De naamloze vennootschap: wanneer relevant?

De naamloze vennootschap: wanneer relevant?

De naamloze vennootschap (nv) is een van de rechtsvormen die je kunt kiezen en die vooral interessant is voor ondernemers die met een groot bedrijf naar de beurs willen gaan. In dit artikel vind je antwoorden op veelgestelde vragen van startende ondernemers die overwegen een nv op te richten.

1. Wat is het verschil tussen de naamloze en besloten vennootschap?

De naamloze en besloten vennootschap hebben de nodige overeenkomsten, maar er is één belangrijk verschil. Hoewel het kapitaal bij beide rechtsvormen is verdeeld in aandelen, zijn de aandelen van een nv - in tegenstelling tot die van een bv - vrij overdraagbaar.

Dat wil zeggen: de aandelen kunnen zonder tussenkomst van een notaris worden verhandeld, bijvoorbeeld op de beurs. Daarnaast moet je bij het opzetten van een nv nog steeds rekening houden met een aanzienlijk startkapitaal.

Voor het starten van een bv is sinds 1 oktober 2012 geen verplicht startkapitaal van 18.000 euro meer nodig. Dit wordt ook wel de flex-bv genoemd. Voor het oprichten van een nv geldt nog steeds een minimum van € 45.000.

2. Aan welke eisen moet ik voldoen om een nv te kunnen oprichten?

Zoals gezegd moet je bij de oprichting een minimumkapitaal van € 45.000 (in geld of natura) kunnen overleggen. Daarnaast moet je voor de officiële oprichting van de naamloze vennootschap bij de notaris en een notariële akte (laten) opstellen, waarin de statuten van de nv worden vastgelegd.

Let op: tot half juli 2011 was het verplicht om bij de oprichting een verklaring van geen bezwaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie te overleggen.

Dat hoeft nu niet meer. In plaats van deze verplichte verklaring is er nu een doorlopende controle, waarbij het ministerie op vooraf aangekondigde momenten een integriteitstoets uitvoert.

3. Waarmee moet ik nog meer rekening houden?

Net als bij iedere andere rechtsvorm is het ook bij de naamloze vennootschap verplicht om jouw bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit hoef je naderhand niet nog eens te doen bij de Belastingdienst, omdat de KvK deze gegevens automatisch doorgeeft.

Houd er verder rekening mee dat je voor de KvK ook jaarstukken zult moeten opstellen. Hoe groter en winstgevender de onderneming, des te meer eisen hieraan zullen worden gesteld. Lees hier meer over de jaarrekening en hoe het deponeren hiervan in zijn werk gaat.

Uiteraard krijg je straks ook te maken met diverse belastingen, maar je kunt ook profiteren van eventuele fiscale voordelen. Zo ben je verplicht vennootschapsbelasting te betalen over de behaalde winst en moet je als directeur van de nv rekening houden met de nv inkomstenbelasting en eventuele dividendbelasting.

Indien de winst binnen de nv blijft - en dus niet wordt uitgekeerd onder de aandeelhouders - zijn er waarschijnlijk bepaalde belastingvoordelen op jouw situatie van toepassing. Het is raadzaam om dit door een boekhouder of een andere financiële deskundige goed te laten uitzoeken.

4. Hoe zit het met de aansprakelijkheid?

In principe zijn aandeelhouders nooit verder aansprakelijk dan tot het bedrag waarvoor zij deelnemen in de vennootschap. Niemand zal persoonlijk aansprakelijk worden gesteld, tenzij kan worden aangetoond dat er misstanden hebben plaatsgevonden die betrekking hebben op de organisatie.Denk hierbij aan het slecht besturen van de onderneming.

Houd er daarnaast bij de oprichting rekening mee dat je het bedrijf tijdig aanmeldt bij het Handelsregister van de KvK. Doe je dat niet op tijd? Dan loop je als directeur het risico om persoonlijk aansprakelijk te worden gesteld voor de eventuele gevolgen.

5. Kan ik ook in mijn eentje een nv starten?

Ja, dat is mogelijk. Een naamloze vennootschap (nv) kan in Nederland door een of meerdere personen worden opgericht.

6. Waar staat het 'naamloze' voor in de nv?

Dit slaat op het feit dat er bij een naamloze vennootschap geen register van aandeelhouders moet worden opgesteld. Bij een bv staan de aandelen op naam en zijn dus alle aandeelhouders bekend.

De nv is de meest geschikte vorm voor grootschalig aandeelhouderschap, omdat een vennoot van een nv dus in principe anoniem blijft. Indien de aandelen 'aan toonder' zijn, kan het voorkomen dat zelfs de vennootschap of het bestuur niet alle vennoten of aandeelhouders bij naam kent.

Lees ook

Alle rechtsvormen voor ondernemers
Een besloten vennootschap: wanneer relevant?
Rechtsvormen: welke vorm past bij jou?
Alles over de Kamer van Koophandel
6 manieren om aan startkapitaal te komen
Wat je moet weten over algemene voorwaarden

Bijgewerkt op: 24-01-2018

Wat vind je van dit artikel?

x5
x8

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

In een maatschap kun je jouw beroep samen met één of meer partners beoefenen onder één gemeenschappelijke naam. Tandartsen, architecten en advocaten gebruiken deze rechtsvorm regelmatig. In deze checklist lees je hoe een maatschap werkt.

Een maatschap beginnen: checklist
Een maatschap beginnen: checklist

Een coöperatie is een van de rechtsvormen waarvoor je als (startende) ondernemer kunt kiezen. Deze rechtsvorm is met name relevant voor ondernemers die door samen te werken meer kunnen bereiken. In dit artikel lees je meer over deze - bij starters - nog onbekende rechtsvorm.

Dit moet je weten over de coöperatie
Dit moet je weten over de coöperatie

Rechtsvorm

Een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten, is nadenken over een geschikte ondernemingsvorm. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:


Een concreet overzicht van alle ondernemingsvormen vind je in het artikel Rechtsvormen: welke handelsvorm past bij jou? En kijk ook eens naar dit handige overzicht van de Kamer van Koophandel (PDF-bestand).

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.455 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.