Een ijzersterke vacaturetekst in 2024: tips & tricks

Bijgewerkt op 12 februari 2024
6 min  leestijd
1.011
Auteur: Redactie
Goed personeel werven doe je zo

De arbeidsmarkt is in 2024 dynamischer dan ooit tevoren. Met een overvloed aan vacatures en kandidaten is het belangrijker dan ooit om je vacature te laten opvallen. Maar hoe schrijf je nu een ijzersterke vacaturetekst die de juiste kandidaat aantrekt? In dit artikel delen we de beste tips & tricks.

In dit artikel nemen we je mee in het opstellen van een goede vacaturetekst voor jouw bedrijf. Benieuwd naar een specifiek onderwerp? Klik dan op één van de onderstaande links.  

  1. Profiel helder formuleren 
  2. Heldere vacaturetekst opstellen
  3. Vacature promoten
  4. Durf selectief te zijn

1. Scherp profiel, heldere verwachtingen

Je hebt de beslissing genomen om namens jouw bedrijf voor het eerst iemand in dienst te nemen. Dan doe je er verstandig aan eerst goed voor jezelf op papier te zetten wat voor iemand jij precies zoekt. Heb je assistentie nodig bij het verwerken van de bedrijfsadministratie? Zoek je iemand die gespecialiseerd is in sales of marketing?

Het belang van relevante werkervaring hangt vaak samen met de werkzaamheden en verantwoordelijkheden.

Begin met het opstellen van een scherp functieprofiel. Bepaal welke vaardigheden, competenties en ervaring essentieel zijn voor de functie. Kies vervolgens een heldere en pakkende functietitel die de aandacht trekt van potentiële kandidaten. Vermijd vage termen of jargon, maar gebruik sleutelbegrippen die relevant zijn voor de functie.

2. Heldere vacaturetekst opstellen

De vacaturetekst, los van eventuele employer branding is nog steeds dé manier om jouw vacature te verkopen aan kandidaten. Maar wat staat er zoal in een vacaturetekst?

1. Werkervaring

Ga verder dan "specifieke werkervaring". Benoem concrete projecten, systemen of tools die relevant zijn. Denk hierbij aan:

  • Minimaal 2 jaar ervaring met succesvolle implementatie van CRM-systemen, zoals Salesforce.
  • Ervaring met het ontwikkelen en uitvoeren van marketingcampagnes in Google Ads.
  • Kennis van de Nederlandse wet- en regelgeving rondom arbeidsrecht.

2. Persoonlijke eigenschappen

Kies competenties die écht impact maken in jouw functie. Vermeld digitale vaardigheden, flexibiliteit en stressbestendigheid, die in 2024 steeds belangrijker worden. 

  • Kies heldere, aansprekende taal die past bij jouw doelgroep.

3. Vaardigheden en competenties

Maak een lijst met de must-haves en nice-to-haves. Focus op competenties vaardigheden die relevant zijn voor de functie. Let op: uit onderzoek blijkt dat vrouwen vaak minder snel solliciteren voor banen dan mannen. Een onderzoek van LinkedIn toont aan dat vrouwen doorgaans pas solliciteren als ze denken aan 100% van de vereisten te voldoen, tegenover 60% bij mannen.

  • Zorg voor een inclusieve vacaturetekst die álle talenten aanspreekt.
  • Vergeet de 'softe skills' niet: eigenschappen als empathie, stressbestendigheid en een gezonde dosis humor zijn minstens zo belangrijk als harde vaardigheden.

4. Motivatie en instelling

Toon wat jouw bedrijf uniek maakt en wat je van de kandidaat verwacht. Vermijd clichés als 'geen 9-tot-5 mentaliteit' die in de praktijk niet zoveel betekenen. Belangrijkere eigenschappen zijn:

  • Duidelijke interesse in jouw missie en waarden.
  • Leergierigheid en de drive om continu te leren en te ontwikkelen.
  • Proactieve initiatieven en een gezonde dosis ambitie.

5. Schets een beeld van jouw bedrijf

Hoewel de meeste sollicitanten de website van jouw onderneming zullen checken voordat zij beginnen aan het schrijven van hun motivatie- of sollicitatiebrief, is het desalniettemin gebruikelijk om ook in de vacaturetekst een korte omschrijving van jouw bedrijf te geven. Potentiële sollicitanten kunnen zo sneller een inschatting maken of zij met hun achtergrond en interesses goed bij jouw onderneming passen.

Licht in deze bedrijfsomschrijving ook toe welke producten of diensten je aanbiedt. Vertel ook iets over de werkomgeving, organisatiestructuur en de algemene missie en doelstellingen.

Is jouw bedrijf nog niet zo heel lang geleden opgericht? Vermeld dat dan ook eerlijk. Het idee om bij een startup te gaan werken, zal heus niet iedere sollicitant afschrikken. 

  • Vermeld de voordelen van werken bij jouw bedrijf, zoals flexibele werktijden en een goede werkomgeving.

3. Promoot de vacature

Waar vacatures vroeger hoofdzakelijk in vakbladen en de zaterdagedities van landelijke en regionale kranten werden geplaatst, kun je zo'n oproep tegenwoordig op vacaturesites plaatsen. Denk aan sites als Nationale Vacaturebank, Indeed en Monsterboard, maar ook een simpele zoekopdracht op Google levert ook diverse branchespecifiekere resultaten op. 

  • Zet je zakelijke netwerk in. Plaats een oproep op LinkedIn en vraag rond in je eigen netwerk of zij iemand kennen voor jouw beoogde functie.

Social media is onmisbaar geworden als het gaat om het onder de aandacht brengen van een interessante vacature. Via platforms als Twitter, Facebook en natuurlijk LinkedIn kun je niet alleen jouw vacaturetekst promoten, maar ook direct in contact komen met geschikte kandidaten voor de functie.

4. Durf selectief te zijn

De banengroei valt in 2023 en 2024 lager uit dan in de afgelopen twee jaar, door lagere economische groei en aanhoudende personeelskrapte. De kans dat je tientallen tot honderden reacties ontvangt op een oproep is dan ook vrij klein. Hoewel de meeste bedrijven niet genieten van een overvloed aan kandidaten, is het belangrijk om zorgvuldig te blijven in de keuze voor een werknemer. 

Denk juist ook aan de potentiële implicaties van een mishire. 

Oftewel: de verkeerde persoon, op de verkeerde plek. De kosten van een mishire bedragen gemiddeld 130% van het jaarsalaris van deze persoon. Denk aan salaris, recruitmentkosten, onboarding-kosten, vertraging op het behalen van targets als gevolg van underperformance én de impact op de teamdynamiek en team-performance.

Minder cv's, meer assessments

Eén van de belangrijkste trends in de recruitmentsector is om meer nadruk te leggen op assessments, in plaats van op cv's en motivatiebrieven. Het opleidingsniveau en de werkervaring van kandidaten zegt vaak erg weinig over hun vermogen om op in een nieuwe functie te functioneren.

Overweeg daarom om een assessment uit te voeren in de tweede sollicitatiefase, waarin je specifiek test of het talent geschikt zou zijn voor het werk dat hij of zij zal uitoefenen. Laat ook niet zomaar iedereen het assessment uitvoeren: het kost kandidaten immers ook tijd. 

Verzekeringen, kapotte deur

Zekerheid voor personeel

Is jouw personeel verzekerd voor verzuim, aansprakelijkheid of ongevallen? Met Interpolis ZekerVanJeZaak® is je personeel goed verzekerd.

Bereken je premie

Veel gestelde vragen over een vacaturetekst opstellen:

  • Waarom is het belangrijk om een scherp functieprofiel op te stellen voordat je een vacaturetekst schrijft?
    Een scherp functieprofiel helpt je om te focussen op de juiste kandidaat. Het zorgt ervoor dat je de juiste vaardigheden, competenties en ervaring zoekt. Dit maakt de sollicitatieprocedure efficiënter en verkleint de kans op een mishire.
  • Wat zijn tips voor het opstellen van een heldere vacaturetekst die álle talenten aanspreekt?
    1. Benoem concrete projecten, systemen of tools die relevant zijn voor de functie. 2. Kies competenties die écht impact maken in de functie. 3. Maak een lijst met de must-haves en nice-to-haves. 4. Zorg voor een inclusieve tekst die álle talenten aanspreekt. 5. Vergeet de 'softe skills' niet: eigenschappen als empathie, stressbestendigheid en een gezonde dosis humor zijn minstens zo belangrijk als harde vaardigheden. 6. Toon wat jouw bedrijf uniek maakt en wat je van de kandidaat verwacht. 7. Schets een beeld van jouw bedrijf: wat zijn de producten of diensten, de werkomgeving, de organisatiestructuur en de missie en doelstellingen
  • Waarom is het belangrijk om selectief te zijn in de keuze voor een werknemer?
    De kosten van een mishire zijn hoog. De verkeerde kandidaat kan salaris, recruitmentkosten, onboarding-kosten en vertraging op het behalen van targets veroorzaken. Bovendien kan een verkeerde kandidaat de teamdynamiek en -performance negatief beïnvloeden. 

 

Meer over personeel

Meer over personeel
Voorblad WP aansprakelijkheid

Hé starter, ben jij goed voorbereid?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten