social media strategie

Een goede social media-strategie opstellen doe je zo

Social media is voor een startende ondernemer vaak dé manier om aan je naamsbekendheid te werken en sneller in contact te komen met de doelgroep.  Het opstellen van een social media-strategie kan jou helpen bij het bereiken van je belangrijkste doelen. 

1. Wat is een social media-strategie?

Social media kan een aanzienlijke rol van betekenis spelen in het succes van jouw nieuwe product, dienst of bedrijf in het algemeen, maar dan moet je het wel serieus aanpakken.

Door een social media-strategie toe te voegen aan een marketingplan, ga je straks op het gebied van communicatie gestructureerder te werk.

Doelgroep benaderen

Met zo'n aanvullende strategie maak je namelijk concreet op welke social media-sites jij je het beste kunt richten en hoe je de doelgroep op deze platforms moet benaderen.

Kort samengevat helpt een social media-strategie bij het inzichtelijk maken van de mediakanalen waarop jouw belangrijkste doelgroep zich bevindt en het krijgen van een beter beeld van hoe en waar je in contact kunt komen met (potentiële) klanten en opdrachtgevers.

Stel jezelf bij het opstellen van zo'n strategie eerst deze vragen: 

  • Waarom wil ik social media zakelijk gaan inzetten?
  • Wat wil ik hiermee bereiken? (denk aan een x aantal volgers/fans, betere zoekresultaten op Google, intensief contact met de doelgroep etc.)
  • Hoe ga ik om met eventuele klachten of andere negatieve reacties? 
  • Welk budget wil ik hiervoor beschikbaar stellen?

Zorg voor concrete en meetbare doelstellingen. Dat geeft houvast als je de gestelde actiepunten evalueert, zodat je tijdig kunt bijsturen als dat nodig is. 

Tip: stel concrete en meetbare doelstellingen samen en neem deze op in je strategie. Dat geeft houvast.

2. Waar vind ik mijn doelgroep?

Het ene social media-platform is het andere niet. Op LinkedIn hebben gebruikers vaak een andere motivatie dan op Twitter, Facebook, Pinterest of Instagram.

Dat betekent dat de vorm, toon en inhoud van jouw berichten per platform sterk van elkaar kunnen verschillen.

Vraag jezelf voorafgaand aan het plaatsen (of delen/retweeten) van ieder bericht dan ook af of jouw doelgroep op dit bewuste platform de boodschap interessant genoeg vindt en of de kans op reacties en/of likes en shares aanwezig is.

Denk in ieder geval aan de behoeften van jouw doelgroep en hoe je hieraan kunt voldoen. Zo stellen Amerikaanse experts in dit artikel dat creatieve bedrijven die zich hoofdzakelijk op de consumentenmarkt richten, zakelijk gezien veel kunnen bereiken op Instagram, Pinterest en Facebook.

B2B-ondernemingen (business to business) zouden daarentegen vooral LinkedIn en Twitter moeten inzetten.

Lees deze artikelen over de volgende social media-platforms: 

Startersvoordeel ZZP

Start je als zzp’er?

Dan komt er veel op je af. Bij Rabobank is de zakelijke rekening voor startende ondernemer de eerste 6 maanden gratis en je opent 'm in 5 minuten.

Meer weten

3. Hoeveel tijd moet ik investeren in social media?

Hoeveel tijd je besteedt aan een social media-strategie en het uitvoeren hiervan zal onder meer afhankelijk zijn van het aantal platforms waarop je actief wilt zijn, de manier en frequentie waarop je jouw doelgroep benadert en het modereren van deze activiteiten.

Over het algemeen moet je ervan uitgaan dat het opbouwen en onderhouden van een waardevol (online) netwerk best veel tijd kost.

Actief worden op zakelijk gebied is een belangrijke stap, maar actief blijven is misschien nog wel belangrijker. Als je de ene maand volgers overspoelt met updates en de daarop volgende weken weer helemaal niets van je laat horen, zal dat een averechts effect hebben.

Teveel updates plaatsen is in de meeste gevallen ook niet de oplossing, dus je zult op zoek moeten gaan naar de juiste balans.

Wat hierbij kan helpen, is om in jouw agenda vaste dagen en tijdstippen op te nemen om tijd te besteden aan social media. Maak bijvoorbeeld met jezelf de afspraak dat je in principe tenminste drie dagen per week (twintig minuten per keer) aandacht besteedt aan social media en houd je daaraan.

Uiteraard moet je dringende zaken (zoals vragen of een klacht van een klant) zo snel mogelijk oppakken.

Bij social media gaat het niet alleen om het bereiken van de doelgroep, maar ook om hoe je dat doet. Of liever gezegd: waarmee.

Er zijn bovendien veel tools beschikbaar die je mogelijkheden geven om berichten te schrijven die pas later online worden geplaatst, zodat je beter kunt anticiperen op eventuele drukke momenten.

Een andere mogelijkheid is uiteraard is om deze activiteiten uit te besteden aan een professioneel bureau of om hiervoor een werknemer, freelancer of stagiair aan te nemen.

4. Hoe vertaal ik mijn strategie naar content?

Bij social media gaat het niet alleen om de doelgroep die je weet te bereiken, maar ook om hoe je dat doet. Of liever gezegd: waarmee.

Er zijn verschillende manieren om als ondernemer een nieuw product, speciale dienst of eenmalige kortingsactie op een interessante manier onder de aandacht te brengen, waardoor je de kans op interactie met je volgers kunt vergroten.

Belangrijk hierbij is dat je de informatie kenbaar maakt op een manier die de nieuwsgierigheid werkt bij jouw potentiële doelgroep.

Korte maar inspirerende quotes, bijvoorbeeld een testimonial van een tevreden klant, kunnen bijvoorbeeld een goede manier zijn om de hoge mate van klantenservice van je bedrijf te promoten.

Daarnaast kun je overwegen om de informatie op meerdere manieren kenbaar te maken: gebruik zowel tekst als beeld, infographics, geluid en video om het verhaal te ondersteunen en leer variëren.

Bijkomend voordeel is dat je zo waarschijnlijk niet alleen een grotere doelgroep aanspreekt, maar tegelijkertijd jouw vindbaarheid op andere platformen kunt verbeteren.

Zo verspreidt de informatie zich uiteindelijk als een olievlek over het internet. Benieuwd hoe dit in de praktijk kan werken? Klik op het plaatje hieronder om 6 campagnes te bekijken die viral gingen op social media.

kat op skateboard

Tot slot zien wordt een cijfermatige onderbouwing door veel volgers erg gewaardeerd.

Blijkt uit onafhankelijk onderzoek dat online bestelde producten door jouw bedrijf het snelst worden geleverd? Dan mag je dat best laten weten op social media.

Bijgewerkt op: 22-09-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Social media

Sociale media kun je tegenwoordig zien als een essentieel onderdeel van een goede marketingstrategie.

Deze online platforms zijn laagdrempelig en door actief te worden (en te blijven!) op bijvoorbeeld Twitter, Facebook, LinkedIn en Instagram, kun je een merk of bedrijf goed in de markt zetten. Nog een pluspunt: dichter bij de doelgroep kun je haast niet komen.

Op deze pagina's lees je hoe jij als startende ondernemer écht meer leert halen uit je social media-beleid, bijvoorbeeld door:

  1. Een concrete social media-strategie op te stellen
  2. Meer te weten te komen over de 7 typen social media-gebruikers
  3. Je bereik te vergroten op Twitter, Facebook en LinkedIn
  4. Te ontdekken welke tools onmisbaar zijn voor ondernemers

Ga jij social media voor het eerst zakelijk inzetten? Lees hier hoe je een goede start maakt met social media.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.