Belangrijke data voor ondernemers in 2024

Bijgewerkt op 17 juni 2024
6 min  leestijd
9.210
Auteur: Redactie
Data ondernemers 2023

Vrije dagen, feestdagen, nieuwe wetten en data die je kunt gebruiken voor je marketing: dit zijn belangrijke data voor startende ondernemers in 2024.

De belangrijkste data voor ondernemers staan in dit artikel handig onder elkaar. We vermelden eerst de belangrijkste data voor je btw aangifte en vervolgens vind je de data per onderwerp gerangschikt. Direct naar een specifieke datum springen? Klik dan op één van onderstaande links:

 1. Belangrijke data belastingdienst
 2. Belangrijke data: Feestdagen 2024
 3. Inhaken: marketing & belangrijke data
 4. Wetswijzigingen in 2024

1. Belangrijke data belastingdienst 2024

De meeste startende ondernemers doen hun btw-aangifte per kwartaal, maar je kunt je belastingaangifte ook per jaar of per maand doen. In onderstaande tabellen vind je de deadlines. Zet deze belangrijke data in je agenda zodat je precies weet voor welk kwartaal je aangifte moet doen.

Voor het eerst belastingaangifte doen? Gebruik dan deze checklist!

Belastingaangifte ondernemers: welke datum?

Als ondernemer doe je aangifte voor de inkomstenbelasting en aangifte voor de omzetbelasting (btw). De data voor belastingaangifte zijn zeker handig om in je agenda te zetten, want je krijgt hiervoor geen uitnodiging van de Belastingdienst. 

Doe je jaarlijks btw-aangifte? Dan moet je aangifte doen en betalen voor 31 maart 2023. Hieronder benoemen we deadlines voor aangifte per maand en per kwartaal. 

Deadlines btw-aangifte per kwartaal

1e kwartaal 2024 30 april 2024
2e kwartaal 2024 31 juli 2024
3e kwartaal 2024 31 oktober 2024
4e kwartaal 2024 31 januari 2025

Deadlines btw-aangifte per maand

januari 2024 28 februari 2024
februari 2024 31 maart 2024
maart 2024 30 april 2024
april 2024 31 mei 2024
mei 2024 30 juni 2024
juni 2024 31 juli 2024
juli 2024 31 augustus 2024
augustus 2024 30 september 2024
september 2024 31 oktober 2024
oktober 2024 30 november 2024
november 2024 31 december 2024
december 2024 31 januari 2025

Inkomstenbelasting datum ondernemers

Je aangifte inkomstenbelasting moet elk jaar tussen 1 maart en 1 mei binnen zijn bij de Belastingdienst, tenzij je uitstel aanvraagt. Als je uitstel krijgt, dan heb je vier maanden extra de tijd.

2. Belangrijke data: Feestdagen 2024

Als je geen personeel in dienst hebt, dan heb je weinig te maken met feestdagen. Je bepaalt helemaal zelf of je zelf vrij neemt. Toch is het handig om rekening te houden met feestdagen. Andere bedrijven kunnen namelijk wel gesloten zijn.

Niet zo handig als je met een klant of leverancier wilt communiceren. Dit zijn wel uitstekende momenten om bijvoorbeeld je administratie bij te werken. In Nederland hebben we 11 officiële feestdagen:

Officiële feestdagen in Nederland

Feestdag Datum
Nieuwjaarsdag 1 januari
Goede Vrijdag
(Geen vrije dag)
29 maart
1e Paasdag 31 maart
2e Paasdag 1 april
Koningsdag 27 april

Bevrijdingsdag
(eens in de 5 jaar officiële feestdag

5 mei
Hemelvaartsdag 9 mei
1e Pinksterdag 19 mei
2e Pinksterdag 20 mei
1e Kerstdag 25 december
2e Kerstdag 26 december

4 mei, 5 december (Sinterklaas) en 31 december (Oudejaarsdag) zijn geen officiële feestdagen, maar zijn wellicht toch belangrijk om rekening mee te houden.  

Verplichte vrije dagen 2024

Heb je personeel in dienst? Houd er dan rekening mee dat het gebruikelijk is om werknemers vrij te geven op officiële feestdagen. Het kan namelijk zo zijn dat de cao waaronder je onderneming valt, een aantal vrije dagen aanwijst.

Check dus wat de regels zijn in jouw branche of onder welke cao je bedrijf valt. Soms hebben werknemers ook recht op een toeslag als ze toch gaan werken op deze dagen.

Bevrijdingsdag is een bijzonder geval. In veel cao's is Bevrijdingsdag één keer in de vijf jaar een doorbetaalde vrije dag. De volgende vrije Bevrijdingsdag vindt plaats in 2025.

zakelijke rekening afbeelding

Tip: professionele uitstraling

Een zakelijke rekening geeft je financiële voordelen en een professionele uitstraling doordat je bedrijfsnaam boven je rekeningnummer staat.

Bekijk de voordelen

3. Inhaken: marketing & belangrijke data

Als startende ondernemer kun je verschillende feestdagen aangrijpen als gelegenheid  om bijvoorbeeld originele acties te organiseren om klanten te verrassen. Bijvoorbeeld Halloween of Valentijnsdag zijn hiervoor erg geschikt.

Deze belangrijke dagen kunnen je extra bezoekers en omzet opleveren. Neem daarom de tijd om een goede actie of inhaker te bedenken voor de weken in de aanloop naar een speciale feestdag. En bedenk welke feestdagen een link hebben met jouw bedrijf, zodat je een leuk 'haakje' hebt voor een kortingsactie of andere marketingactiviteit.

Inhaken op de actualiteit is een van de vele manieren om je contentkalender voor social media te vullen. Denk aan Moederdag en Vaderdag.

Heb je een webshop? Dan kunnen deze dagen extra kansen bieden.

Breng in kaart welke dagen voor jouw bedrijf interessant zijn in 2023. Denk hierbij ook aan grote sportevenementen. Je kunt ook eens kijken naar themaweken of -dagen, schoolvakanties en andere evenementen die een leuk 'haakje' vormen voor een kortingsactie of andere marketingactiviteit.

4. Wetswijzigingen in 2024 

Elk kwartaal veranderen er ook wetten of komen er nieuwe bij. In dit hoofdstuk bespreken we een aantal belangrijke wetswijzigingen voor dit jaar.

Zelfstandigenaftrek verder omlaag

Heb je recht op zelfstandigenaftrek? Het bedrag dat je mag aftrekken van jouw winst gaat de komende jaren elk jaar omlaag. In 2024 gaat de zelfstandigenaftrek verder omlaag naar € 3.750.

Onbelaste reiskostenvergoeding stijgt

De onbelaste reiskostenvergoeding gaat omhoog van € 0,21 naar € 0,23 per kilometer. Zzp’ers mogen dit bedrag per kilometer aftrekken van de winst. Werkgevers mogen de reiskosten van werknemers belastingvrij vergoeden.

Mkb-winstvrijstelling daalt naar 12,7%

De Mkb-winstvrijstelling voor kleine en middelgrote ondernemingen gaat omlaag. Ondernemers voor de inkomstenbelasting moeten hierdoor meer belasting betalen over hun winst.

Tarief in box 3 van inkomstenbelasting verhoogd 

Bent je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Het tarief in box 3 van de inkomstenbelasting wordt verhoogd van 32% naar 36%. Het heffingsvrij vermogen blijft gelijk

Minimumloon per uur voor iedereen gelijk 

Heb jij mensen in dienst? Houd er dan rekening mee dat de bedragen van het wettelijk minimumloon nu voor een volledige werkweek gelden. Hierdoor krijgen werknemers die 40 uur werken een lager minimumloon dan iemand die 38 of 36 uur werkt.  

Nu het wettelijk minimumuurloon is ingegaan, is het minimumloon per uur hetzelfde voor íedereen. In andere woorden: door de komst van het minimumuurloon, zorgt meer uren werken altijd voor een hoger inkomen.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meest gestelde vragen over belangrijke data voor ondernemers

 • Wat is de datum waarop je als ondernemer je aangifte inkomstenbelasting moet doen?
  Je aangifte inkomstenbelasting moet elk jaar tussen 1 maart en 1 mei binnen zijn bij de Belastingdienst, tenzij je uitstel aanvraagt. Wanneer je verzoek wordt ingewilligd, krijg je vier maanden extra de tijd.
 • Wanneer moet je btw-aangifte doen?
  Je kunt als ondernemer per maand, per kwartaal of per jaar je btw-aangifte doen. In dit artikel vind je de exacte deadlines.
 • Wat zijn belangrijke data voor ondernemers?
  Als ondernemer is het belangrijk om te weten wanneer je jouw btw-aangifte en je aangifte voor de inkomstenbelasting moet doen. Wanneer je dat niet op tijd doet, kun je namelijk een boete krijgen. Daarnaast is het handig, in verband met zaken doen met andere bedrijven, op welke dagen veel bedrijven gesloten zijn

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten