Stagiaire aannemen: dit zijn de regels

Bijgewerkt op 03 juni 2024
5 min  leestijd
32.930
Auteur: Redactie
Stagiair aannemen, de regels

Een stagiaire is meer dan alleen een goedkope kracht. Studenten hebben een fris perspectief en zijn makkelijk in te zetten. Zorg er wel voor dat je weet hoe een stageovereenkomst werkt en regel op tijd een aansprakelijkheidsverzekering.

 1. Sta­gi­ai­re aan­ne­men
 2. Stagevergoeding: hoe duur is een stagiaire?
 3. Stappenplan stagiaire aannemen
 4. Stagiair aannemen als zzp'er/eenmanszaak

1. Sta­gi­ai­re aan­ne­men

Een stagiaire is een scholier of student die als onderdeel van de opleiding een poosje werkervaring komt opdoen. Nee, duur zijn ze zeker niet. Maar aan de andere kant mag je hun inzet niet op dezelfde hoogte inschalen als een gewone werknemer. Dit is iets om rekening mee te houden.

Voordelen stagiaire

 • We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat een stagiaire een stuk goedkoper is dan een gewone (fulltime) medewerker. Verderop in dit artikel vind je de geschatte kosten. 
 • Verder zitten stagiairs nog midden in hun opleiding en kunnen ze nieuwe inzichten met je delen. Ze kijken met een frisse blik naar jouw vraagstukken.
 • Goed personeel is schaars. Heeft de stagiaire talent, dan zit je eerste rang als het om zijn of haar baankeuze gaat. 

Nadelen stagiaire

 • Een stagiaire is nog geen expert in zijn of haar vakgebied, verwacht dan ook geen torenhoge output.
 • Ze maken fouten en het werk zal waarschijnlijk minder snel af zijn dan bij een ervaren personeelslid.
 • Verder zul je ook aardig wat tijd kwijt zijn aan het opleiden van je stagiair. Onderschat dit niet. Zeker de eerste weken kost het begeleiden van je stagiair de nodige tijd. 

Een erkend leerbedrijf

Wil je een leerling van het vmbo of mbo een stageplek bieden? Dat kan alleen als je bedrijf een erkend leerbedrijf is. Die erkenning kun je aanvragen bij Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Whitepaper Ondernemingsplan cover

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

2. Stagevergoeding: hoe duur is een stagiaire?

Hoewel je aan een stagiaire minder hoeft te betalen dan aan de rest van het personeel, zijn ze zeker niet gratis. Vanaf het mbo is het gebruikelijk om een stagevergoeding te betalen. Dat is niet verplicht, maar werkt wel motiverend voor de stagiair en dus een manier om goede stagiairs te werven.

Een paar honderd euro is gebruikelijk. Bij de overheid krijgen alle stagiairs stagevergoeding van € 652 bruto per maand, ongeacht het opleidingsniveau. Dit bedrag is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

Als je een stage aanbiedt, kom je soms in aanmerking voor de subsidie praktijkleren.

Let op! Staat er de CAO die geldt voor jouw bedrijf dat je een stagevergoeding moet betalen? Dan ben je hiertoe verplicht. 

Arbeidsongeschiktheid stagiaire

Goed om te weten: als je de stagiair of stagiaire stagevergoeding betaalt, dan is hij/zij verzekerd voor de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) en de Ziektewet.

Hiervoor hoef je geen premies werknemersverzekeringen te betalen. Ook hoef je geen loon door te betalen als je stagiair ziek wordt.

3. Stappenplan stagiaire aannemen

Wil jij een stagiaire aannemen? Zorg dan dat je goed beslagen ten ijs komt. Dit stappenplan helpt je:

1. Onderzoek waar je behoefte aan hebt

Voordat je op zoek gaat naar een stagiaire, is het belangrijk om te onderzoeken waar je exact naar zoekt. Heb je puur extra handen nodig, dan is het niet slim om een student aan te nemen die aan de slag moet met een afstudeeronderzoek.

2. Stagiaire zoeken

Om ervoor te zorgen dat je veel sollicitanten over de vloer krijgt, moet je de stage promoten. Zo kun je de stage bijvoorbeeld aanbieden op Stagemarkt van de SBB en je bedrijf aanmelden bij je gemeente voor Startersbeurs Nederland. Ook is het altijd slim om de vacature op social media en in je netwerk te verspreiden.

3. Regel een aansprakelijkheidsverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker als je stagiair bent. Zorg er dus voor dat je een goede aansprakelijkheidsverzekering hebt. Als je die al hebt, neem even contact op om te controleren of je stagiaire hier ook onder valt.

4. Stel een stageovereenkomst op

Waar je een medewerker een arbeidsovereenkomst geeft, heeft een stagiair een stageovereenkomst nodig. Hierin staan in elk geval:

 1. Gegevens over jouw bedrijf, het opleidingsinstituut en de stagiair.
 2. Wie de aanspreekpunten zijn binnen je bedrijf en de opleiding.
 3. Wat de leerdoelen zijn, wat de werkzaamheden zijn en hoe de stagiair begeleid wordt.
 4. De start- en einddatum van de stage en het aantal uren per week. Meestal duurt een stage maximaal een half jaar.
 5. De stagevergoeding.
 6. Regels waaraan de stagiair zich moet houden, hierbij hoort ook een geheimhoudingsplicht.
 7. In welk geval de stagiaire 'ontslagen' kan worden.
 8. Aansprakelijkheid.

4. Stagiair aannemen als zzp'er/eenmanszaak

Het maakt voor de overheid niet uit of je als stageaanbieder een eenmanszaak hebt of een groot bedrijf. Wel moet je in staat zijn de stagiaire voldoende begeleiding te geven. Ook kan de onderwijsinstelling eisen stellen aan de stageplek die je aanbiedt.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Veel gestelde vragen over een stagiaire aannemen

 • 1. Is het verplicht om een stagiaire een vergoeding te betalen? Een vergoeding voor stagiaires is niet verplicht, maar werkt wel motiverend voor de stagiair en dus een manier om goede stagiairs te werven. Een paar honderd euro is gebruikelijk. 
 • 2. Mag je een stagiaire aannemen als eenmanszaak? Ja zeker, dat kan. Het maakt voor de overheid niet uit of je als stageaanbieder een eenmanszaak hebt of een groot bedrijf. Wel moet je in staat zijn de stagiaire voldoende begeleiding te geven. Ook kan de onderwijsinstelling eisen stellen aan de stageplek die je aanbiedt.
 • 3. Kan ik zomaar een vmbo of mbo-student aannemen als stagiaire? Dat kan alleen als je een erkend leerbedrijf bent. Die erkenning kun je aanvragen bij Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Meer over personeel

Meer over personeel
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten