Btw Percentages

Btw terugvragen: hoe zit dat?

Btw terugvragen kan verwarrend zijn. Weet jij over welke zakelijke uitgaven je omzetbelasting mag terugvorderen? In dit artikel vind je ook een uitleg hoe je btw aftrekt.

Aan de hand van de volgende punten geven we je duidelijkheid over hoe je btw kunt terugvragen:

 1. Voorbelasting, hoe werkt het?
 2. Btw aftrekken, de voorwaarden?
 3. Hoe vraag ik de btw terug?
 4. Btw in het buitenland
 5. Is de btw voor ondernemers altijd aftrekbaar?

1. Voorbelasting, hoe werkt het?

Heb je als btw-plichtige ondernemer btw betaald over producten of diensten van anderen? Dan mag je die vaak aftrekken van de belasting. Dit wordt ook wel het aftrekken van de voorbelasting genoemd.

Dit is bijvoorbeeld ook van toepassing op het bedrag dat je betaalt over de invoer van goederen of bij aankopen in andere EU-landen. Let op: er zijn ook uitzonderingen.

Tip!Onmisbaar bij je btw-aangifte: de btw-calculator.

2. Btw aftrekken: de voorwaarden?

Houd er rekening mee dat je alleen btw mag terugvorderen wanneer je btw-plichtig bent en dat dit alleen van toepassing is op zakelijke kosten. De wekelijkse boodschappen voor jouw gezin vallen hier dus buiten.

Goede bon/factuur

Daarnaast moet je een factuur hebben ontvangen die aan de eisen van de fiscus voldoet. Zonder een goede bon/factuur mag je - ook al gaat het om zakelijke kosten - in principe geen btw aftrekken.

Controleer dus altijd of de facturen die je ontvangt volledig zijn en kloppen.

Zakelijk of privé?

Heb je bijvoorbeeld een nieuwe smartphone gekocht die je zowel zakelijk als privé gebruikt? Dan kun je hiervoor in principe een gedeelte van de btw terugvragen.

Er zijn overigens uitzonderingen waarbij de levering wettelijk is vrijgesteld van het vermelden van btw (zoals bij een taxibon). Dit geldt ook voor het terugvorderen van btw op benzine wanneer je van de kassa van het tankstation geen bon hebt gekregen.

Deze betaling moet wel duidelijk traceerbaar zijn op je zakelijke rekening, je mag niet contant betalen. 

Relatiegeschenken of zakenlunch

Ook goed om te onthouden: de btw die wordt berekend over eten en drinken in bijvoorbeeld een hotel of restaurant is niet aftrekbaar.

De kosten die je maakt tijdens bijvoorbeeld een dure zakenlunch met een potentiële klant of opdrachtgever mag je uiteindelijk wel voor 80% aftrekken van de winst.

Hetzelfde geldt voor de btw die wordt geheven op relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen. Een overnachting in een hotel, mits je hier verblijft voor zakelijke redenen, is dan weer wel volledig aftrekbaar.

3. Hoe vraag ik de btw terug?

Als je volgens de Belastingdienst btw-plichtig bent, moet je periodiek aangifte doen voor de omzetbelasting. Meestal doe je dit per kwartaal, maar onder bepaalde omstandigheden mag dit ook per maand of per jaar.

In de aangifte omzetbelasting moet je allereerst de btw opgeven over de omzet. Vervolgens bereken je de btw over de gemaakte kosten die je van het eerste bedrag moet aftrekken.

Na aftrek van voorbelasting

Het bedrag dat overblijft, ben je verschuldigd aan de fiscus. Dit heet officieel 'na aftrek van voorbelasting'. 

Het kan - zeker in de startfase van jouw bedrijf - voorkomen dat het terug te vragen bedrag hoger uitvalt dan het bedrag dat je moet afdragen aan de fiscus. In dat geval zal je over deze periode geld terugkrijgen van de Belastingdienst.

4. Btw in het buitenland

Wanneer je btw hebt betaald in een ander EU-land en daar geen btw-aangifte doet, kun je de betaalde btw uit dat land overigens terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst.

Hiervoor moet je inloggen op een speciale website om zo'n verzoek te kunnen indienen. Hier kun je jouw persoonlijke inloggegevens aanvragen.

Onderneming buiten de EU

Is jouw onderneming buiten de EU gevestigd? Dan moet je voor het terugvorderen van btw een speciaal formulier invullen en daarnaast de volgende documenten bijvoegen:

 • Verklaring van ondernemerschap, bij voorkeur van de belastingdienst van het land waar je gevestigd bent
 • De originele facturen
 • Invoerdocumenten

Wil je graag groeien in de toekomst? Lees dan Checklist schaalbaarheid: denk groter.

5. Is de btw voor ondernemers altijd aftrekbaar?

Nee, dat is helaas niet het geval. Zoals eerder aangegeven moet je btw-plichtig zijn en mag je geen btw aftrekken voor privéaankopen.

Hiervan kan onder meer sprake zijn bij aangeschafte goederen of diensten die je zowel zakelijk als privé gebruikt (computer, navigatiesysteem etc), maar ook wanneer je een bedrijfspand opnieuw laat inrichten en hier ook privé gebruik van wilt maken.

Btw aftrekken: (zakelijke) auto

Bij je auto ligt dit iets ingewikkelder. Je mag wel btw aftrekken als je een auto zowel privé als zakelijk gebruikt, maar dan moet je 2,7% van de cataloguswaarde in mindering brengen.

Daarnaast is er sprake van privégebruik als je bepaalde goederen hiervoor onttrekt aan het bedrijf, bijvoorbeeld nadat je een kopieerapparaat hebt vervangen door een nieuwe voor op de zaak en de oude daarna alleen nog privé gebruikt.

Kerstpakketten

Koop je iets voor je personeel? Denk hierbij aan voorzieningen als een laptop, maar ook aan giften als kerstpakketten. Dan is de btw aftrekbaar als de kosten onder de € 227 (exclusief btw) per persoon per jaar vallen.

Tips van de redactie

Checklist: alles over de btw-aangifte
Zelfstandigenaftrek en startersaftrek: zo zit dat
Ondernemingsplan template: maak snel en eenvoudig een bedrijfsplan

Bijgewerkt op: 09-06-2020

Wat vind je van dit artikel?

x84
x15

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Aftrekposten

Voor (startende) ondernemers gelden enkele interessante aftrekposten voor de belasting. Van de zelfstandigen- en startersaftrek heb je misschien vast al eens gehoord, maar er zijn meer fiscale overheidsregelingen waarmee jij jouw startup net dat ene zetje kunt geven om uit te groeien tot een onderneming van formaat.

Hieronder vind je meer informatie over de huidige aftrekposten van de Belastingdienst en kom je erachter wanneer jij hiervoor in aanmerking kunt komen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

 1. De zelfstandigen- startersaftrek: zo zit dat
 2. De MKB-winstvrijstelling voor startende ondernemers
 3. Wat houdt de Kleineondernemersregeling (KOR) in (en wat kun je ermee)?
 4. De voor- en nadelen van een telefoon van de zaak

Als je in aanmerking wilt komen voor bovenstaande en andere bekende aftrekposten voor ondernemers, moet je voldoen aan het urencriterium.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.653 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.