Verzuimverzekering voor startende ondernemers: zo werkt het

De verzuimverzekering: wanneer relevant?

Medewerkers zijn belangrijk en waardevol voor je bedrijf. Daar ben je dus zuinig op. In dit artikel leggen we uit wat ziekteverzuim betekent voor je bedrijf. Welke trends er spelen bij verzuim. Hoe hoog het gemiddelde verzuim in Nederland eigenlijk is. En hoe jij als werkgever ziekteverzuim in je bedrijf kunt helpen voorkomen.

Wat gebeurt er als mijn medewerker verzuimt?

Als een medewerker zich ziekmeldt, krijg je als werkgever te maken met de Wet verbetering poortwachter (Wvp). Je betaalt twee jaar lang minimaal 70% van het loon door aan je zieke medewerker.

Je bent samen met je medewerker verantwoordelijk voor de terugkeer op de werkvloer. Dit geldt zowel voor medewerkers met een vast als met een tijdelijk contract.

Hoe hoog is het ziekteverzuim in Nederland?

Verzekeraar Interpolis zocht uit hoe hoog de verzuimcijfers landelijk zijn. Volgens het CBS meldden in 2017 44% van de medewerkers zich 1 of meer dagen ziek.  

Het ziekteverzuim in 2017 was volgens het CBS als volgt verdeeld:

 • 70% verzuimt maximaal 5 werkdagen;

 • 18% verzuimt 5 tot 20 werkdagen;

 • 11% verzuimt 20 tot 210 werkdagen;

 • 1% verzuimt meer dan 210 werkdagen. 

Trends op het gebied van verzuim

 • Verzuim ontstaat steeds vaker door psychische klachten en burn-outs
  Volgens TNO is een kwart van het verzuim stressgerelateerd. Dit percentage stijgt jaarlijks.

 • De wet- en regelgeving wordt steeds complexer en veeleisender
  De Wet verbetering poortwachter legt de verantwoordelijkheid voor re-integratie ook bij de werkgever. Het kost veel tijd en moeite om aan de regels te voldoen.

Oorzaken van verzuim

Bij kort verzuim zijn griep en verkoudheid de belangrijkste oorzaken. Een griepepidemie merk je direct op de werkvloer.

Bij langdurig verzuim is werkstress beroepsziekte nummer 1. Ieder jaar loopt meer dan een miljoen mensen het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische aandoeningen.  

Medewerkers die goed in hun vel zitten, voldoende uitdaging in het werk hebben en de juiste balans tussen werk en privé ervaren, hebben minder risico op werkstress.

Gevolgen verzuim

Verzuim vraagt tijd, aandacht, energie en geld. Gemiddeld kost een zieke medewerker zo’n € 450,- per dag. Naast de loondoorbetaling krijg je als werkgever namelijk te maken met productieverlies, de kosten voor de vervanger, de Arbodienst en de verzuimbegeleiding.

 

Bj kort verzuim huren de meeste ondernemers geen vervanger in. Maar als meer medewerkers in een team tegelijkertijd kort verzuimen, legt dat extra druk op de andere medewerkers. Goed om daarbij stil te staan, want een te hoge werkdruk kan ook weer leiden tot verzuim.

Welke impact heeft verzuim op míjn bedrijf?

Met de handige verzuimtool van Interpolis bereken je eenvoudig wat de financiële gevolgen van ziekteverzuim voor jouw bedrijf zijn.

Medewerkers met een gezonde levensstijl en voldoende uitdaging in hun werk zijn over het algemeen gemotiveerder en melden zich minder vaak ziek. Dat is voor iedereen beter!

Tips om het verzuim zo veel mogelijk te beperken:

 1. Zorg voor een veilige werkomgeving;
  Inventariseer de risico’s op de werkvloer en pak gezondheids- en veiligheidsrisico’s samen met je medewerkers aan.

 2. Stimuleer een gezonde levensstijl;
  Ga samen wandelen tijdens de lunch. Of start bijvoorbeeld een hardloopclubje met je medewerkers om aan de conditie te werken.

 3. Houd medewerkers gemotiveerd;
  Kies de juiste medewerker voor een functie. Zodat de functie past bij zijn kwaliteiten en opleidingsniveau.

 4. Let op signalen van werkstress.
  Voelt een medewerker zich vaker moe, is hij sneller geïrriteerd, cynischer en zichtbaar ontevreden? Meldt hij zich vaker ziek? Ga dan eens in gesprek over hoe hij zijn werk ervaart en of er sprake is van werkdruk en werkstress.

Bekijk hier meer preventietips voor verzuim van Interpolis

Verzuimverzekering voor starters

De Rabobank biedt een handig verzekeringspakket voor startende ondernemers: Interpolis ZekerVanJeZaak®. Hiermee verzeker je in één keer jouw belangrijke bedrijfsrisico's, zoals het verzuimrisico.  

De verzuimverzekering van Interpolis neemt je veel uit handen bij verzuim. De loondoorbetaling in de eerste twee ziektejaren, de verzuimbegeleiding én de re-integratie.

Wetten en regels

Zo helpt Interpolis jou om te voldoen aan alle wet- en regelgeving over verzuim. Bovendien regelt en vergoedt Interpolis de behandelingen die de bedrijfsarts voorstelt voor de zieke medewerker.

Je regelt ZekerVanJeZaak via je Rabobank of online. En het mooie is: de bedrijfsverzekeringen van ZekerVanJeZaak veranderen met je mee. Ook als je groeit in personeel, omzet of spullen, of als je nieuwe activiteiten oppakt.

Bijgewerkt op: 02-05-2019

Wat vind je van dit artikel?

x4
x8

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor personeel

Wanneer je van plan bent om (op termijn) personeel in dienst te nemen, moet je er wel rekening mee houden dat je als werkgever ook zorgdraagt voor de risico's die jouw werknemers lopen.

Gelukkig zijn er verzekeringen om deze risico's af te dekken. Hierbij moet je denken aan een verzekering op het gebied van:

 1. Verzuim
 2. Pensioen

Lees meer over alle andere mogelijkheden om jouw werknemers te verzekeren in het artikel Hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.