rechtsvorm home

Rechtsvormen: welke vorm past bij jou?

Wie een bedrijf start, moet ook een rechtsvorm kiezen. Deze keuze heeft gevolgen voor de belastingverplichtingen en aansprakelijkheid. Veruit de meeste starters kiezen voor een eenmanszaak, maar er zijn nog 8 varianten die misschien wel beter bij jouw onderneming passen. Rechtsvormen: welke vorm kies jij?

1. De eenmanszaak

Een eenmanszaak - de naam zegt het eigenlijk al een beetje - heeft één eigenaar. Sommige mensen denken dat het voor eenpitters niet mogelijk is om personeel aan te nemen, maar dat is een bekende misvatting.

Er kunnen wel degelijk meerdere mensen werkzaam zijn in een eenmanszaak, zolang er maar sprake blijft van één eigenaar. Realiseer je wel dat je als werkgever moet voldoen aan extra verplichtingen, zoals het betalen van loonheffingen.

De eenmanszaak heeft voor- en nadelen. Een bekend nadeel is dat je hoofdelijk aansprakelijk kunt worden gesteld voor eventuele schulden. Deze rechtsvorm is echter enorm populair onder starters, omdat hiervoor geen verregaande oprichtingseisen gelden. Het enige wat je hiervoor moet doen, is naar de Kamer van Koophandel gaan en jouw bedrijf inschrijven in het Handelsregister.

Nadat je een KvK-nummer hebt ontvangen, geeft de KvK jouw gegevens automatisch door aan de Belastingdienst, zodat je erg snel aan de slag kunt als ondernemer.

-> Lees hier hoe je een eenmanszaak opricht

Een eenmanszaak heeft altijd één eigenaar. Je kunt als wél personeel in dienst nemen.

2. De vennootschap onder firma

Wil jij samen met een of meerdere andere ondernemers een zaak beginnen? Dan is de vennootschap onder firma (vof) vaak een goede keuze.

Bij deze rechtsvorm doe je veel samen met de andere partners. Iedere vennoot brengt iets in de startup. Waarschijnlijk denk je dan aan een geldbedrag, maar dit kan ook gaan om arbeidsuren of het leveren van professionele apparaten die van pas komen op kantoor.

Ook goed om te weten: bij het starten van een vof is geen minimumkapitaal vereist. Een ander voordeel is dat vennoten er niet snel alleen voor staan en van elkaars expertise kunnen profiteren.

Een nadeel kan zijn dat jij en jouw zakenpartners hoofdelijk aansprakelijk zijn voor eventuele schulden. Dat kan ertoe leiden dat schuldeisers aanspraak maken op jouw privé-vermogen (en dat van de overige vennoten). Zorg ervoor dat je hierover met elkaar goede afspraken maakt die je laat vastleggen in een vennootschapscontract.

-> Lees allles over het oprichten van een vof

3. De commanditaire vennootschap

Bij een commanditaire vennootschap (cv) is er sprake van een samenwerkingsverband tussen twee of meer personen. Is dit niet gewoon een soort vof, vraag je je wellicht af? Er zijn inderdaad overeenkomsten,  maar bij een cv heb je te maken met commanditaire vennoten. Dat zijn stille partners - vaak investeerders - die verder niet actief betrokken zijn bij de bedrijfsvoering.

Als oprichter zul je één van de gecommanditeerde vennoten zijn: jij fungeert ook als het gezicht van de organisatie. Mocht jouw bedrijf failliet gaan, kun je aansprakelijk worden gesteld voor de gevolgen. De stille vennoot raakt in principe alleen zijn investering kwijt.

Deze rechtsvorm biedt uitkomst voor mensen die samen een bedrijf willen oprichten, maar zelf over te weinig kapitaal beschikken. De oprichtingseisen zijn relatief simpel; het bedrijf moet worden ingeschreven bij de KvK. Een vennootschapscontract opstellen is niet verplicht, maar wel aan te raden.

-> Kom meer te weten over de commanditaire vennootschap

4. De maatschap

In een maatschap (vooral populair onder artsen, juristen en architecten) voer je jouw beroep samen met je partners - de zogeheten maten - uit onder een gemeenschappelijke naam.

Bij deze ondernemingsvorm brengt iedere deelnemer iets in. Dit kan natuurlijk een geldbedrag zijn, maar ook goederen of arbeidsuren zijn een optie. Het uiteindelijke voordeel wordt vervolgens verdeeld onder de maten.

Houd er rekening mee dat iedere maat aansprakelijk is voor gelijke delen. Ten tijde van de oprichting hoef je niet per se een officiële akte op te stellen. Desalniettemin is het verstandig om onderling duidelijke afspraken te maken en deze vast te leggen bij de notaris. Zo verklein je het risico dat er frictie kan ontstaan tussen een of meerdere maten.

-> Meer informatie over het starten van een maatschap

Een bv kun je al oprichten voor het symbolische bedrag van 1 eurocent.

5. De besloten vennootschap

De besloten vennootschap (bv) is een veelgebruikte rechtspersoon, waarbij het kapitaal in niet overdraagbare aandelen is verdeeld en de hoofdelijke aansprakelijkheid wordt beperkt. Of liever gezegd: in veel gevallen ben niet jij, maar is de bv aansprakelijk voor schulden die in naam van het bedrijf zijn gemaakt. 

Jij bent als bestuurder in dienst van de bv en handelt uit haar naam. Een bv oprichten kan alleen, maar het is uiteraard ook mogelijk om dit met meerdere personen te doen.

Er gelden wel strengere oprichtingseisen voor een bv. Zo moet je in het bezit zijn van een notariële akte met daarin een vermelding van de statuten, die door een notaris moeten worden gecontroleerd. De bv moet verder ieder jaar jaarstukken opstellen en deze deponeren bij de KvK. Welke gegevens je moet doorgeven, hangt onder meer af van de omvang van je bedrijf.

-> Ontdek of de bv voor jou de juiste rechtsvorm is

6. De naamloze vennootschap

Een naamloze vennootschap (nv) heeft qua de kapitaalverdeling in aandelen enige overeenkomsten met de bv. Het grote verschil zit hem in het feit dat de aandelen van een nv wél overdraagbaar zijn.

De oprichtingseisen zijn grotendeels vergelijkbaar met die van een bv, al moet je hier rekening houden met een minimumkapitaal van 45.000 euro. Namens de naamloze vennootschap moeten jaarstukken worden opgesteld en ingeleverd bij de KvK.

De wijze waarop dit moet gebeuren, hangt af van de grootte en omvang van het bedrijf.

-> Lees meer over de naamloze vennootschap

7. De vereniging

Het belangrijkste uitgangspunt van de vereniging als rechtsvorm is dat jouw organisatie een specifiek doel nasstreeft. Denk daarbij aan sportieve prestaties van een lokale sportclub of het namens een muziekvereniging te organiseren concert.

Een vereniging kan klein of groot zijn - de ANWB is ook een vereniging - maar je moet met minimaal twee personen zijn om een vereniging te kunnen opzetten.

Daarnaast moet de ledenvergadering beschikken over de hoogste macht en deze bijeenkomst gebruiken om nieuwe bestuursleden officieel te benoemen. Winst maken is niet verboden, mits deze extra opbrengsten ten goede komen aan het doel van de vereniging.

-> Lees hoe je een nieuwe vereniging opricht

De coöperatie als ondernemingsvorm is de laatste jaren vooral onder zzp'ers bezig aan een opmars.

8. De coöperatie

De coöperatie als ondernemingsvorm is de laatste jaren vooral onder zzp'ers bezig aan een opmars. Kort samengevat is het een soort vereniging die een of meerdere overeenkomsten aangaat met (en voor) haar leden. De meest voorkomende coöperaties zijn de bedrijfscoöperatie en de ondernemerscoöperatie:

  • Bedrijfscoöperatie: behartigt bepaalde zakelijke belangen van haar leden. Denk aan het inkopen van producten of diensten en het opzetten van reclamecampagnes.
  • Ondernemerscoöperatie: hier werken alle deelnemende leden zelfstandig samen. Dit doen zij door voor een project (bijvoorbeeld een aanbesteding van de overheid) hun krachten te bundelen: samen hebben zij namelijk meer kans om de klus binnen te halen. Deze vorm is daardoor ook geschikt voor zzp'ers.

-> Lees hoe je een coöperatie opricht

9. De stichting

De stichting is een beetje een vreemde eend in de bijt. Bij deze rechtsvorm voert namelijk niet het maken van winst, maar het bereiken van bepaald sociaal, maatschappelijk of ideëel doel de boventoon.

Een stichting wordt opgezet door een of meerdere personen (natuurlijk of rechtspersoon), heeft geen leden en wordt opgericht bij notariële akte of testament. In deze akte worden de statuten vermeld, waarin onder meer wordt ingegaan op:

  • de naam van de stichting, met het woord 'stichting' als deel van de naam;
  • het doel van de stichting;
  • hoe bestuurders benoemd en ontslagen worden;
  • de vestigingsplaats van de stichting;
  • waar het geld naartoe gaat als de stichting wordt opgeheven

De stichting moet daarnaast worden ingeschreven bij de KvK. Het kan zijn dat je btw moet afdragen, hoewel de hoogte vaak afhangt van jouw persoonlijke situatie. Je kunt dan het beste zelf even een belastingadviseur raadplegen of contact opnemen met de Belastingdienst.

-> Alles over het opzetten van een stichting

Ook interessant voor jou

Inschrijven bij de KvK: zo werkt het Handelsregister
Stappenplan: een eigen zaak beginnen
Freelancer worden? Dit zijn de aandachtspunten
Parttime ondernemen: dit zijn de aandachtspunten
Man-vrouwfirma oprichten: wat zijn de regels?

Bijgewerkt op: 10-04-2018

Wat vind je van dit artikel?

x10
x6

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Een coöperatie is een van de rechtsvormen waarvoor je als (startende) ondernemer kunt kiezen. Deze rechtsvorm is met name relevant voor ondernemers die door samen te werken meer kunnen bereiken. In dit artikel lees je meer over deze - bij starters - nog onbekende rechtsvorm.

Dit moet je weten over de coöperatie
Dit moet je weten over de coöperatie

Rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen is een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

Welke rechtsvorm past bij mij?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.