Zelfstandigenaftrek 2024: zo zit dat

Bijgewerkt op 24 januari 2024
4 min  leestijd
13.090
Auteur: Redactie
Zelfstandigenaftrek 2021

De zelfstandigenaftrek is de bekendste aftrekpost voor ondernemers. Dit is een vast bedrag dat je van de winst mag aftrekken. Dat bedrag wordt echter steeds minder: we zetten de belangrijkste info voor 2024 op een rij.

Direct naar een specifiek onderwerp? Klik dan op één van onderstaande links:

Wat is de zelfstandigenaftrek in 2024?

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost op het belastbaar inkomen van ondernemers. Als je aan de gestelde voorwaarden voldoet, dan mag je deze aftrekpost toepassen op jouw belastingaangifte.

De zelfstandigenaftrek wordt wederom verlaagd in 2024. Deze aftrekpost mag je van je belastbaar inkomen aftrekken, zodat je over een lager bedrag inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Schema zelfstandigenaftrek 

Jaar

Zelfstandigenaftrek

2022

€ 6.310

2023

€ 5.030

2024

€ 3.750

2025

€ 2.470

2026

€ 1.200

2027

€ 900

(bron: Rijksoverheid)

Voorwaarden voor de zelfstandigenaftrek in 2024

Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek in 2024 moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze hebben we in de volgende afbeelding op een rij gezet. We zullen deze voorwaarden hieronder kort bespreken.  

Image
Heb je recht op zelfstandigenaftrek 2023?

Wanneer ben je ondernemer voor de Belastingdienst?

Hiervoor moet je aan een aantal criteria voldoen. Een greep uit de vereisten:

  • Je moet voldoende winst maken
  • Meerdere opdrachtgevers hebben
  • Je moet je bedrijf promoten
  • Er moet sprake van ondernemersrisico zijn
  • Je moet genoeg uren in jouw bedrijf stoppen

Lees in dit artikel alles over de regels voor de inkomstenbelasting voor ondernemers.

Ondernemer: ja of nee? De Ondernemerscheck van de Belastingdienst geeft een indicatie van jouw fiscale ondernemersstatus.

Het urencriterium in 2024

Je moet 1.225 uur per jaar aan je onderneming besteden om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek. De basisregel van het urencriterium is heel simpel: alle uren die je aan je bedrijf besteedt, tellen mee. Wel zijn de gewerkte uren onder te verdelen in directe en indirecte uren. 

Meer over het urencriterium

De directe uren zijn alle declarabele uren bij klanten, waarmee je omzet behaalt. Indirecte uren zijn de uren die je wel aan je onderneming besteedt, maar die je niet in rekening brengt bij klanten. Hieronder vallen bijvoorbeeld uren die je besteedt aan het volgen van cursussen, het bijhouden van vakliteratuur, het uitvoeren van je administratie en acquisitie.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Besteed je voldoende tijd aan je bedrijf?

Naast deze eis van 1.225 uur per jaar, moet je meer dan 50% van de gewerkte tijd hebben besteed aan je onderneming. Dit is vooral van belang voor parttime ondernemers die ook in loondienst zijn.

Werk je bijvoorbeeld 1.230 uur voor een baas? Dan moet je minimaal 1.231 uur ondernemen.

Let op: je moet al deze uren aan kunnen tonen. Houd dus dagelijks alle werkzaamheden in je (digitale) agenda bij, inclusief rittenadministratie (of een overzicht van je OV-reizen) en overige bewijzen van je zakelijke activiteiten. De Belastingdienst kan hierom vragen bij een controle.

Zelfstandigenaftrek en AOW-leeftijd

Eén van de voorwaarden om voor de zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen, is dat je de AOW-leeftijd nog niet bereikt hebt. Als je deze leeftijd aan het begin van het kalenderjaar hebt behaald, dan heb je vanaf dat moment recht op 50% van de reguliere zelfstandigenaftrek. Dit is in 2024 € 1.875.

Voor de jaren 2024 tot en met 2027 blijft de AOW-leeftijd op 67 jaar. Op de website van de SVB kun je je AOW-leeftijd berekenen en zien op welke datum je recht hebt op deze oudedagsvoorziening.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Veelgestelde vragen over de zelfstandigenaftrek in 2024:

  • Kom ik in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek in 2024?Wanneer je ondernemer bent voor de Belastingdienst, voldoet aan het urencriterium en de AOW-leeftijd nog niet bereikt hebt, dan kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. Lees hier alles over de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.
  • Wat verandert er in 2024 aan de zelfstandigenaftrek? In 2024 wordt het belastingvoordeel van de zelfstandigenaftrek weer een stukje minder: € 3.750.
  • Hoe hoog is de zelfstandigenaftrek in 2024? De hoogte van de zelfstandigenaftrek is in 2024 € 3.750. Wanneer je de AOW-leeftijd al bereikt hebt, is dat de helft: € 1.875.

Meer over aftrekposten

Meer over aftrekposten
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten