Stagiair aannemen, de regels

Stagiaire aannemen, dit zijn de regels

Een stagiaire is meer dan alleen een goedkope kracht. Studenten hebben een fris perspectief en zijn makkelijk in te zetten. Zorg er wel voor dat je weet hoe een stageovereenkomst werkt en regel op tijd een aansprakelijkheidsverzekering.

Een stagiaire in dienst

Een stagiair of stagiaire (we rekenen het allebei goed) is een scholier of student die als onderdeel van de opleiding een poosje werkervaring komt opdoen. Nee, duur zijn ze zeker niet. Maar aan de andere kant mag je hun inzet niet op dezelfde hoogte inschalen als een gewone werknemer. Dit is iets om rekening mee te houden.

Voordelen stagiaire

 • We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat een stagiaire een stuk goedkoper is dan een gewone (fulltime) medewerker. Verderop in dit artikel vind je de geschatte kosten. 
 • Verder zitten stagiairs nog midden in hun opleiding en kunnen ze nieuwe inzichten met je delen. Ze kijken met een frisse blik naar jouw vraagstukken.
 • Goed personeel is schaars. Heeft de stagiaire talent, dan zit je eerste rang als het om zijn of haar baankeuze gaat. 

Nadelen stagiaire

 • Een stagiaire is nog geen expert in zijn of haar vakgebied, verwacht dan ook geen torenhoge output.
 • Ze maken fouten en het werk zal waarschijnlijk minder snel af zijn dan bij een ervaren personeelslid.
 • Verder zul je ook aardig wat tijd kwijt zijn aan het opleiden van je stagiair. Onderschat dit niet. Zeker de eerste weken kost het begeleiden van je stagair de nodige tijd. 

Een erkend leerbedrijf

Wil je een leerling van het vmbo of mbo een stageplek bieden? Dat kan alleen als je bedrijf een erkend leerbedrijf is. Die erkenning kun je aanvragen bij Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

whitepaper onderningsplan

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

Stagevergoeding: hoe duur is een stagiaire?

Hoewel je aan een stagiaire minder hoeft te betalen dan aan de rest van het personeel, zijn ze zeker niet gratis. Vanaf het mbo is het gebruikelijk om een stagevergoeding te betalen. In 2020 krijgen alle stagiairs stagevergoeding van € 628 bruto per maand, ongeacht het opleidingsniveau.

Als je een stage aanbiedt, kom je soms in aanmerking voor de subsidie praktijkleren.

Let op! Staat er de CAO die geldt voor jouw bedrijf dat je een stagevergoeding moet betalen? Dan ben je hiertoe verplicht. 

Arbeidsongeschiktheid stagiaire

Goed om te weten: als je de stagiair of stagiaire stagevergoeding betaalt, dan is hij/zij verzekerd voor de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) en de Ziektewet.

Hiervoor hoef je geen geen premies werknemersverzekeringen te betalen. Ook hoef je geen loon door te betalen als je stagiair ziek wordt.

Stappenplan stagiaire aannemen

Wil jij een stagiaire aannemen? Zorg dan dat je goed beslagen ten ijs komt. Dit stappenplan helpt je:

 1. Onderzoek waar je behoefte aan hebt
  Voordat je op zoek gaat naar een stagiaire, is het belangrijk om te onderzoeken waar je exact naar zoekt. Heb je puur extra handen nodig, dan is het niet slim om een student aan te nemen die aan de slag moet met een afstudeeronderzoek.
 2. Stagiaire zoeken
  Om ervoor te zorgen dat je veel sollicitanten over de vloer krijgt, moet je de stage promoten. Zo kun je de stage bijvoorbeeld aanbieden op Stagemarkt van de SBB en je bedrijf aanmelden bij je gemeente voor Startersbeurs Nederland. Ook is het altijd slim om de vacature op social media en in je netwerk te verspreiden.

 3. Regel een aansprakelijkheidsverzekering
  Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker als je stagiair bent. Zorg er dus voor dat je een goede aansprakelijkheidsverzekering hebt. Als je die al hebt, neem even contact op om te controleren of je stagiaire hier ook onder valt.

 4. Stel een stageovereenkomst op
  Waar je een medewerker een arbeidsovereenkomst geeft, heeft een stagiair een stageovereenkomst nodig. Hierin staan in elk geval:

  • Gegevens over jouw bedrijf, het opleidingsinstituut en de stagiair.
  • Wie de aanspreekpunten zijn binnen je bedrijf en de opleiding.
  • Wat de leerdoelen zijn, wat de werkzaamheden zijn en hoe de stagiair begeleid wordt.
  • De start- en einddatum van de stage en het aantal uren per week. Meestal duurt een stage maximaal een half jaar.
  • De stagevergoeding.
  • Regels waaraan de stagiair zich moet houden, hierbij hoort ook een geheimhoudingsplicht.
  • In welk geval de stagiaire 'ontslagen' kan worden.
  • Aansprakelijkheid.

Stagiair aannemen als zzp'er/eenmanszaak

Het maakt voor de overheid niet uit of je als stageaanbieder een eenmanszaak hebt of een groot bedrijf. Wel moet je in staat zijn de stagiaire voldoende begeleiding te geven. Ook kan de onderwijsinstelling eisen stellen aan de stageplek die je aanbiedt.

Bijgewerkt op: 08-09-2020

Wat vind je van dit artikel?

x15
x15

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:

 1. Personeel aannemen: waarop moet je letten?
 2. Hoe stel je een contract op?
 3. Kun je als zelfstandige ook personeel aannemen?


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.