5 redenen om te starten in crisistijd

Bijgewerkt op 25 januari 2022
5 min  leestijd
1.381
Image
Samen een bedrijf beginnen: zo doe je dat

In tijden van economische crisis kiezen veel mensen ervoor om een eigen bedrijf te beginnen. Soms noodgedwongen vanwege een ontslag, maar velen volgen hun droom. 

Juist in lastige tijden is het goed om die droom na te jagen en een eigen onderneming te starten. Een goed idee is namelijk ook tijdens een recessie of depressie een goed idee. Met deze vijf tips kun jij een bedrijf starten in crisistijd. 

1. Gebruik de crisis om de stap te nemen

Tijdens de kredietcrisis zagen we dat veel mensen de sprong naar een eigen bedrijf waagden. Een behoorlijk deel daarvan koos niet helemaal vrijwillig voor deze sprong, ze waren ontslagen. Hierdoor gingen ze vaak halsoverdekop aan de slag, zonder goede voorbereiding.

Word je ontslagen, neem dan even een pas op de plaats. Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om een aantal zaken goed te regelen en onderzoeken:

Starten vanuit een baan of opleiding

Heb je zelf een vaste baan of ben je net afgestudeerd en wil je je passie achterna? Neem het heft in eigen hand, maak een ondernemingsplan en ga gemotiveerd en goed voorbereid aan de slag als zelfstandige.

2. Start vanuit de WW

Ben je dit jaar ontslagen door de crisis, heb je nog een WW-uitkering en wil je graag een eigen onderneming beginnen? Maak dan gebruik van de regeling van het UWV waardoor je een bedrijf kunt starten met behoud van je uitkering.

Lees hier alles over het starten van een bedrijf met behoud van je uitkering.

Voorwaarden bedrijf starten vanuit de WW

Voorwaarde hiervoor is wel dat je ingeschreven blijft staan bij het UWV als werkzoekende. Tijdens de ‘onderzoeksperiode’, die maximaal zes weken duurt, schrijf je verplicht een ondernemingsplan. In deze zes weken hoe je niet te solliciteren en behoud je je uitkering.

Extra fijn: mocht het opstarten van een bedrijf uiteindelijk toch niet lukken, dan kun je weer terugvallen op je WW-uitkering.

3. Volg je passie, ook tijdens een crisis

Tijdens een crisis is het niet zo eenvoudig om een baan te vinden die precies bij je passie aansluit. Vaste banen liggen dan überhaupt niet voor het oprapen. Door een eigen bedrijf te beginnen, creëer je werk waar je écht gelukkig van wordt.

Overzicht whitepapers IkGaStarten

Starten? Wij helpen je graag

Hulp nodig bij je businessplan, het bedenken van een bedrijfsnaam, je uurtarief of het opzetten van een administratie? Lees dan onze whitepapers.

Download gratis PDF's

Veel werknemers hebben het liefst de zekerheid van een vaste baan, de hypotheek en kinderen moeten immers betaald worden. Toch wordt er op de gemiddelde verjaardag steen en been geklaagd. Het werk is saai en als het zou kunnen zouden veel mensen graag van baan veranderen.

Heb weer plezier in je werk

Dat kan dus! Volg je passie en start een eigen onderneming. Natuurlijk, zelfs als zelfstandig ondernemer is niet iedere dag leuk. Er liggen ook verplichte klusjes te wachten als de administratie en soms zit het (economisch) tegen.

Feit is wel dat plezier in je werk een groot goed is. Uit onderzoek blijkt dat jonge ondernemers veel meer werkgeluk ervaren dan jonge professionals in vaste dienst. Het grote verschil? De ondernemers kunnen veel meer talent en passie kwijt in hun onderneming.

4. Een goed idee is altijd een goed idee

Als je een goed idee voor een onderneming hebt, voer het dan vooral uit. Een briljant idee slaat altijd aan, crisis of niet. Wat hebben Uber, Whatsapp en Airbnb met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal tijdens de kredietcrisis gestart.

Een goed idee begint altijd met een duidelijke propositie:

  • Wat is de toegevoegde waarde die jouw onderneming biedt aan de klant?
    Kies een duidelijk vakgebied/markt en definieer waarin jij daadwerkelijk verschilt van de concurrentie.
  • Waarom moeten de klanten jouw product of dienst kopen en niet die van de concurrent?
    Het product moet dus beter en aantrekkelijker zijn, en financieel voordeel bieden. Maak onderscheid, benut je kwaliteiten en profiteer van dit gat in de markt.

Business Model Canvas

Een handige tool om de waardepropositie van je bedrijf te bepalen is het gebruik van het Business Model Canvas. De propositie is één van de negen bouwstenen van dit model.

Door gebruik te maken van dit visuele schema breng je de kansen en knelpunten van je bedrijf overzichtelijk in kaart. Wees kritisch en pas als dat nodig is je plannen aan.

5. Maak gebruik van fiscale voordelen

Maak zeker in tijden van crisis gebruik van de fiscale voordelen die de overheid biedt. Er zijn verschillende subsidies en regelingen voor startende ondernemers beschikbaar.

De bekendste vorm hiervan is de zelfstandigenaftrek en startersaftrek waardoor je bijvoorbeeld al minder belasting hoeft af te dragen dan wanneer je in loondienst zou zijn. Je moet hiervoor wel aan het urencriterium voldoen: meer dan 1225 uur aan je onderneming werken.

Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)

Als je niet genoeg winst maakt om rond te komen, kunt je bij de gemeente aankloppen voor het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz).

Onder bepaalde voorwaarden wordt je inkomen met behulp van een renteloze lening of krediet aangevuld tot het inkomen op bijstandsniveau. Je kunt maximaal drie jaar gebruik maken van de regeling.

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Lees meer tips over ondernemen

Wat kost het om een bedrijf te starten?
Test: welk type ondernemer ben jij?
De kleineondernemersregeling (KOR): wat is het?

Meer over zzp

Meer over zzp