Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid: dit zijn de voorwaarden

Bijgewerkt op 07 augustus 2023
4 min  leestijd
3.131
Auteur: Roy Timmerman
Startersaftrek arbeidsongeschiktheid

Startende ondernemers die deels arbeidsongeschikt zijn, kunnen gebruik maken van een speciale aftrekpost: de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. 

Om startende ondernemers met een arbeidshandicap meer kansen te geven op de arbeidsmarkt, heeft de overheid de regeling startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid in het leven geroepen. In dit artikel de voorwaarden op een rij.

Klik op één van de links om direct naar het onderwerp te gaan:

 1. Voorwaarden startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid
 2. Fiscaal voordeel startersaftrek
 3. Voorwaarden arbeidsongeschiktheid
 4. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Voorwaarden startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Startende ondernemers met een arbeidsbeperking kunnen een beroep op deze regeling doen als ze aan de volgende criteria voldoen: 

 • Je bent dit jaar ondernemer voor de Belastingdienst.
 • Je hebt nog niet de AOW-leeftijd bereikt.
 • Je hebt recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.
 • Je was in de vijf voorgaande kalenderjaren tenminste één jaar geen ondernemer.
 • Je voldoet niet aan het urencriterium van 1.225 uur, maar wel aan het verlaagde urencriterium van 800 uur.

Fiscaal voordeel startersaftrek

De startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid kun je – net als de reguliere startersaftrek – maximaal drie keer toepassen. De bedragen voor deze aftrekpost zijn:

 • Maximaal € 12.000, als je in de vijf voorafgaande jaren geen gebruik maakte van deze aftrek
 • Maximaal € 8.000 als je één keer in de vijf voorafgaande jaren gebruikmaakte van deze aftrek
 • Maximaal € 4.000 als je twee keer in de vijf voorafgaande jaren gebruikmaakte van deze aftrek

Omdat een aftrekpost nooit tot een verlies kan leiden, kan de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid nooit hoger zijn dan de winst.

Maak je voor de eerste keer gebruik van deze regeling en heb je een winst van € 10.000, dan bedraagt je startersaftrek dus € 10.000 in plaats van € 12.000.

Zelfstandigenaftrek

De reguliere startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek en is in het leven geroepen om startende ondernemers fiscaal een steuntje in de rug te geven. De zelfstandigenaftrek wordt langzaam afgebouwd en in 2023 bedraagt de zelfstandigenaftrek € 5.030 (in 2022 is dit nog € 6.310).

Om hiervan gebruik te kunnen maken moet je wel aan de voorwaarden voor het ondernemerschap en het urencriterium van 1.225 uur voldoen. Zie ook het geheugensteuntje hieronder. De reguliere startersaftrek bedraagt € 2.123 euro.

Image
Zelfstandigenaftrek 2017 - gif

De startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid is een aparte regeling, omdat de ondernemer vanwege een arbeidsbeperking niet volledig inzetbaar is en daarom ook aan een aangepast urencriterium (minimaal 800 uur) mag voldoen. De bedragen van deze aftrekpost (€ 12.000, € 8.000 en € 4.000) worden dus niet bij de zelfstandigenaftrek opgeteld, maar zijn een vervanging hiervan.

Urencriterium

Omdat je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, dien je jaarlijks minimaal 800 uur in je onderneming te steken. Houd een agenda bij met je gewerkte uren, want als ondernemer met een arbeidshandicap kun te maken krijgen met verschillende instanties (UWV, Belastingdienst). De praktijk wijst uit dat niet alle instanties altijd dezelfde criteria gebruiken.

Zorg dus dat je alle directe én indirecte uren die je aan je bedrijf besteedt vastlegt, zodat je altijd een verantwoording van je uren kunt geven. Lees dit artikel voor alle voorwaarden met betrekking tot het urencriterium.

Voorwaarden arbeidsongeschiktheid

De Belastingdienst heeft alle uitkeringen met betrekking tot arbeidsongeschiktheid op een rij gezet. Vanuit deze uitkeringen kun je starten als ondernemer en in aanmerking komen voor startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid: 

 • Uitkering volgens de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA).
 • Uitkering volgens de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO).
 • Uitkering volgens de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (Waz).
 • Uitkering volgens de Wet arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong).
 • Uitkering volgens een buitenlandse wettelijke regeling die overeenkomt met 1 van de regelingen hiervoor.
 • Uitkering bij arbeidsongeschiktheid volgens een aangewezen regeling.
 • Periodieke uitkering of verstrekking van een verzekering bij invaliditeit of een ongeval.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Deze laatste uitkering kennen we als ondernemers-AOV. Als zzp'er ben je, in tegenstelling tot werknemers die in loondienst zijn, niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.

Een ondernemer is zelf verantwoordelijk om bij tijdelijke of structurele arbeidsongeschiktheid te zorgen voor een vervangend inkomen. Met het afsluiten van een AOV ben je in dat geval altijd verzekerd van een inkomen.

Wat kost een AOV?

De hoogte van de premie is afhankelijk van de branche waarin je werkt, maar ook van je leeftijd, het verzekerde bedrag, de looptijd en je eigenrisicoperiode. Wil je weten wat een AOV jou kost?

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, zonder vaste kosten

Betaal als zzp’er alleen wat je gebruikt.
Bekijk de voordelen

Meer over bedrijfsplan

Meer over bedrijfsplan
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten