7 belastingvoordelen voor starters

Bijgewerkt op 22 juli 2024
6 min  leestijd
19.743
Auteur: Redactie
Belastingvoordelen starters

Als startende ondernemer kom je in aanmerking voor verschillende belastingvoordelen. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Benut deze zeven voordelen optimaal bij je aangifte inkomstenbelasting.

In dit artikel zetten we zeven belangrijke belastingvoordelen voor (startende) ondernemers op een rij. Wil je direct meer weten over een specifiek onderwerp? Klik dan op één van de links hieronder:

 1. Zelfstandigenaftrek
 2. Startersaftrek
 3. WBSO-regeling
 4. Meewerkaftrek
 5. Stakingsaftrek
 6. Mkb-winstvrijstelling
 7. Aftrekbare zakelijke kosten

1. Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is de bekendste aftrekpost voor ondernemers. Iedere ondernemer die nog niet de AOW-leeftijd heeft bereikt en voldoet aan het urencriterium (je moet minimaal 1.225 uur aan je bedrijf besteden), heeft recht op zelfstandigenaftrek.

Je mag de zelfstandigenaftrek aftrekken van de winst bij de aangifte inkomstenbelasting. Goed om te weten: dit hoef je niet handmatig te doen, de Belastingdienst rekent dit voor je uit.

Verlaging zelfstandigenaftrek (tabel)

In 2024 mag je € 3.750 van je winst aftrekken. Tot en met 2019 was de zelfstandigenaftrek een vast bedrag van € 7.280 dat je van de winst mag aftrekken. De zelfstandigenaftrek wordt sinds 2020 stapsgewijs omlaag gebracht. In deze tabel kun je zien hoe dit zich ontwikkelt:

Jaar: Zelfstandigenaftrek:
2019 € 7.280
2020 € 7.030
2021 € 6.670
2022 € 6.310
2023 € 5.030
2024 € 3.750
2025 € 2.470
2026 € 1.200
2027 € 900

Lees hier of je aan de voorwaarden voor de zelfstandigenaftrek voldoet.

Image
Heb je recht op zelfstandigenaftrek 2023?

  2. Startersaftrek

  Naast de zelfstandigenaftrek kun je ook aanspraak maken op de startersaftrek, die voor 2024 is vastgesteld op € 2.123. Gedurende de eerste vijf jaar van een onderneming mag je de startersaftrek maximaal drie keer toepassen.

  Deze aftrekpost is geïntroduceerd om startende ondernemers, die in eerste instantie nog maar weinig winst maken, fiscaal te ondersteunen en is simpel gezegd een verhoging van de zelfstandigenaftrek.

  Lees hier alles over de startersaftrek.

  Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

  Als je deels arbeidsongeschikt bent, kun je ook aanspraak maken op de startersaftrek. Het urencriterium is dan verlaagd naar 800 uur. Voor het eerste, tweede en derde jaar is de aftrek respectievelijk € 12.000, € 8.000 en € 4.000, waarbij ook geldt dat je aftrek nooit hoger is dan je winst.

  Lees in dit artikel alles over de voorwaarden voor startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid.

  whitepaper administratie cover

  Administratie opzetten?

  Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips!

  Download gratis PDF

  3. WBSO-regeling

  Er zijn nog meer belastingvoordelen. Doe je voor je onderneming technisch-wetenschappelijk onderzoek? Of ontwikkel je nieuwe fysieke producten of productieprocessen? Dan heb je misschien recht op de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (in het Engels 'research and development' oftwel R&D).

  Heb je personeel in dienst?

  Dan is de WBSO-regeling verdeeld in twee schijven: loonkosten onder en boven de € 350.000. Zit je in de eerste schijf? Dan kun je 32% aftrekken. Over alles wat je boven dit bedrag uitgeeft, mag je 16% aftrekken.

  Als starter krijg je extra voordeel, je mag dan in de eerste schijf 40% aftrekken.

  Parameters WBSO
  Tarief 2024
  Tarief 1e schijf 32%
  Tarief 1e schijf starters 40%
  Grens 1e schijf € 350.000 S&O-grondslag
  Tarief 2e schijf 16%

  Extra voordeel voor startende zzp'ers

  Als startende zzp'er mag je ook gebruik maken van de WBSO, en je krijgt zelfs extra voordeel. In 2024 is de S&O-aftrek voor zelfstandigen € 15.551. De aanvullende S&O-aftrek voor startende zelfstandigen is € 7.781.

  Voorwaarden WBSO-regeling

  Je maakt alleen aanspraak op dit belastingvoordeel als je:

  • Aan het urencriterium voldoet;
  • In het kalenderjaar minimaal 500 uur bezig was met speur- en ontwikkelingswerk.

  Lees verder over de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk, de voorwaarden en hoe je de subsidie aanvraagt. 

  4. Meewerkaftrek

  Werkt je partner onbetaald of tegen onkosten (< € 5.000 per jaar) mee aan het bedrijf? Dan kun je gebruikmaken van de zogenaamde meewerkaftrek. Dit is afhankelijk van de behaalde winst en het aantal meegewerkte uren (minimaal 525 uur).

  Urenadministratie bijhouden

  Vergeet dus niet om de urenadministratie zorgvuldig bij te houden. Je kunt afhankelijk van het aantal gewerkte uren maximaal 4% van de winst aftrekken.

  Tabel meewerkaftrek

  Aantal meegewerkte uren

  Aftrek

  minder dan 525

  geen aftrek

  525 - 875

  1,25% van de winst

  875 - 1.225

  2% van de winst

  1.225 - 1.750

  3% van de winst

  1.750 of meer

  4% van de winst

  5. Stakingsaftrek

  Mocht je in de toekomst willen stoppen met ondernemen, dan kun je in aanmerking komen voor stakingsaftrek. Je kunt maximaal € 3.630 aftrekken van de winst die je hebt behaald bij het staken van de onderneming.

  De belastingdienst adviseert bij deze en andere ingewikkelde aftrekposten om professioneel advies in te winnen als je denkt dat je er recht op hebt. Controleer dit dus bij een boekhouder of accountant.

  6. Mkb-winstvrijstelling

  Je hebt als ondernemer recht op mkb-winstvrijstelling. Dit is een van de grootste belastingvoordelen en je kunt er zelfs recht op hebben als je niet voldoet aan het urencriterium. 13,31% van je winst (na de zelfstandigen- en startersaftrek) is onbelast dankzij deze regeling.

  De mkb-winstvrijstelling wordt ook automatisch berekend bij de aangifte inkomstenbelasting, je hoeft dit dus niet zelf aan te vragen.

  Lees in dit artikel alles over de mkb-winstvrijstelling.

  7. Aftrekbare zakelijke kosten

  Alle kosten die je voor je onderneming uit zakelijk oogpunt hebt gemaakt, zijn volledig of gedeeltelijk aftrekbaar. Daaronder vallen ook bedrijfskosten die zijn gemaakt met het doel een onderneming tot stand te brengen. Denk aan marktverkenning en ingewonnen adviezen.

  Wellicht ten overvloede: om geld terug te krijgen van de Belastingdienst moet je de bedrijfskosten die je als ondernemer maakt wel kunnen verantwoorden in je administratie.

  Lees hier alles over bedrijfskosten.

  ZZP rekening

  De Rabo ZZP rekening, zonder vaste kosten

  Betaal als zzp’er alleen wat je gebruikt.
  Bekijk de voordelen

  Veelgestelde vragen over belastingvoordelen voor starters

  • Welke belastingvoordelen zijn er voor startende ondernemers?
   Er zijn veel verschillende belastingvoordelen, zoals de zelfstandigenaftrek, meewerkaftrek en Mkb-winstvrijstelling. Deze voordelen kun je gebruiken om minder belasting te hoeven betalen. In dit artikel lees je alles over de verschillende voordelen.
  • Heb je recht op startersaftrek als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent?
   Ja, ook als je deels arbeidsongeschikt bent, kun je ook aanspraak maken op de startersaftrek. Het urencriterium is dan verlaagd naar 800 uur. Voor het eerste, tweede en derde jaar is de aftrek respectievelijk € 12.000, € 8.000 en € 4.000, waarbij ook geldt dat je aftrek nooit hoger is dan je winst.
  • Wat is het belangrijkste belastingvoordeel voor startende ondernemers?
   Het bekendste en meest gebruikte belastingvoordeel voor startende ondernemers is de zelfstandigenaftrek. In 2024 mag je met deze aftrek € 3.750 aftrekken van je te betalen belasting. Als starter mag je hier nog eens € 2.123 aan startersaftrek vanaf trekken.

  Meer over zzp

  Meer over zzp
  ZZP rekening

  Breng je financiële administratie op orde voor 2024

  Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

  Sluiten