Een maatschap beginnen: checklist - home

Checklist: maatschap beginnen

In een maatschap kun je jouw beroep samen met één of meer partners beoefenen onder één gemeenschappelijke naam. Tandartsen, architecten en advocaten gebruiken deze rechtsvorm regelmatig. In deze checklist lees je hoe een maatschap werkt.

De maatschap als rechtsvorm

De maatschap is één van de negen rechtsvormen die je kunt kiezen wanneer jij je inschrijft als ondernemer bij de Kamer van Koophandel (KvK). Je kunt deze handelsvorm in eerste instantie zien als een zakelijk samenwerkingsverband tussen twee of meerdere personen (de zogenoemde maten).

Ieder kunnen ze iets inbrengen in de maatschap. Dat iets kan van alles zijn.

 • Meestal gaat het om een geldbedrag.
 • Soms betekent het iets beschikbaar stellen, zoals een pand. 
 • De inbreng kan bijvoorbeeld ook slaan op het aantal uren dat iemand werkt voor de maatschap.

Zelfstandige professionals

Vaak gaat het bij de maatschap om meerdere professionals die in samenwerking met anderen hun beroep uitoefenen. Denk aan een huisartsenpraktijk of een architectenbureau.

De maten zijn in feite dus allemaal actief als zelfstandig ondernemer en worden fiscaal ook op deze manier belast. Bepaalde zaken zoals de huisvesting of een gezamenlijke winstverdeling regelen ze in de overkoepelende maatschap.

De verschillende rechtsvormen 

Benieuwd welke andere rechtsvormen er nog zijn? We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet. 

Voordelen maatschap

De keuze voor het oprichten van een maatschap heeft zowel plus- als minpunten. Laten we beginnen met de 5 belangrijkste voordelen.

 1. Het starten van een maatschap verloopt vrij eenvoudig. Startkapitaal is niet nodig en je hoeft voor de oprichting ook niet langs een notaris.
 2. Alle maten zijn kunnen in bepaalde gevallen aansprakelijk worden gesteld voor een evenredig deel van de onderneming. Bij een eventueel faillissement draait een maat dan niet in zijn eentje op voor de opgebouwde schulden (kan overigens zowel een voor- als nadeel zijn).
 3. Het is mogelijk om namens de maatschap personeel in dienst te nemen.
 4. Ook al treed je met de andere maten onder één maten, je behoudt in veel gevallen jouw eigen klanten. 
 5. De inbreng van andere maten kan voordelig uitpakken voor jou, omdat je de winst met elkaar deelt. 

Nadelen maatschap

Maar natuurlijk zijn er ook zaken die misschien wat minder goed voor je kunnen uitpakken, wanneer je kiest voor deze rechtsvorm. 

 1. Je bent als maat in bepaalde gevallen deels aansprakelijk voor je privé-vermogen. Tenzij een maat duidelijk aantoonbaar onbevoegd gehandeld heeft. Let op: ben jij getrouwd en deed je dat niet onder huwelijkse voorwaarden? Dan kan ook het privé-vermogen van je partner worden aangesproken. 
 2. De afspraken die jij en de andere maten onderling maken, zijn in principe bindend.
 3. Als een maat het bedrijf een slechte naam bezorgt, kan dat gevolgen hebben voor de reputatie van de hele maatschap.

Een maatschap starten

Een maatschap beginnen volstaat tegenwoordig met een inschrijving in het Handelsregister van de KvK. Hoewel niet wettelijk verplicht, is het aan te raden om van tevoren goede afspraken te maken met jouw toekomstige maten en deze overeenstemming officieel te laten vastleggen in een maatschapscontract.

Zowel de Belastingdienst als eventuele zakenpartners beschouwen dit contract vaak ook als een bewijsmiddel.

Eventueel kun je het opstellen van zo’n document uitbesteden aan een juridisch adviseur of advocaat. Maar je kunt het ook zelf doen. Op internet zijn veel voorbeeldmodellen van maatschapsovereenkomsten te vinden.

 • Zorg in ieder geval ervoor dat je in het contract vermeldt wie de maten zijn en wat iedereen inbrengt (geld, arbeid of goederen bijvoorbeeld).
 • Daarnaast is het verstandig om hierin een winstverdeling op te nemen, zodat iedereen weet waaraan hij of zij toe is en hierover later geen onduidelijkheid kan bestaan.
 • Ga tot slot ook in op de verdeling van de bevoegdheden. 

Maatschap en aansprakelijkheid

Stel dat één van de maten in de maatschap een ernstige fout maakt, hoe zit het dan precies met de aansprakelijkheid?

Als uitgangspunt geldt dat jij in zo'n geval in principe niet aansprakelijk kan worden gesteld. Er zijn wel een paar scenario's denkbaar waarbij de maten voor een gelijk deel aansprakelijk zijn. 

 • De maten hebben elkaar een volmacht gegeven in het maatschapscontract.
 • Het gaat om iets waarbij de maten in gezamenlijkheid een beslissing hebben genomen. Bijvoorbeeld voor de huur van een praktijkruimte.

Zoals eerder aangegeven ben je naast je zakelijke vermogen ook met je prive-vermogen aansprakelijk voor de schulden van de maatschap. Als er een schuld is ontstaan door onbevoegd handelen van een andere maat, dan blijft jouw privé-vermogen sowieso buiten schot. 

De maatschap en de belasting

Omdat iedere maat door de fiscus wordt gezien als ondernemer, moet jij er als onderdeel van een maatschap rekening mee houden dat je straks inkomstenbelastig afdraagt over de inkomsten van de onderneming.

Ook is de maatschap in veel gevallen btw-plichtig. De maten dragen 21%, 9% of 0% btw af over de diensten of goederen die zij leveren. 

 • Wat omzetbelasting betreft wordt deze dus door de maatschap afgedragen, niet door de maten zelf. Dit valt onder de noemer fiscale eenheid.
 • En als de maatschap personeel in dienst heeft, moet deze ook loonheffingen en premies afdragen.

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

Met deze fiscale plichten komen uiteraard ook rechten. Zo kom je als maat bijvoorbeeld in aanmerking voor de zelfstandigen- en startersaftrek, mkb-vrijstelling en investeringsaftrek. Een voorwaarde is dan wel dat je voldoet aan het urencriterium van (minimaal) 1225 gewerkte uren per jaar. 

Bijgewerkt op: 17-07-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De eenmanszaak is de meest gekozen rechtsvorm bij startende ondernemers. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel en ontvang direct je kvk-nummer, een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. Zo kun je snel aan de slag.

Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?
Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?

Rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen is een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

Welke rechtsvorm past bij mij?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.