De naamloze vennootschap: wanneer relevant?

Bijgewerkt op 21 juni 2023
4 min  leestijd
29.627
Auteur: Marieke Leijnen
naamloze vennootschap nv

De naamloze vennootschap (nv) is een van de rechtsvormen die je kunt kiezen als (startende) ondernemer. Met een nv kun je de aandelen vrij verhandelen, bijvoorbeeld op de beurs. Je hebt bij de oprichting wel een minimum kapitaal nodig.

Klik op één van de links om direct naar het onderwerp te gaan:

  1. Verschil tussen nv en bv
  2. Eisen om nv op te richten
  3. Inschrijven KVK nv
  4. Vennootschapsbelasting
  5. Aansprakelijkheid nv
  6. Aandelen uitgeven

1. Wat is het verschil tussen de naamloze en besloten vennootschap?

De naamloze en besloten vennootschap hebben de nodige overeenkomsten, maar er is één belangrijk verschil. Hoewel het kapitaal bij beide rechtsvormen is verdeeld in aandelen, zijn de aandelen van een nv - in tegenstelling tot die van een bv - vrij overdraagbaar.

Een naamloze vennootschap (nv) kan in Nederland door één of meerdere personen worden opgericht.

Dat wil zeggen: de aandelen kunnen zonder tussenkomst van een notaris worden verhandeld, bijvoorbeeld op de beurs. Daarnaast moet je bij het opzetten van een nv nog steeds rekening houden met een aanzienlijk startkapitaal.

In een nv ligt de hoogste macht bij de aandeelhouders, waardoor zij beslissingen mogen nemen over het bedrijf en zelfs het bestuur benoemen en mogen ontslaan. De bestuurders hebben de dagelijkse leiding over het bedrijf. Ook is er een vaak een raad van commissarissen die toezicht houdt op de bestuurders. 

2. Aan welke eisen moet ik voldoen om een nv te kunnen oprichten?

Voor het oprichten van een nv geldt een minimum startkapitaal van € 45.000. Daarnaast moet je voor de officiële oprichting van de naamloze vennootschap bij de notaris een notariële akte (laten) opstellen, waarin de statuten van de nv worden vastgelegd.

Voor het starten van een bv is sinds 1 oktober 2012 geen verplicht startkapitaal van 18.000 euro meer nodig. Dit wordt ook wel de flex-bv genoemd. 

3. Inschrijven KvK nv

Net als bij iedere andere rechtsvorm is het ook bij de naamloze vennootschap verplicht om jouw bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit hoef je naderhand niet nog eens te doen bij de Belastingdienst, omdat de KvK deze gegevens automatisch doorgeeft.

Houd er verder rekening mee dat je voor de KvK ook jaarstukken zult moeten opstellen. Hoe groter en winstgevender de onderneming, des te meer eisen hieraan zullen worden gesteld. Lees hier meer over de jaarrekening en hoe het deponeren hiervan in zijn werk gaat.

Overzicht whitepapers IkGaStarten

Starten? Wij helpen je graag

Hulp nodig bij je businessplan, het bedenken van een bedrijfsnaam, je uurtarief of het opzetten van een administratie? Lees dan onze whitepapers.

Download gratis PDF's

4. Vennootschapsbelasting

Uiteraard krijg je straks ook te maken met diverse belastingen, maar je kunt ook profiteren van eventuele fiscale voordelen. Zo ben je verplicht vennootschapsbelasting te betalen over de behaalde winst. Verder moet je als directeur van de nv rekening houden met eventuele dividendbelasting.

Indien de winst binnen de nv blijft - en dus niet wordt uitgekeerd onder de aandeelhouders - zijn er waarschijnlijk bepaalde belastingvoordelen op jouw situatie van toepassing. Het is raadzaam om dit door een boekhouder of een andere financiële deskundige goed te laten uitzoeken.

5. Aansprakelijkheid bij een nv

In principe zijn aandeelhouders nooit verder aansprakelijk dan tot het bedrag waarvoor zij deelnemen in de vennootschap. Niemand zal persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Tenminste, tenzij kan worden aangetoond dat er misstanden hebben plaatsgevonden die betrekking hebben op de organisatie. Denk hierbij aan het slecht besturen van de onderneming.

Houd er daarnaast bij de oprichting rekening mee dat je het bedrijf tijdig aanmeldt bij het Handelsregister van de KvK. Doe je dat niet op tijd? Dan loop je als directeur het risico om persoonlijk aansprakelijk te worden gesteld voor de eventuele gevolgen.

6. Aandelen uitgeven

De nv is de meest geschikte vorm voor grootschalig aandeelhouderschap, omdat je zonder tussenkomst van een notaris aandelen kunt verhandelen. Tot 2020 mogen aandelen ook 'aan toonder' zijn.

Dit wil zeggen dat een aandeelhouder volledig anoniem is en met een papieren bewijsstuk kan laten zien aan de nv dat ze aandeelhouder zijn. Om witwassen en belastingontduiking te voorkomen, mogen aandelen vanaf 2020 niet meer 'aan toonder' zijn.

Heb je al aandeelhouders met aandelen 'aan toonder'? Dan moet je naar de notaris om de statuten te laten wijzigen. Je aandeelhouders hebben tot 1 januari 2021 om de papieren toonderaandelen in te leveren en niet meer anoniem verder te gaan.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Lees ook

Een besloten vennootschap: wanneer relevant?
Wat je moet weten over algemene voorwaarden

Meer over rechtsvorm

Meer over rechtsvorm
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten