6 fiscale voordelen voor starters

Bijgewerkt op 19 januari 2022
4 min  leestijd
47.137
Auteur: Marieke Leijnen
6 fiscale voordelen voor starters

Een succesvol bedrijf opzetten vergt veel tijd en energie. Daarnaast maak je in het begin vaak ook nog opstartkosten. De Belastingdienst heeft een aantal fiscale regelingen waarvan je als startende ondernemer gebruik kunt maken.

1. Zelfstandigen- en startersaftrek

Met de zelfstandigenaftrek kunnen zelfstandige ondernemers hun belastbaar inkomen verlagen om zo uiteindelijk minder belasting hoeven te betalen.

Startersvoordelen

Tot 2019 mocht je voor de zelfstandigenaftrek een vast bedrag van € 7.280 aftrekken. Maar sinds 2020 wordt de zelfstandigenaftrek stapsgewijs afgebouwd, tot een bedrag van € 3.240 in 2036. 

De zelfstandigenaftrek in 2020 bedroeg € 7.030. In 2021 bedraagt de zelfstandigenaftrek € 6.670 en deze zal in 2022 € 6.310 zijn.

De startersaftrek is een extra aftrekpost bovenop de zelfstandigenaftrek, bedoeld om het starten van een onderneming te stimuleren.

Als jij in aanmerking komt voor dit fiscale startersvoordeel, mag je de zelfstandigenaftrek namelijk verhogen met € 2.123. 

2. Kleineondernemersregeling (KOR)

Er zijn branches en bedrijfsactiviteiten die een uitzondering op de regel vormen, maar in de meeste gevallen krijgt je als ondernemer ook te maken met de omzetbelasting, waarbij je over de gemaakte omzet btw verrekent.

Als je momenteel (nog) weinig omzet draait, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling, ook wel KOR genaamd.

Voorwaarden KOR

Als deze regeling van toepassing is op jouw situatie, hoef je minder of soms zelfs helemaal geen btw af te dragen. Je moet hiervoor echter wel aan drie belangrijke voorwaarden voldoen voor de KOR:

  1. Je bent een natuurlijke persoon of een combinatie van natuurlijke personen, zoals een eenmanszaak, maatschap of vennootschap onder firma
  2. Je bent gevestigd in Nederland
  3. Je omzet is maximaal € 20.000 per kalenderjaar

3. Middelingsverzoek

In de eerste jaren als ondernemer heeft jouw bedrijf waarschijnlijk een sterker wisselende omzet dan een gevestigde onderneming.

Sommige maanden zul je meer klussen kunnen aannemen dan verwacht terwijl je gedurende andere periodes actief op zoek moet naar nieuwe klanten, bijvoorbeeld door acquisitie te plegen via cold calling.

Wisselende inkomsten

De Belastingdienst houdt rekening met de wisselende inkomsten van starters. Als je een middelingsverzoek indient, berekent de fiscus de verschuldigde belasting over jouw gemiddelde inkomen van drie opeenvolgende jaren. Je moet daarvoor echter wel aan enkele voorwaarden voldoen.

Zo is het belangrijk dat je het middelingsverzoek op tijd indient en moet je over het hele middelingstijdvak belasting hebben betaald.

4. Mkb-winstvrijstelling

De Mkb-winstvrijstelling is sinds 2010 van kracht en van toepassing op alle ondernemers die winst maken uit hun onderneming. Het is tegenwoordig niet meer nodig om te voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur om in aanmerking te komen voor deze regeling.

De Mkb-winstvrijstelling komt bovenop jouw eventuele zelfstandigen- en startersaftrek. Deze vrijstelling bedraagt 14% van de winst, nadat je deze hebt verminderd met de ondernemersaftrek.

zakelijke rekening afbeelding

Tip: professionele uitstraling

Een zakelijke rekening geeft je financiële voordelen en een professionele uitstraling doordat je bedrijfsnaam boven je rekeningnummer staat.

Bekijk de voordelen

5. Voorlopige belastingaanslag wijzigen

Het wijzigen van de voorlopige belastingaanslag kan een extra voordelig effect hebben voor starters. Als je dit niet aanpast, zal de fiscus de voorlopige aanslag namelijk baseren op het inkomen dat je had voordat je ondernemer werd en dit bedrag is naar alle waarschijnlijkheid aan de hoge kant.

6. Vooraf gemaakte kosten

Heb je voorafgaand aan de start van je bedrijf ook kosten gemaakt die van toepassing zijn op jouw onderneming? Heb je de markt en doelgroep uitvoerig onderzocht of zakelijk of financieel advies ingewonnen?

Dan doe je er verstandig aan iedere offerte en factuur goed te bewaren, want ook deze kosten kun je naderhand aftrekken van de belasting.

Btw aftrekken

Datzelfde geldt voor de btw-kosten die je maakt bij dergelijke investeringen in je (toekomstige) bedrijf. Deze kosten kun je later als voorbelasting aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting.

Het ligt waarschijnlijk voor de hand, maar om geld terug te krijgen van de Belastingdienst, moet je de kosten die je als ondernemer maakt uiteraard wel inzichtelijk kunnen maken in je administratie.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Lees ook

6 belangrijke aftrekposten voor zzp'ers
Zelfstandigenaftrek en startersaftrek: zo zit dat
De kleineondernemersregeling (KOR): wat is het?

Meer over belasting voor zzp'ers

Meer over belasting voor zzp'ers
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten