Startersaftrek arbeidsongeschiktheid

Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid: dit zijn de voorwaarden

Startende ondernemers die deels arbeidsongeschikt zijn, kunnen gebruik maken van een speciale aftrekpost: de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. 

Om startende ondernemers met een arbeidshandicap meer kansen te geven op de arbeidsmarkt, heeft de overheid de regeling startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid in het leven geroepen.  

Voorwaarden startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Startende ondernemers met een arbeidsbeperking kunnen een beroep op deze regeling doen als ze aan de volgende criteria voldoen: 

 • Je bent dit jaar ondernemer voor de Belastingdienst.
 • Je hebt nog niet de AOW-leeftijd bereikt.
 • Je hebt recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.
 • Je was in de vijf voorgaande kalenderjaren tenminste één jaar geen ondernemer.
 • Je voldoet niet aan het urencriterium van 1.225 uur, maar wel aan het verlaagde urencriterium van 800 uur.

Fiscaal voordeel startersaftrek

De startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid kun je – net als de reguliere startersaftrek – maximaal drie keer toepassen. De bedragen voor deze aftrekpost zijn: 

 • Maximaal € 12.000, als je in de vijf voorafgaande jaren geen gebruik maakte van deze aftrek
 • Maximaal € 8.000 als je één keer in de vijf voorafgaande jaren gebruikmaakte van deze aftrek
 • Maximaal € 4.000 als je twee keer in de vijf voorafgaande jaren gebruikmaakte van deze aftrek

Omdat een aftrekpost nooit tot een verlies kan leiden, kan de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid nooit hoger zijn dan de winst. Maak je voor de eerste keer gebruik van deze regeling en heb je een winst van € 10.000, dan bedraagt je startersaftrek dus € 10.000 in plaats van € 12.000.

Zelfstandigenaftrek

De reguliere startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek en is in het leven geroepen om startende ondernemers fiscaal een steuntje in de rug te geven. De zelfstandigenaftrek is een vast bedrag van € 7.280, mits je aan de voorwaarden voor het ondernemerschap en het urencriterium van 1.225 uur voldoet. Zie ook het geheugensteuntje hieronder. De reguliere startersaftrek bedraagt € 2.123 euro.

Zelfstandigenaftrek 2017 - gif

De startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid is een aparte regeling, omdat de ondernemer vanwege een arbeidsbeperking niet volledig inzetbaar is en daarom ook aan een aangepast urencriterium (minimaal 800 uur) mag voldoen. De bedragen van deze aftrekpost (€ 12.000, € 8.000 en € 4.000) worden dus niet bij de zelfstandigenaftrek opgeteld, maar zijn een vervanging hiervan. 

Urencriterium

Omdat je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, dien je jaarlijks minimaal 800 uur in je onderneming te steken. Houd een agenda bij met je gewerkte uren, want als ondernemer met een arbeidshandicap kun te maken krijgen met verschillende instanties (UWV, Belastingdienst). De praktijk wijst uit dat niet alle instanties altijd dezelfde criteria gebruiken.

Zorg dus dat je alle directe én indirecte uren die je aan je bedrijf besteedt vastlegt, zodat je altijd een verantwoording van je uren kunt geven. Lees dit artikel voor alle voorwaarden met betrekking tot het urencriterium

marieke

Altijd goed verzekerd

Met de AOV-verzekering van Interpolis ben je goed verzekerd tegen het arbeidsongeschiktheidsrisico. Meer weten?

Bereken je premie

Voorwaarden arbeidsongeschiktheid

De Belastingdienst heeft alle uitkeringen met betrekking tot arbeidsongeschiktheid op een rij gezet. Vanuit deze uitkeringen kun je starten als ondernemer en in aanmerking komen voor startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid: 

 • Uitkering volgens de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA).
 • Uitkering volgens de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO).
 • Uitkering volgens de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (Waz).
 • Uitkering volgens de Wet arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong).
 • Uitkering volgens een buitenlandse wettelijke regeling die overeenkomt met 1 van de regelingen hiervoor.
 • Uitkering bij arbeidsongeschiktheid volgens een aangewezen regeling.
 • Periodieke uitkering of verstrekking van een verzekering bij invaliditeit of een ongeval.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Deze laatste uitkering kennen we als ondernemers-AOV. Als zzp'er ben je, in tegenstelling tot werknemers die in loondienst zijn, niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Een ondernemer is zelf verantwoordelijk om bij tijdelijke of structurele arbeidsongeschiktheid te zorgen voor een vervangend inkomen. Met het afsluiten van een AOV ben je in dat geval altijd verzekerd van een inkomen.

De hoogte van de premie is afhankelijk van de branche waarin je werkt, maar ook van je leeftijd, het verzekerde bedrag, de looptijd en je eigenrisicoperiode. Wil je weten wat een AOV jou kost? Gebruik deze Premietool om je AOV-premie te berekenen. 

Gepubliceerd op:
26-04-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belasting voor zzp'ers

Iedere zzp'er betaalt belasting. Ook zzp’ers komen niet onder hun fiscale verplichting uit.

Hieronder vind je actuele en uitgebreide informatie over de belastingen voor zelfstandige professionals, maar lees je ook meer over handige aftrekposten waarvan je als startende zzp'er gebruik kunt maken.

Daarbij kun je denken aan:

Extra starterstip: houd er rekening mee dat je als ondernemer vaak meerdere keren per jaar aangifte voor de omzetbelasting moet doen. Hoe je dat precies aanpakt, lees je in de checklist: btw-aangifte doen. En lees hier alle aftrekposten voor zzp'ers.

Wet DBA wordt uitgesteld

Belangrijk nieuws over de modelovereenkomst/wet DBA: 'geen' boetes tot 2021. Er komt een vervanger in de vorm van een webmodule. Daarnaast komt er een minimumuurtarief. Lees hier alles over de laatste ontwikkelingen rond de wet DBA.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.