Schijnzelfstandigheid: wanneer loop jij risico?
De Belastingdienst let steeds strenger op zzp'ers en opdrachtgevers die onterecht gebruikmaken van fiscale voordelen. Maar wanneer ben je schijnzelfstandige?
Is een ondernemer wel echt een ondernemer of is er eigenlijk sprake van een dienstverband? Dit is een belangrijke vraag voor de overheid, omdat het antwoord veel gevolgen heeft voor de belasting, rechten en plichten van werknemer/ondernemer als de werkgever/opdrachtgever.
Voorheen vroeg de Belastingdienst dus om een VAR-verklaring, waarmee je kon aantonen dat je echt ondernemer bent. Dit fiscale systeem is op 1 mei 2016 afgeschaft. In plaats daarvan kwam de modelovereenkomst, die onderdeel zou worden van de nieuwe Wet DBA (Deregulering beoordeling arbeidsrelaties).
Inmiddels is de wet DBA ook weer van de baan. Het kabinet is nu bezig met een webmodule waarin opdrachtgevers de arbeidsrelatie vastleggen: de opdrachtgeversverklaring. Tot in elk geval oktober 2021 moeten zzp'ers werken met een modelovereenkomst. Er dreigen geen boetes als een ondernemer deze niet kan laten zien. Wél als er sprake is van kwaadwilligheid.
De wet DBA veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen van een samenwerking. Toenmalig staatssecretaris Wiebes van financiën stelde de invoering uit en onder Rutte 3 lijkt de wet van de baan.
Minister Koolmees van sociale zaken wil vanaf oktober 2021 een webmodule invoeren waarin opdrachtgevers verklaren hoe de arbeidsrelatie in elkaar steekt met de opdrachtnemer. Ofwel: een opdrachtgeversverklaring.
Van januari tot en met oktober 2021 liep er een pilot voor de webmodule. Wanneer de webmodule zal starten, hangt af van de wensen van het nieuwe kabinet. Tot die tijd mag de Belastingdienst geen boetes opleggen, tenzij er sprake is van kwaadwillendheid.
Tot die veranderingen van kracht zijn, is het vaak raadzaam om met een modelovereenkomst te werken.
Lees alles over de ontwikkelingen
Ben je nog steeds op zoek naar een voorbeeldovereenkomst? De Belastingdienst heeft zowel algemene voorbeelden van modelovereenkomsten als branchespecifieke modelcontracten opgesteld. Klik hier om de actuele voorbeeldovereenkomsten te bekijken.
De Belastingdienst let steeds strenger op zzp'ers en opdrachtgevers die onterecht gebruikmaken van fiscale voordelen. Maar wanneer ben je schijnzelfstandige?