar is en deels tegen betaling is op te vragen, bevat deze database ook voor jou waardevolle informatie.

marieke

Handig: voorbeeldplan

Wat staat er in een goed ondernemingsplan voor zzp’ers? Download een gratis voorbeeld met tips en cijfers.

Download je voorbeeldplan

Als ondernemer wil je immers graag op tijd kunnen achterhalen of een onderneming waarmee je zaken wilt gaan doen niet onlangs failliet is gegaan. 

Je kunt bijvoorbeeld informatie inwinnen of jouw klanten of opdrachtgevers kredietwaardig zijn.

Bij de KvK vind je verder onder andere informatie over jaarrekeningen, bv-structuren, de datum van oprichting en het aantal medewerkers.

Ook handig: heb je een klant met een ingewikkelde bedrijfsnaam weet je niet meer precies hoe je de naam spelt?

Dan kun je de betreffende onderneming in het Handelsregister altijd terugvinden via het KvK-nummer.

Waarvoor heb je een KvK-nummer nodig?

Wanneer je zakelijke artikelen koopt, bijvoorbeeld bij een groothandel, wordt er om een KvK-nummer gevraagd. Dit is voor de groothandel het bewijs dat ze met een onderneming te maken hebben en niet met een particuliere klant. 

Een particuliere klant mag in principe niets bij een groothandel kopen in verband met oneerlijke concurrentie naar de reguliere winkeliers. 

Het openen van een zakelijke rekening
Wanneer je een zakelijke rekening wilt openen bij de Rabobank, heb je een KvK-nummer nodig. Als particuliere klant kun je online je rekening openen. Dat werkt als volgt:

 1. Je logt in met jouw particuliere Rabo inlog
 2. Je vult het KvK-nummer in (die gegevens worden dan automatisch opgehaald)
 3. Je controleert vervolgens  of deze gegevens kloppen
 4. Je  ontvangt direct jouw nieuwe zakelijke bankrekeningnummer

De aanvraag duurt in totaal zo'n vijf minuten, de activering van de rekening gebeurt vervolgens in de loop van de dag.

Wat heb je verder aan de inschrijving bij de KvK?

De KvK fungeert als vraagbaak voor (startende) ondernemers en organiseert samen met haar partners diverse seminars en evenementen. Denk aan (online) workshops over financiering, het starten van je bedrijf en het schrijven van een ondernemingsplan.

Startersdag
Het belangrijkste event van de KvK is de jaarlijkse Startersdag, die ieder jaar op de eerste zaterdag van november plaatsvindt, zowel op verschillende locaties als online.

Op deze dag kunnen startende ondernemers zich uitgebreid laten informeren over alle (on)mogelijkheden voor de start van hun eigen bedrijf. Van financieringsvormen, administratie en belastingzaken tot het opstellen van een ondernemingsplan.

Lees ook

Inschrijven bij de KvK: zo werkt het Handelsregister 
Wat je moet weten over de eenmanszaak
Een bedrijfsplan in 10 stappen
ZZP'er worden: zo doe je dat
Een goede factuur in 9 stappen

Gepubliceerd op:
16-05-2017

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Juridisch

Als startende ondernemer moet je ook een aantal belangrijke juridische zaken regelen. Denk alleen al aan het opstellen van algemene voorwaarden en inkoop- of samenwerkingscontracten. Op deze pagina's vertellen we welke juridische kwesties gangbaar zijn en hoe jij je als startende ondernemer hiertegen kunt beschermen.

 1. Stel goede algemene voorwaarden op
 2. Onderzoek de mogelijkheden van merkbescherming
 3. Weet hoe jij je kunt wapenen tegen wanbetalers

Nu populair: juridisch en ondernemen gaat hand in hand met het opstellen van contracten. Lees de tips in de checklist: hoe stel je een juridisch contract op?

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.