Welke verzekeringen moet je voor je personeel afsluiten?

Hoe verzeker je jouw personeel?

Als je een werknemer in dienst wil nemen, moet je wel weten wat hierbij komt kijken. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste personeelsverzekeringen en geven we tips voor het inhuren van tijdelijke medewerkers, onder wie vakantiekrachten en freelancers.

1. De verzuimverzekering

Als werkgever moet je er rekening mee houden dat een medewerker (tijdelijk) niet kan werken door ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Verzuimkosten kunnen hoog oplopen, aangezien je in het ergste geval het loon van de zieke werknemer minimaal twee jaar moet doorbetalen (en ondertussen ook een vervanger moet inhuren).

Langdurig verzuim

Zeker voor kleinschalige organisaties is een langdurig ziektegeval in het bedrijf een groot financieel risico. Iedere ondernemer zorgt - als het goed is - voor een zekere financiële buffer, maar tegen dit soort tegenvallers valt haast niet op te sparen.

Dit risico kun je daarom beter afdekken met het afsluiten van een goede verzuimverzekering.

Deze verzekering biedt naast loondoorbetaling ook meer zekerheid op het gebied van preventie, verzuimbegeleiding en reïntegratie van werknemers. Daarnaast worden de kosten verhaald als iemand anders aansprakelijk is voor het verzuim van jouw medewerker.

Een verzuimverzekering biedt naast loondoorbetaling bij ziekte ook meer zekerheid op het gebied van preventie, verzuimbegeleiding en reïntegratie.

2. De aansprakelijkheidsverzekering

Als het goed is, heb je al een aansprakelijkheidsverzekering die jou verzekert tegen schade die je aan personen en zaken van anderen toebrengt.

Twee zelfs, om precies te zijn:

 1. Eén voor privé-zaken (ook wel bekend als de WA-verzekering)
 2. Eén voor jouw bedrijf. Want ook als ondernemer zit een ongeluk in een klein hoekje.

De privéverzekering is in geval van schade niet genoeg, aangezien die geen dekking geeft bij bedrijfsmatige ongevallen.

Veroorzaakt jouw werknemer onder werktijd schade bij een klant? Dan kun jij hiervoor aansprakelijk worden gesteld.

Ben je gestart als zzp'er, maar wil je binnenkort iemand in dienst nemen? Besef dan dat jij onder werktijd verantwoordelijk bent voor je medewerker. 

Kijk daarom eens naar de mogelijkheden om jouw aansprakelijkheidsverzekering uit te breiden. Dit kun je bij veel verzekeraars eenvoudig en relatief goedkoop doen door de dekking te laten bijwerken naar een onderneming met personeel. 

3. De collectieve ongevallenverzekering

Ook handig voor als je personeel hebt: je kunt in de cao van jouw onderneming een ongevallenverzekering aanbieden. Het getuigt van goed werkgeverschap wanneer je een financiële compensatie biedt als een werknemer invalide raakt of, in het ergste geval, komt te overlijden.

Dekking

De dekking van een collectieve ongevallenverzekering beslaat alle werknemers in jouw bedrijf, dus medewerkers met een vast of tijdelijk contract, stagiairs, seizoensmedewerkers en natuurlijk jezelf.

Het uit te keren bedrag stel je vooraf vast: in het geval van een overlijden is dit een vast bedrag, maar bij invaliditeit zal dit een periodieke uitkering zijn.

4. De pensioenverzekering

Je kunt een pensioenregeling treffen voor jouw personeel. Dit is niet verplicht, maar het is voor de werknemer wel een secundaire arbeidsvoorwaarde die hem kan overhalen bij jou te komen werken.

Het is wél verplicht een pensioen aan te bieden als jouw onderneming binnen de sector van een bedrijfstakpensioenfonds valt, tenzij je in aanmerking komt voor een vrijstelling van verplichte deelname.

Collectief pensioen

Je kunt ook ervoor kiezen om een collectief pensioen aan te bieden voor het personeel. Dit leg je vast in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao), waarna iedereen in het bedrijf dezelfde pensioenregeling krijgt aangeboden; er kan hierop geen uitzondering worden gemaakt.

Bij het Rabo Pensioenadvies krijg je een advies op maat. De adviseurs laten je zien wat mogelijk is in jouw situatie.

Werkgeversverzekeringen zijn ook relevant voor ondernemers die alleen met tijdelijke krachten werken.

5. Aandachtspunten bij tijdelijke arbeidskrachten

Wil je liever niet teveel vastleggen en geef je de voorkeur aan tijdelijke krachten? Ook dan moet je deze medewerker een contract aanbieden. De Belastingdienst ziet deze oproepkracht namelijk als een 'gewone' werknemer.

De eerder genoemde verzekeringen gelden dus ook voor tijdelijke krachten, zoals een vakantiemedewerker. Hij of zij heeft dus ook recht op vakantiedagen, vakantiegeld en loon bij ziekte. 

Uitzendbureau of payrolling

In plaats van tijdelijke krachten zelf in dienst te nemen, kun je hiervoor ook een uitzendbureau of payrollbedrijf inschakelen. Een uitzendbureau neemt jou vrijwel alles uit handen:

 • werving en selectie van kandidaten
 • betaling van loon
 • afdracht van loonheffingen
 • uitbetaling bij ziekte

Ook kun je het contract met de medewerker bij een wanprestatie per direct opzeggen. Dit scheelt je aanzienlijk veel papierwerk. Maar daar betaal je dan ook wel voor, want een uitzendbureau inhuren kan behoorlijk prijzig zijn.

Een payrollbedrijf doet eigenlijk grotendeels hetzelfde als een uitzendbureau, met als belangrijkste verschil dat jij de werving en selectie zelf regelt.

Freelancers of zzp'ers inhuren

Als je in het verleden zelf weleens als zzp'er hebt gewerkt, weet je ongeveer wat erbij komt kijken om een freelancer in te huren.

Je zit ineens aan de andere kant van het bureau: de voorwaarden die de opdrachtgevers jou oplegden, zijn nu van toepassing op de zelfstandige professionals die jij inhuurt.

Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de Belastingdienst de ingehuurde freelancer niet als verkapte werknemer ziet. In dat geval krijg jij (naast de hogere uur- of dagprijs die je al voor een freelancer betaalt) ook nog eens achteraf alle werkgeverslasten van deze freelancer op je bord.

Modelovereenkomst voor zzp'ers

Modelovereenkomsten, ook wel modelcontracten genoemd, horen bij de inmiddels afgeschafte wet DBA, de opvolger van de VAR-verklaring. Rutte 3 heeft de wet geschrapt, maar introduceert pas een vervanger in 2021.

Dit wordt een webmodule waarin jij als opdrachtgever samen met je opdrachtnemer de aard van de opdracht vastlegt.

Bijgewerkt op: 10-11-2019

Wat vind je van dit artikel?

x18
x11

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor personeel

Wanneer je van plan bent om (op termijn) personeel in dienst te nemen, moet je er wel rekening mee houden dat je als werkgever ook zorgdraagt voor de risico's die jouw werknemers lopen.

Gelukkig zijn er verzekeringen om deze risico's af te dekken. Hierbij moet je denken aan een verzekering op het gebied van:

 1. Verzuim
 2. Pensioen

Lees meer over alle andere mogelijkheden om jouw werknemers te verzekeren in het artikel Hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.