De naamloze vennootschap: wanneer relevant?

De naamloze vennootschap: wanneer relevant?

De naamloze vennootschap (nv) is een van de rechtsvormen die je kunt kiezen als (startende) ondernemer. Met een nv kun je de aandelen vrij verhandelen, bijvoorbeeld op de beurs. Je hebt bij de oprichting wel een minimum kapitaal nodig.

Let op: Vanaf 2020 zijn aandelen aan toonder niet langer anoniem. Benieuwd wat dit voor jou betekent? Ga dan direct naar dit onderwerp .

1. Wat is het verschil tussen de naamloze en besloten vennootschap?

De naamloze en besloten vennootschap hebben de nodige overeenkomsten, maar er is één belangrijk verschil. Hoewel het kapitaal bij beide rechtsvormen is verdeeld in aandelen, zijn de aandelen van een nv - in tegenstelling tot die van een bv - vrij overdraagbaar.

Een naamloze vennootschap (nv) kan in Nederland door één of meerdere personen worden opgericht.

Dat wil zeggen: de aandelen kunnen zonder tussenkomst van een notaris worden verhandeld, bijvoorbeeld op de beurs. Daarnaast moet je bij het opzetten van een nv nog steeds rekening houden met een aanzienlijk startkapitaal.

2. Aan welke eisen moet ik voldoen om een nv te kunnen oprichten?

Voor het oprichten van een nv geldt een minimum van € 45.000. Daarnaast moet je voor de officiële oprichting van de naamloze vennootschap bij de notaris en een notariële akte (laten) opstellen, waarin de statuten van de nv worden vastgelegd.

Voor het starten van een bv is sinds 1 oktober 2012 geen verplicht startkapitaal van 18.000 euro meer nodig. Dit wordt ook wel de flex-bv genoemd. 

3. Inschrijven KvK nv

Net als bij iedere andere rechtsvorm is het ook bij de naamloze vennootschap verplicht om jouw bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit hoef je naderhand niet nog eens te doen bij de Belastingdienst, omdat de KvK deze gegevens automatisch doorgeeft.

Houd er verder rekening mee dat je voor de KvK ook jaarstukken zult moeten opstellen. Hoe groter en winstgevender de onderneming, des te meer eisen hieraan zullen worden gesteld. Lees hier meer over de jaarrekening en hoe het deponeren hiervan in zijn werk gaat.

whitepapers voor starters

Starten? Wij helpen je graag

Hulp nodig bij je businessplan, het bedenken van een bedrijfsnaam, je uurtarief of het opzetten van een administratie? Lees dan onze whitepapers.

Download gratis PDF's

4. Vennootschapsbelasting

Uiteraard krijg je straks ook te maken met diverse belastingen, maar je kunt ook profiteren van eventuele fiscale voordelen. Zo ben je verplicht vennootschapsbelasting te betalen over de behaalde winst. Verder moet je als directeur van de nv rekening houden met eventuele dividendbelasting.

Indien de winst binnen de nv blijft - en dus niet wordt uitgekeerd onder de aandeelhouders - zijn er waarschijnlijk bepaalde belastingvoordelen op jouw situatie van toepassing. Het is raadzaam om dit door een boekhouder of een andere financiële deskundige goed te laten uitzoeken.

5. Aansprakelijkheid bij een nv

In principe zijn aandeelhouders nooit verder aansprakelijk dan tot het bedrag waarvoor zij deelnemen in de vennootschap. Niemand zal persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Tenminste, tenzij kan worden aangetoond dat er misstanden hebben plaatsgevonden die betrekking hebben op de organisatie. Denk hierbij aan het slecht besturen van de onderneming.

Houd er daarnaast bij de oprichting rekening mee dat je het bedrijf tijdig aanmeldt bij het Handelsregister van de KvK. Doe je dat niet op tijd? Dan loop je als directeur het risico om persoonlijk aansprakelijk te worden gesteld voor de eventuele gevolgen.

6. Aandelen uitgeven

De nv is de meest geschikte vorm voor grootschalig aandeelhouderschap, omdat je zonder tussenkomst van een notaris aandelen kunt verhandelen. Tot 2020 mogen aandelen ook 'aan toonder' zijn.

Dit wil zeggen dat een aandeelhouder volledig anoniem is en met een papieren bewijsstuk kan laten zien aan de nv dat ze aandeelhouder zijn. Om witwassen en belastingontduiking te voorkomen, mogen aandelen vanaf 2020 niet meer 'aan toonder' zijn.

Heb je al aandeelhouders met aandelen 'aan toonder'? Dan moet je naar de notaris om de statuten te laten wijzigen. Je aandeelhouders hebben tot 1 januari 2021 om de papieren toonderaandelen in te leveren en niet meer anoniem verder te gaan.

Lees ook

Een besloten vennootschap: wanneer relevant?
Wat je moet weten over algemene voorwaarden

Bijgewerkt op: 07-08-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De eenmanszaak is de meest gekozen rechtsvorm bij startende ondernemers. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel en ontvang direct je kvk-nummer, een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. Zo kun je snel aan de slag.

Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?
Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?

Rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen is een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

Welke rechtsvorm past bij mij?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.