Opdrachtgeversverklaring

Opdrachtgeversverklaring: hoe zit dat?

Rutte 3 wil een opdrachtgeversverklaring invoeren: een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. Minister Koolmees van sociale zaken wil dat die webmodule vanaf 2020 de wet DBA en de modelovereenkomst vervangt.

Al jaren worstelt de politiek met de vraag: hoe voorkom je schijnzelfstandigheid, uitbuiting en het ontduiken of ontwijken van werkgeverslasten of inkomstenbelasting?

Ondernemers en opdrachtgevers worstelen mee, want er blijft veel onduidelijk. Een snelle tijdlijn:

 1. 1 mei 2016: VAR afgeschaft
  Vroeger werkte je als zzp'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.
 2. 1 mei 2016 t/m 10 oktober 2017: Nieuwe wet DBA steeds uitgesteld
  Omdat de VAR in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, werd op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging, de wet DBA, veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.
 3. Oktober 2017 tot... minimaal 2020? Tussen DBA en webmodule 
  Het kabinet Rutte 3 kondigde in het regeerakkoord aan dat het niet verder wil met de wet DBA. Wel willen ze op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen:

  ‘Het is belangrijk dat zzp'ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er niet eigenlijk sprake is van een arbeidsrelatie.’ Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp’ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’. 
 4. De wet DBA van Rutte 2 strandde onder andere op dit punt, want hoe beoordeel je dat? Het bleek voor oprachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen. Minister Koolmees van sociale zaken wil de wet DBA in 2020 vervangen door de opdrachtgeversverklaring, met de webmodule voor opdrachtgevers.

  Grote vraag is nu: wat betekent dit voor 2019? Blijft het zoals eerst? Het is niet meer nodig om modelovereenkomsten op te stellen en te laten controleren. Het mag echter nog wel. De belastingdienst doet alleen onderzoek naar de arbeidsrelatie als er een belangrijk vermoeden van fraude is. Pas als de waarschuwing na de controle genegeerd wordt, loop je kans op boetes.

Opdrachtgeversverklaring: wat is dat? 

Met een online ‘opdrachtgeversklaring’ kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was.

De criteria moeten helder en duidelijk meetbaar zijn. Zo wil het kabinet meer duidelijkheid scheppen over wanneer je echt zzp'er bent of wanneer het een verkapt dienstverband is.

2020?De plannen van het kabinet zijn nog niet door de Tweede Kamer goedgekeurd.

Categorieën op basis van uurtarief

Een voorbeeld van een meetbaar critirium is het uurtarief. Het minimumuurtarief kan bijvoorbeeld gevallen van schijnzelfstandigheid oplossen, omdat die juist bij lage tarieven veel voorkomt. Denk aan schijnzelfstandigheid in de bouw of schoonmaak. 

Als zelfstandige val je op basis van je uurtarief in een van de drie categorieën.

Uurtarief

< € 18

> € 18 - < € 75
 

> € 75 

Belastingdienst Loondienst Opdrachtgevers-verklaring

'Opt-out' loonbelasting

Uitleg

Minimumuurtarief: verdien je minder dan € 18 per uur? 

Je werkgever moet je in loondienst nemen. Je moet een contract krijgen, zoals een nulurencontract. Het uurtarief is namelijk te laag om risico's van ondernemen te kunnen opvangen (arbeidsongeschiktheid bij ziekte, pensioen) 

 

Voor de middenmoot komt er een online opdrachtgevers-verklaring, waarin je klant vastlegt dat er echt geen sprake is van een dienstverband.

Het kabinet wil de criteria opstellen met mensen 'uit het veld', zowel zzp'ers als opdrachtgevers. 

Voor mensen met een hoog uurtarief komt er een 'opt-out' voor loon-belasting en de werknemers-verzekeringen.

De kans dat je  opdrachtgever dit tarief betaalt om premies te ontlopen, ziet Rutte 3 dan als erg klein. 

Even wennen

Om zelfstandigen en opdrachtgevers te laten wennen aan de nieuwe situatie, zal na invoering van de wet maximaal een jaar terughouden worden gehandhaafd. Dit wil zeggen dat je na de eerste controle niet direct een boete krijgt, maar een waarschuwing als het niet in orde is.

Bijgewerkt op: 04-01-2019

Wat vind je van dit artikel?

x120
x8

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

 1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
 2. Het schrijven van een ondernemingsplan
  Probeer het Business Model Canvas
 3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
 5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.