6 fiscale voordelen voor starters

6 fiscale voordelen voor starters

Een succesvol bedrijf opzetten vergt de nodige tijd en energie. Daarnaast maak je in het begin vaak ook nog veel opstartkosten. Gelukkig heeft de Belastingdienst een aantal regelingen in het leven geroepen waarvan je als starter gebruik mag maken: 6 fiscale voordelen voor starters.

1. Zelfstandigen- en startersaftrek

Je hebt vast wel eens gehoord van de zelfstandigenaftrek, waarmee zelfstandige ondernemers hun belastbaar inkomen kunnen verlagen en zo uiteindelijk minder belasting hoeven te betalen.

Startersvoordelen

Van 2012 tot 2019 mocht je voor de zelfstandigenaftrek een vast bedrag van 7.280 euro aftrekken. Sinds 2020 wordt deze aftrek langzaam afgebouwd, tot 5.000 euro in 2028. In 2020 is de aftrek nog 7.030 euro.

De startersaftrek is een extra aftrekpost bovenop de zelfstandigenaftrek, bedoeld om het starten van een onderneming te stimuleren.

Als jij in aanmerking komt voor dit fiscale startersvoordeel, mag je de zelfstandigenaftrek namelijk verhogen met 2.123 euro. 

2. Kleineondernemersregeling (KOR)

Er zijn branches en bedrijfsactiviteiten die een uitzondering op de regel vormen, maar in de meeste gevallen krijgt je als ondernemer ook te maken met de omzetbelasting, waarbij je over de gemaakte omzet btw verrekent.

Als je momenteel (nog) weinig omzet draait, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling, ook wel KOR genaamd.

Voorwaarden KOR

Als deze regeling van toepassing is op jouw situatie, hoef je minder of soms zelfs helemaal geen btw af te dragen. Je moet hiervoor echter wel aan drie belangrijke voorwaarden voldoen:

  1. Je bent een natuurlijke persoon of een combinatie van natuurlijke personen, zoals een eenmanszaak, maatschap of vennootschap onder firma
  2. Je bent gevestigd in Nederland
  3. Je omzet is maximaal 20.000 euro per kalenderjaar

3. Middelingsverzoek

In de eerste jaren als ondernemer heeft jouw bedrijf waarschijnlijk een sterker wisselende omzet dan een gevestigde onderneming.

Sommige maanden zul je meer klussen kunnen aannemen dan verwacht terwijl je gedurende andere periodes actief op zoek moet naar nieuwe klanten, bijvoorbeeld door acquisitie te plegen via cold calling.

Wisselende inkomsten

De Belastingdienst houdt rekening met de wisselende inkomsten van starters. Als je een middelingsverzoek indient, berekent de fiscus de verschuldigde belasting over jouw gemiddelde inkomen van drie opeenvolgende jaren. Je moet daarvoor echter wel aan enkele voorwaarden voldoen.

Zo is het belangrijk dat je het middelingsverzoek op tijd indient en moet je over het hele middelingstijdvak belasting hebben betaald.

4. MKB-winstvrijstelling

De MKB-winstvrijstelling is sinds 2010 van kracht en van toepassing op alle ondernemers die winst maken uit hun onderneming. Het is tegenwoordig niet meer nodig om te voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur om in aanmerking te komen voor deze regeling.

De MKB-winstvrijstelling komt bovenop jouw eventuele zelfstandigen- en starterstaftrek. In 2020 bedraagt deze vrijstelling 14% van de winst, nadat je deze hebt verminderd met de ondernemersaftrek.

5. Voorlopige teruggave wijzigen

Het wijzigen van de voorlopige teruggave kan een extra voordelig effect hebben voor starters. Als je dit niet aanpast, zal de fiscus de voorlopige teruggave namelijk baseren op het inkomen dat je had voordat je ondernemer werd en dit bedrag is naar alle waarschijnlijkheid aan de hoge kant.

In plaats van de voorlopige teruggave af te wachten, kun je dus beter zelf actie ondernemen en de voorlopige aanslag wijzigen of stopzetten. Daarmee voorkom je dat je straks geld moet terugbetalen. 

6. Vooraf gemaakte kosten

Heb je voorafgaand aan de start van je bedrijf ook kosten gemaakt die van toepassing zijn op jouw onderneming? Heb je de markt en doelgroep uitvoerig onderzocht of zakelijk of financieel advies ingewonnen?

Dan doe je er verstandig aan iedere offerte en factuur goed te bewaren, want ook deze kosten kun je naderhand aftrekken van de belasting.

Btw-kosten

Datzelfde geldt voor de btw-kosten die je maakt bij dergelijke investeringen in je (toekomstige) bedrijf. Deze kosten kun je later als voorbelasting aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting.

Het ligt waarschijnlijk voor de hand, maar om geld terug te krijgen van de Belastingdienst, moet je de kosten die je als ondernemer maakt uiteraard wel inzichtelijk kunnen maken in je administratie.

Lees ook

6 belangrijke aftrekposten voor zzp'ers
Zelfstandigenaftrek en startersaftrek: zo zit dat
De kleineondernemersregeling (KOR): wat is het?

Bijgewerkt op: 16-06-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Als ondernemer heb je fiscale rechten en plichten. Zo moet je in veel gevallen btw afdragen, maar mag je vaak ook btw terugvragen over zakelijke uitgaven. Hoe je dat laatste kunt doen, lees je in deze checklist.

Btw terugvragen ondernemers
Btw terugvragen ondernemers

Aftrekposten

Voor (startende) ondernemers gelden enkele interessante aftrekposten voor de belasting. Van de zelfstandigen- en startersaftrek heb je misschien vast al eens gehoord, maar er zijn meer fiscale overheidsregelingen waarmee jij jouw startup net dat ene zetje kunt geven om uit te groeien tot een onderneming van formaat.

Hieronder vind je meer informatie over de huidige aftrekposten van de Belastingdienst en kom je erachter wanneer jij hiervoor in aanmerking kunt komen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  1. De zelfstandigen- startersaftrek: zo zit dat
  2. De MKB-winstvrijstelling voor startende ondernemers
  3. Wat houdt de Kleineondernemersregeling (KOR) in (en wat kun je ermee)?
  4. De voor- en nadelen van een telefoon van de zaak

Als je in aanmerking wilt komen voor bovenstaande en andere bekende aftrekposten voor ondernemers, moet je voldoen aan het urencriterium.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.