Opdrachtgeversverklaring

Opdrachtgeversverklaring: hoe zit dat?

Rutte 3 wil een opdrachtgeversverklaring invoeren: een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. Minister Koolmees van sociale zaken wil dat die webmodule vanaf 2020 de wet DBA en de modelovereenkomst vervangt.

Al jaren worstelt de politiek met de vraag: hoe voorkom je schijnzelfstandigheid, uitbuiting en het ontduiken of ontwijken van werkgeverslasten of inkomstenbelasting?

Ondernemers en opdrachtgevers worstelen mee, want er blijft veel onduidelijk. Een snelle tijdlijn:

 1. 1 mei 2016: VAR afgeschaft
  Vroeger werkte je als zzp'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.
 2. 1 mei 2016 t/m 10 oktober 2017: Nieuwe wet DBA steeds uitgesteld
  Omdat de VAR in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, werd op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging, de wet DBA, veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.
 3. Oktober 2017 tot... minimaal 2020? Tussen DBA en webmodule 
  Het kabinet Rutte 3 kondigde in het regeerakkoord aan dat het niet verder wil met de wet DBA. Wel willen ze op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen: ‘Het is belangrijk dat zzp'ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er niet eigenlijk sprake is van een arbeidsrelatie.’ Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp’ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’. 

  De wet DBA van Rutte 2 strandde onder andere op dit punt, want hoe beoordeel je dat? Het bleek voor oprachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen. Minister Koolmees van sociale zaken wil de wet DBA in 2020 vervangen door de opdrachtgeversverklaring, met de webmodule voor opdrachtgevers.

  Grote vraag is nu: wat betekent dit voor 2018 en 2019? Blijft het zoals nu? De belastingdienst doet alleen onderzoek naar de arbeidsrelatie als er een belangrijk vermoeden van fraude is.

Opdrachtgeversverklaring: wat is dat? 

Met een online ‘opdrachtgeversklaring’ kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was.

De criteria moeten helder en duidelijk meetbaar zijn. Zo wil het kabinet meer duidelijkheid scheppen over wanneer je echt zzp'er bent of wanneer het een verkapt dienstverband is.

2020?De plannen van het kabinet zijn nog niet door de Tweede Kamer goedgekeurd.

Minimumuurtarief

Een voorbeeld van een meetbaar critirium is het uurtarief. Het minimumuurtarief kan bijvoorbeeld gevallen van schijnzelfstandigheid oplossen, omdat die juist bij lage tarieven veel voorkomt. Denk aan schijnzelfstandigheid in de bouw of schoonmaak. 

Uurtarief

< € 18

> € 18 - < € 75
 

> € 75 

Belastingdienst Loondienst Opdrachtgevers-verklaring

'Opt-out' loonbelasting

Uitleg

Minimumuurtarief: verdien je minder dan € 18 per uur? 

Je werkgever moet je in loondienst nemen. Je moet een contract krijgen, zoals een nulurencontract. Het uurtarief is namelijk te laag om risico's van ondernemen te kunnen opvangen (arbeidsongeschiktheid bij ziekte, pensioen) 

 

Voor de middenmoot komt er een online opdrachtgevers-verklaring, waarin je klant vastlegt dat er echt geen sprake is van een dienstverband.

Het kabinet wil de criteria opstellen met mensen 'uit het veld', zowel zzp'ers als opdrachtgevers. 

Voor mensen met een hoog uurtarief komt er een 'opt-out' voor loon-belasting en de werknemers-verzekeringen.

De kans dat je  opdrachtgever dit tarief betaalt om premies te ontlopen, ziet Rutte 3 dan als erg klein. 

Bijgewerkt op: 12-01-2018

Wat vind je van dit artikel?

x69
x11

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De meeste ondernemers die een bedrijf starten beginnen als freelancer. Maar hoe maak je nu een vliegende start als zzp'er: wat komt hierbij kijken, wat heb je nodig, wat kun je verwachten en wat zijn de (fiscale) regels?

Freelancen, freelancer
Freelancen, freelancer

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

 1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
 2. Het schrijven van een ondernemingsplan
 3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
 5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.