Social media marketing om nieuwe klanten te werven

Bijgewerkt op 23 maart 2021
4 min  leestijd
2.052
Auteur: Evelien Mulder
Nieuwe klanten met social media marketing

Als startende ondernemer wil je maar één ding: nieuwe klanten! Social media marketing kan daarbij helpen. Maar waar begin je? En welke platformen zet je in? Wat is je strategie?

Social media marketing voor startende ondernemers

Als ondernemer wil je zichtbaar zijn voor je potentiële klanten. Als je echt aan langdurige zichtbaarheid wil werken en je merk wil opbouwen, is social media onmisbaar. Op social kanalen laat je zien waar jij en je merk voor staan. 

Lange termijn investering

Belangrijk om in je achterhoofd te houden, is dat social media een lange termijn investering is. Je kunt wel werken met kortingen of winacties, maar de opbrengsten vanuit social media zijn vaak pas op lange termijn zichtbaar. Verwacht dus niet meteen honderden nieuwe klanten na één post. 

Social media platformen voor ondernemers

Social media zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, dus grote kans dat jouw doelgroep zich daar bevindt. Maar op welk kanaal? We bespreken de verschillende social media kanalen met hun doelgroepen en hoe je ze in kunt zetten om nieuwe klanten te werven. 

De meest populaire platformen in Nederland in 2021 zijn:

Tip: richt je eerst op één of twee kanalen, bouw daar een trouwe groep volgers op

Facebook zakelijk gebruiken

Facebook kun je op twee manieren zakelijk inzetten. Je kunt een bedrijfspagina aanmaken op het platform en zo werken aan de branding en zichtbaarheid van je merk. Ook kun je op Facebook adverteren.

Facebook is de laatste jaren flink aan het ontwikkelen, om het voor jou als bedrijf zo makkelijk mogelijk te maken om nieuwe klanten te vinden. 

Reageer op berichten

Met een bedrijfspagina kun je je doelgroep via updates op de hoogte houden, maar het is ook een goede manier om – zowel met tekst als afbeeldingen – gesprekken met je doelgroep aan te gaan. Zorg er dan wel voor dat jij – of een van je collega’s – altijd zo snel mogelijk op reacties en berichten reageert. 

Haal meer uit Facebook: lees 6 tips

Facebook is de afgelopen jaren steeds minder populair onder jongeren, maar uit het Nationale Social Media onderzoek blijkt dat ouderen nog wel volop van Facebook gebruik maken. 

Adverteren via Facebook

Omdat Facebook veel van de gebruikers weet, kun je erg gericht adverteren. Je kunt specificeren op locatie, interesses, geslacht, enzovoort. Ook zijn de advertentiekosten per klik relatief goedkoop, bijvoorbeeld in vergelijking met LinkedIn. 

Whitepaper Ondernemingsplan cover

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

Klanten werven via LinkedIn

LinkedIn is – als een van de weinige in de markt – een platform dat zich puur op de zakelijke markt richt. Je kunt je met jouw persoonlijke profiel profileren als expert op een bepaald gebied, dit is vooral interessant voor ondernemers in de (zakelijke) dienstverlening. 

Maar ook op LinkedIn kun je een bedrijfspagina maken en hiermee adverteren om nieuwe klanten te vinden. De kosten liggen wat hoger dan op Facebook, maar je kunt ook hier erg gericht adverteren en haalt relevant verkeer naar je website, vooral als je zakelijke klanten wilt vinden (business to business). 

Instagram zakelijk inzetten

Ook op Instagram kun je een zakelijke pagina aanmaken. Met een zakelijke pagina kun je – net als een persoonlijke pagina – posts en stories plaatsen, maar je kunt ook statistieken inzien en advertenties plaatsen. 

Instagram is vooral populair onder de doelgroep 15 tot en met 20 jaar. Als dit jouw doelgroep is, kun je overwegen om influencers in te zetten. De doelgroep laat zich namelijk graag door anderen informeren over producten.

Op Instagram kun je dingen visueel laten zien en ook direct een winkelomgeving inrichten, daarom wordt influencer marketing veel ingezet op Instagram. 

Overige social media platformen

Facebook, Instagram en LinkedIn zijn – naast Whatsapp en Youtube – de grootste social media platformen. Er zijn er natuurlijk meer. 

Twitter

Twitter wordt vooral gebruikt om nieuws te delen en meningen te verkondigen. Dit platform is bijvoorbeeld interessant als je in een specifieke niche werkt en je vaak updates kunt delen die nieuwswaardig zijn voor je doelgroep. 

Opkomend: TikTok en Clubhouse

De grote nieuwkomer in 2020 was TikTok, waarmee je korte video’s uploadt. Er zijn nog weinig bedrijven die TikTok zakelijk gebruiken. De doelgroep is vergelijkbaar met die van Instagram, dus je kunt hier net als bij Instagram gebruik maken van influencers om jouw producten te promoten. 

Begin 2021 was daar ineens weer een nieuwe social media app: Clubhouse. Zoals de naam al zegt is het platform een soort online clubhuis waar je telefoongesprekken kunt hebben. Bijzonder is dat andere mensen kunnen inbellen op jouw telefoongesprek.

Deze gesprekken (in “rooms”) zijn achteraf niet meer terug te luisteren. De app wordt vooral gebruikt om openbare interviews te geven of om te praten over specifieke onderwerpen. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meer over social media

Meer over social media
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten