Een maatschap beginnen: checklist - home

Checklist: maatschap beginnen

Werk jij als tandarts, architect of advocaat en wil jij samen met anderen in jouw beroepsveld een bedrijf starten? Dan kan de maatschap een geschikte rechtsvorm zijn. Bij deze handelsvorm kun jij jouw beroep namelijk samen met een of meer partners (de 'maten') beoefenen onder een gemeenschappelijke naam. In deze checklist leggen we uit wanneer de maatschap relevant is.

De maatschap als rechtsvorm

De maatschap is één van de negen rechtsvormen die je kunt kiezen wanneer jij je inschrijft als ondernemer bij de Kamer van Koophandel (KvK). Je kunt deze handelsvorm in eerste instantie zien als een zakelijk samenwerkingsverband tussen twee of meerdere personen (de zogenoemde maten) die ieder ‘iets’ inbrengen in de maatschap. Dat iets kan van alles zijn. Meestal gaat het om een geldbedrag, maar de inbreng kan bijvoorbeeld ook slaan op het aantal uren dat iemand werkt voor de maatschap.

Vaak gaat het bij de maatschap om meerdere professionals die in samenwerking met anderen hun beroep uitoefenen, zoals een huisartsenpraktijk of een architectenbureau. De maten zijn in feite dus allemaal actief als zelfstandig ondernemer en worden fiscaal ook op deze manier belast, maar regelen bepaalde zaken (denk aan de huisvesting of een gezamenlijke winstverdeling)  in de overkoepelende maatschap.

De voor- en nadelen van een maatschap

De keuze voor het oprichten van een maatschap heeft zowel voor- als nadelen. Hieronder zetten we de bekendste kenmerken voor je op een rijtje:

Voordelen

 • Het starten van een maatschap verloopt vrij eenvoudig. Startkapitaal is niet nodig en je hoeft voor de oprichting ook niet langs een notaris.
 • Alle maten zijn kunnen in bepaalde gevallen aansprakelijk worden gesteld voor een evenredig deel van de onderneming. Oftewel: bij een eventueel faillissement draait een maat dan niet in zijn eentje op voor de opgebouwde schulden (dit kan zowel een voor- als een nadeel zijn).
 • Het is mogelijk om personeel in dienst te nemen.
 • Ook al treed je met de andere maten onder één maten: je behoudt in veel gevallen jouw eigen klanten. 
 • De inbreng van andere maten kan voordelig uitpakken voor jou, omdat je de winst met elkaar deelt. 

Nadelen

 • Zoals hierboven aangegeven ben je als maat in bepaalde gevallen deels aansprakelijk voor je privé-vermogen, tenzij een maat duidelijk aantoonbaar onbevoegd gehandeld heeft. Let op: ben jij getrouwd en deed je dat niet onder huwelijkse voorwaarden? Dan kan ook het privé-vermogen van je partner worden aangesproken. 
 • De afspraken die jij en de andere maten onderling maken, zijn in principe bindend.
 • Als een maat het bedrijf een slechte naam bezorgt, kan dat gevolgen hebben voor de reputatie van de hele maatschap.

Het oprichten van een maatschap

Een maatschap beginnen volstaat tegenwoordig met een inschrijving in het Handelsregister van de KvK. Hoewel niet wettelijk verplicht is het aan te raden om van tevoren goede afspraken te maken met jouw toekomstige maten en deze overeenstemming officieel te laten vastleggen in een maatschapscontract. Zowel de Belastingdienst als eventuele zakenpartners beschouwen dit contract vaak ook als een bewijsmiddel.

Eventueel kun het opstellen van zo’n document uitbesteden aan een juridisch adviseur of advocaat, maar je kunt dit ook zelf doen. Op internet zijn veel voorbeeldmodellen van maatschapsovereenkomsten te vinden. Zorg in ieder geval ervoor dat je in het contract vermeldt wie de maten zijn en wat iedereen inbrengt (geld, arbeid, goederen etc.).

Daarnaast is het verstandig om hierin een winstverdeling op te nemen, zodat iedereen weet waaraan hij of zij toe is en hierover later geen onduidelijkheid kan bestaan. Ga tot slot ook in op de verdeling van de bevoegdheden. Meer informatie hierover vind je op Ondernemersplein.

De maatschap en de belasting

Omdat iedere maat door de fiscus wordt gezien als ondernemer, moet jij als onderdeel van een maatschap er rekening mee houden dat je straks inkomstenbelastig afdraagt over de inkomsten van de onderneming.

Ook is de maatschap in veel gevallen btw-plichtig: de maten dragen 21, 6 of 0 procent btw af over de diensten of goederen die zij leveren. Wat omzetbelasting betreft wordt deze dus door de maatschap afgedragen, niet door de maten zelf. Dit valt onder de noemer fiscale eenheid. En als de maatschap personeel in dienst heeft, moet deze ook loonheffingen en premies afdragen.

Met deze fiscale plichten komen uiteraard ook rechten. Zo kom je als maat bijvoorbeeld in aanmerking voor de zelfstandigen- en startersaftrek, mkb-vrijstelling en investeringsaftrek. Een voorwaarde is dan wel dat je voldoet aan het urencriterium van (minimaal) 1225 gewerkte uren per jaar. 

Lees ook

Stappenplan: een eigen zaak beginnen
Alles over het starten van een vennootschap onder firma (vof)
Wat je moet weten over de eenmanszaak
Een besloten vennootschap: wanneer relevant?
5 vragen en antwoorden over de maatschap

Gepubliceerd op:
02-04-2015

Wat vind je van dit artikel?

x8
x8

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Hoe kies je als zzp'er de juiste rechtsvorm? Die beslissing hangt onder meer af van jouw branche en het type bedrijf dat je gaat starten. Hier zie je welke rechtsvormen het vaakst door andere zzp'ers worden gekozen.

Rechtsvormen
Rechtsvormen

Rechtsvorm

Een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten, is nadenken over een geschikte ondernemingsvorm. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:


Een concreet overzicht van alle ondernemingsvormen vind je in het artikel Rechtsvormen: welke handelsvorm past bij jou? En kijk ook eens naar dit handige overzicht van de Kamer van Koophandel (PDF-bestand).

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.278 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.