Samenwerking tussen bedrijven: wat zijn de mogelijkheden?

Bijgewerkt op 25 maart 2024
5 min  leestijd
2.673
Auteur: Redactie
samenwerken zzp

Samenwerking tussen bedrijven, hoe zit dat precies? Is het handig om als zzp’er met andere ondernemers een samenwerkingsverband aan te gaan? Wat zijn de voordelen? En welke vormen van samenwerken zijn er? Lees welke zaken je goed moet regelen.

  1. Waarom samenwerken?
  2. Wat zijn de voordelen van samenwerking tussen bedrijven?
  3. Welke samenwerkingsvormen zijn er?
  4. Samenwerking tussen bedrijven: wat moet je regelen?

Waarom samenwerken?

Als zzp’er heb je geen collega’s waarmee je kunt sparren. Je bent eigen baas. Dat heeft veel voordelen, maar af en toe ook nadelen. Je kunt niet snel met iemand overleggen of je een bepaalde keuze wel of niet moet maken. Of soms is het handig om extra feedback te krijgen van een andere deskundige uit jouw vakgebied. Samen weet je vaak meer, je kunt je opgebouwde kennis en ervaring bundelen.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je simpelweg het contact met anderen mist. Je vindt het fijn om met andere ondernemers te overleggen en samen aan een project te werken.

Het kan daarom een toegevoegde waarde zijn om als zzp’er een samenwerking met andere bedrijven aan te gaan. Omdat je bijvoorbeeld samen een beter team vormt en elkaar kunt helpen of ondersteunen.

Wat zijn de voordelen van samenwerking tussen bedrijven?

Heb je een eenmanszaak, dan ben je beperkt in wat je per dag kunt doen. Er zitten immers maar 24 uren in een dag. Je kunt niet onbeperkt werken. Bovendien wil je ook weleens op vakantie. In dat geval is het fijn als je bijvoorbeeld een samenwerking hebt met andere ondernemers uit je vakgebied. Je kunt, wanneer dat nodig is, elkaar uit de brand helpen en elkaar ondersteunen.

Voordelen samenwerking tussen bedrijven

  • Bij ziekte kun je een vervanger regelen.
  • Je kunt met een gerust hart op vakantie omdat je werk wordt overgenomen.
  • Je kunt bij elkaar terecht voor feedback en advies, oftewel er is extra expertise.
  • Je hebt toegang tot een groter netwerk waardoor je kans groter wordt om opdrachten binnen te halen.

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Handig: voorbeeldplan

Wat staat er in een goed ondernemingsplan voor zzp’ers? Download een gratis voorbeeld met tips en cijfers.

Download gratis voorbeeld

Welke samenwerkingsvorm kies je?

Heb je behoefte om samen te werken met andere ondernemers?

  1. Je kunt ervoor kiezen om af en toe met andere zzp’ers samen te werken. Dat noemen we incidentele samenwerking.

    De lunchroom waar je graag komt, vindt het bijvoorbeeld een goed idee om jouw werk als fotograaf aan de muur te hangen. Of je werkt zo nu en dan samen als webdesigner met een tekstschrijver zodat je klanten beter kunt helpen.
  2. Ben je van plan om vaker samen te werken? Dan is het handig om duidelijke afspraken te maken en wellicht een andere rechtsvorm te kiezen voor je samenwerkingsverband.

    Is het bijvoorbeeld praktischer om een eenmanszaak te blijven of kun je beter een vof, maatschap, coöperatie of bv oprichten?

Bij een vof en maatschap ben je beide aansprakelijk, bij een bv of coöperatie heb je minder kans om aansprakelijk te worden gesteld voor de fouten van je zakelijke partner. Denk goed na over hoe je met elkaar wilt samenwerken. Welk risico loop je? Hoe is het werk verdeeld? En hoe regel je de financiën?

Samenwerking tussen bedrijven: wat moet je regelen?

Wanneer je structureel wilt samenwerken met andere bedrijven, dan is het aan te raden om een contract of samenwerkingsovereenkomst op te stellen. Ook al heb je nog zoveel vertrouwen in elkaar, het is geen overbodige luxe om afspraken vast te leggen. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan of door miscommunicatie in problemen komen.

Bereid je dus goed voor voordat je een samenwerkingsverband met een andere ondernemer aangaat. Wat vind jij belangrijk? Hoe gaan jullie samenwerken? Hoe regelen jullie onderling contact met klanten en opdrachtgevers? Wie is er eindverantwoordelijk? En hoe verdelen jullie de winst?

Twijfel je of je wel alles goed met elkaar hebt afgesproken? Vraag advies aan ondernemers die ervaring hebben met samenwerkingsovereenkomsten. Vergeet ook niet om duidelijke algemene voorwaarden op te stellen.

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Meest gestelde vragen over samenwerking tussen bedrijven

  • Wat zijn de voordelen van samenwerking tussen bedrijven?
    Je kunt, wanneer dat nodig is, elkaar uit de brand helpen en elkaar ondersteunen. Voordelen van samenwerking tussen bedrijven: bij ziekte kun je een vervanger regelen, je kunt met een gerust hart op vakantie omdat je werk wordt overgenomen, je kunt bij elkaar terecht voor feedback en advies oftewel en je hebt toegang tot een groter netwerk waardoor je kans groter wordt om opdrachten binnen te halen.
  • Wat moet je regelen als je wilt samenwerken met andere bedrijven of zzp’ers?
    Wanneer je structureel wilt samenwerken met andere bedrijven, dan is het aan te raden om een contract, samenwerkingsovereenkomst of algemene voorwaarden op te stellen. Denk na over wat jij belangrijk vindt en hoe jullie gaan samenwerken. Hoe regelen jullie onderling contact met klanten en opdrachtgevers? Wie is er eindverantwoordelijk? En hoe verdelen jullie de winst?
  • Welke samenwerkingsvormen zijn er?
    Je kunt ervoor kiezen om af en toe met andere zzp’ers samen te werken. Dat noemen we incidentele samenwerking. Ben je van plan om vaker samen te werken? Dan is het handig om duidelijke afspraken te maken en wellicht een andere rechtsvorm te kiezen voor je samenwerkingsverband zoals een vof, maatschap, coöperatie of bv. Bij een vof en maatschap ben je beide aansprakelijk, bij een bv of coöperatie heb je minder kans om aansprakelijk te worden gesteld voor de fouten van je zakelijke partner.

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten