Aandachtspunten bij het starten van een bedrijf

9 aandachtspunten bij het starten van een bedrijf

Voor jezelf beginnen doe je meestal niet zomaar in een dag. Bij het starten van een eigen bedrijf komt best veel kijken: je moet verschillende zaken goed regelen en er komt in korte tijd vaak veel op je af. Een goed voorbereide startende ondernemer telt dus voor twee. Wat zijn de voornaamste zaken om rekening mee te houden? Deze checklist helpt je op weg: 9 aandachtspunten bij het starten van een bedrijf.

1. Ondernemingsplan schrijven

Een startende ondernemer kan - zeker als hij op zoek is naar een of meerdere investeerders - eigenlijk niet om het schrijven van een goed bedrijfsplan op te stellen. Een bedrijf is bij banken en veel particuliere investeerders niet alleen een belangrijke voorwaarde voor het verzamelen van voldoende startkapitaal, het geeft jou als ondernemer ook de ruimte om alle kansen en risico's goed in kaart te brengen.
-> Op zoek naar een goed voorbeeld van een ondernemingsplan? Download hier gratis een voorbeeldplan voor ZZP'ers.

2. Rechtsvorm kiezen

Voor ieder bedrijf bestaat een passende rechtsvorm, maar hoe weet u welke rechtsvorm het beste aansluit op uw situatie? Is dat een eenmanszaak - een populaire optie voor veel ZZP'ers -, een VOF of toch een CV? Het is verstandig om u goed te verdiepen in deze kwestie voordat u een keuze maakt, want hoewel u later alsnog van rechtsvorm kunt veranderen, kunnen hier extra kosten aan verbonden zijn.
-> Lees ook het artikel Rechtsvormen: welke vorm past bij jou?

3. Inschrijving Handelsregister

Iedere ondernemer die een bedrijf wil starten, moet in de meeste gevallen verplicht langs bij de Kamer van Koophandel (KvK) om zich in te laten schrijven in het Handelsregister. Dit is namelijk de basisregistratie van alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland. Start jij straks met een eenmanszaak, VOF, CV of maatschap? Dan mag jij je persoonlijk inschrijven bij een van de kantoren van de KvK. Let op: als je van plan bent een rechtspersoon te starten (denk aan een bv, stichting etc.), zal de inschrijving meestal door jouw notaris worden geregeld.

4. Belastingdienst

Goed om te weten: wanneer je jouw onderneming inschrijft bij de Kamer van Koophandel, hoef je je daarna in principe niet ook nog bij de Belastingdienst aan te melden. De KvK geeft deze gegevens namelijk automatisch aan de fiscus door.

Indien je een eenmanszaak, VOF, CV of maatschap opricht en graag direct een btw-nummer wilt ontvangen, kun je dat bereiken door van tevoren het voorbereidingsformulier van de Belastingdienst in te vullen.

ZZP'ers werd vroeger aangeraden een VAR-verklaring aan te vragen, maar sinds 1 mei 2016 is de VAR verleden tijd. De Verklaring Arbeidsrelatie werd vervangen door de modelovereenkomsten, maar eind november werd de nieuwe wetgeving alsnog uitgesteld tot (tenminste) 1 januari 2018.
-> Lees ook het artikel Wanneer ben ik ondernemer voor de Belastingdienst?

andres

Succesvolle administratie

Je zakelijke én privé-administratie op orde houden? Een zakelijke rekening is voor startende ondernemers het eerste jaar gratis.

Meer weten

5. Open een zakelijke rekening

Is jouw ondermening opgenomen in het Handelsregister? Dan is het tijd om een zakelijke rekening te openen en na te gaan denken over hoe je straks geld ontvangt van jouw klanten en opdrachtgevers.

Er zijn verschillende betaalmethoden die van toepassing zijn op jouw onderneming. 

Denk aan een mobiel pinapparaat of een online betaalmiddel als iDeal: als ondernemer kun je tegenwoordig alle kanten op. Je leest er alles over in het artikel Bedrijf starten: hoe ontvang ik mijn geld? 

Zakelijk bankieren is eigenlijk in alle gevallen aan te raden, omdat je zo jouw zakelijke en privéadministratie vanaf begin af aan goed uit elkaar kunt houden. Als starter heb je bij de Rabobank recht op aantrekkelijk startersvoordeel. Klik hier voor meer informatie.

6. Administratie organiseren

De administratieve rompslomp die komt kijken bij het leiden van een eigen bedrijf is maar van weinig ondernemers een favoriet klusje. Toch is het van belang dat je ook de administratieve kant van jouw onderneming goed op orde krijgt (en houdt).

Als je zelf niet zo'n held bent met cijfers en het past in je budget, kun je er ook voor kiezen om deze taken uit te besteden aan een professional, zoals een boekhouder. Een financieel adviseur is altijd op de hoogte van de nieuwste fiscale regeltjes en zo weet je zeker dat er niets kan misgaan.
-> Lees ook de checklist: het opzetten van een overzichtelijke administratie

7. Website (laten) maken

Een startup kan tegenwoordig niet meer zonder een professionele website, die je vervolgens kunt promoten op grote social media-sites zoals Twitter en Facebook. Het is in principe goed mogelijk om zelf een website te maken, bijvoorbeeld met behulp van WordPress of Joomla.

Als je echter wat minder technisch onderlegd bent en niet precies weet hoe je goed voor het web moet schrijven (lees: zodat jouw website waardevoller wordt gevonden door Google en andere zoekmachines), is het aan te raden om hiervoor een professioneel bureau en/of tekstschrijver in te huren. De hoogte van de kosten zijn afhankelijk van hoe uitgebreid je de website wilt hebben.
-> Lees ook: zo maak je zelf een goede website

8. Klanten vinden

Zonder voldoende klanten of opdrachtgevers zul je als ondernemer niet genoeg verdienen om van jouw bedrijf te kunnen leven. Voor een starter is het dan ook zaak om zo snel mogelijk in contact te komen met zoveel mogelijk potentiële klanten en/of opdrachtgevers.

Door jouw huidige professionele netwerk uit te breiden, zullen er al snel meer kansen op je pad komen. Dit kun je bijvoorbeeld bereiken door naar netwerkbijeenkomsten te gaan, actief te zijn op social media en cold calling toe te passen.
-> Lees ook het artikel Vind je eerste klant in 5 stappen

9. Bedrijfspand zoeken

Start je een bedrijf aan huis en begin je als thuiswerker of ga je al meteen op zoek naar een bedrijfspand? Beide mogelijkheden hebben zo hun voor- en nadelen. Overigens moet je er wel rekening mee houden dat je niet zomaar een bedrijf aan huis mag starten.

Dat kan alleen wanneer vanuit de werkruimte minimaal zeventig procent van jouw inkomen wordt verdiend en deze ruimte een zelfstandig deel van de woning vormt. Denk aan het werken vanuit de garage of een tuinschuurtje; een woonkeuken of ruime slaapkamer gaat in dit geval dus niet op.

Neem ook tijdig contact op met jouw gemeente om te horen wat in jouw regio de mogelijkheden zijn. Tot slot doe je er ook verstandig aan om te kijken welke zakelijke en persoonlijke verzekeringen je moet afsluiten. Iedere onderneming (en ondernemer) is weer anders en dat geldt ook voor de bijbehorende risico's. 
-> Lees ook: Vind het perfecte bedrijfspand in 5 stappen

Tips van de redactie

De 9 bouwstenen van het Business Model Canvas
Alles over de inkomstenbelasting voor ondernemers
Het nieuwe ZZP-modelcontract: dit zijn de aandachtspunten
10 manieren om de start van je bedrijf te financieren
Een bedrijfsnaam verzinnen: waarop moet je letten?

Bijgewerkt op: 21-11-2016

Wat vind je van dit artikel?

x5
x10

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

 1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
 2. Het schrijven van een ondernemingsplan
  Probeer het Business Model Canvas
 3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
 5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.