Een vereniging oprichten doe je zo

Een vereniging oprichten doe je zo

Een vereniging is een van de rechtsvormen die je kunt kiezen bij de oprichting van je bedrijf. Heb jij een bepaald doel voor ogen dat je in samenwerking met anderen wilt bereiken? Dan zou deze handelsvorm op jouw situatie van toepassing kunnen zijn. Dit moet je weten als je van plan bent om een vereniging te starten.

1. Stel een verenigingsplan op

Een verenigingsplan schrijven is noodzakelijk en de eerste stap bij het succesvol oprichten van een vereniging. Op bepaalde vlakken vertoont zo'n plan de nodige overeenkomsten met het algemene ondernemingsplan. Zo moet je in een verenigingsplan in ieder geval de volgende zaken benoemen: de activiteiten, doelgroep, doelstellingen en financiële situatie van de vereniging.

Daarnaast is het zaak om de statuten en het huishoudelijk reglement samen te stellen. Let op: al deze documenten (plan, statuten en reglement) moeten eerst worden goedgekeurd door de leden voordat je de vereniging officieel kunt oprichten.

Voor de daadwerkelijke oprichting kun je een bezoek brengen aan de notaris. Dit is overigens niet noodzakelijk, maar houd er rekening mee dat de vereniging zonder tussenkomst van de notaris over een beperkte rechtsbevoegdheid beschikt. In dat geval zijn de bestuurders hoofdelijk aansprakelijk.

De notaris zal jou ook bijstaan in het opstellen van de statuten en afspraken maken over een mogelijke ontbinding van de vereniging in de toekomst. In bepaalde gevallen kan het dus een goede investering zijn om een notaris in te schakelen. Meer informatie over dergelijke zaken voor starters vind je op de juridische pagina.

2. Kies de juiste rechtsvorm

Bij het oprichten van een bedrijf kun je kiezen uit verschillende rechtsvormen. Bij de vereniging gaat het dus om het nastreven van een bepaald doel. Waar je aan kunt denken, zijn verenigingen die actie voeren voor een beter milieu of sporten voor de jeugd willen stimuleren.

Of het hierbij gaat om een sport- of muziekvereniging maakt voor de rechtsvorm niet uit. Het is overigens niet zo dat een vereniging per definitie klein is. De ANWB is bijvoorbeeld ook een vereniging.

Belangrijk om te weten is dat er minimaal twee personen nodig zijn om een vereniging op te richten.

Winst maken is niet verboden, mits deze extra opbrengsten ten goede komen aan het doel van de vereniging. De winst uitkeren aan leden is niet toegestaan. In dit PDF-bestand lees je alles over de vereniging als rechtsvorm

3. Schrijf de vereniging in bij de KvK

Heeft jouw vereniging volledige rechtsbevoegdheid? Dan moet je de vereniging inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK).

Belangrijk is om dit direct te doen omdat de oprichters - totdat de organisatie is ingeschreven bij de KvK - hoofdelijk aansprakelijk zijn voor wanprestaties. Als een notaris de inschrijving voor jouw vereniging regelt, vergeet dan niet een bevestiging te vragen.

Ook als je geen notariële akte bezit, kan het zinvol zijn jouw vereniging in te schrijven. Hiermee beperk je de hoofdelijke aansprakelijkheid van de bestuurders.

Vindt er op een gegeven moment een wijziging plaats in het bestuur van de vereniging? Vergeet die dan niet tijdig (binnen acht dagen) door te geven aan de KvK en de bank. Afgetreden bestuurders die nog in het Handelsregister staan, lopen namelijk ook het risico aansprakelijk te worden gesteld.

4. Zorg dat de begroting in evenwicht is

Net als bij andere bedrijven moet ook de begroting van jouw vereniging in evenwicht zijn om een financieel gezonde voortgang te kunnen garanderen. De meeste verenigingen zijn hoofdzakelijk afhankelijk van hun ledencontributie, maar je kunt jouw financiële positie versterken door je niet volledig op het inzamelen van contributies te concentreren.

Enerzijds kun je dat doen door kosten te besparen, anderzijds door te zorgen voor alternatieve inkomsten:

Kostenbesparing:

  • Profiteer van de expertise van de leden (intern trainers inhuren)
  • Samenwerken met vergelijkbare verenigingen in de regio
  • Adverteren: intensiever inzetten op nieuwe media (social media) in plaats van traditionele media (brochures, regionale krant)

Alternatieve inkomsten:

  • Aanvragen van subsidie
  • Werven van fondsen en sponsoring

5. Zorg voor voldoende vrijwilligers

Een vereniging valt of staat met jouw leden; zij zijn in feite het kloppende hart van de vereniging. Om de organisatie draaiende te houden, heb je dus een of meer trouwe vrijwilligers nodig.

Of het nou gaat om het verzorgen van trainingen of voorlichtingsbijeenkomsten, het organiseren van een jubileumfeest of het bijhouden van het clubblad: hiervoor kun je vaak bij enthousiaste leden terecht.

De meest succesvolle methoden om nieuwe vrijwilligers te vinden, zijn mond-tot-mondreclame van jouw huidige leden, het verspreiden van folders in de buurt en het plaatsen van oproepen op bijvoorbeeld de Twitter- of Facebook-pagina van de vereniging.

Tip: om vrijwilligers gemotiveerd te houden, is het voor veel verenigingen gebruikelijk om een jaarlijks uitje te organiseren of hun actieve leden een presentje te geven.

Lees ook

Rechtsvormen: welke vorm past bij jou?
Eenmanszaak oprichten: wat zijn de voor- en nadelen?
Een bedrijfsplan in 10 stappen

Bijgewerkt op: 26-02-2019

Wat vind je van dit artikel?

x26
x8

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Een coöperatie is een van de rechtsvormen waarvoor je als (startende) ondernemer kunt kiezen. Deze rechtsvorm is met name relevant voor ondernemers die door samen te werken meer kunnen bereiken. In dit artikel lees je meer over deze - bij starters - nog onbekende rechtsvorm.

Dit moet je weten over de coöperatie
Dit moet je weten over de coöperatie

Rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen is een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

Welke rechtsvorm past bij mij?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.