Mijn eerste keer: btw-aangifte en inkomstenbelasting

Bijgewerkt op 10 januari 2022
11 min  leestijd
0
Image
Eerste keer btw en inkomstenbelasting

Als startende ondernemer krijg je voor het eerst te maken met periodieke btw-aangiftes en de aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers. In dit artikel loodsen we je door de eerste keer heen. 

In dit artikel vertellen we je alles over de eerste keer aangifte inkomstenbelasting en btw-aangifte doen als ondernemer. Meteen naar een specifiek onderwerp? Klik dan op een van de onderwerpen hieronder:

Wat is btw?

Btw is de belasting die je als ondernemer over de omzet betaalt. Er zijn drie btw-tarieven: 0%, 9% of 21%. Je berekent deze omzetbelasting door in de prijs van je goederen of diensten. Btw die je zelf hebt betaald over zakelijke kosten, mag je in de meeste gevallen aftrekken. Dit heet voorbelasting.

Om de te ontvangen btw en de betaalde btw te verrekenen doe je periodiek btw-aangifte, waarbij je de btw (terug)betaalt aan de Belastingdienst.

Btw-aangifte

We beginnen met de btw-aangifte, die moet je normaal gesproken ieder kwartaal doen (sommige ondernemers doen dit jaarlijks of maandelijks). Als startende ondernemer krijg je, nadat je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, de eerste keer automatisch bericht dat je btw-aangifte moet doen. 

Reminder instellen via e-mail

Let op: hierna krijg je geen herinneringen meer. Als ondernemer ben je zelf overal verantwoordelijk voor. Je kunt bij de Belastingdienst wel instellen dat je voor iedere btw-aangifte een reminder via de e-mail krijgt.

Zo’n e-mail ziet er als volgt uit:

Image
aangifte omzetbelasting mail Belastingdienst screenshot

Eerste btw-aangifte

De eerste btw-aangifte moet je of online doen of op papier. Dit hangt af van wanneer je je als ondernemer aanmeldt bij de Kamer van Koophandel (KvK). De meeste ondernemers schrijven zich in bij de KvK en beginnen dan pas met ondernemen.

Als dit het geval is, volg je het reguliere traject en doe je net als iedere ondernemer online btw-aangifte, ook de eerste keer. In het vervolg doe jij (of je boekhouder, zie verderop in dit artikel) steeds zelf digitaal aangifte voor de omzetbelasting. 

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Aangifte doen met terugwerkende kracht

Wanneer je al eerder begonnen bent met je onderneming, maar nog niet staat ingeschreven bij de KvK, en er is in de tussentijd een tijdvak (kwartaal) verstreken, dan moet je met terugwerkende kracht btw-aangifte doen. En krijg je de eerste aangifte op papier.

Alle volgende btw-aangiftes gaan online. De Belastingdienst geeft twee voorbeelden waarbij je op papier btw-aangifte moet doen.

Hoe doe je digitaal btw-aangifte? 

Wanneer je ingeschreven bent bij de KvK ontvang je automatisch van de Belastingdienst een speciale gebruikersnaam en wachtwoord, waarmee je kunt inloggen op het beveiligde ondernemersgedeelte.

Dat inlogscherm ziet er als volgt uit:

 

Image
Inlogscherm Omzetbelasting

Er staat dan een link klaar met de aangifte omzetbelasting, waar je op klikt en dan is het een kwestie van alle vragen doorlopen. Bij iedere vraag staat een vraagteken, waar je op kunt klikken voor uitleg. 

Hoe ziet de aangifte omzetbelasting eruit?

De btw-aangifte bestaat uit vijf rubrieken, waarbij de meeste ondernemers alleen rubriek 1 en 5 hoeven in te vullen. Je moet wel alle rubrieken doorlopen.

 • Rubriek 1: Prestaties binnenland
 • Rubriek 2: Verleggingsregelingen binnenland
 • Rubriek 3: Prestaties naar of in het buitenland
 • Rubriek 4: Prestaties vanuit het buitenland aan u verricht
 • Rubriek 5: Voorbelasting, kleineondernemersregeling en totaal

Prestaties binnenland

Bij prestaties binnenland vul je de omzet en de btw in van de leveringen of diensten die je hebt geleverd. Gesplitst in hoog tarief (21%), laag tarief (9%) en overige tarieven.

Verleggingsregeling binnenland

De verleggingsregeling binnenland wordt niet veel gebruikt. Je verschuift de btw van jezelf naar een afnemer. Het gebeurt bijvoorbeeld wanneer je als onderaannemer werkt voor een hoofdaannemer. Je kunt dan de btw naar de hoofdaannemer verleggen.

Prestaties naar of vanuit het buitenland

Er zijn verschillende regels over de btw als je diensten of producten importeert of exporteert. Lever je aan bedrijven of consumenten, binnen of buiten de EU. De Belastingdienst heeft een hulpmiddel ontwikkeld, dat je kunt invullen zodat in elke situatie duidelijk wordt hoe je met de btw moet omgaan. 

  Btw terugvragen (voorbelasting)

  De btw van de zakelijke kosten die je maakt, kun je terugvragen. Deze vul je in bij voorbelasting. Je hebt bijvoorbeeld een computer gekocht van € 999 inclusief btw. De btw (€ 173) kun je aftrekken.

  Deze btw van alle zakelijke kosten trek je af van de btw over de gemaakte omzet (rubriek 1). Het geldbedrag dat ‘onderaan de streep’ overblijft, moet je betalen aan de Belastingdienst. 

  Aangifte omzetbelasting ondertekenen

  Als je alles hebt ingevuld, moet je de aangifte nog ondertekenen. Let op: deze stap komt op een nieuwe pagina. Zorg dat je niet vergeet om je aangifte inderdaad te ondertekenen. Anders wordt je aangifte niet geregistreerd, zelfs niet als je wel betaald hebt.

  Vervolgens kun je de aangifte opslaan als PDF voor je administratie. Je krijgt ook een bevestiging via de e-mail van de Belastingdienst: 

  Image
  Bevestiging omzetbelasting mail Belastingdienst screenshot

  Omzetbelasting betalen

  Belangrijk: je moet vervolgens nog wel op tijd de verschuldigde omzetbelasting betalen! Zorg dat dit bedrag voor het eind van de eerste maand na het betreffende kwartaal op de rekening van de Belastingdienst staat.

  Voorkom een boete

  Vergeet niet dat de banken meestal een dag verwerkingstijd nodig hebben. Maak je het geld over op 31 januari, dan ben je dus te laat. De eerste keer dat je te laat bent, krijg je een waarschuwing (verzuimmededeling), daarna krijg je een boete, die behoorlijk kan oplopen. 

  Deze betaalverzuimboete bedraagt 3% van het te laat betaalde bedrag, met een minimum van € 50 en een maximum van € 5.514.

  • Zet de data voor je belastingaangifte (en deze andere belangrijke data) in je agenda!

  Vrijstelling btw met kleineondernemersregeling (KOR)

  Als kleine ondernemer kun je belastingvoordeel halen als je in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling (KOR). Als je hieraan voldoet, krijg je btw-vrijstelling en vermeld je geen btw meer op je facturen. In sommige gevallen hoef je dan zelfs geen aangifte omzetbelasting meer te doen.

  Regels KOR 

  • Je bent ondernemer voor de btw. Je bent btw-ondernemer als je zelfstandig een beroep of bedrijf uitoefent 
  • Je bedrijf is in Nederland gevestigd, of je hebt hier een vaste inrichting
  • Je hebt een maximale omzet van € 20.000 per kalenderjaar 

  Let op: je mag geen btw aftrekken als je gebruikmaakt van de nieuwe kleineondernemersregeling.

  • Lees in dit artikel alles over de KOR en of je hiervoor in aanmerking komt

  Aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers

  Werknemers betalen belasting over hun salaris, ondernemers betalen belasting over de gemaakte winst. Dit is dus iets anders dan btw: dat is belasting over je omzet. Je betaalt als ondernemer dus zowel omzetbelasting (zie hierboven) als inkomstenbelasting.

  De belastbare winst bereken je door eerst alle inkomsten van je bedrijf op te tellen. Deze inkomsten zijn verdeeld in:

  • Box 1 (inkomen uit werk en woning)
  • Box 2 (inkomsten uit aanmerkelijk belang, dit is bijvoorbeeld dividend)
  • Box 3 (sparen en beleggen)

  Vervolgens zoek je voor de aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers de aftrekposten bij elkaar. 

  Privé-aftrekposten

  Verzamel de jaaroverzichten van je hypotheek- en AOV-documenten, dit zijn privé-aftrekposten.

  Let op: de arbeidsongeschiktheidsverzekering is verwarrend genoeg geen zakelijke kostenpost, maar een persoonlijke verzekering. Je trekt de premie af bij ‘uitgave voor inkomensvoorzieningen’.   

  Zakelijke kosten

  Nadat je alle inkomsten hebt opgeteld, trek je daar alle bedrijfskosten vanaf. Dit zijn alle kosten die je zakelijk maakt: van telefoonkosten en de leaseauto tot het onderhoud van je website.

  Heb je al deze kosten opgeteld en van de inkomsten afgetrokken? Dan houd je de winst uit onderneming over. 

  Fiscale aftrekposten

  Om jouw belastbare inkomen te bepalen, mag je van de winst uit onderneming ook nog een aantal fiscale aftrekposten aftrekken. Als je tenminste aan de voorwaarden van het ondernemerschap en het urencriterium voldoet.

  De aftrekposten bestaan uit: 

  Heb je alles van de winst afgetrokken? Dit is het bedrag waar je inkomstenbelasting over betaalt.

  Bijdrage Zorgverzekeringswet

  Naast de inkomstenbelasting moet je ook rekening houden met de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Deze bijdrage wordt bij werknemers al ingehouden door de werkgever of uitkeringsinstantie, maar als ondernemer moet je deze bijdrage zelf betalen. 

  Hoe hoog is de bijdrage Zvw?

  Nadat je de aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan en de belastbare winst is vastgesteld, ontvang je dus ook nog een aparte aanslag voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw.

  De Belastingdienst stelt ieder jaar een percentage en maximumbedrag vast.

  2022 2021 2020
  5,50% 5,75% 5,45%
  € 59.706 € 58.311 € 57.232

  Over 2022 krijg je dus maximaal een aanslag van € 3.119.

  Uitstel belastingaangifte aanvragen

  Ondernemers moeten voor 1 mei de belastingaangifte doen. Wil je meer tijd hebben of gewoon geen risico lopen dat je de boekhouding te laat inlevert? Vraag dan uitstel aan bij de Belastingdienst.

  Heb je een boekhouder of accountant, laat deze persoon dit dan doen. Dat kan via de Uitstelregel belastingconsulenten. Dan hoef je verder niets te doen. 

  Zelf aangifte doen of uitbesteden

  Denk goed na over of je zelf belastingaangifte gaat doen of deze taak liever wilt uitbesteden aan een boekhouder of accountant.

  Als de administratie een struikelblok is of je geen tijd en zin hebt om je hierin te verdiepen, kun je overwegen om de belastingaangifte uit te besteden aan een accountant of boekhouder. 

  Regels inkomstenbelasting

  Ieder jaar kunnen de regels van de inkomstenbelasting veranderen. Het zijn vaak geen grote verschillen ten opzichte van het jaar ervoor, maar het is wel degelijk van belang om hiervan op de hoogte te zijn. Je wilt immers niet de aangifte verkeerd invullen, aangezien dit tot naheffingen en boetes kan leiden.

  Een accountant kent alle fiscale regels en is ook op de hoogte van alle wijzigingen. Als je een boekhouder inhuurt, profiteer je maximaal van alle belastingvoordelen en weet je zeker dat de aangifte goed is ingevuld. 

  zakelijke rekening afbeelding

  Zakelijke rekening: 5 voordelen!

  Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

  Bekijk de 5 voordelen

  Eerste keer btw-aangifte en aangifte inkomstenbelasting: de meest gestelde vragen

  • Hoe doe ik mijn eerste keer btw-aangifte?
   Voor de eerste keer btw-aangifte krijg je automatisch bericht van de Belastingdienst. Je ontvangt hierbij een gebruikersnaam en wachtwoord, waarmee je online kunt inloggen op het beveiligde ondernemersgedeelte. Er staat dan een link klaar met de aangifte omzetbelasting.
  • Hoe doe ik aangifte inkomstenbelasting als ondernemer?
   Voor de aangifte inkomstenbelasting als ondernemer log je in bij de Belastingdienst en volgt de stappen in de aangifte. Je betaalt belasting over de gemaakte winst, die je berekent door alle inkomsten van je bedrijf op te tellen. Hier trek je alle fiscale aftrekposten en zakelijke kosten vanaf. Over deze winst uit onderneming betaal je inkomstenbelasting.
  • Hoe vaak moet ik btw-aangifte doen?
   De btw-aangifte doe je normaal gesproken ieder kwartaal. Sommige ondernemers doen dit jaarlijks of maandelijks, maar bijna alle ondernemers doen dit om de drie maanden.
  • Wanneer betaal ik inkomstenbelasting als zzp'er?
   Je betaalt een keer per jaar inkomstenbelasting als zzp'er. Je doet altijd achteraf de aangifte inkomstenbelasting. Er wordt geen loonheffing ingehouden, dus je moet gedurende het kalenderjaar iedere maand geld opzij zetten voor de aangifte inkomstenbelasting.

  Meer over bedrijf starten

  Meer over bedrijf starten
  Ondernemingsplan

  Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

  Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis.

  Sluiten