6 voordelen van het werken met een begroting

Bijgewerkt op 27 september 2019
3 min  leestijd
8.270
Auteur: Marieke Leijnen
Administratie: meer dan bonnen en facturen

Een begroting kan je helpen meer succes te krijgen in je werk, omdat je gerichter sturing kunt geven aan je bedrijf. Wist je ook dat je met deze financiële voorspelling meer kans hebt op krediet?

De meeste ondernemers maken bij de start van hun bedrijf een begroting, waarin ze de verwachte inkomsten en uitgaven opnemen. Dit is vaak een onderdeel van je ondernemingsplan.

Zodra de financiering rond is, kijken veel starters niet meer naar hun begroting om. Zonde!

1. Inzicht in de financiële haalbaarheid van plannen

Een begroting is in principe niets anders dan het doorrekenen van toekomstplannen. Hiermee maak je de zwakke plekken en risico's zichtbaar. Zo weet je van tevoren wat haalbaar is en wat niet. Ook kun je zo beter prioriteiten stellen.

Blind naar een onhaalbaar doel streven is killing voor de continuïteit van jouw onderneming.

2. Meer kans op financiering

Weet jij al hoeveel externe financiering je nodig hebt? Of je nu aanklopt bij de bank of alternatieve financiering zoekt, je hebt meestal een (meerjaren)begroting nodig.

Zo kun je precies laten zien wat je met het geleende geld gaat doen. Als je een goed plan hebt voor je startkapitaal, geeft dat meer vertrouwen.

3. Op tijd kunnen bijsturen

Eerlijk is eerlijk, een begroting komt bijna nooit helemaal uit. Dat is ook niet erg. Als de werkelijke cijfers afwijken van de begroting, weet je precies wanneer je moet bijsturen.

Je kunt problemen al vroeg zien aankomen op deze manier. Dit kan het verschil maken tussen faillissement en een bloeiend bedrijf.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

4. Kort financiering nodig

Als je maar een aantal maanden per jaar meer geld nodig hebt (bijvoorbeeld in de landbouw), heb je seizoensfinanciering nodig. Dan kun je een rekening courant krediet afsluiten bij de bank. Zo mag je een korte tijd 'rood' staan.

Liquiditeit

Hiervoor is het belangrijk om een liquiditeitsbegroting te maken. Liquiditeit is de mate waarin je kunt voldoen aan je betalingsverplichtingen. In een liquiditeitsbegroting noteer je de verwachte inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode.

5. Kosten en budgettering

Een begroting geeft je ook inzicht in de te maken kosten. Op basis van een begroting kun je beter bepalen welke uitgaven je misschien beter kunt uitstellen of schrappen.

Een begroting helpt ook je financiële beslissingen transparanter te maken richting eventuele medewerkers. Bijvoorbeeld bij het vaststellen van de budgetten.

6. Juiste kostprijs bepalen

Verkoopprijzen voor producten of diensten worden bepaald door de markt. Je bedrijf maakt winst als de kostprijs lager is dan de verkoopprijs. Het is daarom belangrijk om te proberen de kostprijs zo laag mogelijk te houden.

De kostprijs bepaal je door bij directe kosten (inkoop en overige directe kosten) eventuele indirecte kosten en risico's op te tellen. De begroting, waarin je deze gegevens moet verwerken, is de basis voor de kostprijsberekening.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Tips van de redactie

Alles over het opstellen van een balans
Checklist: factuur maken

Meer over ondernemingsplan maken

Meer over ondernemingsplan maken
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten